utánanéztem közben, talán többen olvassák a fórumot (remélem), mint amennyien írunk bele, szóval ami nekem lejött a küffődi hozzászólók alapján:
(NO SPOILER)
miért hagyták abba...
- Mulder kiszállása
- emiatt nézőszám csökkenése (ami még mindig ott volt, ahol az Alias, stb., az új "nagy sikerű" sorozatok... önmagukhoz képest valóban esett)
- az új karakterek közül főleg Reyest nem szerettéék az emberek. (OK: utálták)
- Scully szinte csak kényszerből volt ott, ez soxor látszik is (nekem annyira nem)
- a mítoszt többszörösen megerőszakolták, "lett volna vég az xy. szezon után"
- ja, és persze Mulder volt a hajtómotor, az ő küldetése, a nővére megtalálása, stb.
- no Mulder+Scully románc
kicsit behind the scenes magyarázatok:
- Carter+Spotnitz klikk vs. sok jó író (Gilligan, Wong, stb.)
- Carteréknek nem volt elképzelése, kik is az új emberek, illetve Dogget még úgy-ahogy, őt inkább komálták odakinn, de Monica Reyesről semmit nem tudni (OK, egy részben pl. megtudhatjuk, hogy mexicói születésű;
- hüjék a dialógusok, mert valahogy a régieket akarják pótolni velük, nem saját utat adni nekik
- spinoff? hát, spinoffként a Lone Gunmen behalt..
- még visszatérve az írókhoz: a "másik oldal" más utat járt volna, mint Carter, ha vkit érdekel (és nem akar google-zni), leírhatom :)
Onnantól kezdve, hogy LA-be költöztek Vancouverből, és csak a szerződés tartotta GA-t a sorozatban, elég gáz volt a dolog.
Mindenesetre a 9. sorozatban is vannak jó részek (a nagy TXF review oldalon pl. nem sokkal marad el az első sorozat átlagától, a 8. meg is haladja azt), főleg úgy, ha töményen nézi az ember :) , mert akkor egy rossz után nem kell 1 hetet várni a következő akármilyenre.