Lerövidítettem 22m re, az már nem vészes, kezelhető. Helyi forgalomban müxik is, tán annyi volt, hogy a 1/2 hullámú vertikállal 3-7 lengőket kaptam, a longwire -val meg 1-4. Tudom, h sok a különbség, de érthető a beszéd, ez a lényeg. Más. A longwire " hogy kéri az ellensúlyt? Talaj távolság? A sugárzási karakterisztikát meg hagyjuk... elhajítom a végét, oszt kész lesz ami lesz. One hundred wisky, hadmenjen. Rájöttem, helyben jó, DX re meg nem :))
Szerintem is felesleges 33 méter derótot kezelni 11 méteren.
Oda egy 1/4-es körsugárzó többet ér. Egy pecabot triplegnél könnyebben nem tudsz mást se telepíteni. A hosszúdrót is kér ellensúlyt. Egy kis okossággal könnyen lehet 10 méterre is rövidíteni. Tuner nélkül is jó hatásfokú, a sugárzási karakterisztika is jól kézben tartható. Egy hosszúdrótnál ez is tök bizonytalan, ha a telepítés helye is kiszámíthatatlan.
Én tapasztalatom szerint a többszörös hullámhosszú antennák a felsőbb sávokban nem túl jók, vagyis semmivel se jobb mint egy síma vertikális negyedes... Szerintem kitelepülni a leg praktikusabb egy olcsó kínai 6-8 méteres pecabot amire drótot teszel, azt ha tudod még megtámogatod alulról egy árbóc féleséggel, és minnél rövidebb koaxal táplálod. De a leg szebb az lene, ha egyenesen a sugárzót hangolnád le egy tunerel, tehát nem a rádiónál. Kísérletezz, "alapvetően a földtől való magassága a döntőbb mint az antenna konstrukció" (Karl után szabadon)
Longwire antennával kapcsolatba lenne kérdésem,11m -ren szeretném használni. Levágtam 33m vill. vezetéket, az kb 3 lambda 11méteren, végire UHF csati, az megy az aut. tunerba. Na most a kérdés az, hogy célszerű kifeszíteni a drótot. Leginkább kitelepüésekkor szeretném használni, helyi, és DX forgalomra. Sokszor nincs idő, hely, lehetőség vertikált, vagy pecabotos tripleleg -et, esetleg dipólt állítani. Tudom, azokat se nagy kunszt és idő összeütni. Kísérletező kedvű vagyok, azért érdekel. Köszi.
Víszintesen igen,de Cb-n függőleges polarizációval dolgozunk!
Azért kell az árbóctól eltartani,hogy az ne rontsa el a sugárzását,mivel rezonáns hosszként jelen van a rendszerben.Ezen az sem segít,hogy a végén fogod meg.A függőleges antenna a függőleges tartóval mindenképpen gerjesztik egymást.
Függőleges telepítés. Erre nem gondoltam, visszintesen akartam, de belegondolva lehet igazad van. A 1,5méter eltolást nem értem. Van egy 5 méteres teleszkópos antennatartóm, ehhez rögzíteném. Vagy a két elem közé az összekötő elemen vagy a végéhez.
A nyeresége nagyobb is,csak a függőleges telepítés lesz macerás,mivel a fém tartóárbóctól el kell tolni kb 1,5m-re,vagy fa,esetleg műanyag árbócra kell telepíteni és a hatásos magasság elérése sem lesz egyszerű kitelepülési feladat.
Köszönöm a választ! 18-as alucsöveket találtam, ehhez veszek még 16-osat, mert természetesen teleszkóposra szeretném csinálni. Kitelepülős antennának szánom. Ettől nagyobb nyereséget várok, mint a jelenlegi triplegtől.
HB9CV antennát építenék 274xx Mhz-re. Egy kérdésem lenne: A két antennaelem milyen csőátmérőből lehetne megcsinálni? Mert a méreteket (hosszokat) ki lehet számítani a nagy könyv szerint, de ugye az átmérőtől is változik a szükséges hossz.
Sikloernyovel is meg lehetne csinalni, fix csorlokoteles vontatassal, akar 1 lambdas antennanak is lehetne hasznalni a kotelet:) (acelsodrony) kene hozza egy pilota (en) egy csorlokezelo, es egy radioamator (de azert nem artana, ha nem 100Wattal adna az illeto, mikozben en a drot vegen logok...:DDD) de ezeken a frekiken 1-2W ugyis eleg mar.
Vagy egy zászlót. Olyat, hogy ne merjenek szólni érte.
Egy ilyen üvegszálas hosszút simán lehet zászlótartónak nevezni. Bele úgyse néz senki. Ami derót kijön belőle, az meg villámhárító. Amit a lakásomban földelek.
