Egy kicsit valóban csodálkoztak, de mégis mindenki emlékezett rá, hogy kit is játszott és mi is volt a feladata. Na meg a helyszínekre is. Viszont tényleg jó rész volt.
A tv2 akkor vette át a TOS-t, amikor a TV3 jobb létre szenderült. Amúgy nem törték volna magukat, csak odakerült. És annak már jóideje. Inkább DS9 kéne, vagy ha a Viasat úgyis csak új sorozatokat vesz meg, Andromeda.
A Hirogenokat is legyengítették, valóban. De szerintem ez koránt sem olyan feltűnő vagy tragikus, mint ahogy egyesek vélik. A Killing game jó rész volt, nekem tetszett!
De igen, csodalkoztak. Ha visszaemlekszel, Hetesnek az volt az elso mondata hozzajuk, valaszul a meglepett pillantasokra, hogy a holofedelzeten vannak. Aztan a kovetkezo pillanatban mar jottek is be az ajton a nacik, ugyhogy a tovabbi csodalkozasra nem igen volt ido!
Igen, ez nekem is feltűnt. Viszont az jobban idegesített, hogy az a beültett kütyü az emlékezetcsatornákat blokkolta, így mikor azt kiszedték például Hetesből, nem is emlékezett a játékra. Erre, meg mikor felrobbantották a rendszert, és megszüntek a blokkolások, érdekes módon senki nem csodálkozott nagyon, hogy mi a jóistent keres a WWII-ben.
Amikor a Hirogenek megjelentek teljes valójukban a 'Hunters' c. részben kb. 3 méter magasak voltak, félelmetesek, pont úgy néztek ki, mint egy vadászó agresszív faj.
Na ehhez képest tegnap kicsivel voltak csak robosztusabbak az embereknél. Ez összefügg az erejük csökkenésével. Nagyon legyöngítették őket és teljesen röhejes kinéetűek mostmár...
>>>Az egyetlen baj, hogy a távolság kontra odaérési idő nem stimmel se a kockánál, se az Enterprisenál.
Na ez maximum az Enterprise esetén áll fenn. Azért azt ne felejtsük el, hogy a Borgok transwarp alagútban közlekednek, ami SOKKAL gyorsab a normál meghajtásmál.
>>>Úgy lemaradtam a mai VS3 ST VOY epizód előzményeiről. Mi ez a nagy kavarodás a holodecken? Van valami klingon szimulációs program, meg a második világháború, plusz még ki is járkálnak a folyosóra, mert ott is vannak holoprojektorok. Hogy van ez? :-))
The killing game c. duplarész volt az egyre kisebb Hirogenek részvételével. Megszállták a hajót, mindenhova holosugárzókat építettek és a hajó adatbankjából vett történeteket futtattak a biztonsági protokolok kiiktatásával, hogy igazi veszélye is legyen a dolognak. Vadásztak, mint mindig. Kiderült, hogy szükségük van a holotechnikára, mert kihalóban van a fajuk az örökös vadászatok miatt. És minő meglepetés, a film végére a legyőzhetetlen ellenfélből meghunyászkodó kis nyomoroncok lettek és békét kötöttek, valamint megkapták a holodeck létrehozásához szükséges technikát, ami aztán INNENTŐL SPOILER: később tényleg majdnem a Hirogenek kipusztulásához vezet majd.
Úgy lemaradtam a mai VS3 ST VOY epizód előzményeiről. Mi ez a nagy kavarodás a holodecken? Van valami klingon szimulációs program, meg a második világháború, plusz még ki is járkálnak a folyosóra, mert ott is vannak holoprojektorok. Hogy van ez? :-))
Hmm... alaki felvetette miért Picard Dixon Hill regényébe vitte a borgokat az FC-ben. Szerintem elég egyértelmű. A holoprogramokat mint mindenmás programot megszokás írni, és Picardnak nem nagyon volt ideje elmondani hogy a holodeck mit rakjon és hova...
A TNGben a Borg nagyon erős. Ráadásul akkor még mindig egy kockával támad, kivétel nélkül. Az egyetlen baj, hogy a távolság kontra odaérési idő nem stimmel se a kockánál, se az Enterprisenál.
Szóval nem tartom valószínünek, hogy eleve időutazásra készültek...
A királynő elszállítása nem lehet cél, hiszen nem egy Borg királynő van. Ő csupán a "kollektíva hangja", még ha ennek kapcsán van isss némi éntudata... Lehetséges az isss, hogy az FCben a királynő tényleg az, aki elinditotta az egészet, és ezért volt fontos a mentése. A többi királynőért való kockáztatást viszont valóban nem értem...
