Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2008.10.15 0 0 4886
Sziasztok, ez a kedvenc szölöm, nagyanyámtól örököltem, akárcsak az összes többit, de nem tudom milyen. Ö "Bernát János"-nak nevezte. Régi fajta, közepes nagyságú rózsaszín, igénytelen, muskotályos izü, sokáig eltartható, de szaporítani nem sikerül. Lebújtattam sok évvel ezelött néhány vesszöt, de azok nen teremnek. Miért?
szalonspicc Creative Commons License 2008.10.15 0 0 4885

köszönöm a sok hasznos infót. Most reggel és este is megkeverem, egyébként meg le van fóliázva és madzaggal körbekötve. Kb. 300 kg a cefre. Szombat óta nem látom hogy nagyon elindult volna az erjedés. Igaz, ki van téve a hőmérséklet ingadozásnak, mert présház híján most faházban van a kád (vmiért nem akartam levinni a pincébe). Érdemes esetleg még most is belerakni élesztőt?

Előzmény: Ferig (4884)
Ferig Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4884

Kénből feleannyit kellene beleraknod 100 l-ként, mint amennyit a fehérbe tennél. Sok kén nem ajánlott, mert kiveszi színét. Egyébként a kén

lassítja a forrást, de az nem is baj, ha szép lassan forr le a bogyón. Naponta legalább egyszer keverd meg! Ha túl sok van a kádban, előfordulhat, hogy ki kell venned belőle, esetleg előtte megróbálhatod valamivel leterhelni, hátha megoldja a problémádat. A keveréseket kivéve a kád legyen mindig fedett, ha kevered akkor sem kell feltétlenül teljesen kibontanod. Ja, még el nem felejtem, 100 l-enként egy-egy tasak élesztő nagyban javítja az esélyed, hogy jó bor legyen belőle. Sok sikert hozzá!

Előzmény: szalonspicc (4873)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4883
Máshol sem volt kevesebb, sőt! 30 nap okt. 4 előtt Rosszkor jött az eső, de ennek ellenére szép mustfokod lett, gratula! Nem tudom mi a helyzet az északi végeken; Eger, Mátra, Tokaj ott szerintem még mostohább volt az idő....
Előzmény: RAMBO (4880)
BZoltan Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4882
Hát a hosszúhétvégén nekem halaszthatatlan dolgom lesz :) de hét közben előtte fönt leszek a hegyen. A kontaktom megy.
Előzmény: RAMBO (4881)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4881
Szívesen megyek. Most hétvégén nem leszek ott, de a következőn igen. Léci dobj egy telefonszámot az e-mail címemre.
Előzmény: BZoltan (4877)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4880
Nálunk az elmúlt 4 hétben annyi eső esett, mintha monszun lett volna. Akkorára duzzadtak a bogyók, mint egy műhold. Lehet, hogy tényleg a klón a probléma, mert a legjobbnak tartott dűlőben van a szőlő.
Előzmény: Cirfandlia (4879)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4879
No az a 6 azért inkább 30km, de nem ezen múlik, pláne az ÉNy-ra van tőled. Sok függ a talajszerkezettől, annak felmelegedésétől, a környezettől (erdő, vízfelület stb.), kitettségtől; nekem az a benyomásom h. Dörgicse azért alapjában egy hűvösebb hely (szóval a Merlot- t felejtsd el!:) ) és hiába süti sokat a nap, az nem elég.... kell a hőmérséklet (lég és talaj is)
Én láttam mindkettőtök ültetvényét, Zoliéké sokkal meredekebb- jobb kitettségű, és sokat számít a kordon talajhoz való közelsége is - rengeteg plusz hő.
A másik, sztem nálad -és ezt nem csak én, hanem a képek alapját egy jobban hozzáértő is mondta- egy kevésbé szerencsés olaszr. klón lehet, a nagyra nemesített fajtából ami kevésbé jó cukorgyűjtő.

Egyébként én azon csodálkozom, hogy mennyivel előbb jár(t) felénk minden szőlő, már szept. elején (6.) majd 20-assal szedtünk ismerősnél olaszt, szept. első felében sorra hallottam a chard., szürke, egyéb eredményeket 21-22 mustfokkal.

