Keresés

Részletes keresés

Jani71 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 93

Nem választanék a Saszlákból. Nekem a legkevésbé se jöttek be. Ki is ástam, ment helyette más (Husszajne, Muskát Adda, Angéla, Mahiász J. muskotály).

Totál vízízű, mézédes a termése. Üres. Semmi élvezni való íz nincs benne.

Előzmény: Kulicz (92)
Kulicz Creative Commons License 2014.03.05 0 0 92

Szép feladat. Nekem több lugasom is van, ha mondjuk, egy újat szeretnék az elgondolásod szerint létrehozni, a következő fajtákat választanám:

Favorit – Eszter – Palatina – Fehér Saszla – Piros Saszla – Pölöskei muskotály – Hamburgi muskotály – Afuz Ali – érési sorrendben.

Ez nyolc fajta, mindegyikből két tőke, tehát összesen 16. A javasolt fajták nagy része nálam lugason jól bevált, a Palatina és az Eszter idén kezdi lugasként /zöldre fás oltás/ mert más tőkeformán kiválóak és alkalmasnak gondolom őket erre a feladatra. A többi évek óta jól teljesít. Nem különlegességek és nem mind rezisztens. Ha rákérdezel fajtánként megindokolom a javaslatomat.

Előzmény: Roly0205 (89)
Sanci07 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 91

Ha a lugas alatt pihenni is akarsz,a muskotályos szőlőket hagyd ki a darazsak miatt.Én a következőket javaslom érési sorrendben:ESZTER,NÉRÓ,DUNAW,FLÓRA és ANGÉLA.Fagytűrésük kiváló és évi két max három permetezéssel megvédhetők.

Roly0205 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 90

És szívesen fogadok olyan helyeket is ahol érdemes csemegeszőlő oltványokat vásárolni! 

Én eddig ezt a helyet néztem ki: http://www.kaszasoltvany.hu/ 

Van valakinek tapasztalata ezzel a faiskolával? 

Vagy rendelt már valaki innét? 

Roly0205 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 89

Üdv minden fórumozónak!

Szeretnék létrehozni egy olyan lugast csemegeszőlőből, ami folyamatosan terem, hogy mindig legyen mit csemegézni. :) 

Tudnátok mondani olyan fajtákat, amit érdemes ültetni? 

Úgy értem a folyamatosan termést, hogy mit tudom én pl: Augusztus közepétől egészen Októberig. 

Minimum 10-15 oltványra gondoltam, amit most tavasszal szeretnék megvenni. 

Mindenféle segítségnek nagyon örülnék, mert a szőlőtémában még nem vagyok otthon :) 

Köszönöm előre is a segítségeteket!

juhosttt Creative Commons License 2014.03.04 0 0 88

Ha ennyi fajtához lenne helyem, akkor már más fajtákat tennék :)

Sajnos nem kóstoltam egyiket sem. Helyem se sok van, így 2x meggondolom milyen fajtákkal foglalkozzak! De ha idővel kialakul a lépés szert teszek rájuk is!

Előzmény: Jani71 (86)
Kulicz Creative Commons License 2014.03.04 0 0 87

Sok sikert friss ültetéseidhez, én is szeretek sok fajtával foglalkozni. Egyébként a muskotályos szőlőt sokan nem kedvelik, ez még gyerekek között is előfordul.

Szerintem kevés olyan borászt találsz, aki csemegeszőlőből készítene bort és erről komoly tapasztalattal rendelkezne.

A Néro kettős hasznosítású fajta, mint a Zala gyöngye, vagy az Irsai Olivér, tehát bor készítésére is alkalmas. Ja, és a Pölöskei muskotály is, úgy tudom.

Szerintem jó asztali bort bármely csemege szőlőből készíthetsz.

Jani71 Creative Commons License 2014.03.04 -1 0 86

A Kozma Pálné muskotályt ne hagyd ki, ha teheted!

Eszméletlen finom muskotályos. Az Irsai Olivért kóstoltad már?

Stb. (Helikon szépe, Favorit, Attila, Pölöskei, Kósa - utóbbi fűszeres, de finom)

Van még néhány ígéretes muskotályos szőlőm, de azok még nem teremnek.

Előzmény: juhosttt (85)
juhosttt Creative Commons License 2014.03.04 0 0 85

Először is köszönöm a válaszokat!

