Ez egy már összeforrt oltás. A lényeg az, hogy az oltócsap lehetöleg rövid legyen és miután megvágtad a majd beillesztendő csapot azután vágod el az alanyt a nodusz felett a sikeres ékvágás fügvényében, hogy az alsó vége lehetöleg érinkezzen a nodusszal.
Magyarán azon a csapot úgy vágjam ékre, hogy az ék részre essen nódusz is, hogy illeszkedjen a szintén nóduszig bevágott alanyba, vagy eleve az alanyban se vágjunk bele a nóduszba és a nemesben sem?
A zoldbe zold oltasrol semmi tapasztalatom nincs azert azt kerdeznek.A szakirodalomban azt olvastam hogy akkor van az oltas idopontja mikor viragzik akkor egy het.Itt azt olvastam hogy jobb korabban mert akkor nagyobb eredesi szazalekot kapunk.Meg azt is olvastam hgy kell hajlitassal probalni hogy hova tesszuk az adott vesszon az oltast Nem tennetek temaba engemet is?
Még a zöldbe-fás is szóba jöhet, feltéve, ha van eltéve hűtőbe vessző. De a nagyobb gond az lehet, hogy ez csak egy vessző a tőkéből, gondolom a tőke többi részéhez korlátozott a hozzáférés. Ha ezt elvágja oltáshoz, a tőke a többi részén fog hajtani és ha nem tudja fattyazni, az oltás nem fog megeredni.
A szomszéd borszőlője felfutott az erkélyemre. Nem vágtam vissza, szeretném átoltani Hamburgi muskotályra. Milyen oltás vagy szemzésmódot javasoltok, és mikor tegyem?
Egyet értek a nagy hibaszázalékkal gyökérnyakba oltással kapcsolatban. Én ezt az oltásmódot egy idősebb barátomtól tanultam, pontosan 13 éve és csak 5-6 tőkén alkalmaztam. (azok egyébként virulnak) A lényege, hogy mivel az oltás maga a gyökérnyakba kerül, minden ami a földből kinő, az nemes. Jól meg kell tisztítani az alanytőkét a felső gyökerektől, ami nem minden tőkénél valósítható meg. Lehet két oltócsapot pl. a vastag gyökérnyakba tenni és jó eredéskor egyik vesszőt lent hagyni, fagycsapnak. A zöldre fás oltás viszont eredés tekintetében mindent visz, nagy részt én is csak ezt alkalmazom.
Többféle keresztmetszetű oltóvesszőt szoktam elrakni a hűtőbe egy-egy fajtából. Néha azért keresgélni kell. :-)
A 20 cm miért jó? Én minél kevesebbet hagyok az 'alany'-ból, hogy ne kelljen mindig szedegetni a hajtásait. (Esetleg, ha elfelejtem, akkor mag az nő, nem az oltvány.)
Es ha nem lessz sose olyan vastag?En a tavaj tettem sokkal vastagabb oltovesszot a vadakba egyik oldalt szineltettem es jo volt.Kulicz amit irt a minimum 20 centis zoldvesszonagysag megleterol nem tudtam de ezutan fogok szamottartani ara is,jo hogy irta.
Gyökérnyakba nem oltok. Régebben próbáltam, de sokkal nagyobb volt a hibaszázalék, mint a zöldbe-fás oltással. (Amúgy mi indokolja az alkalmazását?) A zöldbe-fás időpontját az eltett oltóvesszőm vastagsága szabályozza.
Ali-bá, az ilyen korai szőlőoltásról mi a véleményed? Én május elejétől kezdve szoktam gyökérnyakba (és törzsbe) oltani, együtt a zöldre fás oltással. Úgy tudtam, hogy az alanynak erőteljes növekedési periódusban kell lennie a sikeres oltáshoz, hogy "tolja" az behelyezett szemet, v. oltóvesszőt. Zöldre fás oltásnál pedig meg szoktam várni a min. 20 cm-es hajtásokat. Úgy emlékszem, mintha te nem várnál ennyit, működik a korai oltás?
Tárolási módom: az arasznyi oltóvessző darabokat, gombaölőszeres fürösztés után lyukmentes fólia zacskó aljába teszem. A levegőt kézzel kihajtom, majd a zacskó nyakát összesodrom, tekerem és gumigyűrűvel többszörösen körültekerem. (Levegő se ki, se be!) Ezt a zacskót /esetleg több ilyet/ még egy fólizacskóba teszem és hasonlóan lezárom. Hűtőszekrény aljába teszem az oltásig. Biztos, hogy nem szárad ki és nem penészedik meg az oltóvessző.
Ma már és tegnap oltottam néhányat magasban is, hátha ezután nem lesz mégsem fagy...
A többit magasban és utána ledöntve, felcsirkézve (kb 40-50 oltás, s még van ennél több)
Angolnyelves párositással vagy forditott ékoltással... melyik, hogy adta magát.
Más: a hűtőben vessző tárolás nagyon nem jött be!!! Valamit nagyon elronthattam?! Megfonnyadtak a szőlővesszők... Már két napja próbálok életet lehelni beléjük (vizben vannak)... ma oltottam is belőlük, de nincs sok reményem, hogy megfogannak. A belselyük zöld, de hélya ráncos...
Ami viszont ásott kútban volt, az mind tökéletes, de ott a "zöldbe fásoltásig" nem tudom megőrizni, mert tartósan 10 fok körüli állandóan a hőmérséklet... De lehet visszateszek belőlük.
Természetesen nemesre is lehet oltani, én két éve egy rossz helyen lévő Kékfrankosra oltottam Moldovát és tavaly jobban termett, mint a két eredeti Moldova oltványom. Ez nyilván véletlen és nem minden fajtára vonatkozik, de működik a dolog.
A feljebb elvágásnak az a rizikója, hogy nálunk májusban akár megfagyhat, de lehet. Nemesbe lehet nemest is oltani, de ki tudja, hogy hogyan "férnek össze"?
Apánk a nem termő "hullajtós kadarkát" átoltotta... nemesbe nemest s jó volt.
A videók valahol délebbi vidékekről származnak szerintem...
Visszaolvasva 2014 kora tavaszától máig, éppen zsongó fejjel, először egy egyszerű kérdést tennék fel Nektek: az első szembejövő kacorkést megvettem, gondoltam jó lesz oltani, szemzeni. Nos, nem biztos... gyorsan ki is próbáltam, oltottam is régi borszőlő tőkék gyökérnyakába Szőlőskertek Királynője vesszőket, melyeket még február végén szedtem meg s március végéig egy vödör vízben álltak a hűvös pincében. Íme az eredmény az oltás napján(márc.26.):
A kérdés pedig az lenne, hogy melyik gyártó oltó/szemző kését ajánljátok megvételre? Valamelyik márkásat, vagy van esetleg egy tutti hazai ami nem kap akkora reklámot, de jobb, mint a "nagyok"? Előre is köszi a válaszokat,
Májusban, mikor az alany már erőteljesen hajt. Zöldbe fás oltáshoz megfelelő hosszúságú és erősségű új hajtások kellenek. Ha törzsbe oltasz vagy gyökérnyakba, akkor is ugyanez az ideális időpont, nem szabad elsietni.