Idén nincs fagy :))) De mire fagy lenne, addigra a penész vígan virít :( Egyébként ami víz felolvad és elpárolog, az is telíti a levegőt, nem? Lehet hogy kicsapódik rajta valamennyi pára, de annyi vissza is párolog. De lehet rosszul gondolom, ez csak az én paraszti logikám, lámer vagyok nagyon...
Köszönöm a válaszodat, hasonlóan gondoltam én is, csak megfogalmazni nem tudtam :)
Igazából ha ez beválna, akkor mindenképpen kandallót szeretnénk, nem plusz lyukakat a falba. Igaz így az egyik falat is át kell építeni picit, meg nyilván a kivitelezés is drágább, de sokkal szimpatikusabb megoldás, mint a külső fal fúrása.
De várok még véleményeket, hogy tényleg beválik-e!
Amúgy én a következőn filózok. Illetve azon, miért nem jó az ötletem. :o) Mert valamiért sehol sem olvasom ezt.
Szóval ebben a hidegben napközben kirakni vizet az udvarra, éjjelre a jeget bevinni a szobába. Így a párának a jégen kellene lecsapódnia, nem az ablak alján/sarokban. (Gyakorlatilag így működik a klíma/levegőszárító is, a hideg felületen csapódik a pára és a vizet ki kell önteni belőle.) Csak ugye ott a gép ára, az áramfogyasztás és a zúgás. A jeget meg ingyen csinálja a természet és csendesen dolgozna.
Ha jól emlékszem, a fatüzelés amúgy is csökkenti a párát, de a cserépkályha kéménye és a - gondolom - hozzá beépített légbeeresztő rögtön csinált egy szuper szellőzést azon a szinten, így lecsökkent a pára és nincs penész.
Fentre elvileg elég lenne 2 nagyobb lyuk (100-1500 -es, az okosak majd megmondják) a falban és ventivel (időzítővel vagy páraárzékelővel vezérelve) kihajtani a párás levegőt. Valamelyest nyilván növeli a fűtési ktg-et, de - szerintem - nem drasztikusan, a penésszel meg úgysem lehet - ajánlott - együtt élni.
9 éves ház, 3 szint. Műanyag nyílászárók szellőzőrések (ha így nevezik) nélkül. Gázkazános fűtés.
Alsó szint: garázs + pince, rengeteg réssel, viszonylag hideg, itt nincs penész.
Középső szint: első 1-2 év penészmentesség után előjött a kis rohadék. Egy-két fal meg lett fúrva picit, kb 1 cm átmérőjű lyukakcsát raktunk bele, hogy szellőzzön, de persze nem vált be. 2-3 éve cserépkályha lett építve, és azóta varázslatos módon megszűnt a penész, TELJESEN.
Harmadik szint (tetőtér, néhány fa velux ablakkal, többi szintén műanyag): folyik a víz az ablakokon, a falon, és a ház közepén is feketéllik a penész, ahol garantáltan nem érintkezik külső fallal, hővel, semmivel. Penészes a gipszkarton, a műanyag ablak, a fa ablak.
Az az abszurd ötletem támadt, hogy beszerzünk egy kandallót erre a szintre, hátha megoldja a problémát. Mondanátok véleményt...?
szia!nekünk ceresit stop pára gyűjtő volt szed össze vízet de a penész újból elöjött.illetve hamar kifogyott a tabi és hát valjuk be nem olcsó!nekünk most a párátlanító gép vált be 8 év után mert elötte mindent kipróbáltam.
Elég húzós az ára*, br. 65e ft (biztos van olcsóbban is, ez az első találat a gugliban), de nem sokkal drágább, mint egy páramentesítő, a fogyasztása viszont igen baráti, 4-15 W! Akár ebben is lehet gondolkodni.
*A húzós úgy értendő, hogy nekem kellene 4 db, ar már negyed milla. Egy 54 m2-es lakásban akár 1 is elég lehet, az már azért nem rossz - szerintem.
Kicsit soknak tűnik az a 200-300 ezer egy 56 négyzetméteres lakásba, bár nem tudom a manapság érvényes légbeeresztő árakat, de én inkább olyan 150 ezer környékére tippelnék. Gondolom 3 db elég lenne, plusz a ventillátor, meg a vezérlés, ha kellően ügyes az ember még saját magának is meg tudja oldani, mint ahogy itt a fórumon van is rá példa.
Neked miért kellett párátalanított venni?
Szerinted? :)
Mekkora lakásban/helyiségben használod?
