Keresés

Részletes keresés

888800000 Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2864

Üdvözlök mindenkit!

Véletlen nincs valakinek P100 (L100) hoz részletes kapcsolásirajza. Elég lenne kölcsön is mig beszkennelem.

Keresnék továbbra is roncs Lezlit (vagy csak mechanikát rotorral) lehetőleg olcsón.

Kösz zsolt

Más.. Hanggenerátor induláskor eléggé zörög, pár másodperc mulva aztán elhallgat és nem is hallom a hangját. Ez normális? 

ampkukacfw.hu

LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2863
A Trio: Lonnie Smith-Joey-Tony Monaco eleg jok! Mitobb, Lonnie Smith-nek az utobbi lemezein olyan utos a Hammond sound, hogy Joey-é hozza kepest, egy klon B3!
Előzmény: C3-juice (2861)
C3-juice Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2861
       A trió.
C3-juice Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2860

Lomtalanitás!

LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2859
Szép,es fajdlmas egyben, es milyen igaz! Van 2 angol nyelvu cd-m is tole! Sajnos, hogy Lengyelul nem erti az ember a szoveget, de biztos komoly mondanivaloja lehetett mindig, mert ugy eleg sokat enekelt, azon a magasztos, melankolikus hangon... Az enigmatic az egyik legjobb!úEs ugy nem szabad elfelejteni, hogy az SBB zenesuek Tole kerultek ki!
Előzmény: trambi (2858)
trambi Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2858

2005 valamiért lemaradt...

Furcsa világ,
Furcsa emberek.
Ó, jaj! Mily szörnyű szégyen,
De mégis gyakori,
Hogy van, ki szóval öl,
Mint gyilkos a késsel.
Ám az ember jósága erősebb,
Én ebben hiszek!
A világ
Nem tűnik el soha, élni fog.
Nem! Nem! Nem!
Itt az idő:
Pusztítsd ki
Magadból a gyűlöletet!

Előzmény: LaurensHammond (2857)
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2857
Hatalmas zenesz volt, es szovegiro(kolto) orgonista egyben!!! Imadom, foleg a hetvenes evek elejen keszult lemezeit! Megvan mind, a bolt polcain is, ha kellene valami Tőle! L100-ast hasznalt egyebkent, csoves Leslie-vel! Kar erte bizony, hogy tavaly elmet...majdnem egyszerre Jimmy Smith-el:-(
Előzmény: hvik (2855)
trambi Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2856

jan. 17-én meghalt rákban . 65 éves lett volna  éppen.

Temetésén saját dalát játszották...
Furcsa e világ
Hol még mindig
Elfér ennyi bűn.
És furcsa az is,
Hogy ennyi éve
Ember így gyűlöl embert.

Előzmény: hvik (2855)
hvik Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2855

Helló!

Ismeritek-é Czesław Niemen-t? Nekem tetszik nagyon.

tehtube Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2854

Szívesen.

Nehéz kérdés, hmmmmm.....  Nem rutinfeladat, szinte nincs rá precedens. Alkatrészek sem hevernek úton-útfélen. A gazdaságosabbhoz kevesebb alkatrész kell, de több élőmunka. Az upgrade-hez meg sok jóminőségű B3 alkatrész. 100-200 ezret simán el tudok képzelni.

Ha érdekel, van:

- komplett gyönyörű állapotú C2

- komplett B3 belső tartalom

- üres C szekrény.

Ezek csereszabatosak is, szóval:

- a szép C2-be áthelyezhető a szükséges B3 hardver, és akkor lesz belőle egy komplett, hibátlan, living room C3.

- Vagy a C2 érintett része átpakolható a C szekrénybe és lesz egy olcsó, gazdaságos C2, amihez tudok M3 agyat (a megegyező perka miatt) és a "szabványos" négyes perkakapcsolót adni.

Ezek a cserék igen egyszerűek, pár órás műveletek, és mint írtam, az alkatrészek teljesen csereszabatosak.

