Eneco Tour 6. szakasz, Maldegem (B) - Brussel (B), 186km
1 Edvald Boasson Hagen (Nor) Team Columbia 4.07.20 (44.636 km/h) 2 Jimmy Engoulvent (Fra) Crédit Agricole 3 Sergei Ivanov (Rus) Astana 4 André Greipel (Ger) Team Columbia 5 Jürgen Roelandts (Bel) Silence - Lotto ... 23 Koen De Kort (Ned) Astana 29 Aaron Kemps (Aus) Astana 61 Benoît Joachim (Lux) Astana 65 Thomas Frei (Swi) Astana 86 Berik Kupeshov (Kaz) Astana
Az összetett:
1 André Greipel (Ger) Team Columbia 26.04.46 2 José Iván Gutierrez Palacios (Spa) Caisse d'Epargne 0.11 3 Jürgen Roelandts (Bel) Silence - Lotto 0.12 4 Sébastien Rosseler (Bel) Quick Step 0.15 5 Michael Rogers (Aus) Team Columbia 0.18 6 Koen De Kort (Ned) Astana ... 16 Sergei Ivanov (Rus) Astana 38 Benoît Joachim (Lux) Astana 13.04 44 Aaron Kemps (Aus) Astana 15.13 67 Thomas Frei (Swi) Astana 17.21 95 Berik Kupeshov (Kaz) Astana 28.13
A csapat:
1 Team Columbia 78.15.15 ... 4 Astana 0.12
A mai nap ismét mezőnybefutót hozott, bár sprintnek azért nem nevetném azt a kavarodást, amit a végén rendeztek a fiúk. :-) Szergej ügyesen lesipuskázott, így egy harmadik hely a jutalma. Összetettben a helyzet változatlan, a döntés a holnapi időfutamra maradt. Nem egész 19 km, és úgy nézem, sík, mint az asztal.
- De Kort, Frei, Haselbacher, Ivanov, Joachim, Kemps, Mizourov és Yakovlev szerződése lejár, és elvileg nem fogják meghosszabbítani. (Elengedik a kazah TT-bajnokot?) - Colom aláírt a Katyúsához, Rubiera pedig visszavonul és Mazet is bejelentette a távozását. - a csapat 25 vagy 26 tagú lesz. - várhatóan lesz némi hangsúly-eltolódás a többnapos versenyektől a klasszikusok irányába. (vagy valami hasonló, nem vagyok jó franciából) - van még pár üres hely, a Vaitkus, Rast és Schär alkotta klasszikus sornak érkezik erősítés, de erről egyelőre nem mondhat többet. (Hushovd vagy nem Hushovd, ez itt a kérdés. :-) )
CN-en van egy hosszabb rész a híreknél Contadorékkal kapcsolatban, de én kiragadnám belőle ezt a részt:
The Vuelta will also see one of the team's riders farewell his home Grand Tour, with 34 year-old José Luis "Chechu" Rubiera to retire at season's end. The rider is hoping to play a roll in a successful final Grand Tour outing. "This will be my 20th and last Grand Tour," he said. "I am very grateful to all the riders, staff, sports directors and fans who have supported me throughout my entire career. It is a true honour to have had the opportunity to race for Johan, Lance and now Alberto. It has been a dream and I would love to complete my career with another Grand Tour victory."
20 nagy körön indulni egy pályafutás alatt az azért nem semmi, és azt hiszem simán mondhatom, hogy mi köszönjük neki!
Assan Bazayev, Alberto Contador, Andreas Klöden, Levi Leipheimer, Dmitriy Muravyev, Benjamín Noval, Sérgio Paulinho, José Luis Rubiera és Tomas Vaitkus
Tartalék: Daniel Navarro
A direktorok: Alain Gallopin és Viatcheslav Ekimov
Ez nem sikerült rosszul. :-) Az elején Navarro mutatta meg magát, több hegyen is elöl volt. Aztán Levi és Chechu indultak meg, míg hátul Alberto altatta a konkurenciát.
Leipheimer nyilatkozata:
“This is a very special victory for me. Today I raced for the last time in my USA national Champion kit. It's been a honor to wear the Stars and Stripes and win a medal for my home country, but this year I've decided to focus on the Tour of Spain, which has been a major Team goal since early in the season.”
Szóval nagyon fontos győzelem ez, mert most versenyzett utoljára a bajnoki mezben. Dicsőség volt viselni és érmez szerezni a hazájának, de ebben az évben a Vuelta a fő év eleje óta. (a Bajnokság augusztus 30-31-én lesz Greenville-ben)
No de Liváj, szabad ilyet? Hazai pályán megelőzni Albertot? :-)
A belgáknál már megvan az első 19, egy Mexikóit és Levit leszámítva csupa spanyol. :-) Mondjuk rajtuk kívül nem sok külföldi indult, Vorganov a Karpinból, meg Paulinho és Muravyev.
