Ha jól tudom, egy C verziót használnak ipari mennyiségnél (de majd kijavítanak az okosabbak), nagy vonalakban:
A vesszőket megszedik valamikor a tél folyamán, tárolják, de hűvösben, aztán február környékén az alanyokat meghajtatják, majd egy-két hét után ráoltják a nemest, ami addig nyugalmi hidegben volt. Nedves fűrészporba teszik, ahol megindul a kalluszosodás (mert fűtenek is hozzá), majd a nemes is hajtani kezd. Általában eztán kiteszik szoktatni a külső hőmérséklethez, majd később iskolázzák, ősszel felszedik, tárolják, te tavasszal megveszed.
Eddig csak a "T" szemzést csináltam... A Chip-t nem tudom egyáltalán hogyan lehetne szőlőnél, hiszem ott a bütyköt ár kell vágni, és elég nagy, amit be kell varázsolni... Chip-et máshol sem próbáltam, lehet idén megpróbálom fákon.
Sziasztok!
Gyökereztetek szőlő vesszőket vízben.
Van köztük olyan amelynek már 15 cm-es hajtása van és 10 cm-es gyökere van. Van olyan is amelynek kisebb, még van olyan is amelyik meg sem indult.
Kérdés: Kiültessem azt amely jól halad a növekedésben, vagy várjak amíg a többi is tovább fejlődik?
Vagy várjak amíg melegebbek lesznek az éjszakák?
Köszi a tanácsokat.
A zacskót úgy kötöttem, hogy jusson be levegö is és addig tartottam rajta amig a levélnyél leesett az oltványról. Árnyékolásnak egy régi szélajtót használtam, vagyis nem csak azt az egy oltványt védtem a naptól.
A najlonzacsival kapcsolatosan nekem is volnanak kerdeseim.A najlonzacskot arnekolni hogy es mikent?En alufoliat tettem alul osszeszoritottam es legumiztam a tetejet meg osszetekergettem es kicsit megsodortam hogy ne bomoljon szejel es az eszaki oldalonn hagytam egy kis rest hogy kapjon egy kis fenyt.Mennyi ideig kell rajtatartani az alufoliat meg a zacskot?Csinaltam valami cseresznyeoltast ket hete, meghajtott oltovesszovel amit most szedtem le meg el,es nott is valamennyit de meg komolyan nem indult meg. Ezt a zacskot meg az alufoliat addig kellene rajtahagyjam mig az oltas komolyan megindul?Es akkor lassan szoktatni a napsutotte szabad levegore?A zacskot van aki arbocot csinal hogy kitartsa a zacskot van aki kizsoritja belolle a levegot ,hogy jobb?Vagy hogy kellene?Jovolna ha megmondanatok mert igy lehet hogy tudnek evvel a parasitasos arnyekolasos modszerrel oltani szinte egessz evbe.
Mindenkinek köszönöm a válaszokat.
Ehhez a témához még:
A nylon zacsi hermetikusan zárjon, vagy levegőzzön valamennyire, illetve meddig legyen rajta?
Köszi...
Ha nem sikerül a zöldbe zöldoltás, akkor meg lehet próbálni a szemzést is. Ott ráadásul az árnyékos oldalra lehet tenni a szemet... Nekem ilyen is olyan is sikerült, de mindkettő nagyon időjárásfüggő...
A nylonzacskót nem próbáltam... tartok tőle, túl durva a vékony zöld vesszőhöz, s főleg amit beleteszek...
Egyébként minnél korábban oltok, annál sikeresebb. Csakhogy akkor még kevés a megfelelő nemes
Ez egy már összeforrt oltás. A lényeg az, hogy az oltócsap lehetöleg rövid legyen és miután megvágtad a majd beillesztendő csapot azután vágod el az alanyt a nodusz felett a sikeres ékvágás fügvényében, hogy az alsó vége lehetöleg érinkezzen a nodusszal.
Magyarán azon a csapot úgy vágjam ékre, hogy az ék részre essen nódusz is, hogy illeszkedjen a szintén nóduszig bevágott alanyba, vagy eleve az alanyban se vágjunk bele a nóduszba és a nemesben sem?
