Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nekem mindkettő művelésmód tetszik,de a kordonos mintha több macerával járna.Kordonnál nagyobb a termőfelület és talán a szőlő jobban ki tudja élni futó hajlamát.Na majd meglátjuk,idén már tapasztaltabb leszek.:)Túlterhelni nem akarom,amit megteremne ernyőn,az is bőven elég lenne.
Ha vége ennek a hidegfrontnak,egy kicsit szikkad a teteje a földnek,kezdhetek metszeni.
Nem csak ernyőművelésű tőkéim vannak, de a többség valóban az. Vannak előnyei és vannak hátrányai is, nem vitatom. Kb. 25 évvel ezelőtt egy idősebb szőlész megmutatta részletesen hogyan is működik. Azóta kitanultam és ezt művelem, mert semmi nem indokolja, hogy másikra váltsak. A lugasaimon természetesen kordonkarok vannak, ill. van néhány egy és kétkarú alacsony kordon művelésű szőlőm is, mindegyik jó megoldás lehet, ki kell próbálni. Az ernyő egyik nagy előnye a keskeny, szellős lombozat, a hajtások egy sávban helyezkednek el, kevés légmozgás hatására a lehullott eső könnyen felszárad, ezáltal a gombák nehezebben telepednek meg. Ugyanakkor a permetezés is hatásosabb ez által, könnyebben be lehet borítani az egész lombozatot. A fürtök is kitakartak, jobban éri őket a napfény, bár ez bizonyos fajtáknál, mint tapasztaltam, éppen hogy hátrány lehet. /napperzselés/
Előny még, hogy az ernyőművelés minden esetben hosszú metszés, sok csemegeszőlő a felső rügyeken szebb fürtöket hoz, ebben az esetben ez biztosított.
Hátrány lehet, hogy az elhajtott karok tövénél nem növekedett őszre két olyan erős és hosszú vessző, hogy tavasszal kétfelé ismét el tudjam hajtani. Ez esetben túlterheltem a tőkét, ill. nem kap elég tápanyagot. Ezt kell az évek alatt megtanulni, kitapasztalni. Sok mindent lehetne még erről írni.
Írod, hogy a kordonos szőlőt jobban lehet terhelni. Ez igaz lehet, ha bírja a terhelést, vagyis kiváló a talaj, intenzív trágyázás, megfelelő vízellátás, ideális éghajlat, stb., továbbá az erősen terhelt szőlőnek korai érésűnek kell lennie.
Nekem tetszik, ahogy a fürtök is ernyő alakban helyezkednek el.
Szia! Az általad belinkelt szőlő elég késői érésű ha jól olvastam a leírását. Amiket én ismerek a korábban érő rezisztensek közül az a Palatina (augusztusi muskotály) és az Eszter. Előbbi muskotályos fehér, utóbbi nagyon finom sötét szőlő és mindkettő minimális permetezéssel is vidáman él. Augusztus közepén érnek.
Sziasztok! Tudnátok ajánlani kifejezetten korai szőlőt? Augusztusi éréssel? Majdnem mindegy milyen (finom legyen) csak minnél koraibb érésű választék. kéne. Sajnos nem nagy a választék. Permetezni nem akarom szóval valami rezisztens fajta kéne, bár gondolom manapság már ..:)
A nyulak megint dolgoznak rágják,eszik a gyönyörű termővesszőket,ez még a hó előtt volt,az egész határ zöld,de bejön a kerítés alatt valahol és végigmegy az egész soron.Van ahol eszik a vesszőből,van amelyiknél csak a rügyeket rágja le.Nem lenne idegesítő,ha nem lenne zöld az egész határ.:)Szerencse,hogy több vesszőt is hagytam tövenként.:)
Kulicz,ha jól emlékszem nálad főleg ernyő művelésűek a csemegeszőlő töveid?Miért preferálod annyira ezt a művelés módot?Az ernyőművelés egyszerűbben kialakíthatóbbnak és kezelhetőbbnek tűnik számomra,de szerintem a kordonos(3-3 db 1m termőkar)többet és arányosabban elosztva teremhet,nem?Mi a véleményed?Mik az előnyök és hátrányok kordonnál és ernyőnél?
