Nalunk a mostani alberletunkben szepen ki van plakatolva, hogy az udvarra nem lehet kutyat vinni. Szerintem kozgyulesen siman meg lehet szavaztatni a hazirendbe egy ilyen pontot, felteve, hogy a nem kutyasok vannak tobbsegben. :)
Talán kissé elvetettem a sulykot, de Véső 1105-ös hozzászólásában jelzettek kissé kihoztak a sodromból. 14 éve kerülgetjük a környéken a kutyakakit, a Süllő utcán sötétedés után nem célszerű végighaladni, a Visegrádi detto, de lényegében ez igaz egész Budapestre, sőt, az ország összes nagyobb városára.
Az érintettek pedig mérhetetlen önérzetességgel viszonyulnak a többiekhez, ennek megfelelően tiszta, rendezett parkokból, játszótéri homokozóból sem egyszerű elküldeni őket.
És akkor jön az új lakó, egy olyan, frissen felépült, kultúrált társasházi környezetbe, szépen kialakított kerttel, amilyet még életében nem tapasztalt meg közelről, és hiába fizetett ki több millió forint telekhányadot a lakás vételárában, odapiszkíttat a kutyájával a szép új ingatlanja kellős közepébe.
Persze felnőtt emberek, nyilván kialakult személyiséggel, így aztán kevéssé nevelhetők, de közösségi elvárásokat talán megfogalmazhatunk velük szemben.
"Azt hittem eddig, hogy kizárólag intelligens emberekkel fogok együtt lakni."
Nos, ezt a köznyelv úgynevezett tévhitként említi... :) Sajnos azok, akikkel ebben a topicban kommunikáltál nem képezik reprezentatív mintáját sem a társadalomnak, sem a teljes társasházi közösségnek, így olyanokkal is együtt kell majd élni, akik az itt megszokott szellemi színvonalat messze alulmúlják... :)
A "policy" pedig legyen csak az, hogy az utcán észak felé haladva, a Szikra nyomdával szemközt úgynevezett kutyafuttató áll a t. kutyatulajdonosok rendelkezésére az Esztergomi úton, sőt, nyugat felésétálva van egy a Népfürdő utcában is, a Dunapart előtt, így kéretik a kutyákat ott nagydolgozatni.
Mellesleg nem értem, hogy ha már a társasház zárt kertjében intézi a dolgot, akkor miért nem inkább otthon, a saját lakásában teszi mindezt.
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kert a saját tulajdonunk, így a lakóközösség megtilthatja a hasonló tevékenységet.
Bár undorító egy feladvány, de nevelő célzattal akár össze is szedhetjük az első terméseket, és szépen becsomagolva, masnival átkötve átadhatjuk a gazdinak...:)
Ez úton is üzenem a kutyatulajdonosoknak, hogy általában tele van a hócipőm az utcákat elárasztó kutyaürülékkel (rusztikusabban fogalmazva "kutyaszarral"). És csak úgy költői kérdésként feltenném: amennyiben a kutya birtoklása által feljogosítva érzik magukat arra, hogy naponta X dekagramm ürülékkel díszítsék a közterületeket, akkor én miért is ne tehetném ugyanezt, kutya híján persze saját kútfőből, mondjuk az ő ajtaja előtt vagy ablaka alatt?
Szóval, ha a kutya már szobatiszta lett, próbáljon már a gazdi is felnőni hozzá és úgy viselkedni embertársaival, ahogy azt azok joggal elvárhatják... A büszke állatbarát így egyben emberbaráttá is válhatna... Nagy morális előrelépés lenne...
:((((( Hát nagyon szép. Azt hittem eddig, hogy kizárólag intelligens emberekkel fogok együtt lakni. S lám, máris jönnek az apró botlások. Én egyáltalán nem szeretném, ha abban a kis zöldben, ami belső udvarként a rendelkezésünkre áll, kutyakakikat kellene csodálnom nap mint nap.
Azt gondoltam, hogy ideáig nem süllyedünk, de talán ki kellene írni (nagy betűkkel) a lépcsőházak kerti kijáratához: "Kedves Lakók! Legyenek kedvesek ebeik nagydolgozását a házon kívül elvégeztetni."
A Kedves Lakónak meg csak gratulálni tudok a magas IQ-jához (mármint aki ebét kertünkben...).
