Lehet, ezt pontosan nem tudom. Mindössze azért hoztam fel ezt, mert korábban valaki állította, hogy a kivonulástól számolják a kronológiát, holott pont az nincs meg az egyiptomi feliratokon.
Én úgy emlékszem, hogy a 925-ös Sesonk fáraó által vezetett támadás a kronológia egyik alapja, erről ugyanis beszámol a Királyok könyve, és a Krónikák is, valamint megtalálták felirat formájában a karnaki templom falán.
"<A name=1 a Négyszáznyolcvan évvel azután, hogy Izráel fiai kijöttek Egyiptomból, amikor Salamon már negyedik éve uralkodott Izráelben, a Ziv hónapban, azaz a második hónapban kezdték el építeni az ÚR templomát. (1 Kir, 6,1)"
Igen, de ha kis csoportokban vándoroltak volna be Kánaánba, akkor hogy tudták volna ledönteni Jericho falait meg elfoglalni a többi kánaánita városállamot, szétverve Shishera nagyúr seregeit is?
Igen, lovag úr,
Meg sztem az a 2 állítás is üti egymást, h :
1. kimenekülnek Egyiptomból erőszakkal és/vagy a fárao engedélye nélkül
2 II Ramszesz a fáraó
Hisz az II Ramszesz ugye, aki Qades után szorors szövetséget köt a másik nagyhatalommal, a hettitákkal és ezért meg mert akkor Egyiptom az ismert világ legerősebbje abszolút hatalommal bír az Eufráteszig.
Mindenesetre a fáraó pusztulása a Vörös-tengerben, ill. pontosabban a Nádas-tengerben nyugodtan a fantázia világába utalható...
Úgy tom, h ez akkor lett még népszerűbb, mikor megtalálták II Ramszesz utóda - Merneptah múmiáját - és a bőrén sok sót találtak. Persze később kiderült, h a többi múmiájén is ennyi van a lúgozás miatt.
Elfelejtettem, hogy egy magára valamit is adó, felvilágosult kereszténynek a Szentírást (főleg annak ószövetségi részét) illik fenntartásokkal kezelnie...