Pénteken kaptam a helyi rajnai rizling királytól egy kis préslevet (130 litert) aminek 22 feletti cukorfoka volt 8,5-ös sav mellett... szóval felénk nagyon jó paraméterek vannak, voltak.
Előzmény: RAMBO (4876)
BZoltan Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4878
... ja és a furmint az bakművelésű és hársból is van néhányszáz tőke gyalogosan.
Előzmény: BZoltan (4877)
BZoltan Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4877
65cm magas cirka 120*80cm-es kordonban, tőkénként 6-8 fürt. Rizlingünk nagyon kevés van, ami idén lesz az a nagyapám ültette 25 éves tőkékről jön le. Nem is szokott lényeges mennyiségű rizling lenni, az a juhfark klón ami nálunk van pedig 1-2 fokkal többet hoz mint a régebbi juhfark klónok.

De ha édekelnek a részletek akkor a jövő héten gyere át hozzánk :) szeretettel vagy látva.
Előzmény: RAMBO (4876)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4876
Te milyen rendszerben termeszted a szőlőt? Kordon vagy fejművelés? Mennyit hagysz egy tőkén? Kb. 6 km-re vagy tőlem légvonalban, a faluban mindenkinél magasabb cukorral szüretelek kb. 1-1,5 fokkal, de te minden évben 2-3 fokkal magasabb cukorral szeded a rizlnget nálam. Teljesen déli fekvésű a szőlőm, nyáron 13 órát napozik.
Előzmény: BZoltan (4875)
BZoltan Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4875
Az időjárásra vonatkozó prognózisod bejött :) a juhfarj szürettel készen is vagyunk. 22-24 mustfok lett az eredmény ami elfogadható. A hárs az még harmatos a maga 19 fokával, szóval azzal még várunk.

Mi amúgy mindent bogyózunk és mindent áztatunk ami érett és egészséges. Nyilván a rothadt fürtöket azokat le sem szüreteljük. Az olasz amúgy ugyancsak le van még maradva, de szépek és egészségesek a fürtök, szóval várunk ameddig csak kell és lehet, 22 fok alatt nem megyünk neki.
Előzmény: Cirfandlia (4839)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.14 0 0 4874
Én teljesen laikus vagyok vörösbor terén, de szerintem a zúzó-bogyózó (ha olyan van, mint nekem) az túl sok szemet épen hagy. Ezért én a szemet meg szoktam roppantani áztatás előtt, így sokkal jobban kiáznak a bogyók. De mondom, vörösborhoz semennyit nem értek, lehet, hogy egészben kell áztatni, és a bogyóbn indul el az erjedés.

A hétvégén leszedtük a rizlinget: 20-20,5 cukorfokkal! Eddig ez a legmagasabb érték, amivel valaha szüreteltem. Olyan sűrű, zselés anyag volt, hogy gyakorlatilag nem volt előprésmustja! Kb. egy napig áztattam, a bogyók után csak olyan vékony héj maradt, mint a cigarettapapír.

Persze szemelve szüreteltünk, azaz a rothadó szemeket kidobáltuk. Idén egyáltalán nem volt botritiszes rothadás, csak fakórothadás, ami nem édesített, hanem esetesített volna.
Előzmény: szalonspicc (4867)
szalonspicc Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4873
Még csak szombaton volt a szüret. A tetejére szórtam egy kis ként. Reggel akkor le is fóliázom. Köszi.
Előzmény: Ferig (4868)
atrego Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4872
írtam neked mailt
Előzmény: jacsoj (4871)
jacsoj Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4871
Igértem.
Lehet, hogy csak tavasszal, attól függ, milyen ősz lesz, a vesszőknek be kell érni, és ha később sáros lesz az út , akkor csak március lesz a nyerő. De amúgy áprilisban kell oltani,tavaszig a legjobb helyen a saját tőkéjén van a vessző.
Előzmény: atrego (4870)
atrego Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4870
akkor lombhullás után meg tudsz dobni néhány vesszővel,igaz?:o)
Előzmény: jacsoj (4866)
Zalancelot Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4869
Feltétlen fóliázd le, de ha tudod a törkölykalapot nyomd a lé alá, hogy az nehogy megcsiccsenjen.
Emelett ha módod van rá legalább naponta keverd át.
(a 2876-on van fénykép, ahol megnézheted én hogyan csinálom.)
Előzmény: szalonspicc (4867)
Ferig Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4868
Takard le teljesen fóliával és ha tudod kötsd is le a fóliát madzaggal. Ammennyire lehet oxigén mentes körülményeket (reduktív) kellene teremtened. Egyébként meg ha már 8-9. napja van a bogyón, és nyitva tartod, akkor jobb lenne minél előbb lepréselni, hordóba rakni. Feltételezem a színe már megfelelő és hangos forráson is túl van. Ként tettél bele?
Előzmény: szalonspicc (4867)
szalonspicc Creative Commons License 2008.10.13 0 0 4867

