Két hónap múlva időközi parlamenti választás lesz a belső-ferencvárosi választókerületben (Budapest, 12. sz.). Elsőnek a Humanista Párt jelöltje, Várady Tibor gyűjtötte össze a szelvényeket, majd John Emese (Szadi) és Bánsághy Tamás (Szoci). Rajtuk kívül még a jelöltségért küzdenek: Polgár Tamás/Tomcat (Zöld Párt, elnök: Stekler Ottó), Szegedi Csanád (Jobbik), Agárdi László (MIÉP), Dézsi Mihály (MDF), Bácskai János (Fidesz-KDNP) és Paulik Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt, elnök: Thürmer Gyula). Ki lesz a győztes - de ami talán még érdekesebb: ki lesz rajta a szavazólapon ebből a vegyes társaságból?
Csak a gyűjtési idő túl hosszú rá, évekig 30 nap volt, nem tudom miért emeltek meg kb.42 (?)-re, ahelyett hogy levitték volna az időtartamot 3 hétre. Az állampolgárokat sem kéne zaklatni ilyen sokáig csengetésekkel.
90-94 között én is gyűjtöttem, s tapasztalatból tudom, hogyha 15 nap alatt nem volt meg a 750 akkor nincs esély 8% fölötti eredményre.
1. A 750-1000 fős ajánlást én csak azoknál alkalmaznám, akiknek a pártja még sosem indult, vagy még egyszer sem érte el az 1 %-ot, illetve a függetleneknél. Valami előszűrő azért kell. 2. Egyetértek. 3. A szavazók névsorát én nem adnám ki. Alkalmazzanak más módszereket az üzeneteiket célbajuttatni. AMiről te beszélsz, az az elemzés minden pártnak megvan. Még a "vánodszavazók" számát is elég jól tudják becsülni.
Szerintem kár ezt így csinálni. 1. Induljon, aki akar. Fölösleges ez a 750-ezés. 2. Küszöböt eltörölni. Így persze hogy nem mernek a kicsikre szavazni. 3. Nincs szükség erre a megsemmisítési jegyzőkönyvre. És a fejemből ki törli ki, hogy ebben a szavazókörben, ebben az utcában melyik párt áll jól? És különben is! Ha megsemmisítettem, bevittem a irodába, és utána fejből ismét leírom az adott szavazókörök, választókerületek szavazási hajlandóságát és pártrokonszenveit, különösen, hogy azok évtizedek óta nem változtak, tehát öt választás alatt akárki megtanulhatja, akkor mennyivel vagyok rosszabb, mintha megőrizném az adatbázisokat?
"az MSZP ferencvárosi időközi országgyűlési képviselőjelöltje, Bánsághi Tamás alpolgármester néhány hete felkereste a Jobbikot, hogy kopogtatócédulákat ajánljon fel, amennyiben az hiányozna nekik a Fidesz melletti/szembeni induláshoz."
De nincs értelme megőrizni, mert nagy a lebukás veszélye... Lakcímváltozások, elhalálozások miatt. Aktualizálni meg egy párt eszközeivel képtelenség...
Na de hát a bizottság sem azt mondta, hogy szabad pénzt felajánlani a szelvényért, hanem csak azt, hogy a kifogás elkésett. Ezek szerint ha a kifogás nem késik el, a bizottság is odacsapott volna annak, aki pénzt vagy más előnyt ígér annak, aki rohangál, és hozza az ajánlásokat...
45. § (1) A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv a névjegyzékben szereplő választópolgárok családi és utónevét, valamint lakcímét a jelölteknek, jelölő szervezeteknek kérésükre, díjfizetés ellenében, azonos feltételek mellett a szavazás napja előtti 20. napot követően átadja. A szolgáltatás nem, életkor vagy lakcím szerinti csoportosításban is igényelhető.
