Sziasztok, ez a kedvenc szölöm, nagyanyámtól örököltem, akárcsak az összes többit, de nem tudom milyen. Ö "Bernát János"-nak nevezte. Régi fajta, közepes nagyságú rózsaszín, igénytelen, muskotályos izü, sokáig eltartható, de szaporítani nem sikerül. Lebújtattam sok évvel ezelött néhány vesszöt, de azok nen teremnek. Miért?
köszönöm a sok hasznos infót. Most reggel és este is megkeverem, egyébként meg le van fóliázva és madzaggal körbekötve. Kb. 300 kg a cefre. Szombat óta nem látom hogy nagyon elindult volna az erjedés. Igaz, ki van téve a hőmérséklet ingadozásnak, mert présház híján most faházban van a kád (vmiért nem akartam levinni a pincébe). Érdemes esetleg még most is belerakni élesztőt?
Kénből feleannyit kellene beleraknod 100 l-ként, mint amennyit a fehérbe tennél. Sok kén nem ajánlott, mert kiveszi színét. Egyébként a kén
lassítja a forrást, de az nem is baj, ha szép lassan forr le a bogyón. Naponta legalább egyszer keverd meg! Ha túl sok van a kádban, előfordulhat, hogy ki kell venned belőle, esetleg előtte megróbálhatod valamivel leterhelni, hátha megoldja a problémádat. A keveréseket kivéve a kád legyen mindig fedett, ha kevered akkor sem kell feltétlenül teljesen kibontanod. Ja, még el nem felejtem, 100 l-enként egy-egy tasak élesztő nagyban javítja az esélyed, hogy jó bor legyen belőle. Sok sikert hozzá!
Máshol sem volt kevesebb, sőt! 30 nap okt. 4 előtt Rosszkor jött az eső, de ennek ellenére szép mustfokod lett, gratula! Nem tudom mi a helyzet az északi végeken; Eger, Mátra, Tokaj ott szerintem még mostohább volt az idő....
Nálunk az elmúlt 4 hétben annyi eső esett, mintha monszun lett volna. Akkorára duzzadtak a bogyók, mint egy műhold. Lehet, hogy tényleg a klón a probléma, mert a legjobbnak tartott dűlőben van a szőlő.
No az a 6 azért inkább 30km, de nem ezen múlik, pláne az ÉNy-ra van tőled. Sok függ a talajszerkezettől, annak felmelegedésétől, a környezettől (erdő, vízfelület stb.), kitettségtől; nekem az a benyomásom h. Dörgicse azért alapjában egy hűvösebb hely (szóval a Merlot- t felejtsd el!:) ) és hiába süti sokat a nap, az nem elég.... kell a hőmérséklet (lég és talaj is) Én láttam mindkettőtök ültetvényét, Zoliéké sokkal meredekebb- jobb kitettségű, és sokat számít a kordon talajhoz való közelsége is - rengeteg plusz hő. A másik, sztem nálad -és ezt nem csak én, hanem a képek alapját egy jobban hozzáértő is mondta- egy kevésbé szerencsés olaszr. klón lehet, a nagyra nemesített fajtából ami kevésbé jó cukorgyűjtő.
Egyébként én azon csodálkozom, hogy mennyivel előbb jár(t) felénk minden szőlő, már szept. elején (6.) majd 20-assal szedtünk ismerősnél olaszt, szept. első felében sorra hallottam a chard., szürke, egyéb eredményeket 21-22 mustfokkal.
Pénteken kaptam a helyi rajnai rizling királytól egy kis préslevet (130 litert) aminek 22 feletti cukorfoka volt 8,5-ös sav mellett... szóval felénk nagyon jó paraméterek vannak, voltak.
65cm magas cirka 120*80cm-es kordonban, tőkénként 6-8 fürt. Rizlingünk nagyon kevés van, ami idén lesz az a nagyapám ültette 25 éves tőkékről jön le. Nem is szokott lényeges mennyiségű rizling lenni, az a juhfark klón ami nálunk van pedig 1-2 fokkal többet hoz mint a régebbi juhfark klónok.
De ha édekelnek a részletek akkor a jövő héten gyere át hozzánk :) szeretettel vagy látva.
