Van két Palatina oltványom, idén hozták első termésüket. Fürtjei és bogyói közepes nagyságúak, de nagyon finom édes, enyhén muskotályos ízűek. Bár a szőlő másik neve Augusztusi muskotály, én szeptember 15-éig érni hagytam, így tökéletesen beérett, és sötét sárgára színeződött. Semmiféle betegség nem bántotta, igaz, a többi szőlővel együtt permeteztem. Szerintem még tovább tőkén tartható, nem rothad, nem töpped, darazsak nem bántották. Mindenkinek javaslom.
No akkor összebeszéltünk..?:-)) Bizony van olyan csemegém, ami optikailag gyönyörű, de ízügyileg olyan savanyú, hogy brrr....valszeg őt is kivágom mert ennek nincs értelme...és ez már így megy 3. éve..
Én is pont ezt a kettőt néztem ki, csatlakozom a kíváncsisághoz! :-)
A hétvégén vettünk Pölöskei muskotályt, érdekes szőlő. A fürtön pár szem egészen fantasztikusan édes, muskotályos, míg mellette a másik szem olyan, mint az ecet... Azt hiszem ezt kihagyjuk.
Kaptam még karácsonyra egy refraktométert mely BRIX%-ot mér. Amit utána tudtam olvasni az hogy m/m%-ot azaz tömegszázálékot mér. Kérdésem az lenne, hogy az így kapott értéket kell e korigálni (a hőmérsélet korrekciót végrehajtja a műszer).
Sziasztok, szeretznék 30 db Néró szőlőoltvényt és pár darab Teréz, Bianca, Eszter, esetleg más rezisztens csemegeszőlőt venni. kezdő lévén kérlek adjatok tippet honnan, mennyiért??? Pesten vagyok, de gondolom errefelé a legdrágábbak... Köszi
Nekem is van két tő Néró szőlőm. Az idén termett először. Az egyiken sok gyönyörű és finom fürt lett. A másikon, mire megérett a szőlő, minden szem összetöppedt, elfonnyadt. A levelén nincs semmi betegség. Mit gondoltok mi lehet a baja ?
Próbáld meg a Nérót. Hidd el nem csalatkozol benne.
"1994-ben állami elismerést kapott a fajta és bejegyzésre került az EU Szőlészeti Szakbizottságánál. Pár évvel később a Néró fajtaoltalmat kapott Svájc- ban, majd Brüsszelben amit eddig külföldi faj- ta még nem ért el. Hosszú utat járt be a vörös bogyójú szőlő, ami rezisztens (gomba betegsé- geknek ellenálló), bőtermő és a noah direktter- mő fajta leváltására kiválóan alkalmas. A belő- le készülő bor, ami magas rezveratrol tartalma miatt orvosegészségügyileg is igazolt gyógyha- tású. Gyulladáscsökkentő, magas vas tartalmú és gátolja a sejtek elburjánzását a benne talál- ható fenolvegyületeknek köszönhetően. Ez a szőlőfajta egyszerűsége ellenére töké- letes, mert frissen fogyasztva ízletes és zamatos bor készíthető belőle. Mint csemege vagy gyógybor remélhetőleg rö- vid idő alatt eljut minden kertbe és asztalra."
Bocs :) hogy nem emlékeztem a dologra... nagyjából ilyen emlékek éltek bennem, de azért inkább megkérdeztem.
A 07-es Hilla ahogy a 06-os is egy küvébor így igazán nem lehet azt mondani, hogy 24-es mustfokkal lett szüretelve... több szőlőfajtából több alkalommal szüreteltünk 07-ben és ezekből raktuk össze a Hillát, hogy ugyanazt a stílust és ízélményt adja mint a 06-os.
A 07-es Hillának az összalkoholfoka 14.5vv% és úgy 20g körüli maradékcukra van. (így félédes a ketgória) Ebből vissza lehet számolni az átlagos mustfokot.
A 24-es mustfok talán onnan jött, hogy a Hilla gerincét adó fajtát a hárslevelű vastagját tényleg ennyivel szüreteltük.
Amúgy eléggé el vagyok veszve a laboreredményekben, mert 3 labor 3 tök különböző eredményt hozott ki... ez kissé bosszantó
ÁÁÁÁ pedig már hányszor kitárgyaltuk :), igen a Cirfandlinál eddig mindig áztattam egy éjszakát minimum, mert erősen töpped, néha aszúsodik (nagynéha meg rothad is - sajnos :O) mire szüretre kerül a sor, no meg bőven van illatanyag is a bogyóhéjban. 2 éve már tudom bogyózni így a kocsányíztől sem kell tartanom; ülepítés csak minimális, pár óra, esetleg fél nap acéltartályban kén és hűtés nélkül (a cefre a héjon kap kis ként a tetejére az oxidáció elkerülése végett) hogy a durva szennyeződések, sár, bogyóhéjak, metszőolló :D leülepedjenek. Áztatás hatása nálam is hasonló mustfok (no meg sav is :)) emelkedést hozott eddig, amikor volt sok töppedt szem; idén meglátjuk mit szól ehhez a havi csapadékhoz 3 nap alatt.