(2) A közszemlére tett névjegyzék másolatát a helyi választási iroda vezetője a jelölt, jelölő szervezet által írásban bejelentett igény alapján díjfizetés ellenében, azonos feltételek mellett, a szavazás napja előtti 20. napot követően - legfeljebb szavazóköri bontásban - a jelölt, jelölő szervezet számára átadja.
(3) Az (1)-(2) bekezdés alapján teljesített adatszolgáltatás adatait kizárólag a választási kampány céljára lehet felhasználni. Egyéb célú felhasználásuk, jogosulatlan személynek, szervezetnek, más jelöltnek vagy jelölő szervezetnek történő átadásuk tilos. Az adatszolgáltatás adatait a szavazás napján meg kell semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adni az adatszolgáltatónak.
Itt szerintem legfeljebb arról lehet szó, hogy a szocik a Szadinak segédkeznek majd az összes jelölt megállításakor 2010-ben, akár úgy is, hogy azok közösek lesznek. De ehhez nem kell Lusztig! A törvény úgy rendelkezik, hogy pénzért a teljes választókerület szavazói adatbázisa megvásárolható. És ezt bárki megveheti. És ha egyszer tudja, utána már csak frissítenie kell. Emlékszel, amikor 2002-ben a szoci bizottsági tag könyörögve telefonált haza az általa ismert biztos szoci szavazónak, hogy öreg, mindjárt este hat óra, gyere már szavazni, ha azt akarod, hogy legyen nyugdíjemelés? De akár a talicskát is kivisszük, csak szavazz már?
Az ajánlást gyűjtőnek lehet. Az ajánlónak nem. Gondolja bele pl. vidéken, ahol az aprófalvak között (Zalában pl. van két olyan vk., ahol 100-nál több település van!) azért nem 10 fillér az aktivistáknak autózgatni...
Valószínűleg úgy, hogy nem igaz, amit a szombattal kapcsolatban írtam. Lehet, hogy csütörtökön Novák Előd már jelezte a fénymásolási sztorit, és a bizottság pénteken átvette azoktól, akik úgy vélték, még hoznak. Elvégre nem kötelező az összeset azonnal leadni. De látható, hogy az elbírálással valami nem stimmel, és most a bizottságra gondolok. Képzeld el, ha Thürmeréknek még négy szelvényük érvénytelenné válik! Mindenesetre a bizottság átvette attól, aki még pénteken hozott, és ma meg hétfőn még dolgozni fognak. Megint csak ismétlem, hogy ez csak az én verzióm! De hogy pénzt adni ajánlásért akár az ajánlást gyűjtő személynek, akár magának az ajánlónak nem lehet, abban bizonyos vagyok. Amíg le nem kontráz valaki...
De igen. Ez bizony igaz. Az nyilvánvaló, hogy csütörtökön az MDF elborult elsőre. Pénteken a bizottság nem hozott semmiféle határozatot, nyilván úgy volt vele, hogy a Jobbik kifogása miatt érdemes lenne a többieket is újra átnézni. És talán átszólt telefonon nekik, hogy ha gondolják, hozzanak még be szelvényt délután négyig; vagy elfogadja, hogy szombat reggelig, mert délelőtt fognak dolgozni. Bár ez is megkontrázható... De a Jobbik már eleve úgy tudta, hogy az iroda ma szombaton 11 órakor nekilátott a kifogások és egyebek elbírálásának. Sajnos, egyetlen határozatból nem derül ki, hogy minek kell a már eleve jelölteket is újra átnézni annak ellenére, hogy az ő esetükben nem merült fel semmi kifogás. De hogy érdemes lehetett, azt az bizonyítja, hogy Thürmer mindössze három szelvénnyel jutott tovább, holott korábban még 783 érvényes ajánlása volt. Az viszont bizonyos, hogy ma már aligha lesz újabb határozat. A bizottság várja a nyomda megnyilvánulását fénymásolásügyben, és hétfőn szeretne pontot tenni a jelölésekre, hogy elkezdődhessen a kampány – ha nem is karácsonykor. Így gondolom én; aztán vagy így van, vagy nem. Vezérem, nem tudnál hozzászólni?
