a legtöbb fénykép ebben a posztban is agyon van shoppolva. a színek, az árnyak, minden. köze nincs a valósághoz. ami azért kár, mert a valóság éppen eléggé szép szerintem. és ez tökre terjed, csomószor úgy kell kitalálnia az embernek, h mi várhat majd rá a valóságban. nem tudom, mire jó ez.
Nem volt egyszerű, (mi a hotelünk közeléből mentünk az egyetlen lisszaboni busszal, ami átmegy a túlsó oldalra -ez a 753-as ) de ha valakit a későbbiekben érdekel, miután átjut a folyó túlsó oldalára, (Portagem), onnan csak a 124-es helyi, nem lisszaboni busszal lehet lemenni a partra, Costa da Caparica-ra. Erre nem érvényes sem a napi sem a lisszaboni jegyek.
Esténként megy, esetleg ha valaki tud agy linket ahonnan "beszerezhető" szuper lenne, nagyon későn adják, nem mindig tudom nézni, a szolgáltatóm meg sajnos ezt a csatornát nem teszi lehetővé visszanézni. :(
Autót a Budgetnél (Avis) béreltünk, nekünk az kellett, hogy a városban is legyen irodájuk. Nem kötöttünk előre önrészmentesítő biztosítást, mert előtte úgy olvastam, hogy Portugáliában helyben kötve sem magasak a díjak és így megússzuk, hogy ezer eurókat zároljanak. Nekünk ezeket a depositokat még sohasem oldották fel egy hónapnál hamarabb.
Mondtuk a hölgynek, hogy szeretnénk ilyet, közölte, hogy "no excess" nincs, csak "little excess", napi 30(!!) euróért. Látva, hogy ezt sokalljuk, felajánlott utasbiztostás nélkülit, napi 20-ért. Mondtuk, köszönjük, inkább ezt sem kérjük, majd vigyáz a férjem:)
Vártuk, hogy akkor az önrész , az 1200 euro zárolásra kerül, ehelyett 102.91 euro lett a deposit!!! Mondták, ez fedezi az autópályadíjat és az esetleges benzinhiányt.
Tanulság: nyugodtan megköthettük volna itthon az önrészmentesítőt, így sem zároltak hatalmas összeget. De hát ezt előre sosem lehet tudni. Ráadásul már ezt fel is oldották, végül 7.41 eurót vontak le.
Egyébként Fiat Panda helyett egy 6000 km-es Nissan Note-t kaptunk.
Pedig nem kellene még:-) Végigolvastam/végignéztem most az előbb, ezeket a helyeket anno mi is bejártuk mindegyiket, mégis jó újra látni a képeiden, na meg olvasni róluk.
Érdekes, hogy ezt kérdezed, mert mikor férjem egyik elragadtatásból a másikba esett, én is sorrendet kértem tőe :) De nem adott. Így a saját nevemben írhatok csak. Nem könnyű de talán a Regaleira az első, Pena a második. Mennyire nem vagyunk egyformák, mert ha jól emlékszem Véleménynek pedig a Palácio Nacional tetszett a legjobban.
Következő két napunkon a pihenésé volt a főszerep, strandoltunk. Egyik nap Costa de Caparicára mentünk. Hatalmas hullámok voltak, rengeteg szörfös, egy fürdőzőt még menteni is kellett. Utána már csak a szörfösöket engedték a deréknál mélyebb vízbe. Nem tudom, máskor is ilyen nagyok-e a hullámok. Itt 11 euro volt két ágy és egy napernyő. Finom homokos volt a part és számomra jeges a víz:)
Másik strandolós napunkon Portinho da Arrabidába mentünk. Ide hamar kell érkezni, ha parkolót szeretne kapni az ember. Parkolótól kb. 700 métert kell menni a festői strandig. Érdekes volt, mert délelőtt tiszta kavics volt a víz menti sáv, mindenki egyensúlyozott vagy cipőben ment be. Délutánra viszont a dagály rámosta a homokot, nyoma sem volt köveknek. Itt 10 euro volt a 2 ágy, napernyő. Délután jöttek inkább többen de így sem volt zsúfolt a part egyáltalán. Víz számomra itt is használhatatlan volt:) Férjem többször bement.
akkor a parkolás működött később is, nem csak 'közép'-tavasszal, ennek örülök. a regaleira mennyire jött ne neked, nektek? mondjuk, játék: mi a ti sintrai szubjektív sorrendetek? :)
A meséknek még nem volt vége, ezután néztük meg a Quinta da Regaleira parkját. (köszi geodo!) Ez is egy kis csoda volt, bármerre mentünk, mindenhol valami meglepetébe botlottunk.
A GPS-nek köszönhetően megint olyan útra tévedtük, ahol a madár sem járt, így érkeztünk meg Cabo de Rocához, ahonnan csodálatos volt a kilátás!
Hazafelé még útbaejtettük Cascaist, itt is sétálgattunk egy kicsit. Este nem kellett altatni minket.
Másnap Sintrába 3/4 10-re odaértünk, volt parkolónk is még és a Palácio Nacional szinte üres termeiben tudtunk nézelődni.
Mire a Palácio Pena-ba értünk, azért már összejött a tömeg. A bejárat utáni, utolsó parkolóban tudtunk megállni. Mire onnan felkaptattunk én már addigra kész voltam, köszönhetően a nem túl jó kondimnak. Úgy hogy nagyon hálás voltam, hogy 3 euróért kisbusz vitt fel a mesebeli palotához. Jó sokáig bámészkodtunk, bejártuk a teraszokat meg a palota belsejét is. Itt sok helyen felújításokat végeztek.
Innen Alcobaca felé vettük az irányt. Egész héten istenieket ettünk, ez volt az egyik legemlékezetesebb. Nehezen találtuk meg a kedvünkre való vendéglőt, aztán bután néztük az étlapot, meg inkább a szomszéd asztalnál ülő férfi tányérját. Megsajnált minket, elmondta, hogy ez egy helyi specialitás, cserépben sült csirke, sok szafttal, benne gyöngyhagyma, bacon, chorizo. Nagyon ajánlotta és jól tettük, hogy hallgattunk rá. Legalább egy egész csirkét kaptunk, ami puha, omlós volt, nem volt száraz.
Ezután mentünk a templomba, ami lenyűgöző volt és a kolostorba.
Az autóbérléssel kapcsolatban: geodo olvtárs szuper kisokosát áttanulmányozva és jó pár kölcsönzéssel a hátunk mögött, azt hittem már nem érhetnek meglepetések. Hát de!
Autóval Óbidos felé vettük az irányt. Szerencsére nem volt nagy tömeg, így érzékelni lehetett a falucska báját. Van itt egy templom, aminek a belterét azujelók borítják. Nagyon különleges volt.