Dedinkyben van egy holt időszak, amikor a felvonót is leállítják - ezt hallomásból tudom, nem személyes tapasztalat. Ez október-november.
Amúgy egész évben tele van túrázóval, télen síelővel, és ott a helyi emberek is rendesek. Sok barátom fél mostanság Szlovákiába menni, mert elég hűvös a hangulat, de azt mondják, Dedinky, Betlér rendben van.
Szia Pongracz13! Igaz, hogy ma már 20.-a van és lehet , hogy már nem aktuális, de október elején jártunk Dedinkybe, rettenetes kihalt volt az egész. Semmi nem működött. Stratenára szoktunk kimenni, mert tőlünk olyan 100 km, van ott egy kedvenc éttermünk, és a tulaj mondta, hogy semmi forgalom sehol, ők is be fognak zárni, és csak decemberben nyitnak ki, ha lesz miért. Pedig nagyon szép az a panzió, és nagyon rendesek is. Magyarul beszélnek, és Poprád is ott van 30 km-re.
Szerintem Pilában foglalás nélkül nehezebb szállást találni. De a falu végén van egy büfé ahol szállás is van probálkozzatok ott ha jól emlékszem 250sk/nap. Ezenkívül van egy panzio is ahol lehet probálkozni.
Mi is készülünk a hosszú hétvégén, és épp most filóztam rajta, h. hasonló megfontolásból esetleg Káposztafalva helyett megpróbálhatnánk Pilában megszállni. Ott is u.úgy lehet este beesve találni valami szállást, mint Hrabusice-ben, ilyenkor leaglábbis?
Hello! Mi most negyedszer megyünk Pilába. (hosszuhétvége) Érdekes, hogy ezek szerint két Chata Pila van ezen a kis településen mi a bodé kocsmával szembeni faházba szoktunk lakni, amit szintén chata Pilának hívnak, amiről csak elismerően tudok írni. Az a ház teljesen felszerelt konyvával, két fürdöszobával rendelkezik, külön ebédlő és kandallos nappalival. És a házigazda is nagyon barátságos. Egyébként a bodékocsma tulajának is van kiadó háza. A mi társaságunk nagyon megszerette ezt a kis falut nagyon gyugodt és békés és remek kirándulások kiindulópontja.
Jól értetted a kérdést, és köszi a választ. Én is inkább a Sucha Belara szavazok, de nem egyedül megyünk. Csak így biztosabb vagyok a dolgomban. Nem szeretnék úgy járni, hogy a barátainknak azt mondom, hogy nyugodtan induljunk neki és a végén nem bírjuk. Különben én is úgy vagyok, hogy ha már ennyit autózunk, akkor már legyen élmény is. Szóval, ha addig nem betegszik meg senki a csapatból, holnap indulunk. Hétfőn beszámolok milyen volt.
Jól értem, hogy Zejmár vagy Sucha Bela a kérdés? Ha csak egyet tudtok megnézni,én a Sucha Belat választanám. A Zejmár rövidebb, kevesebb a létrás szakasz, mi gyalog jöttünk vissza, a tó körül sétálgatva is bőven belefért egy (fél)délutánba. Egyáltalán ne legyen Benned félelem, teljesen biztonságos mindkettő. Bevallom, előtte én is izgultam -talán ez így is van rendjén-, de utólag csak mosolygok magamon, hogy miért is aggódtam én? Semmi extra felkészülést nem igényel egyik se, a gyerekek nagyon fogják élvezni! Szerintem a Sucha Bela létrái nem meredekek, nem visznek túl magasra, és ha tetszik a dolog, ott tudtok improvizálni és folytathatjátok a túrát, nem kell azonnal visszafordulni a parkolóba! Így lényegesen többet láthattok a Pariból!
Sziasztok! Nem tudja valaki, hogy a Dedinkyből induló libegő tutira zárva van szept. 30 után? Akkor is, ha ilyen jó az idő? Gondolkodunk, hogy bemelegítésnek elég lenne a Zejmár szakadékot megnézni a gyerekekkel. És itt a másik kérdés. Ez könnyebb lenne, mint a Sucha Bela? Nagyon vacilálunk. Bár itt azt mondtátok, hogy a gyerekek végig csinálják, azért félek egy kicsit. Nem csak mi megyünk, hanem a barátaink is és nem tudom mennyire bátran vigyem Őket az ismeretlenbe. Műhód blogjában olvastam ezt az utat és szimpatikus, hogy azt írja, hogy tériszonyosoknak is kiváló. De azért nem szeretnénk a kalandról sem lemondani. Fotókon láttam, hogy itt is vannak létrák és kapaszkodók.
Itt rengeteg szállás fel van sorolva. Nem találtatok köztük szabad házat, ami megfelelő lenne nektek? http://slovenskyraj.sk/ubytovanie/ubytovanie/ubytovanie.html
Egyszerre többnek írjatok. Én - hacsak nem bevált helyre megyünk - mindig többet szoktam körbelevelezni. A szilveszter szívás. Másfélszeres árakon is egy évre előre le kell foglalni a szállást.
Esetleg próbálkozzatok a Limbával, az utazási iroda csak ad valami garanciát, hogy nem adják ki a fejetek fölül a házat.
Van néhány szlovák barátom, akik panzókat üzremeltetnek, és sokat beszégetünk ilyen dolgokról. Abban egyetértünk, hogy az ottani szállásadók java még mindig azt hiszi, hogy ő tesz szívességet azzal, hogy valaki náluk költi el a pénzét. A másik, hogy a szilveszteri időszakra mindig taktikáznak a szállásadók, esetleg több napra tudják ki adni másnak, stb.