Szóval mi egy 74 nm-es társasházi lakásban lakunk a második emeleten, szélső lakás, mellettem lakott szomszéd, alattam nem lakó szomszéd, fölöttem sátortető, függőfolyosós megoldás, 6 éve épült, 38-as PT fal szigeteletlen, födémben aljzatban van szigetelés, de a kivitelezés jó magyar szokás szerint hagy némi kivánni valót maga után. Szóval van hőhíd, van ablakok párásodása, meg egy kis penész is, a páratartalmat 70 százalék körül tudtuk tartani sok szellőztetéssel. A penészt kordában tudtuk tartani havi 1-2 alkalommal történt szavós letörléssel, az ablakokról meg letöröltük a vizet reggel egy kendővel. A gond az idén, vagyis múlt szeptember után jött elő, mert a fiam egyetemre ment és mikor hazajön a feleségemnek két nap alatt ugye mosni szárítani vasalni kell. Ezek a dolgok régen nem okoztak problémát mert az erkélyen szárítottuk a ruhát még télen is, volt hogy egy hétig kint volt. Ettől függetlenül már régóta terveztem valamilyen megoldást de pénzem sose volt rá. Végül azért nem légbeeresztős lett a megoldás, mert a városban ahol lakom télen elég nagy probléma a rosz levegő, sokan fűvel-fával fűtenek és általában iszonyat füst van egy ködös téli estén, féltem, hogy bent a lakásban is érezni fogjuk a füst szagot. Ezért novemberben végülis megvettem a párátlanitót. Úgy gondoltam, hogy mivel kevesebbet kell majd szellőztetnem, kicsit csökkenni fog a gázszámlám, viszont reméltem, hogy nem fog ettől sokkal többel növekedni a villanyszámlám.
Elégedett vagy a készülékkel?
A készülék jó, direkt a legcsendesebbnek mondott készüléket vettem, de meg kell jegyeznem, hogy még ennek is van zaja rendesen. Általában hétvégén járatjuk szinte egész nap hét közben csak alkalomadtán. Azt hogy mennyivel dobta meg a villanyszámlát még nem tudom megitélni, mert havi diktálós vagyok és nálunk eléggé ingadozik amúgy is a havi fogyasztás. Szerintem nem vészes. Viszont a gázfogyasztás nem csökkent észrevehetően, tehát az erre irányuló tervem nem jött be, pedig tényleg kevesebbet szellőztetünk. A ruhaszáritás nagyon jól megy vele, gyorsan megszáradnak a ruhák. Viszont az a penész ami régen volt most is megvan - na jó lehet, hogy most kevesebb - és az ablakokról is törölni kell reggel a vizet. Valószinű, hogy többet kellene használni ahhoz, hogy ezek a jelenségek is megszünjenek. Most leginkább 60 százalék körül van a páratartalom a lakásban. A jobb hatás érdekében célszerű a készüléket hurconi a lakásban és nem csak egy helyen üzemeltetni.
Bocsi, ha hosszúra sikerült az irományom, de most már van annyi tapasztalat a géppel, hogy leírjam.
Végülis most jut eszembe,hogy a konyhába van egy páraelszivó igaz nem a legfiatalabb meg a ventije sem megy:-),de talán munkára lehetne fogni egy kis szerelés után.
A konyha elég távol esik az emlitett sarkoktol meg van pár nyitott ajtó,nem vagyok pára és lgteknikában otthon igy nem tudom,hogy ha akonyhai elszivó átszellőzteti az egész lakást vagy csaak a közelebbi helyiségeket,de a páraszint kiegyenlitődik? azaz csökken az érintett helyiségben is?
Én azt mondom szabadulj a párától, ha mozgatod a levegőt akkor nem ott hanem máshol fog kicsapódni a felesleg.
Vagy szellőztetéssel a szabadba és be helyette a szárazat.
Vagy szárítsd páramentesítővel.
És egy kis reklám nincs kedvem sokszor leírni ugyanazt, így az ünnepek közötti szabadidőben karcoltam pársort. http://www.parafalo.hu/paratlanito/paratlanitas_szaritas.php kicsit nagyon csapongó lett de ilyen. Vagy itt vagy a lapalján a Facebook-on finomíthatunk rajta ami nem egyértelmű vagy huleség. :-)
És még egy készülék: Sinclair CFO-20E - nekem ilyen van.
Arra nem gondoltál, hogy légbevezetőket szereltetsz a nyilászárókba és egy elszívóventillátort még valahova? Hosszútávon valószinüleg ez lenne a legolcsóbb megoldás.
Enyhe esetben segíthet a vezérelt közepes teljesítményű elszívó motor is , időkapcsolóval, megfelelő programmal óránként tíz perc vagy amennyit igényel , de van pára kapcsoló is ami hasonló az időzítőhöz(Conrad) összeköthető(csak be kell dugni) az elszívó ventillátorral. És a neked megfelelő értéket beállítod rajta . De ez szigetéletlenséget eleve rossz konstrukciójú építkezést stb nem old meg, de normál fűtés mellett segített, és a fal szárítónak töredékébe került 15eft. (nyáron is jól jön mert alvás közben hajnalban kiszellőzteti a házat.)
csáó gyattila! a hídeg sarokba tettem és beállítottam 50%ra elöszőr ment nappal állandóan szinte .éjszaka nem ha elmentünk itthonról akkor is bekapcsolva hagytam és ha elérte kikapcsolt.2 naponta változtatom a helységekbe .villanyszámlán 3000ft ról megyünk lefele egyre kevesebb.mostanába bekapcsolom mikor felkelünk megy 2-3 órát aztán kikapcsolom de ez ídő alatt alig megy majd estére megint. jó, mert ha bekapcsolod akkor látod hogy mennyí a páratartalom én délbe néha megnézem és 47 50 között van.sokkal könnyebb a levegő a lakásban a családtagok is észre vették én meg főleg hogy nincs dohos szag a gyerekek szobája és ruhájuk nem penészes meg nem csorog az ablakokon a víz .én nagyon megvagyok elégedve.
