Ez egy nagyon precíz és alapos válasz volt. Egy dologgal egészíteném ki, amit a saját káromon tanultam meg: a koszt at objektíven a legtöbbször a keresőben nem lehet észrevenni, de a felvételen látszani fog. Érdemes minden felvétel előtt tisztító ecsetttel portalanítani és néha a vegyszeres tiszító részével áttörölni, mert a rászáradt esőcseppek például máshogy nem tűnnek el. Szerintem a HD felvételnél minden kosz csak még élesebben látszik.
Ha visszaolvasol itt vagy valamelyik ilyen témáju magazinban pillanatok alatt rájössz, hogy az elado simán etet téged.
Valoban van a boltokban "HD minöségü" kazi, kizárolag balekoknak meg a polcok töltésére (a választék növelésére), és hát aki költeni akar nem lehet neki akadályt állitani.
Azaz a sima kazetta éppenolyan jo mint a drága (most nem a minöségröl van szo).
Itt Europában max. 2-3 Euro egy ilyen kazetta (àltalában SONYt használok, de jo a Maxell is meg a többiek is PANA, TDK, FUJI). Valoban eddig vacak kazettára az USA-ban bukkantam, az ott árult kék csomagolásu SONY mechanikailag rossz, valami kattog benne amit természetesen hall a mikrofon. Szerencsére csak 10-e vettem.
Azonban figyelj van olyan kazetta is amiben chip van, és emiatt joval drágább - 12-18 Euro, ez extra szolgáltatást biztosit azokban a kamerákban amelyikben ezt tudják használni. Nekem van néhány de nem használom (sem a kazettát sem az extra szolgáltatást).
Valoban pontosan az ára miatt ritkán használjuk a kazettát többször, mert 1 ora 2-3 Euroért egy elfogadhato költség, és igy a felvett kazetták változtatás nélkül mehetnek az archivumba, söt el is dobhatok - jobban jársz, mintha valami nyüg lenne az ujrahasználat miatt.
A HDV kamerák (szalagos nekünk csak ilyen van) 1440x1080-ban rögzit, nincs láthato különbség a "fullHD" felvételhez képest (ebben a kategoriában).
Elvileg semilyen szürö nem kell, illetve lásd lejjebb lehet használni bármilyent (és el is felejteni), de ez már más téma.
Az uj kamerákat normális használatnál alig kell tisztitani (évente egyszer), de ha tul poros stb. környezetben vagy akkor gyakrabban - a kamera többnyire kijelzi. Jo a kamerát évente egyszer tisztitani - ajánlott szervizben és megvizsgáltatni (egy csatlakozoval ki lehet olvasni a kamera állapotá, hány orát ment stb, amiböl lehet következtetni az állapotokra). Europában kb. 60 Euroért megteszik.
Videoeditálo programok közül több van a piacon 4-5 az elterjettebb. Minden sorrend nélkül:
Corel VS X3
Pinnacle VS (azt hiszem most a 12-es az aktuális)
MAGIX
SONY Vegas
Canopus
Adobe
Azt hiszem a Pinnacle az egyetlen amelyiknak van magyar verzioja. Az elsö 4 kb. egyforma árban van (100 Euro alatt) de más - más dologban térnek el a másiktol (más számu video- vagy hangsáv, más felület, más fogások a feldolgozás folyamán). Az effektusokban kb. egyeznek, mert azok rendszerint ugyanazok a plug-inek mindenhol). Az elsö 3 még jo segédprogamokkal is segit (térképek, templatek - félkész strukturák- meg egyebek).
A korábbi verziokat (éppen olyan jok, mint a jelenlegi) sokszor fillérekért kapni - mifelénk 10-20 Euroért.
elfelejtettem a kamerára felszerelni a star filtert. (Tul hideg volt :-D ).
Ismertek valamilyen megvehetö, letölthetö elektronikus effektust amivel a hiányzo "csillagokat" elö lehetne állitani.
Már egy 8 mp. es szakaszt megcsináltam manuálisan, de ez elég nagy munka, és sajnos a szerkesztö ablak tul kicsi ahhoz, hogy pontosan lehessen mozgatni (kövesse a fényforrást - lásd a gözmozdonyt).
Nincs ebben semmi furcsa, Rlaci már leírta, a rendszervaku mérő elővillantását- villantásait rögzítetted zársebességtől függően különböző szinkron idővel.
Megcsináltam a 4 képet. A dolog még érdekesebb - más más arnyék van a képeken, tehát sem beégésröl, sem kiolvasasásrol nem lehet szo. (A két alak közül a képen csak az egyik fényképez, igy a másiktol semilyen fény nem jöhet:)
- pontosabban a cmos-rol progressziv infot szed le az elektronika, ebbol jon letre a valtottsoros info, aminek egyik felet a kov. kepkockaba viszi, en el tudom kepzelni a valtottsorossag miatt, hosszan lathato vakuvillanast.
Hàt nem tudom, hogy egy vaku villanását meg-e lehet hosszabbitani (ilyen mértékben, hiszen ez elvileg 1/8s másodperc lenne - 3 videokép), ami alatt még a fáradt csiga is képes elmozdulni...:-)
De az viszont nem hiszem, hogy ez 3 egymásutáni kép idötartamán belül történt volna. A videon nagyon pontosan követhetö, hogy hogyan nö az intenzitás a semmiböl a képen látottakig. (sajnos a VLC-vel nem tudom kockánként kimereviteni).
Tegnap egy érdekes jelenségre lettem figyelmes. Egy hajnali (gyakorlatilag éjszakai) felvételen két kolléga fényképezett is, és az egyik videomon elkaptam a villanofényt. Nagyon jo volt a téma, igy nekifogtam valamit kezdeni vele. S mit látok a videon 3 kockán is láthato a villanás (pedig tudjuk, hogy a vaku 1/60s másodpercnél is gyorsabb a video meg legfeljebb 1/50s-t tud).
Eladó Sony DCR-SR32E 30Gb HDD merevlemezes kamera. 2008. június 3-án lett vásárolva. Minden tartozéka megvan, ahogy vettem a boltban, még a nyugta is. (129.995 Ft volt). Most a feléért eladó, azaz 65.990 Ft -ért.
Megnéztem, igazad van ez kellett vonal legelőször látni. Szomorúan vettem észre, hogy csak a felvétel 1/3-áig (kb. arányos az 52 percből 18 percnyi nézhetőséggel) tartalmaz kriksz-krakszokat, utána a többin csak tömör 0...
Ilyenkor alapelv. MEg kell nézni, hogy mi van a fájlban és mi nincs. Mármint byte szinten. Ez alatt csak annyit étek, hogy fogsz egy Total Commandert (mert ugye anélkül nem élet az élet) és F3-as billentyű megnyomásával belenézel a fájlba. Ha esetleg elkezdené lejátszani, mert felismeri a videót (amit kétlek), akkor megnyomod a 3-as billentyűt. Aztán szépen belehúzol a fájl közepébe a gördítősávval. Ha összevisszaságot látsz, akkor talán még jó lehet valahogy. Ha mondjuk csak egy csomó 0-át látsz, akkor a felvételnek végérvényesen, örökre lőttek.
Bár, csak tippeltem, de úgy látszik a videóm 3. részének végén elhangzottak igazak. http://www.youtube.com/watch?v=pxdH6dmz3Pk Persze, a tied másmilyen kamera, de valószínűsíthetően ha a cserekábel beszerzése megoldható, akkor otthon is cserélhető. Kézügyesség persze kell hozzá. :)