Az egyik este ablakomból láttam amikor az egyik T.lakó-bocsánat a kifejezésért- a közös kertünkben szaratta a kutyáját a pázsitra.
Korábbi tapasztalataimból okulva előszőr lehiggadtam, mert abban a pillantban legyszívesebb földkörüli pályára állítottam volna a kutyát is meg a gazdáját is.
Isten ments', hogy a "közös helyiségeken" áthúzódó vezetékekről lenne szó :) Szép is lenne egy ilyen gyönyörű, új házban...
De a társasházban a megfelelő infrastruktúra nyilvánvalóan adott. A közös képviselő pedig nem X, Y vagy Z szolgáltató beengedéséhez járul hozzá a közösség képviselőjeként, hanem magához a munkavégzéshez, bárki is tegye azt. A lényeg az, hogy ebben nem saját esetleges preferenciái szerint, hanem kizárólag a közösség érdekeit szem előtt tartva és azt képviselve kell eljárnia.
A szolgáltató pedig a társasház erre szolgáló helyiségében, a megfelelő dugaszok és a saját kábelei között a megfelelő módon összeköttetést létesít, és eltávozik, Isten hírével :)
Az esetleges csoportos fellépés természetesen indokolt, hiszen az valóban kellemetlen lenne, hogy heti három-négy alkalommal jelentkezzenek a szolgáltatók telepítési, szerelési szándékaikkal (ezt nyilván minden szereplőnek érdeke elkerülni).
Csak ne legyen az a látszata a dolognak, hogy a közös képviselet egyfajta hatósági szerepkört tulajdonít magának...
A közös képviselő hozzájárulása kell, ami a lakók hozzájárulása nélkül nem megy, mivel ez a rendes gazdálkodás körén kívül eső dolog (ha jól sejtem). Jól is néznétek ki, ha bármelyik lakó bármikor olyan kábelt húzhatna keresztül a közös tereken, amilyet csak akar ...
egyszerű a válasz: az ALM. Én már tényleg nem akarom telefloodolni a topicotokat ezzel a témával. Akit a korábbi tapasztalatok érdekelnek a témában, és hogy milyen egyéb sötétségekre képes az AL(M), olvassa el az Origósok fúrumát: http://origohaz.fw.hu/
A (volt) albérletemben három évbe tellett, mire az összes lakó hozzájárult, hogy a kábeltévét csillagpontosítsuk, mert nem akarták, hogy szétvéssék a házat és kábeleket húzzanak.
Szerintem nálunk a kábelek és a bekötési helyek adottak, és észre sem vesszük, ha még valaki behúz néhány drótor.
Hogyhogy szolgáltathasson? Kinek az engedélye, hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy x darab lakó egy szolgáltatóval leszerződjön, ha a szolgáltató egyébként készen áll erre? Tévednék, hogy a lakóközösség tagjai egyénileg szerződnek, azzal, akivel akarnak és tudnak? Ki lenne az, aki megakadályozza, hogy egy adott szolgáltató behúzza a drótot a házba, ha én történetesen őt választom?
Ja, egyébként ott vannak az utcában, az egész környéket ők táplálják (a régi Satimex Kft hagyatékára alapozva...) Szóval az a hálózatépítés inkább csak elhatározás, semmint komoly beruházás kérdése.
Az Origósoknál fél évbe tellett, hogy sikerült elérniük azt, hogy végre szolgáltathasson az UPC a házban. A végére már teljes biztonsággal meg voltak győződve, hogy a közös képfiselőt "meggyőzte" a T-ársaság, hogy ahogy csak tudja, akadályozza a konkurencia piachozjutását. Mit mondjak, szerintem is beleillik az AL megoldásai közé az eset....
Szerintem minden fúrás-faragáshoz hozzá kell járulnia a lakóknak 50%+1 arányban. Ha valakinek UPC kell, szívesen aláírom annak ellenére, hogy jómagam jelenleg nem vagyok érdekelt.
