Keresés

Részletes keresés

oiuz Creative Commons License 2005.06.27 0 0 29

Jó halat!

Szombaton voltunk a barátnőmmel a Zöld Béka étteremben. Ez az 51 (510)-es út mellett van. Nekisederedsz Pesten a Bajai útank, mielőtt éppen kiérnél a városból Dunaharaszti felé ott van egy benzinkút jobbra, és itt már tábla is jelzi. Kövesd a nyilat, és ne legyél bátortalan... elég nehéz megközelítni...

Én halászlét ettem. Nagyon jó volt. Sűrű, ízletes... stb. Hiba: Csak belsőséggel kértem, pontypatkó is volt benne, a pincér pedig sajnálatosan bunkó... nem szólt be vagy ilyesmi, csak egy kicsit egyszerű mint a 100-as szeg. (ez nam a hal hibája, számomra az hibátlan volt)

Barátnőm rántott békacombot evett, nagyon ízlett neki, friss volt, és ropgós... (tudom, tudom a béka nem hal)

Az étterem terasza a Dunára néz, nagyon hangulatos és kellemasen hűvös hely ilyen nagy nyári melegben...

üdv

oiuz

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.25 0 0 28

És azt se felejtsd ki, hogy egyáltalán nem mindegy honnan, melyik tóból vagy folyóból kerülnek a halak a fazékba-bográcsba.

Mert ahány víz, annyi íz.

Előzmény: kulináris kóstológia (27)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.06.24 0 0 27

TTAMAS

> A bajai alaplé nélkül, tésztával, a szegedi tészta nélkül, alaplével készül.

Üdvözöllek!

Ha csak 1 "a" is kimarad, nem teljes tömörségű meghatározásod, amely egyébként tényszerű TELITALÁLAT!

A halászlé ily módon többesélyes: van aki nem szereti, csak a megszokott módon készültet szereti, bevállalja az újdonságot is, teszteli a nem bejáratott módit, (esetleg tanul az újként megismert receptből), vagy koedukált (>hibrid) módi halászlét szereti, mint pl. luisen is, de ettől még ragyogóan fincsi lehet

a mohácsi is!:-)))

Ahány ház, annyi szokás: még itthon sem, azonos edényben, módon, mennyiségben főzve sem sikerül 1forma jól az étel, (halászlé sem), s talán ez a jó benne, hogy MINDIG egyszeri, egyedi, és ETTŐL megismételhetetlenül fini!

> Mélykúti halászlé. :))

Kontra homokmégyi halászlé otthon, és itthon Pesten is bajai módon főzve sk., de az ország más szögletében is bajasítom pl. a szegedit is, de erről legközelebb... :))

Most jutott eszembe, hogy július 8-9-én lesz ismét aktuális a bajai HALÁSZLÉFŐZŐ NÉPÜNNEPÉLY A HALÁSZLÉ FŐVÁROSÁBAN :)))))

Halászlépártiként ajánlom a www.baja.hu weblapot.:-)))

Páratlan élmény, annyi szent!

Látogatóként 3 évvel ezelőtt élveztük a Petőfi szigeten, és a Béke téren is a tüzek, bográcsok kellemes illatát.

Szép7végét,főzőcskézéstMINDENKINEK!

Előzmény: TTAMAS (19)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.22 0 0 26

Hajnali órán ilyen recept megadása felér az arcátlansággal.

Hát mi lesz a fogyókúrámmal?

És ne mondd nekem, hogy a hal nem hízlal!

Abban a mennyiségben, amit én meg tudok belőle enni.:-)))

Előzmény: szysssz (25)
szysssz Creative Commons License 2005.06.22 0 0 25

Szia!

Nagyon finom lehet remekműved és nem is bonyolult. Viszont ajánlom figyelmedbe a karfiollal készült étket:

Kivajazott jénai tálba félig főtt rizst elterítek. meglocsolom a karfiol főzővizével (3-4 ek) sorjában ráhelyezem a korábban citromlével meglocsolt és felengedett halfiléket. halványan szerecsendiót reszelek rá. (én a bőrkeményedé eltávolítására szolgáló nyeles,ovális reszelőt használom-csak erre célra) Az előfőzőtt - de még ropogós - karfiolrózsákat ráhalmozom. Ezt is megszórom szerecsendióval, majd vékonyra szeletelt paradicsommal (nem baj, ha nyúzott) betakarom - frisen őrölt bosot rá. Durvára reszelt sajttal (egy kis része füstölt is lehet) megszórom és be a sütőbe.

Amikor a sajt szép rózsaszínűre pirult kész a mű, tálalhatod.

Ekkor elégedetten hátradőlhetnél várva a dícséreteket, de a finom illatok arra késztetnek, hogy az asztal fölé görnyedj és "belapátold" a Neked járó adagot.