Régebben olvastam valahol, hogy egy borász néróból csinált bort. Aztán könyvben olvastam, hogy pl a narancs ízűből is "jó" asztali bor van.

De a személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi. Azt tudom h kisebb a cukor és sav tartalma, csak meglepődve lesem h már kezdik fel-fel kapni.

A hamburgit kóstoltam szeptembertől novemberig, szóval fél és teljes érettségében is, de nem fogott meg. Ezért kóstolnék valami másik muskotályosat majd. De egyelőre várok őszig, mert akkor látom hogy mi sikerült az idei ültetésből, meg a dugványokból is. Aztán majd bővítek. Jó lenne még 10-15 fajta, dehát kicsi a kertem ehhez.

Előzmény: Kulicz (84)
Kulicz Creative Commons License 2014.03.04 0 0 84

Az a titka, hogy már szeptemberben fogyasztható, de akkor még nem igazán jó. Meg kell várni, hogy teljesen megérjen /október/ így alakul ki igazán a finom muskotályos íze. A csemegeszőlők nagy része nem rendelkezik olyan cukorfokkal, ill. savtartalommal, hogy minőségi bort lehessen belőlük készíteni.

Előzmény: juhosttt (83)
juhosttt Creative Commons License 2014.03.03 0 0 83

Már a fürtről látszik hogy egyről beszélünk :)

Hát nekem nem jött be egyáltalán. Kíváncsi vagyok más muskotályos szőlő mennyire ízlene, de majd pár év múlva.

Na és mi a helyzet a borával? Az vajon milyen lehet? Csináltál esetleg belőle? Vagy csemegéből nem érdemes egyáltalán?

Előzmény: Kulicz (81)
Jani71 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 82

Persze. Egyáltalán, muskotályos az a Hamburgid (mert gondolom, amúgy a fürt OK.)?

Jellegzetes tulajdonsága, hogy viszonylag vontatottan érnek a bogyók.

Már vannak érettek, amikor melletük még ott zöldellnek a lemaradottak.

Régebben tettem fel képet, így néz ki az érés elején.

Előzmény: juhosttt (79)
Kulicz Creative Commons License 2014.03.03 0 0 81

Itt látszik a levél alakja, fiatal Hamburgi muskotály tőke

Ez inkább a fürt, részlet egy idősebb tőkéből

Kulicz Creative Commons License 2014.03.03 0 0 80

Ha az segít, teszek majd fel képeket az Itáliáról és a Hamburgi muskotályról, mikor pattannak a rügyek. Sima Olaszrizlingem van, azzal lehet összevetni, hogy ahhoz képest mikor fakadnak. A vesszők is segíthetnek az azonosításban.

Előzmény: juhosttt (76)
juhosttt Creative Commons License 2014.03.03 0 0 79

a hamburigról majd képet tennél fel? a levélről, meg a termésről is. nagyon nagyra tartják a hamburgi muskotályt, de nekem nem jött be annyira. De lehet nem is az a szőlőm van. bár késői is, meg hosszú csapon v szálvesszőn terem jól, erős növekedésű is. de az íze nekem nem stimmel.

Előzmény: Jani71 (78)
Jani71 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 78

Nekem van Hamburgim és Itáliaim is, de fogalmam sincs, melyik, mikor hajt.

Ha meg tudnám nézni (fényképezni) a vesszőt, akkor az talán segítene, de legközelebb csak holnapután reggel látom világosban a szőlőt... :-) :-(

Előzmény: juhosttt (76)
Jani71 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 77

Mert viszonylag jókat írnak róla, és ilyenem még nincs... :-)

Holnap veszek még Opuszt, Kingát és talán Flórát Dunaföldváron.

Előző kettő biztos lesz (ezek eszembe jutottak), utóbbit remélem (arra nem emlékeztem). Ezeket néztem ki a múltkor a honlapon, aztán ma egész másért mentem be, és szó esett a szőlőről. Akkor ugrott be, hogy terveztem a szőlővásárt...

Előzmény: Kulicz (75)
juhosttt Creative Commons License 2014.03.03 0 0 76

Sziasztok!