A zoldbe zold oltasrol semmi tapasztalatom nincs azert azt kerdeznek.A szakirodalomban azt olvastam hogy akkor van az oltas idopontja mikor viragzik akkor egy het.Itt azt olvastam hogy jobb korabban mert akkor nagyobb eredesi szazalekot kapunk.Meg azt is olvastam hgy kell hajlitassal probalni hogy hova tesszuk az adott vesszon az oltast Nem tennetek temaba engemet is?
Még a zöldbe-fás is szóba jöhet, feltéve, ha van eltéve hűtőbe vessző. De a nagyobb gond az lehet, hogy ez csak egy vessző a tőkéből, gondolom a tőke többi részéhez korlátozott a hozzáférés. Ha ezt elvágja oltáshoz, a tőke a többi részén fog hajtani és ha nem tudja fattyazni, az oltás nem fog megeredni.
A szomszéd borszőlője felfutott az erkélyemre. Nem vágtam vissza, szeretném átoltani Hamburgi muskotályra. Milyen oltás vagy szemzésmódot javasoltok, és mikor tegyem?
Egyet értek a nagy hibaszázalékkal gyökérnyakba oltással kapcsolatban. Én ezt az oltásmódot egy idősebb barátomtól tanultam, pontosan 13 éve és csak 5-6 tőkén alkalmaztam. (azok egyébként virulnak) A lényege, hogy mivel az oltás maga a gyökérnyakba kerül, minden ami a földből kinő, az nemes. Jól meg kell tisztítani az alanytőkét a felső gyökerektől, ami nem minden tőkénél valósítható meg. Lehet két oltócsapot pl. a vastag gyökérnyakba tenni és jó eredéskor egyik vesszőt lent hagyni, fagycsapnak. A zöldre fás oltás viszont eredés tekintetében mindent visz, nagy részt én is csak ezt alkalmazom.
Többféle keresztmetszetű oltóvesszőt szoktam elrakni a hűtőbe egy-egy fajtából. Néha azért keresgélni kell. :-)
A 20 cm miért jó? Én minél kevesebbet hagyok az 'alany'-ból, hogy ne kelljen mindig szedegetni a hajtásait. (Esetleg, ha elfelejtem, akkor mag az nő, nem az oltvány.)
Es ha nem lessz sose olyan vastag?En a tavaj tettem sokkal vastagabb oltovesszot a vadakba egyik oldalt szineltettem es jo volt.Kulicz amit irt a minimum 20 centis zoldvesszonagysag megleterol nem tudtam de ezutan fogok szamottartani ara is,jo hogy irta.
Gyökérnyakba nem oltok. Régebben próbáltam, de sokkal nagyobb volt a hibaszázalék, mint a zöldbe-fás oltással. (Amúgy mi indokolja az alkalmazását?) A zöldbe-fás időpontját az eltett oltóvesszőm vastagsága szabályozza.
Ali-bá, az ilyen korai szőlőoltásról mi a véleményed? Én május elejétől kezdve szoktam gyökérnyakba (és törzsbe) oltani, együtt a zöldre fás oltással. Úgy tudtam, hogy az alanynak erőteljes növekedési periódusban kell lennie a sikeres oltáshoz, hogy "tolja" az behelyezett szemet, v. oltóvesszőt. Zöldre fás oltásnál pedig meg szoktam várni a min. 20 cm-es hajtásokat. Úgy emlékszem, mintha te nem várnál ennyit, működik a korai oltás?
Tárolási módom: az arasznyi oltóvessző darabokat, gombaölőszeres fürösztés után lyukmentes fólia zacskó aljába teszem. A levegőt kézzel kihajtom, majd a zacskó nyakát összesodrom, tekerem és gumigyűrűvel többszörösen körültekerem. (Levegő se ki, se be!) Ezt a zacskót /esetleg több ilyet/ még egy fólizacskóba teszem és hasonlóan lezárom. Hűtőszekrény aljába teszem az oltásig. Biztos, hogy nem szárad ki és nem penészedik meg az oltóvessző.