A lemosóból kapott. Permetezni szerintem nemigen kell, ha járja a szél és mindig kivágod a letermett vesszőket, vagy akár tarra vágod ősszel az egészet (ha sarjontermő málnád van). Azokat vesszőket, amin gubacsot látsz, vágd ki és tüzeld el, hogy a kukacból ne legyen bogár és ne károsítsa a többit.
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, egyelőre még csak egy vékony águk van ami kb 150-170 cm magas, de akkor azokat max egy picit visszább vágom.
Azt el is felejtettem, hogy amit anyósoméktól kaptam ott már egy ágról van kinőve 2-3 kisebb ág, azokból kell vissza vágni? Sajnos nem tudom milyen fajta, lehet azt csak picit a hosszából vissza metszem, talán kétszer termő, de az se biztos, egyszer tuti volt rajta termés, de még elég kevés :(
A hagyományos (nem sarjontermő: Polka...) málnáknál, azok a vesszők amik az előző évben növekedtek, egyenesek, nincs elágazódásuk, nem virágoztak, azok az idei évi termővesszők.
Akármilyen magasak.
Azokat kell kiválogatni, ha sűrű ritkítani, és visszavágni, ha nem tudod rögzíteni kordonhoz, karóhoz, akkor alacsonyabban, ha rögzíthető és a tő vitális, akkor magasabban.
Kordonnál: 10-15 tő folyóméterenként, ágyásos termesztésnél 20-30 cm tőtávolság egymástól.
Magassága fajtától, erősségtől függően. kordonnál, karónál: 150-180, ágyásnál ennél alacsonyabb.
Előző évi telepítést ne terhelj túl, 2-3 vesszőnél többet ne hagyj meg tövenként.
Köszönöm szépen mindenkinek a választ, sajnos azért nem vágtam vissza ősszel, mert tavasszal volt elültetve és azon kívül, hogy baromi magasra megnőtt azon kívül semmi termés nem volt rajtuk :(
Ha minden igaz, csak a Polkán volt, de az vissza is vágtam teljesen.
Bocsánat, hogy ezt a lehet fontos infot lehagytam, de így lenne a helyes kérdés, hogy amit tavaly tavasszal ültettem azzal most kell-e valamit kezdenem? Azon kívül, hogy némelyik ága (vagy hogy hívják) nőtt 160-170 cm magasra, de semmi termés nem volt rajta.
Nem sok sikerem volt a rendelt vesszokkel - a kerteszetben meg nem volt Autumn Bliss - iden ujra keresem majd. Willamettet vettem, cserepest, es volt rajta par szem tavaly a kertbe kiultetese utan - volt virag rajta mikor vettem - kara nyaron, aztan par szem osszel, pedig ugy tudom egyszer termo.
Azt nem tudom, ezzel mit kezdjek - olvasom a netet, de nincs info erro a Willametterol. Ismered talan?
A "jó pap is holtig tanul" mondás milyen igaz, most olvasom a világhálón, hogy van "Fekete málna"(Rubus occidentalis 'Black Jewel'), írják, hogy nagyon egészséges beltartalmilag, igaz több magot tartalmaz, mint a nálunk elterjedt fajták.
Kérdésem, hogy érdemes-e vele vesződni, van valakinek tapasztalata ezzel a fajjal?
A szamócamálnával kapcsolatos negatív tapasztalatok miatt érdekel, mert azzal kapcsolatban sokan itt az index fórumon rossz tapasztalatokat szereztek.
Nekünk csak Autumn Blissünk van, úgyhogy mi csak a kétéves vesszőket vágjuk le, hagyunk minden vesszőt kétszer teremni. A nyár eleji termés nem nagy, de mégis valami, az őszi így is bőséges. Persze lehet, hogy több is lehetne, de nekünk jobb hosszabb időszakra elosztva.
Nekem Fertődiből vagy Mallingból (nem tudom melyik maradt meg az 5 éves, 1-1 töves telepítésből van egy korai hagyományos ágyásom, meg a Suganából egy későnyártól a fagyokig érő másik telepítés, ami csak most lendül bele.
A sarjontermő a fagyokig terem. Azt elég tavasszal visszavágni. Nekem Sugana van, de a Polka is ilyen.
A hagyományos (1x, 2x termő) letermett vesszejeit persze ki lehet metszeni az érés(ek) után, de aki most érdeklődik metszésről, az nem hiszem, hogy megtette. :)
A 10-15 szál méterenként meg inkább intenzív, kordonos málnatermesztés darabszáma, házikertes, ágyásos málnánál, ahol nincs sorköz, ott 20-30 cm térköz a vesszők között kb kiadja a kordonos átlagát is m2-enként.
A füredit nem ismerek, Fertődi zamatos van, az egyszertemő. Annak az előző éven termő vesszőit teljesen el kell távolítani, a tavalyi hajtásokat (egyenes, elágazódás nélküliek) ki kell válogatni. Az erősebbekből 20-30 cm-es tőtávval kell meghagyni annyit, amennyit tudsz rögzíteni. Ha tudsz (kordon, karó, stb) és jó a helye, elég vízt kap, akkor 150-170-200 cm magasan le kell metszeni. Fajtától, vessző vastagságtól, ontözéstől függ, hogy hol. Ha tápanyaggal, vízzel bírja, és vitális fajta, akkor magasabban, ha nem, akkor alacsonyabban.
Ha nincs lehetőség a vessző kikötözésére, akkor még alacsonyabban.
A Resát nem ismerem, ha nem sarjontermő, hanem egyszer-kétszer termő hagyományos málna, akkor hagyni kell vesszőt, amin terem, ha sarjontermő, akkor le kell vágni az összeset.