Köztudott, hogy az itália egész késői fajta. Ezzel az is párosul, hogy később kezd hajtani is? Tudom a művelés mód is befolyásoló, de van egy állítólagos hamburgi muskotályom, aki kb 2 héttel később pattan, mint a fekete rizlingem. Van itt néhány tő csemege, ebből 2 itáliai. Tavaly nem jelöltem meg és ha nem kellene várni őszig az jó lenne :P

Kulicz Creative Commons License 2014.03.02 0 0 75

Csilla és Anna, miért keresed ezeket?

Előzmény: Jani71 (73)
Ali-bá Creative Commons License 2014.02.27 0 0 74

A Klára bogyója nem roppanó, a héja a számban marad. Az Eszter olyan ahogy a leírásokban szerepel..

Előzmény: marinmegye (70)
Jani71 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 73

Keresek Csilla és Anna szőlő oltóanyagot. Esetleg volna valakinek?

Jani71 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 72

Viszont telefonon is elérhetőek (talán még nem késő).

Ez a szám működik, többször beszéltem már velük ezen.

Ja, és rendszeres vásárlójuk vagyok... ;-) Csak ajánlani tudom őket.

Előzmény: jazmin:) (66)
Kulicz Creative Commons License 2014.02.22 0 0 71

A felsoroltakból Eszter és Conegliano fajtákkal rendelkezem. Fiatal tőkék, még nincs róluk sok tapasztalatom, de ígéretes fajták. A Kláráról olvashatsz, ha visszalapozol. Ezek valóban igen korán érnek. Valamelyik faiskolai lerakat úgy reklámozza a Coneglianót, hogy érésben megelőzi a Csaba gyöngyét, de nálam ez tavaly nem nyert bizonyítást, viszont a Conegliáno a Csaba gyöngyével ellentétben nem reped és a darazsak is békén hagyják. Ez az én tapasztalatom.

Előzmény: marinmegye (70)
marinmegye Creative Commons License 2014.02.17 0 0 70

Azokat kérdezem aki már rendelkezik az alábbi szőlők valamelyikével:

eszter

árkédia

kismis lucsisztüj

vosztorg

klára

conegliánó

Mik a tapasztalatok?

Érési idő tényleg kb. augusztus eleje ezeknél? ize melyiknek milyen. érzékenység stb..

utánaolvastam amennyit lehetett, elvileg mindegyikről szinte csupa jo van irva.

szölőszem Creative Commons License 2014.02.16 0 0 69

Üdvözlök mindenkit az új topikon!Régóta hiányzott már egy csemegeszölő fórum.Én ritka inkább külföldi fajtákat gyüjtök/pl Angelinó,Leopold III,Fuji,Grof Monte Cristo,stb/.Ha valakinek van ilyen,jelezze.

jazmin:) Creative Commons License 2014.02.13 0 0 68

Köszi szépen! :)

Előzmény: juhosttt (67)
juhosttt Creative Commons License 2014.02.12 0 0 67

Kaszás oltvány:  http://kaszasbalazs-001-site1.smarterasp.net/

Répcevölgyi  http://szolooltvanyok.hu/

Mind2 helyről rendeltem, reméelm jó lesz. bár a varjak a zöld viasszal (parafin?) bevontakra nagyon rááltak, hiába csirkéztem fel... Na majd elválik mi sikerül. Sajnos megint túl jó az idő, megint megszívjuk, mert megint márciusba fog havazni... :/ (de remélem nem)

Előzmény: jazmin:) (66)
jazmin:) Creative Commons License 2014.02.12 0 0 66

Köszi az ötletet, sajnos nem aktív a rendelési felületük, de próbálkozom :)

Előzmény: Kulicz (65)
Kulicz Creative Commons License 2014.02.11 0 0 65

http://www.vitis.floranet.hu/

Dunaföldvár, én évek óta itt vásárolok, megbízható.

Előzmény: jazmin:) (64)
jazmin:) Creative Commons License 2014.02.10 0 0 64

Sziasztok,

Az alábbi szőlőfajtákat keresem ültetésre, hol érdemes vennem? Szfv környékén lakom, de bízom benne, hogy akár postai úton is rendelhetőek:

Nero

Éva

Helikon szépe

Jupiter

Suvenir

Narancsízű

Japán izabella

Pannónia kincse

Előre is köszönöm a válaszokat! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!