Nekem már évek óta nincs Boglárkám, sajnos semmi jót nem tudok róla mondani. Két tőkém volt, lugason. A lombozattal nem volt semmi probléma, de rendkívül érzékeny volt lisztharmatra és már zölden rothadt. Egyébként óriási fürtjei és hatalmas bogyói voltak. Mai eszemmel már megpróbálkoznék egy sima ernyő, v. Moser művelésű tőkével, hogy ott mi történik vele. Most, hogy írod tényleg nem volt a lugason sok fürtje, de azok hatalmasak voltak. Nem tudom a szakirodalom mit ír róla, ezek a saját tapasztalataim és mindez 8-10 éve volt. Elöregedtek a tőkék, kivágtam és elfelejtettem őket. Valószínűleg nem eléggé termékenyek a rügyei /mint fajtának/ és gondolom virágzáskor érzékeny az időjárásra ezért rosszul termékenyül. Nem is gyakran látni a faiskolák kínálataiban, talán ezekért. Utánanézek mit ír róla az irodalom.
Üdvözlök mindenkit .az én legjobb csemege szőlőm a pölöskei muskotály 200 méteren javított Móserrer magas művelésen erősen trágyázva tyúk trágyával 14.5 mázsa csemege szőlőt adott .erős növekedésű 1 ,2 szemes metszéssel kiválóan terem én mindenkinek ajánlani tudom .egyik legjobb piacos szőlő az íze verhetetlen. volt fürtöm ami 1.4 kg volt ,de nem csak egy két fürt. nagyon intenzív növekedésű erős vesszőjű szőlő.
Boglárkával kapcsolatban kéne infó.Nálam hat éve terem minden metszésmódot kipróbáltam mégis kevés fürt lesz rajta.A lombozat mindig hatalmas a termés kevés!? Ha valakinél jól terem adjon tippeket(metszés,trágyázás,zöld munka).Ali-bá, Kulicz !!!
A hús keménységét én zavarónak találtam. Nem roppan és olvad a számban, mint a többi szőlő, hanem kifejezetten rágni kell. A többi tulajdonsága kedvező.
Bogyója éretten a napfénynek kitett fürtökön borostyánsárga, a levelekkel napfénytől árnyékolt tőkerészen sárgászöld színű. Ovális alakú, a bogyóhéj vékony, de nem sérülékeny.
Húsa kemény, közepesen lédús, magjai kicsik.
Íze kellemesen édes zamatos.
Rövidcsapos metszéssel is igen bőtermő.
Fürtje közép nagy, fürtjének átlagtömege 35-40 dkg, nem ritka a az 50-70 dkg-os fürt sem.
Erős növésű, vesszei minden évben teljes hosszukban beérnek.
Peronoszpórával, lisztharmattal és szürkerothadással szemben nem különösebben fogékony.Fagytűrése szerintem átlagos,ilyen a KLÁRA.
A Kozma Pálnét én is nagyon szeretem, pedig nős vagyok. Még azt is elnézem neki, hogy olykor "fanyarkás".
A Conegliano 2013-ban termett először, de a híreszteléssel ellentétben nem előzte meg a Csaba gyöngyét. Ennek ellenére látok benne fantáziát, van egyénisége, tovább szaporítottam.
Favorit a fali lugasomon van három tőke, páratlanul finom szőlő, idén zöldre-fásoltás - tőkeszám növelés indul. Sajnos csak nagyméretű képeim vannak róla.
Az ország közepe táján vagyok, Dunaföldvár környékén, nem mondhatnám, hogy fagyveszélyes helyen. Harminc év alatt talán háromszor volt komolyabb fagykárom, a legkomolyabb kb. 30%-os terméskiesés volt. Nem akarom a fagyvédelmet túldimenzionálni, csak a topiktárs említette, hogy azért választja a bakművelést, mert azt be tudja takarni télre. Erre reagáltam, hogy nálam a kordon is biztosítva van.
Legjobb korai a Kozma Pálné muskotály,ízben zamatban nálam verhetetlen.Júli utolsó hetében már fogyasztható másodtermése pedig aug. végén.Egész jó még a Coneglianó a klára és a Favorit.Ezek aug.első-második hetében fogyaszthatók és eléggé jóízűek.