(az emberi test tényleg nem ugy viselkedik, mint a holivúdi sci-fikben, megfulladhat, megfagyhat, de nem esik szét... első kettő ellen véd a pajzs...)
>>A borg az időutaást utolsó lehetőségként választotta, nem eleve arra készültek. "The knew they were doomed, so the went back in time to change history." - mondja Picard, mikor azon agyalnak, mi is lett a Földdel, hogy asszimilálta a borg.
Ez illogikus...
Nyilván nem hagyta volna a Csillagflotta, hogy csak _úgy_ ilyen mélyre támadott volna egy borg kocka. Ráadásul csupán EGY borg kockáról van szó, márpedig egy teljesértékű támadáshoz nyilván több borg kocka használata lett volna értelemszerübb - márpedig a borgnak van elég kockája, legalábbis a Voy részek alapján...
Szerintem ALAPBÓL úgy tervezték, hogy a kocka csak elviszi a földhöz a királynő gömbjét, ahol az visszautazik az időben. Ekkor viszont nem értem, miért nem mentek vissza még a Delta kvandránsban, mert akkor nyilván nem ütköztek volna ellenállásba...
>>Már többször, több helyen elhangzott/megírták, hogy a közhiedelemmel ellentétben az emberi test _nem_ 'durran szét' vákuumban, feltéve, ha van egy kis ideje beállni az alacsonyabb nyomáshoz. Hajszáleres/nyálkahártya bevérzés bekövetkezik (meg hosszabb távon persze fulladás), de kb ennyi.
Ezzel vitatkoznék...
Nyilván nem durran szét, ha alkalmazkodi a csökkent nyomáshoz, de az emberi testben alapból túlnyomás uralkodik, mivel a földi légnyomáshoz alkalmazkodó életformáról van szó :)
Az eredeti kérdésre a szubtérmező elegendő válasz nekem :)
>>Picard több méterrel a kilépési pont fölött lebegett el, és mivel mindez vákuumban történik, olyan távolságban nem hiszem, hogy számottevő sűrűségű volt még az a csóva ahhoz, hogy jelentősebb erőt tudjon rá kifejteni, ráadásul nem nagy nyomás kontra vákuum hozta létre az erőt, mint az első esetben, hanem mozgó gázmolekulák kontra 80-90 kilónyi (űrruhával együtt) inerciális tömeg.
A kiáramló gáznak akkor is pályaváltoztatásra kellet volna kényszeritenie Picardot... Márpedig ennek nyomát sem látni...
Ha már benne vagyok, pár reakció a korábban felvetett FC problémákhoz is...
A Föld körül azért nem nagyon van komolyabb védelem, mert annyira mélyen van a Föderációs területen, hogy nem lehet csak úgy hipp-hopp megtámadni. Az már más kérdés, hogy akkor a borgnak, vagy éppen a DS9-ban a breeneknek hogyan sikerült, itt sokkal inkább ez a probléma. Nem veszik figyelembe, ugyanúgy, ahogy azt sem, hogy a Romulan Semleges Zóna, ahol az E-E az FC elején járőrözött, kb 2k fényévre van a Földtől, ami még a leggyosabb hajó max görbületével is minimum több hónapos út lehet, egy átlagos hajóval meg kb 2 év. Az E-E meg pár óra alatt megtette a távolságot... (Ugyanitt bukik meg a DS9 Valiant c. része is, ahol ugye állítólag a Valiant feladata az volt, hogy hajózza körül a Föderáció területét. Na már most, az egy kb 8k fényév kiterjedésű térség, ha nem is a kerületével, csak ezzel számolok, akkor is egy kb 8 éves út volna...)
A borg az időutaást utolsó lehetőségként választotta, nem eleve arra készültek. "The knew they were doomed, so the went back in time to change history." - mondja Picard, mikor azon agyalnak, mi is lett a Földdel, hogy asszimilálta a borg.
A III. VH-ban használtak nukleáris fegyvereket, de nem volt totális nukleáris háború, mert akkor ott kb pontot is lehetett volna tenni a földi történelem végére. A nagyvárosok legtöbbjét elintézték, Cochrane kísérleti telepe viszont valahol Montanában volt, valószínűleg egy eredetileg nem nagyon lakott területen, ami ezért nem lehetett anno kiemelt prioritású célterület. (Bár egy nukleáris rakétasilóra települtek rá, sőt, ugye a Phoenix is eredetileg egy ballisztikus hordozó volt, márpedig az ilyen helyek elsődleges célpontjai egy nukleáris csapásnak.)
