Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ha ennyi fajtához lenne helyem, akkor már más fajtákat tennék :)
Sajnos nem kóstoltam egyiket sem. Helyem se sok van, így 2x meggondolom milyen fajtákkal foglalkozzak! De ha idővel kialakul a lépés szert teszek rájuk is!
Sok sikert friss ültetéseidhez, én is szeretek sok fajtával foglalkozni. Egyébként a muskotályos szőlőt sokan nem kedvelik, ez még gyerekek között is előfordul.
Szerintem kevés olyan borászt találsz, aki csemegeszőlőből készítene bort és erről komoly tapasztalattal rendelkezne.
A Néro kettős hasznosítású fajta, mint a Zala gyöngye, vagy az Irsai Olivér, tehát bor készítésére is alkalmas. Ja, és a Pölöskei muskotály is, úgy tudom.
Szerintem jó asztali bort bármely csemege szőlőből készíthetsz.
Régebben olvastam valahol, hogy egy borász néróból csinált bort. Aztán könyvben olvastam, hogy pl a narancs ízűből is "jó" asztali bor van.
De a személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi. Azt tudom h kisebb a cukor és sav tartalma, csak meglepődve lesem h már kezdik fel-fel kapni.
A hamburgit kóstoltam szeptembertől novemberig, szóval fél és teljes érettségében is, de nem fogott meg. Ezért kóstolnék valami másik muskotályosat majd. De egyelőre várok őszig, mert akkor látom hogy mi sikerült az idei ültetésből, meg a dugványokból is. Aztán majd bővítek. Jó lenne még 10-15 fajta, dehát kicsi a kertem ehhez.
Az a titka, hogy már szeptemberben fogyasztható, de akkor még nem igazán jó. Meg kell várni, hogy teljesen megérjen /október/ így alakul ki igazán a finom muskotályos íze. A csemegeszőlők nagy része nem rendelkezik olyan cukorfokkal, ill. savtartalommal, hogy minőségi bort lehessen belőlük készíteni.
Ha az segít, teszek majd fel képeket az Itáliáról és a Hamburgi muskotályról, mikor pattannak a rügyek. Sima Olaszrizlingem van, azzal lehet összevetni, hogy ahhoz képest mikor fakadnak. A vesszők is segíthetnek az azonosításban.
a hamburigról majd képet tennél fel? a levélről, meg a termésről is. nagyon nagyra tartják a hamburgi muskotályt, de nekem nem jött be annyira. De lehet nem is az a szőlőm van. bár késői is, meg hosszú csapon v szálvesszőn terem jól, erős növekedésű is. de az íze nekem nem stimmel.
Előző kettő biztos lesz (ezek eszembe jutottak), utóbbit remélem (arra nem emlékeztem). Ezeket néztem ki a múltkor a honlapon, aztán ma egész másért mentem be, és szó esett a szőlőről. Akkor ugrott be, hogy terveztem a szőlővásárt...
Köztudott, hogy az itália egész késői fajta. Ezzel az is párosul, hogy később kezd hajtani is? Tudom a művelés mód is befolyásoló, de van egy állítólagos hamburgi muskotályom, aki kb 2 héttel később pattan, mint a fekete rizlingem. Van itt néhány tő csemege, ebből 2 itáliai. Tavaly nem jelöltem meg és ha nem kellene várni őszig az jó lenne :P
A felsoroltakból Eszter és Conegliano fajtákkal rendelkezem. Fiatal tőkék, még nincs róluk sok tapasztalatom, de ígéretes fajták. A Kláráról olvashatsz, ha visszalapozol. Ezek valóban igen korán érnek. Valamelyik faiskolai lerakat úgy reklámozza a Coneglianót, hogy érésben megelőzi a Csaba gyöngyét, de nálam ez tavaly nem nyert bizonyítást, viszont a Conegliáno a Csaba gyöngyével ellentétben nem reped és a darazsak is békén hagyják. Ez az én tapasztalatom.
Üdvözlök mindenkit az új topikon!Régóta hiányzott már egy csemegeszölő fórum.Én ritka inkább külföldi fajtákat gyüjtök/pl Angelinó,Leopold III,Fuji,Grof Monte Cristo,stb/.Ha valakinek van ilyen,jelezze.
Mind2 helyről rendeltem, reméelm jó lesz. bár a varjak a zöld viasszal (parafin?) bevontakra nagyon rááltak, hiába csirkéztem fel... Na majd elválik mi sikerül. Sajnos megint túl jó az idő, megint megszívjuk, mert megint márciusba fog havazni... :/ (de remélem nem)
Nekem mindkettő művelésmód tetszik,de a kordonos mintha több macerával járna.Kordonnál nagyobb a termőfelület és talán a szőlő jobban ki tudja élni futó hajlamát.Na majd meglátjuk,idén már tapasztaltabb leszek.:)Túlterhelni nem akarom,amit megteremne ernyőn,az is bőven elég lenne.
Ha vége ennek a hidegfrontnak,egy kicsit szikkad a teteje a földnek,kezdhetek metszeni.
Nem csak ernyőművelésű tőkéim vannak, de a többség valóban az. Vannak előnyei és vannak hátrányai is, nem vitatom. Kb. 25 évvel ezelőtt egy idősebb szőlész megmutatta részletesen hogyan is működik. Azóta kitanultam és ezt művelem, mert semmi nem indokolja, hogy másikra váltsak. A lugasaimon természetesen kordonkarok vannak, ill. van néhány egy és kétkarú alacsony kordon művelésű szőlőm is, mindegyik jó megoldás lehet, ki kell próbálni. Az ernyő egyik nagy előnye a keskeny, szellős lombozat, a hajtások egy sávban helyezkednek el, kevés légmozgás hatására a lehullott eső könnyen felszárad, ezáltal a gombák nehezebben telepednek meg. Ugyanakkor a permetezés is hatásosabb ez által, könnyebben be lehet borítani az egész lombozatot. A fürtök is kitakartak, jobban éri őket a napfény, bár ez bizonyos fajtáknál, mint tapasztaltam, éppen hogy hátrány lehet. /napperzselés/
Előny még, hogy az ernyőművelés minden esetben hosszú metszés, sok csemegeszőlő a felső rügyeken szebb fürtöket hoz, ebben az esetben ez biztosított.
Hátrány lehet, hogy az elhajtott karok tövénél nem növekedett őszre két olyan erős és hosszú vessző, hogy tavasszal kétfelé ismét el tudjam hajtani. Ez esetben túlterheltem a tőkét, ill. nem kap elég tápanyagot. Ezt kell az évek alatt megtanulni, kitapasztalni. Sok mindent lehetne még erről írni.
Írod, hogy a kordonos szőlőt jobban lehet terhelni. Ez igaz lehet, ha bírja a terhelést, vagyis kiváló a talaj, intenzív trágyázás, megfelelő vízellátás, ideális éghajlat, stb., továbbá az erősen terhelt szőlőnek korai érésűnek kell lennie.
Nekem tetszik, ahogy a fürtök is ernyő alakban helyezkednek el.