Idén először készítek vörösbort. 20-as mustfokkal jött le a kékfrankos, amit zúzó-bogyózóval daráltunk le. Most kádban pihen 8-9 napot. Nyitott a kád teteje és rengeteg muslica szállta meg. Letakartam valamennyire a kádat, de mégis bejutnak rendesen. Érdemes teljesen letakarni fóliával vagy hagyjam úgy ahogy van?

Köszi

jacsoj Creative Commons License 2008.10.12 0 0 4866
Tavaly a szőlőmben okt. 23.-án szedtem, az idén se fogom hamarabb.
A házi lugasomat tartom a fagyokig. Itthon már elég jó íze van, és nem permeteztem. A szőlőmbe a többivel kapott 3 szori permetezést, csak azért, mert ott van a sorában. A darázs egyáltalán nem bántja, a tőle két méterre lévő Pölöskei muskotályt teljesen belepték.
Előzmény: atrego (4865)
atrego Creative Commons License 2008.10.12 0 0 4865
:o)természetesen  lombhullás   után.Tényleg nem kell  permetezni?Finom?
Előzmény: jacsoj (4864)
jacsoj Creative Commons License 2008.10.11 0 0 4864
Tudnék, de nem most, mert még a fürtök rajta vannak.
Előzmény: atrego (4862)
atrego Creative Commons License 2008.10.11 0 0 4863
Megnéztem  és   válaszoltam.
Előzmény: Ferig (4861)
atrego Creative Commons License 2008.10.11 0 0 4862
Szia  Jacsoj!Tudnál  nekem  küldeni a  Moldova  vesszőjéből?
Előzmény: jacsoj (4794)
Ferig Creative Commons License 2008.10.09 0 0 4861
Küldtem egy emailt. Nézd meg! :-)
Előzmény: atrego (4859)
lalá Creative Commons License 2008.10.09 0 0 4860
-Nem. Inkább karcsú. Igaz, hogy a legfinomabb ízű szőlők egyike, de az "igazi" muskotály fajták jobb bort adnak.
Előzmény: pinotnoir777 (4856)
atrego Creative Commons License 2008.10.09 0 0 4859
Hamburgi muskotályom  nekem is  van.Várom válaszod
Előzmény: Ferig (4853)
GLEVENTE Creative Commons License 2008.10.09 0 0 4858
helyesen: majd deríted (csersav: kb. 10 g/hl, zselatin: kb. 18 g/hl)
Előzmény: GLEVENTE (4857)
GLEVENTE Creative Commons License 2008.10.09 0 0 4857

Szép lett, gratula!

 

Mi pénteken szedjük a cirfandlit, majd meglátjuk!

 

Újbor édességének megőrzésére ajánlott módszer (Prohászka F.):

először átfejted, majd kénezed (15-20 g/hl borkén), majd deríted (csersav: kb. 10 g/hl, kb. 18 g/hl). Élesztő leülepedik az edény aljára.
A bort újból átfejted. Ezzel egy ideig erjedésmentesen tarthatod. Biztosra csak steril szűréssel mehetsz (EK-lap vagy  membránsz.)

Előzmény: Cirfandlia (4832)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!