Ha tényleg érdekel, gyere el, személyesen a létező darabokon nagyon egyszerűen áttekinthető, megérthető.

Üdv, Zsolt

Előzmény: Törölt nick (2853)
tehtube Creative Commons License 2006.01.28 0 0 2852

Némi kiegészítés még az "egyforma" hanxerekhez:

Az európai Hammondoknak némiképp kevesebb a becsületük, és ennek a hangjuk az oka.

tehtube Creative Commons License 2006.01.28 0 0 2851

B2, C2 <-> B3, C3.........de volt M2, M3, Rt2, Rt3 is.

A különbség egyszer annyi, hogy a percussion effekt még nincs a kettes szériában.

Másodszor, a kettes széria utolsó évétől eltekintve, step drawbarok voltak. Ezek kissé nehezebben huzhatók/tolhatók.

Percussion: az a kvint vagy oktáv rövid kattanó, lecsengő hang ami a legtöbb Hammondos hangzást olyan jellegzetessé teszi.

Beépítése utólag is megoldható. Egyszerűnek tűnik, de tapasztalat nélkül csak úgy nekilátni kétes kimenetelt eredményezhet. Ilyet Harangozó Misi csinált a Fogarasi féle M2-n, amit vagy egy éve be is mutattam itt.

Kell hozzá pár dolog. A négy kapcsoló, egy ötödik a B# presetváltó alá, egy komplett háromcsöves perkaerősítés/vezérlés. Ez talán lehet tranyós is. Vagy komplett agy csere. Szóval lehet gazdaságosan, kiegészítő stílusban, vagy minden főelem cserjével 2->3 upgrade.

Nagyon soxor le lett itt írva:

Az A100, B3, C3 és a D100, Rt3 kézi része TELJESEN MEGEGYEZIK!!!

Ezek a betűk csak az eltérő külsejű fatokozást jelölik. Ami a billentyűzetet, hanggenerátort, erősítést illeti, semmi különbség nincs köztük.

A B3-nak azért van nagyobb híre, mert a zongoraszerű orgonatestet négy esztergált láb tartja. Emiatt, hogy szellős az alja, jól látszik az előadó lába, ill. kicsit könnyebb a C-nél cipelni, a legtöbb művész amerikában ezt használta. Európában meg a B gyártásának hiányában a C3-at, aminek legtöbbször a földig érő hátsó paneljét levágták, hogy csak a gépházat takarja.

De mivel abszolút kompatibilisek egymással, a nagy művészek mindegyiket egyformán használják.

Példák:

Jimmy Smith-B2-n kezdte, majd B3, de sok lemezborítón C3 mögött ül, az új internetes Hammond Player újságban egy A100-at használ kb 1960-ból.

Jon Lord-általában C3 mögött látni, de a 2000-es montreaux-i fesztiválon, a 2002-es ausztrál koncerten B3-at nyom, a 2002-es ausztrál live tv showban meg A100at.

Joey-t is lehetett látni mindhárom mögött, Rhodát is. Az A100-ak mögött az én jóvoltomból :-) Mindketten szignálták az orgonámat a kottatartón, felsőfokon. Ezt a dvd felvételek is tanúsítják.

Shirley Scott-főleg A100-ak, de a többi is.

Amit viszont nem használnak, az a D100, Rt3. Ezeknek a 25-ös, kétoktávos sík, legyezőforma basszuspedál helyett egy konkáv, befelé görbülő 32-es pedálzatuk van, ami a klasszikus zenéhez kell. Jazz, blues nem igényli. Ilyen típusokkal nem láttam még nagy művészeket, de keresek :-) Más rajta a játék, ettől túl nagy, nehezebb a nehezeknél is.

