Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Szép feladat. Nekem több lugasom is van, ha mondjuk, egy újat szeretnék az elgondolásod szerint létrehozni, a következő fajtákat választanám:
Favorit Eszter Palatina Fehér Saszla Piros Saszla Pölöskei muskotály Hamburgi muskotály Afuz Ali érési sorrendben.
Ez nyolc fajta, mindegyikből két tőke, tehát összesen 16. A javasolt fajták nagy része nálam lugason jól bevált, a Palatina és az Eszter idén kezdi lugasként /zöldre fás oltás/ mert más tőkeformán kiválóak és alkalmasnak gondolom őket erre a feladatra. A többi évek óta jól teljesít. Nem különlegességek és nem mind rezisztens. Ha rákérdezel fajtánként megindokolom a javaslatomat.
Ha a lugas alatt pihenni is akarsz,a muskotályos szőlőket hagyd ki a darazsak miatt.Én a következőket javaslom érési sorrendben:ESZTER,NÉRÓ,DUNAW,FLÓRA és ANGÉLA.Fagytűrésük kiváló és évi két max három permetezéssel megvédhetők.
Ha ennyi fajtához lenne helyem, akkor már más fajtákat tennék :)
Sajnos nem kóstoltam egyiket sem. Helyem se sok van, így 2x meggondolom milyen fajtákkal foglalkozzak! De ha idővel kialakul a lépés szert teszek rájuk is!
Sok sikert friss ültetéseidhez, én is szeretek sok fajtával foglalkozni. Egyébként a muskotályos szőlőt sokan nem kedvelik, ez még gyerekek között is előfordul.
Szerintem kevés olyan borászt találsz, aki csemegeszőlőből készítene bort és erről komoly tapasztalattal rendelkezne.
A Néro kettős hasznosítású fajta, mint a Zala gyöngye, vagy az Irsai Olivér, tehát bor készítésére is alkalmas. Ja, és a Pölöskei muskotály is, úgy tudom.
Szerintem jó asztali bort bármely csemege szőlőből készíthetsz.
Régebben olvastam valahol, hogy egy borász néróból csinált bort. Aztán könyvben olvastam, hogy pl a narancs ízűből is "jó" asztali bor van.
De a személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi. Azt tudom h kisebb a cukor és sav tartalma, csak meglepődve lesem h már kezdik fel-fel kapni.
A hamburgit kóstoltam szeptembertől novemberig, szóval fél és teljes érettségében is, de nem fogott meg. Ezért kóstolnék valami másik muskotályosat majd. De egyelőre várok őszig, mert akkor látom hogy mi sikerült az idei ültetésből, meg a dugványokból is. Aztán majd bővítek. Jó lenne még 10-15 fajta, dehát kicsi a kertem ehhez.
Az a titka, hogy már szeptemberben fogyasztható, de akkor még nem igazán jó. Meg kell várni, hogy teljesen megérjen /október/ így alakul ki igazán a finom muskotályos íze. A csemegeszőlők nagy része nem rendelkezik olyan cukorfokkal, ill. savtartalommal, hogy minőségi bort lehessen belőlük készíteni.
Ha az segít, teszek majd fel képeket az Itáliáról és a Hamburgi muskotályról, mikor pattannak a rügyek. Sima Olaszrizlingem van, azzal lehet összevetni, hogy ahhoz képest mikor fakadnak. A vesszők is segíthetnek az azonosításban.
a hamburigról majd képet tennél fel? a levélről, meg a termésről is. nagyon nagyra tartják a hamburgi muskotályt, de nekem nem jött be annyira. De lehet nem is az a szőlőm van. bár késői is, meg hosszú csapon v szálvesszőn terem jól, erős növekedésű is. de az íze nekem nem stimmel.
Előző kettő biztos lesz (ezek eszembe jutottak), utóbbit remélem (arra nem emlékeztem). Ezeket néztem ki a múltkor a honlapon, aztán ma egész másért mentem be, és szó esett a szőlőről. Akkor ugrott be, hogy terveztem a szőlővásárt...
Köztudott, hogy az itália egész késői fajta. Ezzel az is párosul, hogy később kezd hajtani is? Tudom a művelés mód is befolyásoló, de van egy állítólagos hamburgi muskotályom, aki kb 2 héttel később pattan, mint a fekete rizlingem. Van itt néhány tő csemege, ebből 2 itáliai. Tavaly nem jelöltem meg és ha nem kellene várni őszig az jó lenne :P
A felsoroltakból Eszter és Conegliano fajtákkal rendelkezem. Fiatal tőkék, még nincs róluk sok tapasztalatom, de ígéretes fajták. A Kláráról olvashatsz, ha visszalapozol. Ezek valóban igen korán érnek. Valamelyik faiskolai lerakat úgy reklámozza a Coneglianót, hogy érésben megelőzi a Csaba gyöngyét, de nálam ez tavaly nem nyert bizonyítást, viszont a Conegliáno a Csaba gyöngyével ellentétben nem reped és a darazsak is békén hagyják. Ez az én tapasztalatom.
Üdvözlök mindenkit az új topikon!Régóta hiányzott már egy csemegeszölő fórum.Én ritka inkább külföldi fajtákat gyüjtök/pl Angelinó,Leopold III,Fuji,Grof Monte Cristo,stb/.Ha valakinek van ilyen,jelezze.
Mind2 helyről rendeltem, reméelm jó lesz. bár a varjak a zöld viasszal (parafin?) bevontakra nagyon rááltak, hiába csirkéztem fel... Na majd elválik mi sikerül. Sajnos megint túl jó az idő, megint megszívjuk, mert megint márciusba fog havazni... :/ (de remélem nem)