Keresés

Részletes keresés

Ju13 Creative Commons License 2010.02.24 0 0 6593
Az én tapasztalataim szerint az átültetésre nem érzékeny. Esetleg megfázhatott, ha "nemrég" vásároltad. Az elmúlt 1-2 hónapban cefet hidegek  voltak napközben, elképzelhető, h a szállítás/rakodás során nyitott ajtónál vagy épp a szabadban lett hagyva egy ideig. (Amennyit tudok ezekről a szállítási módszerekről, simán el lehet képzelni.) Még két tippem van: 1: túlöntözés is okozhatja. Ha az átültetéskor a gyökérzet dús, erős volt, akkor valószínűleg nem végzetes, és ki fogja heverni.  2.: esetleg akkut fényhiánya van - ha huzamosabb ideig valami sötét helyen tartották, akkor arra is reagálhat úgy, h elhajigál egy csomó levelet. Ez esetben szintén nincs gond, egyszerűen le kell vágni az elszáradt leveleket, és világos helyre kell tenni. Jön a tavasz, gyorsan helyre fog jönni, ha a gyökérzete rendben van. Apropó, a törzse nincs felpuhulva? (mer' akkor kezdhetsz is búcsúzni tőle...)
Előzmény: boldogmami (6592)
boldogmami Creative Commons License 2010.02.24 0 0 6592

Sziasztok!

Nem olyan rég vásároltam egy yucca elephantipes  nevű növényt az Ikeában. Tanácsaitok alapján nagyobb cserépbe ültettem át. Az eredetibe alig volt  foldje. Szép mndig világos helyen van. Valamitől mégis dobálja a leveleit. Lehet hogy az átültetés viselte meg?

Tomahawk_ Creative Commons License 2010.02.21 0 0 6591
Köszönöm a válaszaitokat!Egy Ficus elastica?
Előzmény: Törölt nick (6587)
Ju13 Creative Commons License 2010.02.20 0 0 6590
Szerintem jó lesz. Próbáld ki, aztán, ha nem vagy elégedett, még mindig lecserélheted:))))
Előzmény: Mihály Épületgépészet (6583)
Ju13 Creative Commons License 2010.02.20 0 0 6589

Szia, bocs, a kérdésedre érdemben nem tudok válaszolni, azt  majd nálam rutinosabbak. Arra látok esélyt, h a visszavágás után hoz néhány új hajtást - nekem régebben a yukka mindig kihajtott néhány új helyen is, függetlenül attól, h 3 nagy ága volt. A majomfa is mindig 2-3-4 helyen hajt, miután lenyiszálom a szár felső részét... Egy szomszéd kertben láttam, h gyönyörű példányokat (D. Marginata) nyáron kint, a nagy fenyőfa alatt tartanak, szerintem, a gyökeres, visszavágott egyedek mehetnek ki, szél- és tűző naptól védett helyre.

DE: ki ne dobd, ami nem kell, inkább ajánld fel légyszíves nekem cserére, én ígérem, h nagyon fogok örülni nekik, és fogunk olyat találni, aminek te is örülsz érte:)))) léccci-léccccci-léccccci! Köszi!

Előzmény: rolo87 (6586)
Flanell Creative Commons License 2010.02.20 0 0 6588
Le fog gyengülni, mert nem kap meg minden tápanyagot meg esetleg vizet, amire szüksége lenne. Jövőre kisebb virága lesz (ha lesz), mint idén.
Bár, a kisebb virág borítékolható. Ezek a bódban kapható hajtatott tulipánok cserepezéskor 99 % műtrágyából állnak.
Előzmény: Gömbtatu (6585)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.20 0 0 6587
Ez milyen szobanövény? Valahogy olyan babérmeggy kinézete van.
Előzmény: Tomahawk_ (6557)
rolo87 Creative Commons License 2010.02.20 0 0 6586

Üdv!