Ami viszont a hangbani eltéréseket mégis okozza, nem  típusfajta függő (A-B-C...), hanem darabfüggő. Ezek manufaktúrális módszerrel, nagyon sok kézimunkával készültek. Ráadásul az akkori csövek, transzformátorok, kondenzátorok közt is nagy volt a szórás. Ez azt okozta, hogy nem készült két egyforma hangszer. Mindegyiknek kissé más a hangkaraktere, ahogy nincs két egyforma zongora sem. Ráadásul a használatban eltelt 30-50 év is sokat differentál a hangszerekben.

A Beauty In B is írja, egy végleges hangszerhez nem árt legalább ötöt kipróbálni. Én is csak a mostanival találtam meg az igazit. Tehát hogy melyik szól jobban, bármi lehet az A-B-C-k közt. Annyi adalék még, hogy szintén ebben a könyvben a megszólaltatott mesterek a legjobb évjáratot kb 1958-68 közé teszik.

Remélem segítettem, de a fent leírtak nagy része korábban is fellelhető. Zs.

Előzmény: Törölt nick (2848)
Gál Csaba Boogie Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2850

Szeva, CD-csere-ügyben ide: galcsababoogie@yahoo.com

Lehet, hogy kéne egy kis Hammond a szólólemezre. Most kezdtünk neki komótosan. Még nincs Hammond-ügyben pontos elképzelésem. Rhodest nem tudsz esetleg szerezni kölcsön alkalomadtán? Na mindegy, majd levélben!

Egy kis ajánlat Hammond-lemezek ügyében:
Robert Walter: Super Heavy Organ

http://www.glidemagazine.com/articles213.html

Reuben Wilson: Fun House

http://www.jazzdepot.com/r_wilson/2064.html

Melvin Sparks: This Is It!

http://www.cduniverse.com/search/xx/music/pid/6866804/a/This+Is+It!+.htm

Előzmény: LaurensHammond (2847)
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2849
Ott voltal a koncerten szerda este? Szerinted jobban szolt az az A100 Hammond mint egy B3?:-) Nem, mert miert is szolna jobban, mikor csak a fa burkolat mas formaju korulotte! ABC 1955-tol 1968-ig egyformak, es a legjobbak! Mas a kabinett korulotte, az egyiket templomba tervezte Laurens bacsi, a masikat lakasba, majd lakasba beepitett(internal speaker) hangszoroval=A100 A C3 a church, templomi forma, a B3 az elso lakasba tervezett Hammond orgona! Erdekes, hogy ezeket abszolut nem arra szantak annak idejen, hogy Jazz,Rock, Blues zeneben hazsnaljak, es foleg nem fekete eloadok:-) Megis ebben valt vilaghiruve, es legendava a Hammond sound....es ha meg egy Leslie-t is vesz az ember hozza, aminek nagyon nem orult Laurens Hammond bacsi (nem én):-) akkor aztan kesz a legutosebb hangzas amit valaha a vilagon megalkottak! Valoban a B2 az percussion nelkuli a B3 hoz kepest, detto C2-C3! Igazabol vannak meg elteresek, de az mar kondi, aramkor, drawbar difik...ebben Tehtube kollega tud megkimeritobb valaszt adni! Egy biztos, hogy a legkeresettebb, es kelendobb, legdragabb Hammond-ok az 1955-tol keszultek, mivel onnan jott az uj talalmany a percussion, es a B3,C3 szuletese! Az A100 mar 1959-tol azt hiszem, mint ujdonsag, hogy lecsukhato fedelet elhagyva, viszont + hangszoro rendszert beleepitve! Ezt mindenki ki is koti altalaban, es egy fatokos csoves Leslie-t forraszt ra....
Előzmény: Törölt nick (2848)
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2847
Boogie, Hammond fan testver!!! Joey ota valoban nem hallottam feloled, csak kecskemeti kozos baratunktol, masik Csabtol:-) Rhoda Scott koncertrol lehet megsem maradtal le annyira, mert van meg remeny, hogy Kecskemeten fellep februar vegen!!! Meg mindig erdekelnenek azok a CD csere bere dolgok amiket beszelgettunk akkor, ha Te is benne vagy.... A cimem a regi, tudod a lemezbolt www.victoraudio.hu vagy a szamom, ha erre jarsz akar.... 70/512 2889 HAMMOND FOREVER
Előzmény: Gál Csaba Boogie (2846)
Gál Csaba Boogie Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2846
Sziasztok, éppen külföldről voltam hazatérőben, lecsusszantam a Rhoda Scott-koncertről, sajnos. Szerencsére a Joey DeFrancesco élénken él még bennem és egyébként is tonnaszám injekciózom magam Hammondos felvételekkel.
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2845
En is meg ugy rakom ossze magam a Rhoda koncert ota..:-) Elkepeszto volt!!!! Hihetetlen milyen sajatos stilusa van Neki, tipikus a jateka, es meg jazz-esebb mint valaha! Egy kis remeny mindenkinek a forumon!!! Lehet megis lesz Rhoda Scott koncert Kecskemeten a szinhazban.., de meg nem merem elkiabalni:-)
Előzmény: jon lord (2843)
ElbertAinstein Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2844

