Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Bárcsak írhatnék méltatást! Egyrészt sajnos a ritkábbak még fiatalok, nem teremnek, egy-két fajta talán idén, de inkább majd a köv. években. Másrészt elég trehány vagyok ezügyben (pedig tudom, hogy nem kellene...), nem írom le, nem fényképezem, hogy melyik milyen (és persze el is felejtem...).
Minden évben eltervezem, hogy majd most biztos, de aztán mégis elmarad... :-(
Üdítő kivételeket láthatsz a szőlős topikban elkövetett hsz-aimban.
Talán 2011-ben volt. Idénre nagyon beterveztem. De azok a tőkék nagyon fiatalok.
A dupla viaszozással ne foglalkozz nincs vele semmi gond.A kupacolást 14.-e után kibonthatod,majd 17-22 között megmetszheted.Azért írtam így mert én a csemegésemben figyelek a hold állására és ezek jó időpontok.
Sziasztok! Pár nappal ezelőtt írtam egy kérdést a másik fórumban, de sajnos nem jött máig válasz rá.... remélem itt kapok választ kérdésemre:
Ősszel írtam, hogy Kaszás Balázstól rendeltem szőlő oltványokat /duplán viaszozottat, nem csak oltáskor, felszedéskor is visszavágta és viaszozta/, s az érdekelne, hogy ki lehet -e már bontani az őszi felkupacolást?
Tavalyi oltványokon látom, hogy a kupacolás feletti rügyek kezdenek nőni, véleményetek szerint az is bontható már? illetve a tavalyi hajtásokat mikor kell visszametszeni 2 szemre? ha kezdenek nőni a szemek, akkor gondolom megindult a nedvkeringés, s akkor minél előbb jobb lenne, ugye?
Én néhány éve 35 körül stagnálok, inkább a bevált fajták tőkeszámát növelem oltással. Írhatnál néhány méltatást ritkább fajtákról. Amik a legjobban bejöttek.
Tegnapi ültetéssel nekem így lett az 50-ből 53... :-)
Hogy megered-e az újabb három fajta, az még a jövő zenéje,
mindenesetre a földben vannak. Kinga, Opusz, Flóra (ja, 3-án már írtam... :-) ).
Utóbbi volt már, de azt hiszem, nem eredt meg. Remélem, most nem lesz gond.
Dunawszka lazúrom is van már néhány éve, de a termését még nem láthattam, mert rossz helyen volt. Talán idén már megmutatja magát (nem árnyékolja semmi).
Ez igen jól hangzik, köszönöm. Már évek óta nem gondolkodom új fajtákban, mégis minden őszön vagy tavaszon bővül a fajtaköröm, mert nem tudok ellenállni egy számomra új fajta csábításának.
A Dunaw a leggusztusosabb csemegeszőlők egyike!Közel egy kilós fürtök,és nagy bogyók jellemzik.A héja közepesen vastag bogyó színe bordós-lilás,kemény ropogós közepesen lédús,magja nem zavaró íze finom de nem muskotályos.Fagyállósága és betegség ellenállósága nagyon jó,a család igazi kedvence!
A darazsakról megfeledkeztem, nyilván ezt is figyelembe kell venni. Nálam valami szerencse folytán nincsenek vagy húsz éve, előtte sem voltak sokan. Viszont a Csaba gyöngyét a madarak kezdték ki, idén a Rascher háló bevetésre kerül ellenük.
A Dunaw-ról mit kell tudni, nem ismerem, jók a tapasztalataid?
A saszlákat azért javasoltam, mert határozottan állítom, hogy a legbiztonságosabban termeszthető csemegeszőlők, a piros és a fehér egyaránt. Nekem fali lugasom van Fehér Saszlából, 1997-es telepítés, kifejezetten erőteljes növekedésű, jól termékenyül, minden évben megbízhatóan terem, és nem fagyérzékeny, ami a csemegék között nagy szó nem rothad, nagyon sokáig tőkén tartható.