Üdv: Szysssz

Előzmény: M6TTL (15)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.22 0 0 24

Igen, 2-3 napig eláll.

És egyre jobb lesz az íze, ahogy átjárja az ecetes lé.

Előzmény: luisen (23)
luisen Creative Commons License 2005.06.21 0 0 23

Ez tényleg nagyon klasszul hangzik. MÁr ezért érdemes rántott pontyot csinálni! Kicsit olyan, mintha a karácsonyi maradék krumplisalátába beletenném a maradék rántott halat. :-) NAgyon finom lehet, ki fogom próbálni.

Mennyi ideig lehet igy eltartani? 2-3 nap?

Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.21 0 0 22

Bár senki nem volt kivi rá, hogy mi legyen a megmaradt rántott ponttyal, azért leírom.

Hagymát felkarikázok, függően a hal mennyiségétől, de nem keveset.

Ezután ecetes levet készítek 3 púpozott evőkanál cukor + 3 evőkanál 20%-os ecet, pici só és víz hozzáadásával. Ebbe teszem a hagymát, majd beleforgatom a rántott halszeleteket. A lé annyi legyen, hohy a halakat ellepje. A fenti mennyiségű salátalé kb 1 liter vízből készül.

2-3 órai állás után kiváló marinírozott halat kapunk, ami ha kellő ideig áll az ecetben, megszívja magát, az apró szálkák is eltűnnek belőle.

Ugyanilyen lébe lehet virslisalátát is készíteni, de csak jóízű szójamentes virsliből.

TTAMAS Creative Commons License 2005.06.20 0 0 21

Mélykúti halászlé. :))

Mélykút egy település, félúton Baja és Szeged között.

Előzmény: luisen (20)
luisen Creative Commons License 2005.06.20 0 0 20

Hűha :-))))

szóval ez a mohácsi barátnő hagymát, paprikát és kis halak főzött nagyon lassú tüzön nagyon sokáig, utána ezt öntötte fel, bele a haldarabokat és innentől hamar kész volt. Állítása szerint ez mohácsi halászlé volt, így tanulta otthon + egyéb, mohácsi kocsmai és ismerettségi köri tapasztalatok alapján csinálta. :-)

Előzmény: TTAMAS (19)
TTAMAS Creative Commons License 2005.06.20 0 0 19

Akkor most egy világ fog összedőlni benned: Te egy hibrid halászlét szeretsz. :))

A bajai alaplé nélkül, tésztával, a szegedi tészta nélkül, alaplével készül.

Előzmény: luisen (18)
luisen Creative Commons License 2005.06.20 0 0 18

Köszönöm! :-)

Tényleg jó másnap is - már ha van belőle maradék :-), és valóban, nagyon kiadós a köret miatt.

A bajai halászlé fantasztikus! Gyerekkoromban Anyám mohácsi barátnőjének halászléján szocializálódtam hal-ügyben, aztán mi is megtanultuk tőle, nekem ez a mohácsi-bajai verzió az igazi. (Sűrű, több halból készült, finom, lepaszírozott alaplé, tésztával)

A szegedi, úgy tudom, más - de miben? nincs benne tészta?

Előzmény: kulináris kóstológia (16)
luisen Creative Commons License 2005.06.20 0 0 17

Nagyon jól hangzik, meg fogom csinálni! azt hiszem, ezeket a speótos halreceptetket szokták firenzeinek hívni, nem tudom miért :-)

A tonhal szerintem is más, ezek a "mezei", fagyasztott tengeri halak tőkehalak. Abból is van többféle, csak magyarul nincs rá kifejezés, hiába, nem vagyunk egy igazi, tengeriparti halásznép :-)  

kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.06.20 0 0 16

luisen (7)

Gratula a recepthez, halkedvelőknek én is szívből ajánlom!

Kb. 1 hónapja süllővel készítettem hasonló módon, szerényebb fűszerezéssel ugyan, de a maradék másnapi fogyasztásakor is ugyanolyan finom, kiadós, remek halas kaja volt, mint előző nap frissen!

A krumplival halmérettől függően hihetetlenül szaporítható nagyobb létszám esetén is. 

Más:-)))

Szombaton hortobágyi pontyból (2,5 kg.), plusz 60 dkg.-os afrikai harcsából bográcsos halászlét főztem bajai módon. Házilag frissen gyúrt tészta ugyan nem kerülhetett a tányérokba, de aránylag elfogadhatóan jobb minőségű boltival pótolni tudtam, de nem az Auchanban kapható akciós (199 Ft.) 1 kilogrammos kiszerelésűvel, mert azzal viszont vasárnap "befürödtünk": nem ajánlom, összeragadt, mint a csiriz! 