Képbe került az Aszódi féle körsugárzó is, de nekem fontos lenne hogy középpen szétlehessen szedni az antennát (ne legyen hosszú szállításnál, könnyen fel lehessen csempészni a lépcsőházban :) ) tudtommal az Aszódi antennák egydarabból állnak, így kiestek a szórásból. Maradt a diamont x200, x300 és ez a AFG-3000UV, meg esetleg ami hasonló paraméterekkel rendelkezik.
Egy klasszikus kollineár, adatai elolvashatóak. Szépen kivitelezett, hibátlan konstrukció. De ezt a gyártmányt is ezer más néven is árulják.
Ami fontos, hogy ezek már nagyon keskeny sávúak. Kifejezetten az amatőr sáv!
Ott 1,2 alatti az SWR, de már 150-en is 2 fölötti. Könnyű, nem kell neki durung árbócot építeni. Profi minőség. Egész család van, egy és többsávos. Az egysávosak közt van ipari frekire hangolt is, illetve állítható.
Kb.4 hónapja vettem egy SirtelSantiago 600as antennát amit akkoriba fixx helyre (tetöbe) befurtam,és 1.2-es SWR-el használtam is egészen május közepéig tökéletesen.Azota autováltás következett,amibe nem furhatok lyukat,meg amugy is magasfülkés és ezért vettem hozzá egy mágnestalpat PI csatlakozósat.Az antenna passzol rá,de bárhová teszem is,az SWR 3 alá nem megy.Próbáltam már mindenhová tenni,de sikertelen,egyedül a tetön állítva volt 2 az SWR!Na de oda meg nem rakhatom mert akkor már 5,4 méteren van a vége!A kérdésem a következö lenne:a fixx befúrós antennák nem használhatóak mágnestalppal???
Valamint kinéztem most helyette egy PresidentKentucky-t mert ez csak 75cm,csak nem tudom hogy ez müködne-e mágnestalppal???Azt tudom hogy ehhez DV csatlakozos talp kell,csak végre legyen normális SWR!
Vagy tud esetleg valaki valamilyen jobb fajta mágnestalpas antennát ami ne legyen tul hosszu????
Sztatikus levezetéshez az is jó megoldás, hogy egy 10-100kohmos ellenállással akárhol földeled az antennát ahol kényelmesen elfér. A jel szempontjából semmit nem számit.
Ez a próba a vételkörzet határon jó ötlet, eszembe se jutott! :) A másfél méter - ha bírja a rögzítés - jobb eredményt hozhat, mint a 70-90cm? Csinálok előre valami csavaros megoldást hosszú pálcával és akkor csak be kell tekernem, ha eljön az ideje. :)) Azután ha beválik keresek vagy csinálok valami komolyabban kinéző pálcát rá!
A vevőd el is romolhatott - ha a vételkörzetben jó, kizárható. Szakadt az antennakábel - az én rádiómon (itt Bp-en) antenna nélkül is jön jónéhány adó - ha Te a vételkörzetben jól veszel mindent, ez is kizárható. A vételkörzet meg attól vételkörzet, hogy addig garantálja a szolgáltató az adott minőségű vételt...A vételkörzeten túl pedig az FM demoduláció sajátosságai miatt csökken rohamosan a minőség. Csak egy hosszabb pálcával 50-100 Km-es növelés teljességgel kizártnak tehető. Ebben a sávban az antenna emelése segít, ami mozgó autónál nehézkes... Javaslat: a legközelebbi utadon tegyél próbát, viszel magaddal egy hegesztőpálcát, merevebb drótot (pl. 70-90cm), és ott, ahol már erősen zajos a vétel, félreállsz, antennaszálat cserélsz. Ha érdemleges javulás van (némelyik rádión egy pici lukon van antennahangolási lehetőség!) megéri tovább foglalkozni vele, ha nem, hát akkor így jártál...
Nem valószínű, hogy szakadt a kábel, mert minden adó úgy jön, ahogy jönnie kell. Előző autón is így jött kb. A fejegység érzékenységét 1. nem tudom mérni, 2. irreleváns, mert a gyárit nem akarom lecserélni! Minden adót kiválóan fogok. Nem arról van szó, hogy a vételkörzetben nem jönnek megfelelően az adók, hanem a vételkörzettől távolodva erősen gyengül a jel, amit pár 10, esetleg sík terepen 50-100km-el megtoldhatnék egy jobb antennával. Remélem ez nem a csoda kategória! :) Mondjuk nem lenne baj, ha a Kossuth-ot ott is élvezhetően tudnám hallgatni, ahol 2 adó torony között a gyárival nem, ill. Pest megye határán autózva még recsegés mentesen jöjjön a Gazdasági rádió!