Mert még sokan nem tértek mugukhoz! Többek között én sem!

Fantasztikus volt!Ráadásul a hangosítás is kiváló volt!:)))

Üdv.  Gábor

Előzmény: jon lord (2843)
jon lord Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2843
HÁT AHOZ KÉPEST, HOGY RHODA KONCERT VOLT BUDAPESTEN NEM NAGYON PÖRÖG A FÓRUM!!!
jon lord Creative Commons License 2006.01.27 0 0 2842
Nagyon jó a CD amit adtál TEHTUBE.
Szépen csikorog rajta a kis BABY.
Tetszik az is amit nyomsz rajta de amit játszottál az A100-on szerda délután adtól teljesen lehidaltam. 2-3 év alatt rengeteget fejlődött a tudásod. Tisztára mint a régi nagy Hammondosok.
Minden elismerésem a tiéd!!! [:-)
Előzmény: tehtube (2836)
Laurens Hammond Creative Commons License 2006.01.26 0 0 2841
A David Benett Cohen oktato dvd-jet en megrendeltem az USA-bol meg a tavaly, es meg is jott! At is konvertaltuk europai nezheto szabvanyura! Igy most 3000Ft-ert arulom mindenkinek akit erdekel. Szolj esetleg hogy elkuldjem postan, vagy ha kecskemeten jarsz, akkor be is ugorhatsz erte! Udv Viktor www.victoraudio.hu
Előzmény: Törölt nick (2840)
jon lord Creative Commons License 2006.01.26 0 0 2839
Hát Laurens Úr. Magának is a kis ujjában van illetve volt a Hammond!!!
Milyen érzés volt?

Apropó a fotókat légyszi küld majd el. Előre is köszi!
Előzmény: Laurens Hammond (2837)
Don Airey Creative Commons License 2006.01.26 0 0 2838
Tényleg fantasztikus volt, remélem lesz még ilyen sokszor. Viktor a DVD szuper, és van benne egy autogram is. :)
Laurens Hammond Creative Commons License 2006.01.26 0 0 2837
Ehhhhjjjj, mi buli bolt, mi buli volt!!!!!!! Az eddigi legjobb Hammond orgonas Jazz koncertem volt, amit Magyarorszagon lattam, az tuti! Igy kell Hammond-osan jatszani....Benne van a kisujjaban az osszes fortéj, trukk... Is amilyen szivelyes , kedves, szereny ez a csaj(néni):-) Elkepeszto! A Hammond is rendben volt, jobban szolt mint Joey-nal!!!
Előzmény: tehtube (2836)
tehtube Creative Commons License 2006.01.24 0 0 2836

Most is nagy kő esett le... Joeynél az utolsó pillanatban lett kész az A100, kétszer kellett a scannert megtisztítanom, egy csomó leszakadt vezetéket Misinek visszaforrasztania.