Én is hadd kérdezzek egyet; írják a művalkon a 07es Hilláról, hogy 24es mustú volt, 15 feletti alkoholja ellenére több cukor maradt benne, mint az előző évjáratban. Ennek hogy van a matekja, mert ha 15 fölé megy a szesz a 24es mustfokból már nemigen marad 5-8 grammnál több cukor - mennyi van benne, és milyen kategóriájú a bor? (f.sz, f é?)
Igazából nem ragaszkodom a kékfrankoshoz, nagyon szeretem még a zweigeltet, az oportót, igazából szinte mindegy, csak vörösbor legyen (a Merlot kissé édes az izlésemnek).
Sajnos, ahol lakom (Mezőföld, Sárosd-Szabadegyháza-Perkáta), a talaj nem túl kedvező a kényesebb szőlőnek, ezért jó lenne, ha sikerülne olyan borszőlőfajtát kiválasztani, ami szépen eléldegél felénk. Ha lehet, inkább kevesebbszer permezetnék.
Köszönöm a további tanácsokat is, és felkeresek néhány helyi gazdát is tapasztalagyűjtés címén :)
Othelló: Egy távoli rokon kedvenc bora az Othellóból készült bor, amióta az eszét tudja, mindig készít 100 litert évente (a többi bora mellett természetesen :). Most 81 éves, és egy hónapja pingpongoztunk (!!!) :). Ézért is írtam az Othellót, mert néhányszor ittam a bácsika borából, és rendkívül ízletesnek találtam.
nem emlékszem, hogy te áztatsz vagy azonnal feldolgozol? Esetleg ülepítesz, szűrsz? Egy egy napos áztatással 1-1.5 fokot nálunk mindig ugrik a a mustfok... ha pedig nem akarunk színmusttal dolgozni akkor az áztatás után a présben is lehet hagyni a cefrét még egy napig és kis nyomás alatt hagyni hogy kifojjon az amit amúgy helyben kipréselnénk.
Ha már szőlőtelepítésen gondolkodsz a fajtaválasztásnál, nem árt a termőhelyi adottságaidat is figyelembe venni (a termőhely helye, napjárás, napsütéses órák száma, széljárás, csapadék mennyisége, csapadék gyakorisága, fagyveszély, termőtalaj milyensége, stb.) és ennek figyelembe vételével választani. Jól használható módszer körülnézni a környezetedben és kikérni az ott termelők véleményét, milyen vörösszőlőt termelnek, mik a tapasztalataik, mikor szüretelnek, milyen cukorfokkal, stb.
Köszönöm a segítséget nagy valószínűséggel konkord lesz! A bogyók tényleg peregnek, óvatosan kell a fürtöt levágni Mindenkinek nagyon ízlett, aki kóstolta Így névről könnyebb lesz a tavasszal, dugványnak való veszőt keresni
Üdv, sajnos a pop-ok le vannak tiltva és időlegesen sem tudom felszabadítani a korlátozást. jelentkezem majd telefonon. rajnai rizlinget is akarok telepíteni még az idén de arra már meg van az osztrák forrásom.
Én is ezt figyeltem meg.Augusztusig semmi és utána a kordon tetejétől szépen lefelé elindul a fertőzés.A fürtök még nálam sem betegedtek meg sosem mert ilyenkor lefújom karathane-nal.De a szomszédét aki full bio termesztést folytat(egy évben 3-szor látom:-)),tavaly csontra elvitte kb egy hét alatt.Én sem vagyok különben a nemes fajták ellen csak nem szeretem,ha nagyon leírják ezeket a régi jól bevállt fajtákat.Például a tiszta zweigelt szerintem eszméletlen finom,a merlot is jó,a kékfrankos kicsit száraz magában de nem rossz,stb.Direkt termőből eddig csak egyszer ittam iszonyú rettenetet,ez a noah-izabella kombináció volt.Kb. 3 decitől szét akart szakadni a fejem pedig tök jó illata volt.Na az lehet,hogy tele volt metil-alkohollal.
Mondjuk mondanom sem kell, hogy a Nagyapám Othellóból és Izabellából csinált bort, 72 éves korában halt meg vastagbélrákban. (Ezzel nem azt mondom, hogy a metanoltól kapta, nyilván...)
Én minden esetre borszőlőnek nem ültetném, annyi jó fajta van az új nemesítésű interspecifikus fajhibridek között is, amelyeket szintén nem kell annyit permetezni.