Volt év, hogy együtt aggattam novemberben az Afuz Alival és az Itáliával.
Tudni érdemes róla, hogy elég nagy területen termesztik, a szépe piacra kerül, a maradékból pedig bort készítenek, mert jó cukorfokkal szüretelhető.
Valóban édes, de van aki ezt szereti, ez ízlés kérdése. Én kiváló, finom és biztonságosan termeszthető csemegeszőlőnek tartom és tapasztalatból javaslom lugas művelésre is.
Szép feladat. Nekem több lugasom is van, ha mondjuk, egy újat szeretnék az elgondolásod szerint létrehozni, a következő fajtákat választanám:
Favorit – Eszter – Palatina – Fehér Saszla – Piros Saszla – Pölöskei muskotály – Hamburgi muskotály – Afuz Ali – érési sorrendben.
Ez nyolc fajta, mindegyikből két tőke, tehát összesen 16. A javasolt fajták nagy része nálam lugason jól bevált, a Palatina és az Eszter idén kezdi lugasként /zöldre fás oltás/ mert más tőkeformán kiválóak és alkalmasnak gondolom őket erre a feladatra. A többi évek óta jól teljesít. Nem különlegességek és nem mind rezisztens. Ha rákérdezel fajtánként megindokolom a javaslatomat.
Ha a lugas alatt pihenni is akarsz,a muskotályos szőlőket hagyd ki a darazsak miatt.Én a következőket javaslom érési sorrendben:ESZTER,NÉRÓ,DUNAW,FLÓRA és ANGÉLA.Fagytűrésük kiváló és évi két max három permetezéssel megvédhetők.
Ha ennyi fajtához lenne helyem, akkor már más fajtákat tennék :)
Sajnos nem kóstoltam egyiket sem. Helyem se sok van, így 2x meggondolom milyen fajtákkal foglalkozzak! De ha idővel kialakul a lépés szert teszek rájuk is!
Sok sikert friss ültetéseidhez, én is szeretek sok fajtával foglalkozni. Egyébként a muskotályos szőlőt sokan nem kedvelik, ez még gyerekek között is előfordul.
Szerintem kevés olyan borászt találsz, aki csemegeszőlőből készítene bort és erről komoly tapasztalattal rendelkezne.
A Néro kettős hasznosítású fajta, mint a Zala gyöngye, vagy az Irsai Olivér, tehát bor készítésére is alkalmas. Ja, és a Pölöskei muskotály is, úgy tudom.
Szerintem jó asztali bort bármely csemege szőlőből készíthetsz.
Régebben olvastam valahol, hogy egy borász néróból csinált bort. Aztán könyvben olvastam, hogy pl a narancs ízűből is "jó" asztali bor van.
De a személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi. Azt tudom h kisebb a cukor és sav tartalma, csak meglepődve lesem h már kezdik fel-fel kapni.
A hamburgit kóstoltam szeptembertől novemberig, szóval fél és teljes érettségében is, de nem fogott meg. Ezért kóstolnék valami másik muskotályosat majd. De egyelőre várok őszig, mert akkor látom hogy mi sikerült az idei ültetésből, meg a dugványokból is. Aztán majd bővítek. Jó lenne még 10-15 fajta, dehát kicsi a kertem ehhez.
Az a titka, hogy már szeptemberben fogyasztható, de akkor még nem igazán jó. Meg kell várni, hogy teljesen megérjen /október/ így alakul ki igazán a finom muskotályos íze. A csemegeszőlők nagy része nem rendelkezik olyan cukorfokkal, ill. savtartalommal, hogy minőségi bort lehessen belőlük készíteni.
Ha az segít, teszek majd fel képeket az Itáliáról és a Hamburgi muskotályról, mikor pattannak a rügyek. Sima Olaszrizlingem van, azzal lehet összevetni, hogy ahhoz képest mikor fakadnak. A vesszők is segíthetnek az azonosításban.