A család megelégedésére hazaérkezésükig centire kész lettem, csak teríteni kellett, a mennyiségre tekintettel a vasárnapi leves-kérdés is megoldódott.

"Jó volt ide, közétek betérni!"   

Előzmény: luisen (7)
M6TTL Creative Commons License 2005.06.20 0 0 15

:-)))

Én is, én is!!!!

Akkor leírom, hogy mit csináltam tegnap ebédre. Semmi extra, egy egyszerű, de finom halétel. Kell hozzá ún. "tonhalfilé", de itt álljunk meg egy pillanatra. Ez szerintem meglehetősen helytelen elnevezés. Ezzel a névvel illetik azt a gyakran kapható fagyasztott tengeri halfilét, amely fehér húsú, zsírszegény és kb 15-20 cm x 4-7 cm-es. Szerintem ez valójában nem tonhal (mert ugye annak a husa nem fehér), hanem TŐKEHAL....

Szóval felengedem ezeket a filéket, a szokásos frissen őrőlt borssal, sóval és egy citrom levével fűszerezem és hagyom a pácban állni pár órát (közben néha-néha megforgarom). Fél kiló parajt (spenótot) megtisztítok, megmosok és alaposan lecsurgatok (egy kicsit ki is nyomkodom). Kevés olivaolajban megpárolok 7-8 gerezd áttört fokhagymát, majd még mielőtt pirulni kezd belerakom a spenótot, sózóm enyhén. Addig párolom, amíg összesesik, levet ereszt, de még nem foszlanak szét a levelek. Leveszem a tűzről és kiszedem egy szűrőre, hogy lecsepeghessen a felseleges lé.

Kivajazok egy tűzálló tálat (vagy tepsit) belefektetem egymás mellé a lecsurgatott tőkehalfiléket, majd rájuk rakom a megpárolt spenótot. A tetejére mozzarellát teszek.

Beteszem a sütőbe és megsütöm, úgy hogy a sajt ropogógósra pirujon (addigra a hal már jól átsült.).

Ennyi! Jó étvégyat!

Előzmény: oiuz (14)
oiuz Creative Commons License 2005.06.20 0 0 14

Felhozom!

Fel Fel!!!

Hal hal

luisen Creative Commons License 2005.06.17 0 0 13

Tényleg, a nyúzás jó ötlet, köszi!

Rossz ("mocsár", stb) ízű hal: Váncsa István írja a szakácskönyvében, a tenyésztett lazacokat olyan összezsúfoltan tartják, hogy egész életükben a saját ürülékükben fuldokolnak (bocs...). (A könyvben ezt az infót követik a jobbnál jobb lazac-receptek :-) )

Előzmény: Törölt nick (10)
luisen Creative Commons License 2005.06.17 0 0 12
Úgy tudom, a hal szemét is érdemes megnézni, ha tiszta, a hal friss, ha nagyon opálos, noch dazu véres, stb, nem friss már!
Előzmény: oiuz (8)
Boarhunter Creative Commons License 2005.06.16 0 0 11

Az is fontos, honnan származik a hal.  Vásárolható pontyból a "tiszai" a legfinomabb. Persze semmi köze a Tiszához, viszont az alföldi sziken nevelődik, így nincs iszapíze mint a dunántúli hal jelentős részének. A Hortobágyi halgazdaság pl. jó halat szállít, azt kell megorrontani, hogy a közeli tesco vagy hasonló tőlük kapja-e?

A saját fogású hallal is rá lehet fázni, ha valami öreg, iszapos tóból fogja az ember.

Dunai halból is ettem már nagyon finomat is és nagyon rosszat is. Ez utóbbi öreg dévérkeszeg volt és borzalmas mellékíze volt szegénynek. Viszont a Gemenci holtágakon fogott kárászok fenomenálisak.

Legfinomabb meg a Drávai balin volt nyárson sütve, azt az ízt nem cserélném el még a pisztrángra sem.

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.16 0 0 10

A zsíros halhoz.

Főleg a pontynál szokott előfordulni, hogy nagyon zsíros.

Ez a tavi neveléstől van, keveset mozognak a halak.

Régebben ezért telepítettek a halastavakba harcsákat is, mert az kergette őket.

Az a veszteség pedig bőven megérte amit a harcsa felzabált, mert szép sovány potykák kerültek a szatyrokba.

De ha már zsíros a ponty, le kell nyúzni.

Ha bőr nélkül sütöd-rántod ki, akkor a zsírja kisül belőle.

Nem utolsósorban ha másnap reggelre is marad belőle, nem lesz gusztustalanul nyúlós a bőre, mert már nincsen nekijje.:-)))

A maradék rántott hal felhasználásáról is szivesen írok, ha kivik vagytok rá.

