Én a "többrétegü keltetést" pont a forgatás nehézkessége miatt vetettem el!
bár itt is megoldható, ha valamilyen széles hevederen fekszenek(!!) a tojások egy keretben, és a heveder 2 óránként ciklikusan oda-vissza (!!) jár,így gurulnak rajta a tojások, minek következtében forognak :-) a heveder mozgásának útját úgy kell megválasztani, hogy a tojás közel 180 fokot görögjön.
Azért nem szabad egy irányba görgetni a tojásokat, mert úgy a jégzsinór felcsavarodik, és elszakad!! - emmiatt a fejlődő embrió elpusztul.
Amig kiveszed a felső polcot, és az alsón forgatod (gondolom kézzel) a tojásokat,
hová teszed a felső tálcát? másik keltetőbe?
Nem kell a PID szabályzás! de, ha már megvan... (milyen típus, mennyibe került?)
(kukorinak: PID = arányos-integráló-diferenciáló ezálltal gyors felfűtést,
és rendkívül pontos hőntartást lehet elérni)
ágyúval verébre... akár a sima étermembrános
kapcsolgatás is megtenné megfelelő elhelyezéssel!
nálam inkább kevesebb tojás (tyúktojásból kb 130) fér bele,
viszont cserébe full automata... :-)
beleteszem a tojást, néha öntök bele vizet akkor ellenörzöm a paramétereket,
ha áramszünet lenne megy a szünetmentes, és 3 hét múlva kiszedem a csibéket.
Sziasztok! Örülök, hogy itt összegyűlnek a keltetőépítők. Most vettem egy PID szabályzót a hőfokszabályozáshoz. Hűtőszekrényből lenne az én keltetőm is. Eddig sajnos nem adta ki az eszem, hogy lehetne a hátára is fektetni a dobozt, de mindjárt a 2. hozzászólásból tanultam valamit. Az lenne a kérdésem, hogy több szintesre el lehet készíteni a keltetőt? Arra gondolok, hogy a hátára van borítva a hűtőszekrény, alul a párologtató, fölötte a fűtés, fölötte egy kivehető polc, amin egy réteg tojás van, fölötte néhány centi légrés és még egy kivehető polc még egy réteg tojással. Valahogy szellősen, a levegőkeringetés miatt. A két polc között lenne a hőmérő érzékelője. A fűtés két izzó lesz. Ez így jó lenne? ja meg alul oldalt néhány furat és a tetején is a friss levegő miatt. A forgatásnál kicsit nehézkes lenne a felső polcot mindíg kivenni, de valamit valamiért. Így 2x annyi csibe lenne :-). Üdvözlettel: Bfg10k
jah, ha csak mérni akarsz, akkor egyszerü hömérséklet-páratartalom mérö
egységet lehet venni pl a MM-ban. pár db ezresért.
de ez keltetöben csak tájékoztató jellegü adatokat képes adni, mondjuk a páratartalom eléggé korrekt, de a hömérséklet az eléggé nagyot csal a keltetöhömérökhöz képest.
a páratartalomnál nem nagyon számít +- 5-10%,
ezért felel meg a párologtató tálcás megoldás is a páratartalom beállítására.
rtem. De akkor ehhez kell valami ami méri a páratartalmat. Azt is lehet csinálni? Vagy egyszerűen venni egyet a páratartalommérő boltban? :))) (vicc vót)
Oké,Tisztasor.Csak a nagyságához képes kevésnek tűnt a tojásszám.Mindamellett ha mondjuk a szűkebb rokonságnak szeretnék keltetni akkor az 50db-os már kevés is.
Elektromos, elektronikus dolgokban is szívesen segítek.
A fütésröl annyit, hogy ha nagyobb fütöteljesítmény van beépítve, akkor a szabályzásnak kell megfelelöen gyorsan müködni, és így a felfütés gyorsabb lehet,
számottevö túllendülés nélkül.
Többet fogyasztani nem fog, akkor sem, ha - dúrva számot mondok - 3kW-os fütötés van benne, mert az elektronika csak az "elszivärgott" höt fogja pótoltatni.
tehát a fogyasztást jelentösen befolyásolja a doboz szigetelése.
Ez nagyon profi. A villamossághoz én sem értek ezért gondoltam a gyári fűtést. Csak esetleg, ha egy nagyobb kapacitású dobozt csinál az ember akkor éri meg az én verzióm.
Sajnos most csak a "struccproject"-nél készült képeket találom a keltetőről...
de ezek is érdekesek lehetnek
Ablakot feltétlenül csináljatok rá nagyon hasznos!!!
kell 2 db PLEXI lap, aminek mindkét mérete kb 2 cm-el nagyobb
a dobozra vágott nyílásnál, aztán 4-6 csavarral a PLEXI lapokat össze kell csavarozni, úgy hogy az egyik kívűl, a másik belül legyen. így marad 1 cm "takarás" körbe a szélénél...
aztán már adott is a "valamennyire hőszigetelt ablak" ha 1 rétegő, akkor hűvösebb időben bepárásodik, és nem látszik semmi...
bizony... a világítás a hűtőszekrény eredetije :-D
kettő darab ventillátoros hősugárzó van a tetejére építve (fűtés, légkeverés)
a ventillátorok 10 másodpercenként felváltva működnek 10 másodperc szünettel