A segitsegeteket szeretnem kerni. Parameterek roviden: 56nm, sok nyilaszaro, egy szomszedtol oldalrol kapunk meleget. A tobbi falfelulet alulro oldalrol stb utca, udvar, nem laknak, laposteto vagy szomszedhaz, penesz a hideg falfeluleteken: erkely ajto mellett a sarokban, ami vasbeton, az eloszobaban, ami a leghidegebb resz, illetve a gyerekszobaban az egyik sarokban alul, ami a szomszedos haz falaval erintkezik. paratartalom valtozo telen, de azt lehet mondani h ritkan van 60%, epp ma mertem meg a lakas tobb pontjan es hat volt ahol 73-at is mutatott, mondjuk mostanaban esos ido van. a lakast jol leszigeteltem a gaz szamla miatt.
azt gondolom a legjobb megoldas egy paratalanito keszulek lenne, jo tudom a legjobb elkoltozni lenne:), de erre nincs penzem sajnos...
abban kernem a segitsegeteket h melyik keszuleket lenne jo megvenni? nem szeretnem h nagyon hangos legyen es sokat fogyasszon, ha valasztani kell akkor inkabb legyen nagyobb fogyasztasu es dragabb meg persze hatekony:) mint hangos...
Egyik sarokban kicsit elindult a penész, ez a sarok elég gyengén szellőzik,arra gondoltam,hogy napont párszor ventillátorral kicsit átfujatom vagy amikor épp megy a fűtés a radiátor felöl meleget nyomatok oda.
De ha meleg levegő megy nem teszek rosszat hisz nagyobb lesz a fal és a levegő közt a hő igy jobban kicsapódik a pára a falrta?
Viszont a ventivel ha csak ugy simán nyomatom akkor nem hűtöm továbba sarkot ami megint csak nagyobb hőkülönbséget okoz.
Hogy használjátok? Állandóan bekapcsolva és automatikusan, rábizzátok magatokat a gépre, vagy ti kapcsolgatjátok ki/be ha a páratartalom megkívánja? És mennyire látszik meg a villanyszámlán a gép használata?
3 hónapja megy a gázzzzzz és megy a párátlanitó!!!és mondhatom hogy PÁ PÁ PPENÉSZ elsemm hiszem 8 év után végre nemm kell fujni azt a büdös szert!!elöszőr sokat ment és mostmár alig alig kapcsol be!naon megvagyok vele elégedve
Bocsi, tudom hogy te vagy a szakember, de ellent kell hogy mondjak. Ha kikapcsol a kompresszor, mert pl elérte a beállított páratartalmat, szinte alig változik a zaja. Nem mondom, hogy nem hallatszik, de sokkal erősebb a ventillátor hanga. Kivéve a csendes üzemmódban. Persze az hogy melyiket hallom hangosabbnak az függ pl a légterelő beállításától is, meg a gép elhelyezésétől is. Mi mindig a magasabb fordulatszámon használjuk.
Már tavaly is ezt akartam megvenni, de akkor még hezitáltam, hogy merjek e belenyomni ennyi pénzt, megéri e gépet venni. Most belevágtam, megrendeltem jól teszi a dolgát. Korábban ilyenkor télen mindig az erkélyen szárítottuk a ruhát, volt hogy több mint egy hétig kint volt, mondanom sem kell hogy nem adta azt a friss tiszta ruha érzést mikor felvettük. Most ezt már semmiképpen sem tehetnénk meg, mert a fiunk főiskolás hétvégén hazajön két nap alatt tiszta ruhát kell prezentálni. A páramentesítő mellett ez nem probléma. Ha nem lenne elöntene minket a víz meg a penész. Ezt a Sinclairt meg a Mideát, meg a TechnoPoint-ot nézegettem, az adatai alapán is meg a kereskedők szerint is ez a legcsendesebb ebben az árkategóriában. Hát ha ez a legcsendesebb akkor nem javaslom senkinek a többi gépet, mert még ennek is van zaja, főleg a ventillátorának, viszont tény hogy tudja rendesen keringetni a levegől. Viszont csodálom, hogy kikapcsoláskor miért nem keringeti még egy néhány percig a levegőt a kompresszor leállása után, hogy leszárítsa a hőcserélőt.