A bor ízére én inkább azt mondanám, hogy fajtajelleges. Van akinek bejön szagos, parfümös illat, van akinek nem. (Nekem ízlett, bár legutóbb amikor ittam - már a nagybátyjám által, aki örökölte nagyapám házát- nem tudtam jóízűen kortyolni mert egyre a metanol járt a fejemeben.)
Én úgy tapasztaltam, hogy lisztharmat csak olyan augusztus környékén kezdi meglepni a levelét, viszont a bogyók nem nyílnak úgy szét, mint más fajtáknál, tehát a fürt nem betegszik meg olyan könnyen.
Szó szerint... Othellót oltanak Teleki-Kober 5bb-re. Először nekem is furcsa volt. A oltványtermesztő szerint így nagyobbak a fürtök és a szemek, mint saját gyökéren. Árban is ugyanannyiba került, mint más "rendes" szőlő, a fajtalistán a csemegék között szerepelt.
Én 2006-ban hoztam egy tizes köteget, mert kifejezett rendelésem volt rá, igaz a fickónak csak 8 kellett, így a maradék kettőt elültettem én, mert szeretem. (Mondjuk a fickót sem értettem, mert nálunk még sok helyen van belőle lugas stb, egyszerűbb lett volna kérni valakitől vesszőt, de ha neki Othelló kellett, akkor én szereztem Othellót... :) )
Szerintem ha új telepítést csinálsz, ne legyen direkttermő szőlő benne (max. amennyit megeszel). Tök mindegy, mennyit metanol lesz benne, lesznek, akik nem kóstolják meg a borodat, mert "attól megvakulunk". Van annyi finom vörös bortermő szőlő (nekem a Merlot a kedvencem), ami minőségi bort ad, ültess inkább azt. A helyedben körülnéznék, hogy a tájegységeden/borvidékeden milyen vörös fajtákat tartanak elfogadottnak, és azok közül válogatnék.
80-100 tő körül kapsz 100-150 liter bort, ha megfelelően terméskorlátozol (1,5-2 kg/tőke), 70-80% -os lékihozatallal számolva.
Szia. Nekem elég sok othellóm van jórészt én ültettem,de már 5-6 éve sem lehetett oltványt venni.Kaptam egy ismerőstől vesszőket és abból lett.A rendes neve hamvas othelló.Hogy mennyire mérgező azt nem tudom,de az biztos,hogy mikor eladom itt a faluban a bort,mindig az othellóra csapnak le először.Az íze pedig nagyon finom enni is meg inni is.Én mondjuk keverem egy kis zweigelt-tel meg merlot-val,de a nagy része othelló.A bora szinte fekete,testes száraz vörösbor.Tényleg ellenálló,de ne higgyj el mindent,például a lisztharmatra ugyanolyan érzékeny mint az átlag és a kénes permetezést nem bírja.Azért még az is érdekes,hogy ezt a fajtát mindenki ismeri és már az üköregapáink is ezt itták és nem volt semmi bajuk.A mostani 200 ft-os "tesco gazdaságos" Kancsó Kincse meg Brigadéros meg Gránátos bezzeg igazi minőségi nemesített szőlőkből vannak mi?Hát tudod inkább maradjunk meg az ilyen sokak által lenézett fajtáknál....Aki meg szeret permetezni hátcsak rajta...Ezt a fajtát nem kell annyiszor,kb fele annyi elég mint a többinek.
Az Othellónak Othelló a neve. Drikettermő, elvileg sem szaporítani nem lehet, sem ültetni, mert a drikettermők bogyójában több a pektin, és ez az erjedés során (különösen, ha sokáig van a héján tartva) megvan rá az esély, hogy metil-alkohol képződik, ami méreg.
(Ennek ellenére régebben nagy kedvel telepítették, mert igénytelen, és nem kell oltvány vásárolni kötött talajon sem. A bora pedig olyan, amilyen...)
Ennek ellenére Abasáron oltványként még be lehet szerezni, van aki csemegeszőlőnek szereti. (Én is.) Ill. régi házak udvarán, régi szőlőkben meg lehet találni és vesszővel lehet szaporítani. Én óvnálak tőle, ha bort akarsz készíteni.
Szerintem nézz más fajtát: Duna gyöngye, Medina vagy a lentebb emlegetett Néro.
Szőlős telepítését tervezem telkemen, jóféle vörösbort szeretnék készíteni (nem eladásra, 100-150 liter bort szeretnék évente). Természetesen a netet túrom, nem szeretnék mindenféle gyagyi, triviális kérdéssel bombázni a fórumot, csakha nagyon muszáj.
Néhány kérdésre még nem találtam választ, Ti biztosan tudtok segíteni.
- Mi az "Othellő" szőlő "hivatalos" neve? :) Othellő oltványt egyszerűen nem lehet kapni. - Úgy tervezem, hogy fele-fele arányban keverném a Kékfrankost és a fent nevezett "Othellót". Mit gondoltok, hány tőkét telepítsek, hogy meglegyem a 100-150 liter borom?