Előzmény: luisen (5)
oiuz Creative Commons License 2005.06.16 0 0 9

Nagyon jó halételet ettem:

Toscana étterem a rakparton, a pesti oldalon, a Szabadság híd és a Lánchíd között, közelebb a Szabadság hídhoz.

Tonhal steak! Grillzöldséggel! volt hozzá valamilyen szósz, ami ilyen vörös bogyós, és tűleveles volt! Mennyei!

Kedden és csütörtökön jön friss hal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

üdv

oiuz

oiuz Creative Commons License 2005.06.16 0 0 8

Úgy látom, hogy működik a topik!

Egyet értek a Lehel halasai elmehetnek kapálni!

Az ilyen hiper-szuper-ekben pedig jó szokott lenni a választék! Figyelem, csak a friss hal a jó hal... szaga sokat elárul! Eddig én még ilyen helyen nem fáztam rá, de jobb az óvatosság!

Karácsonyra egy ilyenben (Cora talán???) vettem afrikai harcsát (filét) és azt készítettem el mandulával panírozva hozzá hollandi és paradicsom mártást!!!!!

Nem akarom magam fényezni, de ezzel nagyot alakítottam....

Üdv.

oiuz

PS: remélem, hogy sikeres lesz a topik.....

luisen Creative Commons License 2005.06.16 0 0 7

Vámház krt. csarnokot ki fogom próbálni hal-ügyben, köszi az öteletet!

Saját fogott hal: én néha mennék horgászni (kísérőnek), apámmal is mentem gyerekként, meg is tudom pucolni, stb, de a párom állatvédő, nem hajlandó ilyesmiben részt venni...

Na, akkor írok egy receptet is :-)

Bármilyen, nem túl nagy, egész halból lehet csinálni, tengeri, édesvizi is jöhet.

Tepsiben le kell rakni felkarikázott krumplit,  kicsit elősütni (a hal hamarabb megpuhul, mint a krumpli).

Közben a halat be kell fűszerezni (én Kotányi halfűszert, vagy más keveréket szoktam használni), 2-3 vágás az oldalán, bele citromkarika (hasába is mehet egy), rá a krumpli tetejére.

Az egészet (hal+krumpli) megszórni az alábbi keverékkel: prézli, pirospaprika, zúzott fokhagyma, provanszi fűszerek (kakukkfű, oreganó, stb, lehet friss is!), só, bors + 1-2  kanál olaj.

Aztán be a sütőbe, kb fél óra alatt a hal jól átsül, a tetején meg lesz egy finom, ízes-fűszeres réteg. 

kozlik Creative Commons License 2005.06.16 0 0 6
A Lehelen valóban nem érdemes a halasokkal bajlódni, udvariatlanok próbálkoznak az árukapcsolással. Én a Vámház köruti csarnokot tartom a legjobbnak, bár a saját magad fogta halnál nincs jobb. 
luisen Creative Commons License 2005.06.16 0 0 5

A Lehelben én is ráfáztam 2-3 hete... borzalmas áron zsíros és vacak ízű halakat sóztak rám, harcsát, lazacot (nagy halas hétvégét szerettem volna), a végén nem is ettük meg mind :-(... sajnáltam, de most egy darabig bizots nem veszek ott halat.

Coraban viszont, úgy tűnik, elég jó a választék.

Előzmény: M6TTL (3)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.15 0 0 4

Próbáld meg a rákospalotai, a dunakeszi sóderbányát, vagy a veresegyházi volt Haldorádó tavat.

Sokkal jobb ízű, ha magad fogod meg.

Előzmény: M6TTL (3)
M6TTL Creative Commons License 2005.06.15 0 0 3

Remek topicötlet!

Elsőként beszéljük meg azt, hogy hol érdemes halat venni?

Én leginkább a Lehel csarnokban szoktam halat vásárolni, de ott nem túl nagy a választék három bolt forgalmaz halat, de néha elképesztő állapotok vannak. Én a magam részéről senkinek sem ajánlom. A fehérvári úti csarnok halas boltja egy fokkal jobb, azt hiszem, mivel közel van a mkunkahelyemhez, hamarosan átszokom inkább oda....

oiuz Creative Commons License 2005.06.15 0 0 2

Úgy érzem, hogy szigorúnak kell lennem.... így az elején....

TOBB KOMOLYSÁGOT várok le!!!!4

Irgum-burgum....

Nahát...

kenos Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1
Az a kérdés, milyen halakat akarsz megfőzni? Fiúkat, vagy lányokat?
Előzmény: bindera (0)
bindera Creative Commons License 2005.06.15 0 0 0
bizt0s j0 lessz

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!