Már többször, több helyen elhangzott/megírták, hogy a közhiedelemmel ellentétben az emberi test _nem_ 'durran szét' vákuumban, feltéve, ha van egy kis ideje beállni az alacsonyabb nyomáshoz. Hajszáleres/nyálkahártya bevérzés bekövetkezik (meg hosszabb távon persze fulladás), de kb ennyi. Ráadásul a borgokat szubtérmező veszi körül, és a nanoszondáknak nem tarthat sokáig kiépíteni bennük, akár csak ideiglenesen is, egy szerkezeti védőmező-generátort, ami összetartja őket, ha már ragaszkodunk ehhez a nézőponthoz.
A szubtérpajzs elszigeteli őket a beérkező (nap)sugárzástól ugyanúgy, ahogy a fézerek energiájától, a kimenő hőt pedig szintén megfog(hat)ja, de azt a saját hőszabályzási rendszerük is korlátozni tud(hat)ja.
A gázzal katapultált borg rajta állt a kilépési nyíláson, úgyhogy ő megkapta az egész nyomást, az lőtte ki. Picard több méterrel a kilépési pont fölött lebegett el, és mivel mindez vákuumban történik, olyan távolságban nem hiszem, hogy számottevő sűrűségű volt még az a csóva ahhoz, hogy jelentősebb erőt tudjon rá kifejteni, ráadásul nem nagy nyomás kontra vákuum hozta létre az erőt, mint az első esetben, hanem mozgó gázmolekulák kontra 80-90 kilónyi (űrruhával együtt) inerciális tömeg.
Hogy milyen gáz lehetett, azt a fene tudja, talán, mivel egy nagy energiakibocsátású, és ezért valószínűleg elég sok hulladékhőt termelő emitteren (a deflektron ugyebár) szaladgáltak, valószínűleg valamilyen, a nyomáscsökkenés miatt felforró hűtőfolyadék (vagy akár gőz/gáz is, hiszen a hűtés nem halmazállapot, hanem az abban részt vevő közegek egymáshoz képesti hőmérsékletétől függ, egy 1k fokos tárgy esetén a 100 fokos gőz már rögtön hűtésnek számít) lehetett, ami az emitterben levő hűtőcsatornából szabadult ki.
Azért a Dixon Hill regényt futtatta, mert kb 30 másodperc alatt nem lehet leprogramozni a holodeckben egy komplett labirintust, vagy egy présgépet, a Hill-szimuláció viszont készre meg volt írva, sőt, lehet hogy 'pre-buffered' állapotban volt, mivel Picard használgatta, tehát gyorsa(bba)n betöltődött, és elindult, mint bármilyen rögtönzött program.
Abban a regényben elérhetők voltak olyan kinetikus fegyverek, amik ellen a borgnak nem sok védelme van, ráadásul Picard ismerte a helyszíneket, az eseményeket, tudta, mit fordíthat belőlük a maga hasznára.
amint belép a 2 borg az ajtón, ő az első holo-fickó aki elindul feléjük, és akinek a fejébe lézereznek.
igaz én is csak azért ismertem rá rögtön, mert meg is szólal, és az eredeti angol nyelvű változatot néztem - és a voyager zömét is angolul láttam. amúgy imdb.com-on ott is van a szereplők között
amúgy first contactban ugye észrevettétek Neelixet, a holonovella kezdetén? "normális" fejjel lehet látni, de a hangjáról egyből ráismerni :)
nameg ugye a doki is szerepel
Hali!
Nézted a sorozatot isss? Ez a krimikönyv volt Picard keblenc mániája... :o)
Ami a másik gyüjteményedet illeti, nekem a mentőkabinok voltak gázosak... :o)
Veg :)
Nagyin köszönöm a First Contact-al kapcsolatos észrevételeket, és látom, legalább annyit ért a hozzászólásom, hogy kicsit belelendült a topic :)
Még 1 dolgot elfelejtettem, igy ezt bepótlom...
-Amikor Picard, meg a fekete kiscsaj bementek a holofedélzetre, picard miért egy 1920-as évek beli holonovellát idézet meg??? Egyszerüen berakhatta volna a Borgokat egy útvesztőbe...
Vagyhamár vadabb verzió kell, hát akkor valamilyen prést hoz elő...
Vagyha kézfegyver kell, akkor miért pont egy Thompson-géppisztolyos, nagyon machós jelenetbe kellet ezt megoldani?
Persze a válasz ismert, és feltehetően a forgatókönyvírónak és a rendezőnek [No.1] volt a heppje a gengszter-sílus...