Te milyen rendszerben termeszted a szőlőt? Kordon vagy fejművelés? Mennyit hagysz egy tőkén? Kb. 6 km-re vagy tőlem légvonalban, a faluban mindenkinél magasabb cukorral szüretelek kb. 1-1,5 fokkal, de te minden évben 2-3 fokkal magasabb cukorral szeded a rizlnget nálam. Teljesen déli fekvésű a szőlőm, nyáron 13 órát napozik.
Az időjárásra vonatkozó prognózisod bejött :) a juhfarj szürettel készen is vagyunk. 22-24 mustfok lett az eredmény ami elfogadható. A hárs az még harmatos a maga 19 fokával, szóval azzal még várunk.
Mi amúgy mindent bogyózunk és mindent áztatunk ami érett és egészséges. Nyilván a rothadt fürtöket azokat le sem szüreteljük. Az olasz amúgy ugyancsak le van még maradva, de szépek és egészségesek a fürtök, szóval várunk ameddig csak kell és lehet, 22 fok alatt nem megyünk neki.
Én teljesen laikus vagyok vörösbor terén, de szerintem a zúzó-bogyózó (ha olyan van, mint nekem) az túl sok szemet épen hagy. Ezért én a szemet meg szoktam roppantani áztatás előtt, így sokkal jobban kiáznak a bogyók. De mondom, vörösborhoz semennyit nem értek, lehet, hogy egészben kell áztatni, és a bogyóbn indul el az erjedés.
A hétvégén leszedtük a rizlinget: 20-20,5 cukorfokkal! Eddig ez a legmagasabb érték, amivel valaha szüreteltem. Olyan sűrű, zselés anyag volt, hogy gyakorlatilag nem volt előprésmustja! Kb. egy napig áztattam, a bogyók után csak olyan vékony héj maradt, mint a cigarettapapír.
Persze szemelve szüreteltünk, azaz a rothadó szemeket kidobáltuk. Idén egyáltalán nem volt botritiszes rothadás, csak fakórothadás, ami nem édesített, hanem esetesített volna.
Igértem. Lehet, hogy csak tavasszal, attól függ, milyen ősz lesz, a vesszőknek be kell érni, és ha később sáros lesz az út , akkor csak március lesz a nyerő. De amúgy áprilisban kell oltani,tavaszig a legjobb helyen a saját tőkéjén van a vessző.
Feltétlen fóliázd le, de ha tudod a törkölykalapot nyomd a lé alá, hogy az nehogy megcsiccsenjen. Emelett ha módod van rá legalább naponta keverd át. (a 2876-on van fénykép, ahol megnézheted én hogyan csinálom.)
Takard le teljesen fóliával és ha tudod kötsd is le a fóliát madzaggal. Ammennyire lehet oxigén mentes körülményeket (reduktív) kellene teremtened. Egyébként meg ha már 8-9. napja van a bogyón, és nyitva tartod, akkor jobb lenne minél előbb lepréselni, hordóba rakni. Feltételezem a színe már megfelelő és hangos forráson is túl van. Ként tettél bele?
Idén először készítek vörösbort. 20-as mustfokkal jött le a kékfrankos, amit zúzó-bogyózóval daráltunk le. Most kádban pihen 8-9 napot. Nyitott a kád teteje és rengeteg muslica szállta meg. Letakartam valamennyire a kádat, de mégis bejutnak rendesen. Érdemes teljesen letakarni fóliával vagy hagyjam úgy ahogy van?
Tavaly a szőlőmben okt. 23.-án szedtem, az idén se fogom hamarabb. A házi lugasomat tartom a fagyokig. Itthon már elég jó íze van, és nem permeteztem. A szőlőmbe a többivel kapott 3 szori permetezést, csak azért, mert ott van a sorában. A darázs egyáltalán nem bántja, a tőle két méterre lévő Pölöskei muskotályt teljesen belepték.
Újbor édességének megőrzésére ajánlott módszer (Prohászka F.):
először átfejted, majd kénezed (15-20 g/hl borkén), majd deríted (csersav: kb. 10 g/hl, kb. 18 g/hl). Élesztő leülepedik az edény aljára. A bort újból átfejted. Ezzel egy ideig erjedésmentesen tarthatod. Biztosra csak steril szűréssel mehetsz (EK-lap vagy membránsz.)