Néztem tegnap a sima guavét és már hozza a virágokat, ilyen hamar még nem hozta, ugy néz ki jót tett a nagy meleg neki. Jó lenne ha a hónap végén már virágozna, mert akkor igen szép vödörnyi mennyiséget lehetne megint szüretelni.:))
OFF.
Ez is tegnapi termés:)) Egy kis szemgyönyörködtető a tegnapi Hold perigeum-ról:) (225X)
Ahogy néztem erősődött a mangó-avókádó vonal a Füvészkertben, ahogy nálam is. És mit láttam? Oltott porzós pisztácia épp virágzott. Ahogy már beszéltük a fagytűrös topicokban, magról igen kevés porzós növény lesz, így ritkaság. Mostmár tudjuk hol kell porzósért kuncsorogni, ha már virágzik a leányzónk.
Szépen fel lett minden újítva minden, és sok ritka növény is került az üvegházakba. Szép nagy licsit is láttam és még sok érdekességet, csak felcsigázásképpen.
Egy kis büszkeséggel mutatva, saját növényritkaságok is kikerültek. Nálam mind csak kb. felére nött, ezt teszi az üvegház. Jó helyük van.
Ha jól emlékszem, azt mondtad, hogy nálad már volt bimbó a c. lim. rossón. Nem emlékszel, hogy milyen színű volt? Ugyanis nekem van kettő kisebb rossó.Az egyiket kaptam, a másikat én gyökereztettem, kapott ágról. Most mindkettőn van bimbó, az egyiken fehér, a másikon lila, mint a Meyer citromon szokott. Arra is gondoltam, hogy lehet, hogy összekevertem a névtáblákat valami más citrussal?
Azt sajnos nem figyeltem, mert inkább a citrusokat kerestem, csak utólag ugrott be, hogy írtatok róla a fórumon. Az viszont biztos, hogy 6140Ft volt az áruk. Legalább 2 DB volt egy nagy konténerbe valószínűleg friss szállítmány.
Bele kotyogok.Amit te keresel az nem dísz hanem Dél-kelet Ázsiában étel féle de nem édes burgonya és nem dísz növény,Gumói sárgás színüek és talajtól függően diótól közepes krumpli méretüek.A dísz változatnál pozsgásabb a levele és erössen fut akár felfelé akár szerte-szét a földön.Ha egyszer befészkeli magát a kertbe akkor gyakorlatilag mindig lesz
mert a gumok újból és újból kihalytanak.évek alatt a kert minden zegében-zugában.Sárga
virága van és a termést főzik vagy mint a burgonyát sütik.Én ásás közben pár gumot bedobtam egy műanyag vödörbe és földet tettem rá.Kibujtak.Mivel Pécsről írsz nem lakhatsz kell elviheted.
Egy pécsi kertészetnél találtam 3félét is, de azok a diszítőértékük miatt érdekesek. Azon az oldalon is írják, hogy ezeknek a gumója nem olyan értékes, nem olyan finom. Más oldalakon is olvastam, hogy nagy különbségek vannak köztük. Amire nekem szükségem lenne az az a változat, amit meg is eszünk. Tudom, hogy agumó elő szokott fordulni hipermarketekben, de ahogy olvastam, már késő a palántaneveléshez, májusban ki kell ültetni ahhoz, hogy termés is legyen.
A zöld levelü nálam a balkonon a ládában a többi növény közt, ahol alig fér el, minden évben hoz kb 4-5 db krumplit.
A bordó levelü viszont még soha nem hozott krumplit.
Ezek dísznövényként (balkonnövényként) kaphatóak, de a kertész szerint nyugodtan megehetök. Mikor elöször ültettem ilyen zöldlevelüt már vagy 6-7 éve, csodálkoztam a krumplikon, mivel még nem ismertem a növényt. Akkor evittem "a termést" a kertészhez aki ismerte a növényt és jót nevetett a kérdésen hogy mi is ez. Azóta minden évben ültetek belöle. Persze az 1 tövel nem lakik jól az ember, nekem csak dísznövény.
Én Ausztriában szerzem be, ott van. Nem tudom merre laksz, az ország melyik részén, de Pesten vagy bármely nagyobb kertészetben biztos van ilyesmi.
Tudja valaki, hol lehetene Ipomoea batatas palántát venni? Nem a dísznövény változata érdekel, hanem az étkezési. Nekem már kicsit késő a palántaneveléshez.