Pedig fogja, mert a TOS nem képes nézők szerzésére, kivéve azt a szűk kis rajongótábort, ami viszont nem jelent semmit. Sajna ez van. És azt kell mondjam, hogy a TNG is egyre gyengébb ugyanezen szempontból... Ha én egy kereskedelmi tv lennék, csak azért adnám le, hogy megalapozhassam az érdeklődők számára a környezetet és a "történelmi" keretet, de utána gyorsan áttérnék az újabb részekre, mert azzal talán nézőket, ergo pénzt, is tudnék szerezni...
Megbizható forrásból származó, de még nem erősített hírek szerint a tv2 TV társaság megvásárolta a TOS-t. A társaság elzárkózott a hír kommentálásától és a műsorra tűzést illetően sem áll rendelkezésünkre információ.
Remélhetőleg a sorozat tv2-es nézettségi mutatói meghaladják majd a ST mozikét és a sorozat talán el fogja tudni kerülni a mozik szerencsétlen sorsát, vagyis a tv2 nem fogja áttenni kevesbbé frekventált időszakba.
Ha már úgyis szóba került a Daystrom site, meg a Voyager 'felesleges' siklói...
A Daystrom szerint ezt a bizonyos siklóosztályt kilencesnek (Type 9 Shuttlecraft) hívják, a VOY-ban viszont következetesen kettesnek mondják, Torres és Paris egyszer még viccelődnek is, a 'Kettes Típusú Klausztrofóbia' nevű jelenségről, mikor az Akadémiai kiképzés során 6 kadétot összezárnak több napra (hétre?) egy ilyen siklóba, ami hivatalosan 2 személyes.
A másik, hogy ez az első olyan sikló, amit a görbületi tekercs szegmensein kívül teljes mértékben lehet replikálni fél-ipari replikátorokkal (amik minden csillaghajón vannak), kilenc, vagy tizenegynéhány fődarabból, nem pedig kismillió alkatrészként (az egész szerkezet alig két tonna, kb mint egy könnyű építésű furgon), és utána összeszerelni, és ha már nem kellenek, vissza lehet forgatni az anyagukat a replikátor-rendszerbe. Szóval innen lehet a Voyager-nek 'kifogyhatatlan' siklókészlete.
A Voyager-en leginkább használt kettes osztályú sikló (nekem nagyon tetszik egyébként), elölről eléggé hasonlít jellegében a Flyerre, egy kis 'emlékösszemosódás' után már nem is olyan nehéz összekeverni őket. :)
szorri, eléggé össze-vissza vagyok kénytelen nézni az epizódokat, ahogy meg tudom szerezni őket. viasat3-mam meg nincs is (egy haverom veszi nekem részeket videóra), így nem igazán vagyok szinkronban velük :-)
eddig 6os 7es seasont láttam csak végig, többiből csak néhány részt.
arra abszolút nem emlékeztem hogy az milyen repcsi volt, csak kapásból DF "volt az ujjamban".
Az utobbi hozzaszolasokat nem artana pontositani... Szoval:
meg honnan lett új reaktormag>
Hat visszakaptak egy kompromisszumos megoldas elleneben attol az xy fajtol. Ha lattad az epizodot, akkor furcsallom, hogy nem emlexel pont erre...
meg kilőtték a delta flyert parisék alól.
Milyen Delta Flyer? Attol meg nagyon messze vagyunk, es ne spoilerezzunk, ha kerhetem...:) Az egy sima siklo volt, egy a 'feleslegesek' kozul, amiket barmikor fel lehet robbantani.:)))
Ennyi erovel a Borg foghatna magat es azzal a sugarral, amivel kivagott az Enterprisebol egy "darabot", felszeletelhetne az osszes utjaba kerulo hajot.
1. A borgot tul erosnek teremtettek meg, igy erosen le kellett gyengiteni, tehat ne abbol indulj ki, amit a Q Who-ban lattal.:)
2. Azota a UFP is fejlodott, uj pajzsrendszerek, uj hajok, mar van vedelem a borg ellen.
3. Tul egyszeru lenne a sorozat, ha borg maradt volna a legyozhetetlen ellenfel. Azt hiszem igy csupan az alakvaltok tudtak volna ellenallni, es eleg uncsi lenne a sorozat, ha az alfa-beta-delta kvadrans mind a borge.:)))
ha jól emlékszem, a reaktormagot elcsaklizták azok a köcsög koldus-szerű alienek, akiknek az epizód elején segített a voyager. pofátlanul sokat kéregettek, és itt meg ellopták a reaktormagot, meg kilőtték a delta flyert parisék alól. aztán végén visszaadták voyagernek, cserébe egy készülékért amit seven fejlesztett ki borg technológiával.