De most már elméletinek tűnik az árfolyam, ha senki sem hajlandó koronát más valutára váltani. A turista kivétel, az vált valamennyit, de az kevés a teljes szükséges import fedezésére.
Hát ez állati. Az index cikke (http://index.hu/gazdasag/vilag/izlbol081014/) szerint az izlandi korona zuhanórepülésben, valami 360/1 EUR (ha jól emlékszem). Lassan eljön a kánaán, Izland lesz az új Argentína, a turisták vágyálma, 100 Ft lesz a sör és 1000 Ft egy éjszaka szállás... Reméljük nem áll meg 1000 alatt az árfolyam...
Hát, mivel se nem élek ott, és még pénzügyi szakember se vagyok, gőzöm sincs.. de azért a gazdaság nincs olyan teljesen szálegyedül, mivelhogy Izland része az EGT-nek, tehát félig-meddig az EU közös belső piacának is. Hogy ez segít -e a jelen helyzetben, passz....
Rákérdeztem a gyereknél mit lehet érezni mindebből odakint.
Nos röviden ilyesmiket válaszolt: Arbjörn (ő az izlandi 'főnökük") még nem jött hozzám kölcsönkérni, nem lógnak politikusok az útmenti fákon és nem söprik az utcán a szétszórt milliárd koronás bankókat.
Legfeljebb a vendégmunkások arcáról hervad le a mosoly, de max hazamennek, aminek az izlandiak csak örülnek.
Egyébként, bár messze nem vagyok egy pénzügyi szakember, felkaptam a fejem, mikor 1-2 éve olvastam egy cikket arról, hogy azt fontolgatják, hogyan lehetne EU-n kívüliként bevezetni az eurót, mert egy ilyen kis ország kis gazdasága önálló pénznemmel elég sérülékeny lehet...hát most sajnos bekövetkezett.....
Itt van erről egy cikk. Nem értek hozzá, de Izland nagyon jó adottságú országnak tűnik a halászat, turizmus és újabban az alumíniumkohászat miatt. Ezért nagyon jó feltételekkel nagyon nagy kölcsönöket vett fel az állam amit a lakosság nem felélt hanem működő gazdaságba vagy ingatlanban fektetett. Hogy ebből mi a következtetés azt nem tudom.
Ő is nagyon megszerette az országot, nem nagyon vágyik ide vissza.Nem is csodálom, én nyáron két és fél hetet voltam, és én is úgy vagyok vele, hogy akár holnap fordulnék is vissza, ha tehetném.
Én néha figyelem az Izlandi időjárás térképet. Egyes (pl. eső) térképeken, mozgó előjelzésen, nem megszokot helyen, Mo is látható, az időjóslás bejön itthonra is.