Miután a szőlő elvirágzott és látszanak a fürtök, meg kell válogatni. Annyi vesszőt hagysz, ill. fürtöt, amennyit jónak látsz, a tőke erőnléti állapotának megfelelően. Természetesen 6 vessző sok. Volt egy ismerősöm, aki piacra termesztett csemegeszőlőt /is/, nem hobbiból, így fedezte a permetezési költségeit a borszőlőinek. Mindig, minden tőkét hosszúra metszett, aztán később kitördelte a felesleges vesszőket is, nem csak a fürtök számát korlátozta. Én nem csinálom ilyen drasztikusan, de a tuti biztos terméshez ez kell.
A betakart tőkéknek ez a hőmérséklet nem árt.
Magasművelésű tőkét is lehet biztosítani fagy ellen, mostanában volt róla szó, én is így csinálom.
Én is úgy gondoltam, hogy a 2013-asokon nem hagyok fürtöt, a 2012-eseken is max. 1-et tőkénként. Amúgy is hosszabb távon is inkább a minőségre mennék, nem a mennyiségre, hiszen csak 4-en vagyunk és 50 tőke rengeteget terem.
Még egy gondolat: ha a tőkén hagyok egy 4 rügyes csapot és egy 2 rügyeset, akkor ugyebár 6 vessző lesz. Ezek közül mondjuk meghagyom azt, amelyiken fürt lesz, plusz még egyet és a többit levágom? Nem tudom, hogy jól értettem-e. A 6 vesszőt meghagyni így a második évben nekem kicsit soknak tűnik, de nem értek hozzá.
Ami pedig a magas művelést illeti, akkor nem tudom télen betakarni földdel. Most is be van takarva (ezt sem tudom, hogy nem árt így a +15C fok???).
Fogalmam sincs, hogy jelent-e igazi veszélyt a fagy, csak gondoltam: biztos, ami biztos. Ezért terveztem a bakművelést, de ezen még lehet változtatni.
Valahogy így képzelem én is, őszibaracknál használom is a Wuxalt. A Csaba gyöngyére most kezdek jobban figyelni, emeltem a tőkeszámot, az utóbbi években inkább a késői fajtákat gyűjtögettem. Melyik korai szőlőt javasolnád még?
Ha magasra szeretnéd futtatni, hogy takarjon, ne a bakművelést válaszd. A bakművelés karóhoz kötözött vesszőket jelent, ha 2.20 m-ig fel akarod vinni, nagyon hosszú karó kéne, de így sem takarna semmit. A megoldás egy magasabb művelési forma lenne, oszlopokkal, huzallal és mondjuk 60 cm-es törzsmagassággal. Ebben az esetben a hajtások nem 10-20 cm-re a talajtól indulnának, hanem 60 cm-ről, könnyen felfutnának 2.20 m-re és a huzalok szépen, sövényszerűen megtartanák őket.
Ahogy írod, a gyenge növekedésű oltványokat két szemre vágd vissza, hogy erősödjenek. Az erőseket pedig /bakművelésnél/, ha biztos akarsz lenni a dolgodban és szeretnéd hogy termés mutatkozzon, az egyik vesszőt két szemre, a másikat pedig négy szemre vágd. Utána a nyár folyamán a hajtásokat kötözd a karóhoz és figyeld meg a metszett csapon melyik rügyből fejlődik fürt és mekkora. Jegyzeteld fel melyik fajtánál mi a helyzet, a következő években már okosabb leszel. A nagy többség két rügyes csapon is hoz fürtöt. Én a 2013-as tőkéken nem hagynék semmit. A 2012-eseknél, ha erősek, már lehet, persze látni kéne. Ha sok fürtöt hoznak, főleg nagy fürtű fajtáknál, könyörtelenül válogatni kell. Én így csinálnám, ill. magas, v. félmagas művelésre állnék át, 50 tőkénél ez nem lehet gond.
Május utolsó napjaiban szoktam kezdeni,de mindenképp virágzás előtt.Wuxalt szoktam használni 10-14 napos időközönként.Július első hetében hagyom abba,mert a csabagyöngye a hónap közepére már teljesen érett.Tovább azért sem használom nehogy gond legyen a vessző beérésével,illetve egyszer még megfújom október elején ha van még lomb mert ezt a tőke ilyenkor már csak elraktározza magának.