Következő a problémám, remélem tudtok segíteni!:)

Évek óta a lakásunkban nagyon szépen fejlődött egy Dracaena marginata, oly annyira, hogy ki is nőtte a helyét, ezért tavaly májusban úgy döntöttem, hogy feldarabolom.:)

A tő dugványokat vízbe helyeztem, és néhány hét múlva többségükön meg is jelentek a gyökér és a hajtás kezdemények, utóbbiból szinte mindegyik száron háram darab volt. Mikor a gyökerek néhány cm-esek lettek, elültettem a töveket jó minőségű virágföldbe. Eddig minden jól alakult. Az ületetést követően azonban a hajtáskezdemények közül csak többnyire egy, néhány esetében pedig kettő kezdett el nőni, a 3. hajtáskezdemény azonban változatlan maradt egész nyáron, és ez az én problémám. Úgy szerettem volna, ha a szárakon minden hajtás nőni kezd. A boltokban kapható növények többségén is 3 hajtás található, de én már azzal is megelégednék, ha kettő hajtás lenne egy száron. Kérdésem az lenne, hogy valamit rosszul csináltam-e!? Arra is gondoltam, hogy idén kora tavasszal átültetem az ifjú hajtásokat, megvárom, hogy május- június tájékára szépen megszokják az új helyüket, és ekkor levágom a hajtások alatt a növény szárát, hátha a már begyökeresedett szárakon könnyebben nevel új, és legalább két hajtást minden egyes szár. Ez szerintetek célravzeztő lenne? Illetve mégegy kérdésem lenne, hogy bent a laksában, vagy kint a szabadban egy félárnyékos helyen probálkozzak a művelettel!? (A tavalyi gyökereztetést és hajtatást a lakásban végeztem.) Mindez azért lenne fontos, mivel az egy hajtással bíró szárak élete függ tőle, ha nem tudom kicsikarni belőlük, hogy legalább 2 hajtásuk legyen, akkor mennek a komposztládába, mert így nagyon idétlenek:D:D

Gömbtatu Creative Commons License 2010.02.19 0 0 6585
Hallom, hallom. Jut eszembe, mi van, ha ezt a népi motívumot nem ültetem ki, hanem cserépben hagyom? Akkor mivan akkor?
Előzmény: taormina1 (6584)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.19 0 0 6584
Evvel elkéstél, most már jóformán semmit se tehetsz érte; nagyjából az öszi szezon végére kialakul benne (vagy nem) a virágkezdemény, addigra nagyjából vissza is gyökeresedik, aztán általában kell neki egy jó kis hideghatás, ez így együtt többnyire meghozza a kívánt eredményt. Ha erröl valaki gondoskodott, lesz virág, ha nem, akkor érdemes inkább a jövö szezonra gyúrni; szépen elültetni, mérsékelten (hallod Gömbtatu?) locsolni, késöbb keveset tápozni is, aztán a fagyok után szabadon engedni.
Előzmény: viharboszorka (6579)
Mihály Épületgépészet Creative Commons License 2010.02.19 0 0 6583
Nekem Terrasan (Tescós) guanós tápoldat van, ez volt olyan amire rá volt írva h. szobanövényre is, a jukkát is ezzel akarom itatni meg a bambuszt is, remélem jó lesz : )
Előzmény: Ju13 (6572)
Gömbtatu Creative Commons License 2010.02.19 0 0 6582
Oké, köszönet mindenkinek, még jó, hogy megkérdeztem, és nem amputáltam mindenét hirtelen felindulásból.
Előzmény: viharboszorka (6581)
viharboszorka Creative Commons License 2010.02.19 0 0 6581

Úgy biza! De azért ne fojtsd vízbe :)

Előzmény: Gömbtatu (6580)
Gömbtatu Creative Commons License 2010.02.19 0 0 6580
Ja, gondoltam, hogy be kéne róla rakni egy képet. Szóval cserepes, de kifejlett egyed, virággal, levéllel meg minden. Nem a szavatossága jár le, hanem mingyán elvirágzik. Szóval akkor a virágot vágjam le, a többihez ne nyúljak, csak locsoljam, mint az ördög?
Előzmény: taormina1 (6575)
viharboszorka Creative Commons License 2010.02.19 0 0 6579

:D Ha már ennyire benne vagy a tavaszi virágoztatásban, kérdeznék én is:

van egy jácinthagyma, hajtatóedényben, víz van alatta. Majdnem sötét (kevés fény azért akad), hűvös helyen. Gyökeret nem eresztett, de megindult hajtani, most olyan 3 centis lehet. Arra gondoltam, ugyan virágozhatna is. De hogyan vegyem rá:

A - ültessem el cserépbe félig, locsolgassam vízzel és csak úgy vigyem a jó világos és meleg szobába?