Én még rosszabbul jártam. Végig néztem az egész versenyt, és pont a sestrieri szakasz alatt voltam osztálykiránduláson a Verával. De a kirándulás is nagyon szép volt.
Talán az összes Tourunk alatt összesen nem izgultam annyit, mint azon a Girón Savoért. Elképesztő verseny volt és megkönnyeztem egy kicsit a győzelmet(lehet, hogy a feszültség is benne volt a könnyekben). :)
Pedig az nagyszerű alakítás volt, amikor Sean Yates diadalra vezette a T-Mobilban megtűrt páriaként kezelt, hamvaiból újjá éledő, és egyetlen angol szót se tudó Savoldellit.
Majd elfeledkeztem róla, hogy ma is esedékes egy Kalendárium.
410-ben ezen a napon törtek be Alarik Gótjai Rómába. 1849-ben Szemere Bertalan e napon ásatta el a Szent Koronát és a koronázási ékszereket Orsovánál.
E napon született XVI. Lajos, William Tierney Clark, a Lánchíd tervezője, Hernádi Gyula és Czibor Zoltán.
És ma ünnepli születésnapját Johan Bruyneel, az Astana főkolomposa.
Johan versenyzőként sem volt sikertelen, olyan csapatokban versenyzett, mint a Lotto, az ONCE és a Rabobank. Több győzelemmel is büszkélkedhet, többek között két szakaszt nyert a Touron és a Svájci körön is. Volt rajta sárga trikó is, igaz csak egy napig, de 93-ban hetedikként fejezte be a Nagy Kört, és 95-ben felállhatott a Vuelta dobogójára, a harmadik helyen fejezte be a versenyt Igazi karriert mégis a csapatkocsi volánja mögött csinált, nyolc Tour győzelmet dirigált végig. Meg az apró. :-) Johan nős, és van egy tüneményes kislánya.
HA jól emlékszem Ő szeretett volna indulni a a Vueltán. De amit írsz , azzal egyetértek;ráférne. De ezekszerint nem akar kapitány lenni (vagy legalábbis nem a Német körversenyen)
Vasárnap a hangzatos nevű Clásica Internacional a los Puertos de Guadarrama versenyen. Sok egyebet nem is tudtam kideríteni a versenyről, egy éve Héctor Guerra nyert Valverde és Moreno előtt, 2006-ban pedig Ruben Plaza – Jon Bru – Eladio Jimenez – Pablo Lastras – Ricardo Serrano volt a sorrend.
A csapat:
Alberto Contador, Levi Leipheimer, Dmitriy Muravyev, Daniel Navarro, Sérgio Paulinho & José Luis Rubiera
Alain Gallopin vezeti őket.
Az Euskaltel lesz a nagy ellenfél, de a Karpinosok is igyekezni fognak, alighanem ez az utolsó versenyük ezen a néven.
Hétfőn a Plouay-i ProTour Nagydíjon áll rajthoz az Astana:
Assan Bazayev, Maxim Iglinskiy, Roman Kireyev, Julien Mazet, Gregory Rast, Michael Schär, Tomas Vaitkus & Sergey Yakovlev
Eneco Tour 3. szakasz, Nieuwegein (NL) - Terneuzen (NL), 185.9km
1 Daniele Bennati (Ita) Liquigas 4.46.08 (39.694km/h) 2 Tom Boonen (Bel) Quick Step 3 Jürgen Roelandts (Bel) Silence - Lotto 4 Kenny Robert Van Hummel (Ned) Skil-Shimano 5 Borut Bozic (Slo) Cycle Collstrop ... 21 Aaron Kemps (Aus) Astana 31 Koen De Kort (Ned) Astana 51 Sergei Ivanov (Rus) Astana 89 Thomas Frei (Swi) Astana 2.00 100 Berik Kupeshov (Kaz) Astana 11.53 135 Benoît Joachim (Lux) Astana
Az összetett:
1 Daniele Bennati (Ita) Liquigas 12.59.21 2 Edvald Boasson Hagen (Nor) Team Columbia 0.01 3 André Greipel (Ger) Team Columbia 0.04 4 José Iván Gutierrez Palacios (Spa) Caisse d'Epargne 5 Cyril Lemoine (Fra) Crédit Agricole 0.05 ... 9 Koen De Kort (Ned) Astana 0.10 18 Aaron Kemps (Aus) Astana 0.20 33 Sergei Ivanov (Rus) Astana 0.27 79 Thomas Frei (Swi) Astana 2.28 130 Berik Kupeshov (Kaz) Astana 12.45 138 Benoît Joachim (Lux) Astana 12.56
A csapat:
1 Caisse d`Épargne 38.58.35 ... 7 Astana 0.13
Továbbra is a sprinterek uralkodtak Hollandiában. Csapatunkból a két jó barát és Szergej tudtak elöl maradni, a többiek kicsit lemaradtak. Valószínű a tengerparti szél szakította szét a mezőnyt mert hegy az nem volt. Holnap viszont irány Flandria, meglátogatnak néhány a tavaszi klasszikusokról ismert falat.