Segítséget szeretnék kérni metszéssel kapcsolatban. Van kb. 30 féle csemegeszőlőm, összesen 50 tőke, szóval 1-2 db fajtánként. Fele 2012 őszi, fele pedig 2013 őszi telepítés. A 2012-esek 1 kivételével mind megeredtek és 2/3-uk nagyon erőteljesen fejlődött (kb. 1,60m-nél letetejeztem őket, többségükön 2 vesszőt hagytam), 1/3-uk gyenge maradt. Fürtöt nem hagytam rajtuk, de volt amelyik nagyon teremni akart, még a másodtermést is hozta volna. Ezeknek a vesszővastagsága kb 5-6mm.
Hogyan metszem most őket tavasszal?
Az új telepítést és a régiből a gyengéket most is 1-2 rügyre fogom visszametszeni.
Az erősebekkel nem tudom mit tegyek. Honnan tudhatom, hogy melyiket kell hosszúcsapra, félszálvesszőre metszeni és melyiket rövidcsapra?
A nagyon erőseken szeretnék 1 fürt kóstolót hagyni, hogy megbizonyosodjak a fajtáról.
Egyébként bakművelés a cél és kb. 2-2,20 m-ig engedném föl, hogy takarja a szomszédot.
Elnézést a naív megfogalmazásért, de még csak most kezdtem a kertészkedést.
Ha kell, felsorolom a fajtákat, csak össze kell szednem a füzetemből.
Nekem is összeállt a fajtasorom,a tavaly őszi telepítéssel kiegészülve.Van még 1-2 fajta amire fáj a fogam,de ezek egyelőre csak külföldön beszerezhetőek,már ha be lehet szerezni.
Jelenleg a fajták azonosítása(azt kaptam-e,amit venni akartam)és termeszthetősége a kérdés,a jelenlegi helyükön.Idén lesznek 3. évesek,
tavaly minmális termés volt,pár kis fürt, a tőkék kb.50%-án,hála a nyulaknak, csirkézésig megettek mindent.Sajnos annyi kiderült ,hogy a tompson magos lett,jó nagy kemény magokkal,a többi ami termett,az hozta a fajtára jellemzőket.Rendeltem mégegyszer.A fagytűrésük amire nagyon kíváncsi vagyok,de ez adott esetben,csak évek múlva fog összeállni.A crimson és a röbbi magnélküli,hatalmasat nőttek tavaly.
Permetezve még egyik fajtát sem kellett 2 év alatt.
Én a 2013-as évet nem új fajták telepítésére, hanem a már meglévő és jó minőségű termést hozó fajták számának növelésére fordítottam/zöldre fás oltás/. Van néhány kérdőjeles szőlőfajtám, melyekkel eddig csak a gond volt: Crimson Seedles, Thompson Seedles, Kismis moldavszkij, ezek komoly fagykárokat szenvedtek, míg a többi egyáltalán nem, vagy csak kissé károsodott. A Moldovám nem bírta az aszályt, igen mérsékelt terheléssel is apró maradt. Természetesen nem mondok le róluk, de a gyengéikre nagyon oda kell figyelni. Majd írd meg a tapasztalataidat a Red Globe-ról, utána néztem, nagyon szép szőlő.
Gondoltam,hogyha van neked,akkor a tapasztalataid megoszthattad volna.Most ősszel szereztem 2 tövet,majd meglátjuk,mi lesz belőlük.
Biztos ismered,nagyszemű,lila szőlő,főleg olaszból hozzák.Nagyon ígéretesnek néz ki,de amiket kapni lehet nálunk,azok többnyire fonnyadtak,állottak,törődöttek. Nyáron összehasonlítottam az import olasz viktóriát az enyémmel(csak pár szem volt),a sajátomnak a közelébe se ért.Szerintem a red globe frissen,éretten szedve kiváló,piacos szőlő.És mégha későn is de,szerintem be is kell tudnia érnie nálunk.
Régebben Báriumpoliszulfiddal, mostanában pedig Nevikénnel lemosózom a szőlőt, minden évben. Egy agronómus barátom tanácsára nem sietem el, normál időjárás esetén március végén, április elején szoktam. A Vegasol szerintem is jó drága, a Red Globe szőlőt nem ismerem, mit kell róla tudni?
Szoktad lemosózni a szőlőidet,ha igen mivel?Erre felénk senkit se ismerek,aki lemosózná a szőlőit.NEVIKÉN vagy VEGESOL-on gondolkozom,az utóbbi jó drága.Szerinted?