Őszintén szólva engem is érdekel a dolog, nemcsak téged; a kérdés igen jó. A válasz pedig, ahogy én összecsipkedtem innen-onnan, ez: Amint azt tudod, az MDF elsőre 827 szelvényt adott le, abból 14 eleve hibás volt, mert hiányoztak róla adatok, ezekkel tehát a bizottság eleve nem foglalkozhatott. A maradék 813-ból pedig 145 volt bizonyos okok miatt érvénytelen, hibás, rontott stb. Ez azért, bárhogy is nézzük, 159 darab (majd 20 százalék) olyan, amely így vagy úgy, de érvénytelen. Amikor a bizottság elsőre kijelentette, hogy nincs meg a 750 darab, az MDF egy villanás alatt összekapott és bevitt az irodába még 188-at. Ez így 1 015 darab. A Jobbik azonban nem fogadta el ezeket érvényesnek, csak 11 darabot. Így aztán még mindig nincs meg a 750 darab, hanem, ha elfogadjuk a bizottság első határozatát, akkor 668+11=679 darab. Novákék ekkor észlelték a fénymásolást, és ekkor nyújtottak be kifogást. A Jobbik megérdeklődte, hogy például az a három választó, aki a papírok szerint a Jobbikra és az MDF-re is adott ajánlást, most akkor kit ajánlana. Mit ad isten, mindhárom a Jobbikot. Nem pedig az MDF-et. A Jobbik észlelte, hogy amíg az MDF nem adta le az ajánlásait, addig az előtte lévő 6 jelölt csak 4 kettős jelölést adott le. Amikor a kalapos nő emberei is megérkeztek a papírokkal, egyből 38 friss, új duplázás érkezett meg velük. De ami a csúcs: T. Elemérné az MDF-et ajánlotta ugyan, de ezt csak a túlvilágról tehette meg, elvégre 2007 novemberében elhunyt... Gondolom azonban, hogy Zerind vezér, aki már leírt néhány dolgot mindezzel kapcsolatban, többet tud a jobbikos dolgokról.
Mán bocs, de hamis szelvények osztogatása jobboldali pártoknak egyáltalán nem lehet az MSZP érdeke, ezt be kell látni, ugyanis azok kizárásával a Fidesz erősödik...érdemes ezen elgondokodni egy kicsit...ha maradnak más jobbosok is, azzal szalámizzák a jobboldalt... Biztos rosszul gondolom, de most le köll lépjek....:)
Mindentől függetlenül, ha egy 20 éve parlamenti pártnak egy időközi választáson már az ajánlások megszerzésével gondjai vannak egy viszonylag egyszerűen kampányolható (nagyvárosi) választókerületben, az már a végső agónia kezdetének a jele....
Hanem történülődnek itt ám egyéb eseményzetek is a Bakáts téri választási irodában: Az iroda kapta magát, és talán úgy volt vele, hogy ha már három jelölt szelvényeit a nyomda nézegeti, akkor a többi jelölt ajánlásait is újra átnézi. Ennek fényében elsőként Várady Tibor (Humanista Párt) került sorra, aki ma délelőttre behozott újabb 22 ajánlást. Összesen tehát 808 darab szelvénye lett, de ezzel együtt érvénytelen papírjainak a száma is növekedett 45-re (!!!), így az érvényes 767 ajánlása lecsökkent 763-ra. Aztán jött Paulik Péter (Magyar Kommunista MP), aki 5-öt hozott be. Összesen lett tehát 832 darab, ebből 5 eleve érvénytelen. A maradék 827-ből pedig 74 darab lett rossz (elsőre 11+39 volt), és éppenhogy összeszedte a 753-at... Tehát elsőre 50, majd utána 79 (5+74) érvénytelen ajánlása lett (a zárójelben az első szám az eleve rossz ajánlásra vonatkozik, a másik pedig arra, amely az ellenőrzés után is hibás maradt)...