B - ugyanaz, mint A megoldás, de tegyek rá papírcsákót és csak akkor szedjem le róla, ha már 8 centis a hajtás?

Tavaly már próbálkoztam, akkor cserépbe ültettem, teljesen föld alá ment, de nem hajtott semmit. Szóval idén mást próbálnék :) De virágot is szeretnék belőle ;)

Előzmény: taormina1 (6575)
sjohn Creative Commons License 2010.02.19 0 0 6578
Diffenbachia.
Előzmény: Gicat (6577)
Gicat Creative Commons License 2010.02.19 0 0 6577
sziasztok

már régóta van egy szobanövényem, ami nagyon hálás, gyorsan nő és sok sarjat hoz. azonban sajnos nem tudom mi a neve. kérlek titeket ha felismeritek a képről(a jobb oldalt a legnagyobb), akkor irjátok meg mi a neve, mi ez a növény? fontos lenne.

köszi
szép napot

http://kepfeltoltes.hu/view/100219/vir_gom_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Gicat Creative Commons License 2010.02.19 0 0 6576
sziasztok

már régóta van egy szobanövényem, ami nagyon hálás, gyorsan nő és sok sarjat hoz. azonban sajnos nem tudom mi a neve. kérlek titeket ha felismeritek a képről(a jobb oldalt a legnagyobb), akkor irjátok meg mi a neve, mi ez a növény? fontos lenne.

köszi
szép napot
taormina1 Creative Commons License 2010.02.19 0 0 6575
He?
Milyen "ideje" jár le? A szavatossága?
Eddig pontosan mit csinált?
Mindegy, fontos, hogy semmiképpen se vágj le róla semmit! Leveleket fog hozni, aztán ha szerencséd van virágot is. Aztán a virág elhervad (ekkor le lehet vágni) a levelek viszont megmaradnak! na ezen múlik a további élete: jól tápláld vízzel meg táppal, aztán a fagyok után kiültetheted. (Ha eddig bent volt, most nem bírná ki a fagyot!)
Utána teljesen el fog tünni, legalábbis a föld színéröl, de ha eddig ügyes voltál és megcsináltad amit mondtam, 2011 tavaszán újra kihajt.
Soxerencsét!
Előzmény: Gömbtatu (6574)
Gömbtatu Creative Commons License 2010.02.19 0 0 6574
Sziasztok már. Kaptam én egy tulipántot cserepestől, de lassan lejár az ideje. Tudja itt valaki, hogy mit kell csinálni vele? Rémlik, hogy hagymáig le kell vágni, aztán nem locsolni, aztán kiültetni, de nem vagyok benne biztos. Abban meg végképp nem, hogy mikor kell kiültetni.

Ti tudjátok?
Ju13 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 6573

Én mindjárt lefigyelem, (kíváncsi vagyok, ez van-e itt a polcomon:))) de azért hiába van tele egy polcom szobanövényes okoskönyvekkel, én biza' nagyon szeretek a gyakorlati tapasztalatokról dumcsizni!:)) nálam ez kicsit olyan pótcselekvés is: nincs annyi növényem, h mindig legyen mit piszmogni velük, hát akkor beszéljünk róluk:)))

Úgyamúgy köszönjük szépen!:)))

Előzmény: sjohn (6570)
Ju13 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 6572

Ha nem bánod, h én válaszolok: a sima, levéldísznövényekhez való kell neki. (Értem ezalatt, h nem kaktuszokhoz és nem virágzó dísznövényekhez/muskátlikhoz/stbstb való) A márkáját illetően, sokan a Wuxal-ra esküsznek, én a Vitaflora-t használom; de a Substral sem rossz. Ezen speciel nem érdemes spórolni, ahogy a virágföldön sem; ez a magánvéleményem:)))