Ma meg a 142-es vezérlése lett kész. Ki lett dobva belőle a második ECC83, ami fléig kihasznált és csak vezérlőfunkciójú. Meg egy átkötés, egy relé, szóval minden régi vezérlés. Bele lett téve egy kis trafó 117/24V, és a kettős tirisztoros vezérlés. Így megvan a lassú/stop/gyors a félhold kapcsolón és ráadásuil zajtalan váltással.

A homlokára a hangkimenet helyére került egy négyes csatlakozó. Ez a vezérlés (3db) A hatosból meg 5 db "él" Kettő nagyfesz, három a szimmetrikus hangjelhez. Így az orgona kapcsolja be a lacikát is. Szóval megint épp, de kész lett :-)

Tartalékba azért elviszem a KBR-t is.

Holnap 4-re érkezik az orgona, ötre a művésznő a beállásra.

A koncert, a lemezek......kihagyhatatlan. Zs.

Előzmény: LaurensHammond (2835)
LaurensHammond Creative Commons License 2006.01.24 0 0 2835
Holnap Rhoda Scott az A38 hajon!!!!! Urak, Hammond rajongok, Rhoda Scott kultivalok! Lesz nalam nehany elado Rhoda Scott DVD ritkasag, es nehany gyari cd amit a boltombol mobilzalok föl e jeles estere! Mobil Victor Audio lemezbolt....:-)akinek kell DVD, cd egyebb Hammond-os csemege, az keressen a helyszinen, vagy mobilomon: 70/512 2889 Tehtube Zsolt is tudni fogja hol vagyok, mert egyutt leszunk mar orgona beszerelesetol szallitastol fogva.
hvik Creative Commons License 2006.01.23 0 0 2834

Hali.

Úgy tudom 160-ért el lehet vinni. Nekem is fáj rá a fogam kegyetlenül... Hihetetlen, hogy ennél sokkal többet ér egy ilyen Németországban. Az orgonámat a múltkor elvitték volna pont ennyiért. Lehet el kellett volna passzolnom, és valami jobbra gyűjtenem. Bár annyi pénzből sokkal különb kategóriákban nem gondolkozhatok. Max valami csöves spinett...

Előzmény: Feka89 (2830)
tehtube Creative Commons License 2006.01.23 0 0 2833

Szép darab. Minimál ár két kiló felé. Próba nuku. Én amúgy nem különösebben csípem a fenderzongikat, erről írtam többször, arra nekem elég egy pcm féleség.

Ismétlés: érdemes elolvasni, lementeni az elmúlt 3 évet innen, nagyon sok hasznos infót találni.

Előzmény: Feka89 (2830)
tehtube Creative Commons License 2006.01.23 0 0 2832

Igen, ugyanaz a 25-ös pedál, csak azt hiszem fémből, ami a geometrián nem változtat. Nekem is van két készlet 25-ösöm, csak nem jelentkeztél.

A VK7-nek pl. súlyozott a billentyűzete. Ott a kis súly alulról felragasztva. Nagyon jó kis klaviatúra, csak emiatt egy kicsit lassú.

AZ XB1-é pl. a legkönnyebb, egyszerű műanyag. Ez meg gyors, de túl könnyű, túl olcsó. Túlfut a kéz.

A mostani waterfallosok elég jól megközelítik az igazit mogzásukban, mégha nem is érik el. Rövidebb a csuklóponttól mért hosszuk és ez kicsit érződik. Mindenesetre egy új CX3, NordE, DB3-5, XK1-3 kellemes billentésű.

Előzmény: Don Airey (2831)
Don Airey Creative Commons License 2006.01.23 0 0 2831
Az X-66nak ugyanolyan lábpedálja van mint a C3/B3/A100nak?
Előzmény: sanyorzó (2825)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!