Elvileg ugyi a T-com szolgátathatna ADSL-t de csak akkor ha az ucsó kapcsoló központtól 3 de inkább 2.5 km-en bellül van a ház! Noi a XIII. kerben nem tudom merre helyezkedik el az utolsó kapcsoló központ de van egy olyan érzésem, hogy nem a szomszédunkban!:-)
A beszámólód minket is nagyon érdekel majd!:-) Kiváncsi vagyok, hogy a valóságban milyen szolgáltatást nyújtanak. Mivel nincs hűség nyilatkozat erősen gondolkodóba vagyok esve!:-) Ha tényleg nem annyira rosszak akkor max. addig amíg sikerül chello-t csinálni befizetünk náluk!:-))
Megmondom őszintén a T-kábel-al az a bajom, hogy kerek perec leírták, a mostani 9900 Ft-os ár csak beetetés mert jan 1-től 12990 Ft lesz az ára a Mbps-es sávszélességnek!:-( Azért az egy kicsit sok! És ehhez még hűségnyilatkozat is kell nekik!:-(
Mivel a környékünkön a UPC a fő szolgáltató én nem nagyon bíznék a T-com ADSL minőségében! Van olyan ismerősöm akinél egy hónap latt jó ha 20 napot él a T-Com ADSL és akkor is állandóan megszakad neki.
Arról meg, hogy a többi szolgáltató még nem érvényesíti a T-com 150 Gigás limitjét! Hááát! Ha nagyon rákapnak az emerek csak kénytelenek lesznek ők is bevezetni. Mert ugyibár a korlátlanságnak nagy ára van! Most csak gondolj bele egy ollan faramuci helyzetbe, hogy mindenki a házban ADSL-t akar. És mindenki a 3 Mbps-est és mindenki napi 24 órában letölt. És valamiért mind egy szolgáltatóval szerződik. Ez ugye eléeg elméleti de azért lehet számolgatni, hogy akkor mennyi lenne csak a mi házunk havi adatforgalam!:-)) Nos ez egy hiretelen számolással is közel 130.000 Gigabyte adatforgalom lenne! :-) Ez meg egy kisseb internet szolgáltató cég egész havi kvótájánál is több amit alaprán kapnak a T-com-tól! Ugyi a szerződéseik úgy köttetnek, hogy kapnam egy sávszélességet meg havi adatforgalmat x Ft-ért az azon fellüli részért meg elég borsos árat kérnek! Szóval a akorlátlanság csak addig korlátlan amíg a szolgáltató takarója engedni!:-) Arról nem is beszélve, hogy a hálózatnak is bírnia kéne a 140 * 3 Mbps-t! :-) Amihez azé már a Gigabites routerek is elég kevesek lénnek!:-))
Ma beszéltem a UPC ügyfélszolgálatásval. A helyzet a következő: Mivel a környéken a UPC szolgáltat az kell, hogy összeszedjük a lakók 500 %+1 fő aláírását és akkor lehet nekik írni, hogy építsék ki a hálózatot. Ekor kiküldenek egy üzletkötőt akki konkrétan felméri a tényleges igényeket (gondolom előszerződést köt). És csak ekkor kezdik el kiépíteni a hálózatukat. Az ügyintéző kicsit csodálkozott, hogy a T-kábel van bevezetve de hát ez van.
Szóval lehet neki látni aláírásokat gyüjteni ha szeretnénk UPC-t!
A T-com ADSL-en 150Gbyte/hó a korlát a korlátlan csomagon ha a T-online a szolgáltató (mondjuk az már tényleg extrém), normális szolgáltatóknál TVnet, Datanet, stb... azonban tényleg korlátlan a korlátlan csomag.
A T-kábel net azonban korlátos, majdnem minden csomagon 40Gbyte/hó a korlát (van 3Gbyte/hó is), ez annyival nem több az UPC-nél, amennyivel drágább és lassabb. Habár a T-kábelnet rendelkezésre állása/minősége tényleg nagyon OK ott, ahol most lakom albérletben a VIII.kerben. Már több, mint egy éve az van és nagyon stabil. Régebben, mikor még Chellom volt a XIII.kerben, az nem volt ennyire megbízható.
de nem is ez a fórum témája és én meg végképp nem akarom a témát elterelni a fórum eredeti cimétől. csak az eredeti kérdés érdekel, amiért jöttem, hogy használ e rajtam kivül valaki a 13. kerben HYTAS , optikai területen ADSLt? van e olyan nálatok a házban aki bekötette.