Az Éva, az igen. Az nagyon szép. Idén veszek is belőle néhányat. Apósom kértjében van egy tőke, már vittem belőle gyökereztetni, de nem sikerült. Nincs vele gond, nem vettem észre, hogy érzékeny lenne valamelyik betegségre, a többi csemegével együtt van permetezve és júliusban már nem, mert korai. Olyan fürtjei vannak, mint az Afuz Alinak, csak talán lazább, meg nem sárgul, mert aug. elején leesszük. Azt hiszem hosszúra kell metszeni, mert nálunk nem hoz sok fürtöt, de azok hatalmasak.
A Fannyt nem ismerem, jól hangzik amit írnak róla, de a fénykép az katasztrofális. Egyébként én már vettem a Flóránál oltványt személyesen, mert Dunaföldvár hozzám közel van és nem csalódtam bennük. Az Éva sem fog neked csalódást okozni, garantálom.
Én a hétvégén leszedtem és várakozáson felüli eredménye lett mind minőségileg, mind mennyiségileg. Az elmúlt 2-3 hét tragikus időjárásának beköszönte előtt néztem refraktóval, és akkor már 21 körüli mustfokot mértem, így futottunk bele ebbe a késő őszre emlékeztető periódusba. A szőlő derekasan állta a sok esőt és a napfénytelen hideg időt; köszönhetően -talán- a szellős lomb és fürtzónának, a kellően magas mustfoknak, és elképzelhető hogy az augusztusi Teldoros kezelésnek is volt utóhatása. Erősen töppedtek, aszúsodtak a bogyók, az ecetes rothadásból alig jelent meg néhány tömöttebb fürtben. Hétvégén úgy tűnt, nem lesz tartós javulás az időjárásban és olyan mértékű darázs és méh dézsmálás kezdődött a fürtökön (3-4 állatka/fürt), hogy úgy tűnt letarolják az összes mazsolás szemet; no meg kellően magasnak véltem a mustfokot ezért a szedés mellett döntöttem. A must 22 fokos lett a törkölyös mustnál, ami jó egy napos áztatás után 23ra kúszott fel a présmustnál. Rengeteg mazsolás töppedt élénk pirosra szineződött héjú bogyó volt, minimális ecetesen rothadttal, (azokat kivágtuk a fürtökből). A mennyiség is szépen alakult, köszönhetően a lassan termőre forduló új telepítésnek ~ 250 liter mustot sikerült kinyerni. (250 tőke van ebből cca 200 termő) Érzetre a must a határozott édesség mellett kellően magas savval bír (a házi bortesztem oldata sztem kicsit megöregedett, klasszikus színátcsapást nem sikerült produkálni; 8-9 körül lehet) jó zamatos. A musttal nem tettem semmit most, eltekintve a Go-ferm nevű természetes -elhalt élesztőkből álló- élesztőtáp hozzáadásától, ami különösen javallt túlérett, töppedt szőlő esetén. (Nitrogén hiányosak ezek már) Nem volt ülepítés, hűtés, semmi; színmust végre egy jó minőségű szerednyei hordóban, préslé üvegballonban. Minden reményem megvan, hogy végre a legendás 2002es évjárathoz hasonló bor szülessen...
Új csemegeszőlőket szeretnék telepíteni, a flóraneten találtam a Fannyt és az Évát. Érdeklődöm, hogy van-e ezekkel kapcsolatban valakinek gyakorlati tapasztalata?
Tegyük fel, hogy a hordó henger alakú. Ekkor a Pithagorasz-tétel segítségével, ha a a rúd hossza "c" (ez az átfogó), akkor az átmérő "a", az akonanyílás távolsága a dongafejtől "b". Ekkor a hordó térfogata:
V = ( a2 / 4) * b * p * 2 = ( c2 - b2 ) * b * p / 2
Ebből a b-t nem ismerjük, tehát ettől is függ az eredmény. És akkor még ott van a dongák görbülete, mint újabb ismeretlen tényező.
Köszönöm a hordómérési válaszokat, talán a "fefe" által leírt módszer a legegyszerűbb, és el is fogadom a 175 l-es méretet, kb. tényleg ennyi lehet. Arra gondoltam, hogy krétával húzogatom, de mi van, ha nem egyformán van tele a vödör, vagy elfelejtek egy csíkot húzni. Ez a hossszméret utáni átszámítás bármikor alkalmazható. Megvan ez a hordó már vagy 30 éve, de mindig gyanús volt, hogy "elnyeli a mustot".
Még egy ötletem van, de ez inkább csak elméletben működik: megméred a teletöltött hordó tömegét, majd kiveszel mondjuk 5 liter mustot, és azt is megméred. Ha tudod az üres hordó tömegét, akkor ebből már ki lehet számolni a térfogatot.
Ennek viszont több feltétele is van: tele legyen a hordó, ismerned kell a hordó üres tömegét, egyenletes sűrűségű legyen benne a must, és képes legyél megmérni az adott esetben több mázsás hordó tömegét.
A legegyszerűbb hordómérés menete a következő: a felső nyíláson bedugsz egy mérőpálcát és a hordó aljára engeded koppanásig hátrafelé,utána ugyanez előre.Általában ugyanannyi,ha nem átlagolsz.A táblázat szerint a 67 centis kb175-180literes.
A henger méretei alapján 134 l- es. Eddig azt hittem , hogy 130-140 l körül van a térfogata, de, ha jól emlékszem, akkor már 120 l mustot beleöntöttem, és még hatalmas hely van. Megmérve (becsülve) a maximális átmérőt, és átlagolva, az űrtartalom 150l fölé számítódik. Ez már inkább elfogadható. Közben találtam egy másik mérési módszert is, egy pálcát kell ledugni ferdén a hordó legtávolabbi pontjáig, és a cm méretet egy táblázat alapján lehet literre átváltani. A méretem 67 cm. Ez alapján olyan 160 l körül lehet.
Jacsoj: Ha pontosabb közelítést akarsz, a fél hordó megfelel egy csonkakúpnak.
Egy egyenes körkúpot az alapjával párhuzamos két síkkal elmetszve a két sík közé eső rész csonka kúp. Tegyük fel, hogy a síkok h távolságra vannak egymástól, továbbá jelölje a, illetve b a fedőkör, illetve alapkör sugarát. Ekkor a csonkakúp térfogata egyenlő:
A hosszát és az átlagos átmérőjét kell lemérni, vagy inkább megbecsülni, mert csak kívülről mérhető. Az átmérő felét (sugárnak hívják :-) ) négyzetre emeled, megszorzod pi-vel és a hordó hosszával. Ha cm-ben mérted, milliliterben értendő az eredmény.
Úgy látom, teljes gőzzel megy a szüret. Tud valaki segíteni? Van egy boroshordóm, és nem tudom pontosan az űrméretét. Hogyan lehetne megmérni? Súly és teletöltött vízmennyiség mérése kizárva, mert már must van benne. Kösz
Már múltkor is láttam nálunk a vásártéren egy idős bácsinál ilyen szőlőt...néztem is nagyot...megnézem neked köv. vasárnap , milyen fajta, mert egy szerkesztett táblára vannak a szőlőfürtök felakasztva, mögötte azok fotójával melyik milyen fajta stb.
nem,ez a szőlő biztosan nem kecskecsöcsű volt,ennek hosszúkás sztem 3cm-es szőlőszemei voltak,olyan mint egy kúp.az öreg azt mondta,hogy muskotályos ízű,és magvatlan.nagyon nagy fürtjei voltak,és gusztusosak,ezért keresem ezt a fajtát.szeretnék belőle egy tövet.