Ezek igazi album fotók! Gyönyörűek a képek és a virágok is! Egyelőre csak be-be kukkantok, talán lesz a héten már több időm. Nálam nem ilyen rózsás (leanderes) a helyzet, sajnos nagyon sok növényemen lesárgultak a levelek augusztusban, pedig végig kaptak kis dózisban vas és magnézium tápot is. Ha lenne tippetek, mi történhetett, megköszönném. Tavasszal nagy kaszabolást rendezek, azt hiszem. Én is ilyen zöld, gömbülyű, virágzó bokrokat szeretnék...
Szépen megerősödött ez a Massif valóban. Nálam csiga-lassan fejlődnek, jó erős szárakat nevelnek a kicsi nóduszközök miatt, de legalább nem kell sűrűn metszeni őket. Ha egy alapból kompakt növésű fajta szokatlanul meglódul a növésben, az általában a sok nitrogén miatt szokott előfordulni.
Nekem az idén nagyon jól bevált az NPK 15-15-15 táp, ez granulátum. Ezt a föld felszínére szórom és locsolások alkalmával lebomlik. Szerintem tavasszal próbáld ki.
Plusz kapják folyadékban locsoláskor a kálium oldatot.
Ezenkívül még a FITTOHORM granulátumot is szoktam néha venni.
Virág nálam is kevés, egyrészt mert tavaly februárban sokat tarra vágtam, az idén nagy meglepetésemre elég sok már virágzik, legalább is most akarna virágozni. Aztán idén februárban folytattam a tarra vágást. Jövőre remélem elérem a kívánt formát.
Olyan szép zöldek a leandereitek, az enyémek a legutóbbi esők után elkezdtek tömegesen sárgulni (hiába "zöldítőzöm" őket), ilyen még egy évben sem volt, teljesen lekopaszodtak, a szomszéd kiültetett tövei (pedig biztos, hogy semmi tápot nem kapnak) gyönyörű méregzöldek (már lassan én is az leszek), ez az év nekem a leanderek szempontjából egyébként is pocsék volt, egyedül a kis magoncaim nyújtottak egy kis örömet, meg a három "óriási" 3 métert közelítő tövem, azok hozták a szokásos virágmennyiséget, bár azok is majd egy hónappal később kezdtek virágozni. :-(
Úgy látom,azért a Te Massifod is jó "súlyban" van,szép erős,formás...azon agyalok,hogy azokat a nagyon megnyúlt leveleket nemes egyszerűséggel letépem majd...:-)
Balról-Massif,Ville,Sainte,Magic
Egyedül a Ville d Aubagne jött idén.A Sainte alig nőtt,de ahogy látható,annyi magtokot hozott,mint égen a csillag...csak el kéne jutni már oda,hogy levágjam róla,a múltkor kimaradt.
Na még...a Magic viszahúzta a szírmát,így már normálisabban néz ki:-)Majd egy Hajnalpír,és Berettyói-de ezt a fiam csinálta az ő gépével jobban visszaadja a színátmenetet:-)
Majd mellé teszem holnap a Sainte-t,meg a Ville-t amit küldtél,hááát,lehet meglepődsz:-)
Emlékeim szerint ő még pedig osmocote-ot sem kapott a földjébe,szóval fogalmam sincs,mitől nőtt ekkorára... :O Wuxalt,és virágzásindítót kaptak,semmi mást.
Na most érdekes dolgot írtál,mert nálam meg akkorára nőtt,és vastagodott egy év alatt,hogy lesek ki a fejemből,pedig annyi tápot azért nem adtam nekik...A levelei óriásiak,szinte óriásnak tűnik a Sainte mellett,olyan,mintha köze se lenne az ilyen fajtákhoz :)
Mariann,mit szólsz hozzá?Ha jól rémlik,pedig tavaly kaptam a csemetét,és ráadásul szezon vége felé,nyilván a Burtonnel:-)
Láttam a korábbi képeid,nagyon szépek,nem véletlen vártam annyira,hogy nyíljon már... :)
Kinyílt az első virága a Magicnek,kis nyomika,de széép:-)A torokrészben halványabbak a csíkok mint a Massifnál,nem annyira öblös,de jó nyitott ez is,talán a halványabb csíkok miatt rikít annyira...Te mit tapasztaltál?Színben viszont ugyanaz,nagyon tetszik:-)
Franciaországból lehet a Filippi kertészettől rendelni, vagy tavasztól sok gyűjtő igyekszik róla szaporítani és el lehet csípni egy-egy darabot ezekből...