Ha vízben fogod tartani, akkor én azt javaslom, h minden vízcserénél adjál neki, de csak kb fele olyan töményet, mint az utasítás javasol. A'sszem a teljes vízcserét kb 2 hetente szokták javasolni. (Tehát, h kiöntöd, ami még esetleg alatta van régi víz, és teljesen frisset kap. De, ahogy szó is volt róla, azért egy éccakát mindenképp hagyd a vizet állni.) Állítólag sárgulnak a levelei, ha a csapról frissiben kieresztett vízzel kínálgatják. Szóval,  mondjuk 2 hetente egyszer leöntöd róla a régi vizet, és kap frisset, táposat. A köztes időben meg -szintén állott vízzel- ez elpárolgott vizet utántöltikézed. Nem olyan bonyolult, mint ahogy cifráztam:)))))

Előzmény: Mihály Épületgépészet (6571)
Mihály Épületgépészet Creative Commons License 2010.02.18 0 0 6571

Megvan már a szerencsebambuszom is : ))

Tápot akarok neki adni de nem tudom milyen gyakran kell, tudnál segíteni?

Előzmény: viharboszorka (6563)
sjohn Creative Commons License 2010.02.18 0 0 6570
Pierre Nessmann: Szobanövények
Használjátok egészséggel!

http://data.hu/get/2230493/Szobanovenyek.z01.html
http://data.hu/get/2230397/Szobanovenyek.zip.html
Flanell Creative Commons License 2010.02.18 0 0 6569
Nem feltétlenül, nem minden tőzeg olyan savanyú. A semleges talajban is van tőzeg, a talajszerkezet miatt. De ez inkább profi kertészeknek jó, hobbikertészeknek nem annyira. Ha egyszer is kiszárad a talaj, a tőzegnek annyi.
A citrusoknak egyébként nem kell túl savanyú talaj, jó az általános, vagyis enyhén savanyú.

Én nem is kínlódnék mandarin-magonccal, de hát akinek ez jó... :)
Előzmény: taormina1 (6568)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 6568
A citrusoknak pont savanyú föld kell, épp erre való a sok tözeg.
A mandarint nem oltani szoktuk?
Előzmény: Flanell (6567)
Flanell Creative Commons License 2010.02.17 0 0 6567
Nagyjából már kellene fásodnia.

Lehet kapni direkt citrusföldet, de ha nem akarsz venni, végső soron az általános (B) virágföld is megteszi. Valami jobb minőségű. Meg én minden növény virágföldjéhez szoktam keverni 1/3, 1/4 rész kerti földet, a túl sok tőzeg miatt.
Előzmény: vény (6565)
viharboszorka Creative Commons License 2010.02.17 0 0 6566

Szia,

Van egy olyan topic, hogy BANÁNFA, CITROMFA (így nagybetűvel írva), szerintem ott tedd fel ezt a kérdést, mert ott profik vannak :)

Amúgy spéci tápozás meg föld kell neki, de ott minden kérdésre választ találsz vagy kapsz.

Előzmény: vény (6565)
vény Creative Commons License 2010.02.17 0 0 6565
Sziasztok!

Van egy magról nevelt kis mandarinom, már vagy 5 éves. Nagyon szépen nő, meg hozza a leveleket, ill. most elkezdett tüskéket is hozni. A kérdésem, hogy át szeretném ültetni, mert jelenleg egy ZZ pálma társaságában van, de nagyon féltem. Milyen földbe ültessem? Ill. kb mennyi idő, míg el kezd fásodni? sose volt még ilyenem...
viharboszorka Creative Commons License 2010.02.15 0 0 6564
sok ötletem nekem sincs....azok a fehér kis pettyek a levél szélén micsodák? Lehet kártevő is, meg száraz levegő is, a trágyát én is kizárnám, mivel túl sok idő eltelt azóta, tehát már ki kellett volna jönnie a tüneteknek.
Előzmény: Tomahawk_ (6557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!