Nem, de valamennyi maradék virág még szokott rajtuk lenni, na kb. most is ennyi a "virágzás", bár épp ma láttam, hogy a Petite Salmon nekidurálta magát, meg a Lane Taylor Sealy-n, ami egész nyáron "pihent" lesz 3-4 virág.
Sajnos én úgy vagyok, hogy ami hely védett az nem elég napos, meg kiírtották az erdő felét tavaly és most mi is egy szélcsatornába kerültünk, állítólag idén kivágják a másik felét, akkor talán jobb lesz, nem leszünk az "ütköző zónában".
Nálam most kelnek a július elején vetettek, vagyis elvileg nálad is ki fognak kelni, de télire világos, fagymentes helyre kell majd tenni a cserepüket! Hajrá! :)
Nálam is egy lett csupa cirmos a többi csemete vegyesen hozza, annak ellenére,hogy tavaly csupa cirmos virágokat neveltek ugyan ezek az ágak..
Viszont az anyanövény az egy fa volt, most viszont van 1-2 oldalhajtás ami szinte a földből nő ki, ez az ág csak sima ciromtalan virágokat nevel most másodvirágzásban is.
DNS vizsgálattal hitelesített fajta azonosítás leanderek esetén nincs. Az olvasott az egyetlen ilyen jellegű vizsgálat. A két tökéletesen azonos Papa Gambetta azt jelenti, hogy azok bizonyosan azonos eredetűek és még nem kavart be semmi, se idő, se másik fajta átporzása. Az én Rubisom pl. Pirosleandertől van. Ha összehasonlítanánk, akkor valószínűleg 100% azonosságot mutatna, mert az ő anyatövének a sarja. De ha vennék egy másikat, ami szintén hiteles Rubis, de rég elkülönült ezektől, akkor 1-2 % eltérés már lehetne. Abban a genetikusok a tapasztalat alapján meg szoktak egyezni, hogy melyik gént vizsgálják a fajtaazonosításhoz és mekkora eltérésig tekintik azonosnak. Általában 5 % eltérésnél van a határ.
A fajták azonosságát genetika hiányában hitelesen csak az eredet igazolhatja, a "pedigré". Ha a növényemet vissza tudom vezetni egy hiteles forráshoz, csak akkor mondhatom, hogy valóban olyan fajtájú (ez nem helyes meghatározás, inkább variánsról kellene beszélni) a növényem. De még ilyenkor is lehetnek "gondok". Most fordítjuk a 'Professeur Parlatore' históriáját. Az 1875-ös Montpellier-i katalógusban dupla rózsaszín virágúként írják le, a ma így nevezett fajta szimpla rózsaszín... A 140 év folyamán valószínűleg egyszer valahol valami el lett cserélve, de a név maradt. A fajok és fajták "hiteles" fenntartásának tudományosan nagyon szigorú szabályai vannak, csakúgy, mint egy új fajta bevezethetőségének, az utóbbit a nemzetközi un. UPOV Egyezmény szabályozza.
De van ilyen "katalógus"? Szerintem a kertészeteknek sincs DNS vizsgálattal hitelesített fajtajegyzékük. Ez a felmérés is úgy készül(hetet)t, hogy fogtak a vizsgált fajtákból (vagyis amit annak neveztek) egy vagy több példányt megcsinálták a vizsgálatot, de minek alapján mondták, hogy ez egy Tito Poggi(?), lehet, hogy pont az csak úgy nézett ki. Közben visszaolvastam a cikket és ott is az szerepel, hogy a "Papa Gambetta" mintákból is csak kettő volt teljesen azonos, vagyis a többi az nem Papa Gambetta volt (vagy pont ez a kettő nem volt az?) , de pl. a 3 db "Luteum Plenum"-nak sem egyezett teljesen a genetikája, akkor most melyik az igazi Luteum Plenum???
A fajták megbízható azonosítása itt is csak genetikai vizsgálattal lehetséges. A "fenotípusos", a megjelenés alapján történő azonosítás mindenkor magában hordozza a tévedés lehetőségét. A leander egyesület honlapján fenn van az egyetlen ilyen jellegű vizsgálat fordítása.