Keresés

Részletes keresés

Pintade Creative Commons License 2008.08.01 0 0 89
A tápventi sem olcsó főleg, ha többet veszel mert 1 nem elég, sőt még 12v-ot is elő kell állítanod. Ha nem olyan nagy a leendő keltetőd szerintem 1 elszívó ventillátor is megteszi amit a tojások alá lefelé fordítva szerelsz be. Nem kell 12V és min. 100m3/h levegőt szállít, ráadásul pár méter vezetéket is kihagyhatsz. Ez már biztos megkavarja odabent a cuccot.
Előzmény: Bfg10k_ (84)
Pintade Creative Commons License 2008.08.01 0 0 88
A nagy hiszterézisű szabályzókat át lehet verni, ha közelebb helyezed az érzékelőt a fűtőszálhoz.
Előzmény: fapeter (48)
Pintade Creative Commons License 2008.08.01 0 0 87
Tényleg erre nem is gondoltam. A másik a hatalmas zaj. Elég sz@r úgy aludni, h a másik szobában megy egy hajszárító. Az enyém kint van a kerti házban (30m), de még így is hallom a szerverventi hangját.
Előzmény: fapeter (40)
Pintade Creative Commons License 2008.08.01 0 0 86
Ez a legolcsóbb megoldás, de nem tom mennyire lehet pontosan szabályozni ilyen kis méretekben.
Előzmény: kukori5 (29)
Pintade Creative Commons License 2008.08.01 0 0 85

Sziasztok!

Fapeter, Köszönjük!

Derajo! A hajszárítóval az a probléma, h koncentráltan adja le a hőt és a légmennyiséget, ami annyit jelent, h a közelében levő tojások nagy hőingadozásnak lesznek kitéve és elhal az embrió. Ha ezt sikeresen megoldottad mondjuk légterelőkkel akkor is időnként ki kell kapcsolni, amit 1 hőfokszabályzónak kell vezérelnie, mert az pár száz wattos fűtőszál reggelire már megoldja neked a főtt tojást. De megoldható. (annyit még, h a biztonsági bimetálon állítani kell, mert folyamatosan közel 40 fokos levegőt szív be és hamar túlmelegedhet)

És kvázi lényegtelen, h mekkora a teljesítménye, mert 1 tojás kikeltetéséhez mindig ugyanakkora hőmennyiségre van szükség. Ez annyit jelent, h amíg a kisebb fűtőszál 2-3 percig is műkszik addig a nagyobb 10 mp alatt adja le uazt a hőmennyiséget. Szóval, ha azt akarod, h olcsóbb legyen a keltetésed, akkor a jó hőszigetelésre menj rá, ott lehet spórolni. És a helyesen beállított szellőzésen. Ha a szükségesnél több friss levegőt engedsz be, az is csak az áramot fogyasztja. (a kisebb fűtőszál kisebb hőingadozásokat produkál ezért jobb, de januárban nem valószínű, h a kerti sufniban fel tudja melegíteni a kellő hőfokra)

Lehet kapni 2-3000ért fürdőszobai fűtőventillátort (a legkisebbet) és 6000ért hőfokszabályzót. Vagy a nagyi szobai ventijét és közönséges izzókat használni fűtés gyanánt a legolcsóbb megoldás.

Előzmény: derajo (28)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.01 0 0 84
Szia!

Kézi forgatás lenne, addig nem kell keltetőbe tenni, a kotlós is leszáll a tojásokról néha. 2 éve tervezem keltető építését és csak a mai napon kezdtem el csinálni is valamit :-) . Rájöttem, hogy innen az asztal mellől elég nehéz lesz kitalálni az elhelyezést. A hátára fektetett gondolatot elvetettem, de a második variációt is, miszerint az oldalára lenne döntve és az ajtó lefele nyílna. Egyenlőre marad az eredeti állított tervem. Most előkészítettem a hűtőszekrény dobozát, kivettem a fagyasztó részét, lecsupaszítottam a csövektől, kábelektől, körbevágtam forró késsel az ajtón belül a műanyag borítást, mert sört nem akarok beletenni és csak a helyet foglalja. A hőszigetelés megmaradt, csak vékonyabb lett az ajtó. Most is réteges elhelyezésben gondolkodom, de ebben már esélyt látok egy automata forgató kivitelezésére is. Szünetmentes táp ezen is lesz, illetve már megvan, csak le kell szednem erről a gépről :-))) . A szabályozó típusa KD48D2, és itt van leírás róla: http://www.hagamat.hu/hagamat/gyartmany/kd48d.html
6000 Ft-ért vettem hőmérővel együtt. Még nincs itthon, mert tegnap ütöttem le egy aukciós oldalon. Használatlan, még a dobozában van. Leírás nem tudom, hogy lesz-e hozzá, állítólag konfigolni kell a berendezéshez. Elvileg nagyon pontos. Páramérésre egy kis digitális műszert fogok használni egyenlőre, ami egy egyszerű szobahőmérő. Régi, úgy kaptam valahonnan. Mér belső, külső hőmérsékletet meg párát. Nem hiszem, hogy pontos lenne, de arra jó, hogy hozzávetőlegesen tudjam a páratartalmat ellenőrízni. A tojás változtatja a páratartalmat? Úgy értem, hogy néhány napig tesztelni fogom tojás nélkül. Kell rá számítani, hogy a nagyjából belőtt páratartalom változni fog, ha tojás lesz benne? Hú kicsit hosszúra sikerült. Majd írok a fejleményekről. Egyenlőre azon gondolkodom, hogy mit használhatnék tálcának, amibe a tojások kerülnek. Gondolom olyan kellene, aminek van alja, hogy oda potyogjanak a csibék, de ugyanakkor a levegő szabadon áramolhat rajta keresztül, a tojások meg egy rácson vagy rudakon lennének. Fűtésnek 40 W-os izzókat gondoltam. Alulra kettőt meg felülre kettőt az egyenletesebb hőeloszlás érdekében. Egy rakás PC tápventillátorral oldanám meg a levegő cirkuláltatását. Alul és felül furatok lesznek a hűtő falában, hogy mindíg menjen be friss levegő. Ezt egy gyárin láttam. Eredetileg csak időnkénti befúvatást akartam, mert így többet kell fűteni jóval. Örömmel vennék kritikát, tanácsot! Köszönöm! Üdvözlettel: Bfg10k
Előzmény: fapeter (83)
fapeter Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83

Szia!

Én a "többrétegü keltetést" pont a forgatás nehézkessége miatt vetettem el!

bár itt is megoldható, ha valamilyen széles hevederen fekszenek(!!) a tojások egy keretben, és a heveder 2 óránként ciklikusan oda-vissza (!!) jár,így gurulnak rajta a tojások, minek következtében forognak :-) a heveder mozgásának útját úgy kell megválasztani, hogy a tojás közel 180 fokot görögjön.

Azért nem szabad egy irányba görgetni a tojásokat, mert úgy a jégzsinór felcsavarodik, és elszakad!! - emmiatt a fejlődő embrió elpusztul.

Amig kiveszed a felső polcot, és az alsón forgatod (gondolom kézzel) a tojásokat,

hová teszed a felső tálcát? másik keltetőbe?

Nem kell a PID szabályzás! de, ha már megvan... (milyen típus, mennyibe került?) 

(kukorinak: PID = arányos-integráló-diferenciáló ezálltal gyors felfűtést,

és rendkívül  pontos hőntartást lehet elérni)

ágyúval verébre... akár a sima étermembrános

kapcsolgatás is megtenné megfelelő elhelyezéssel!

nálam inkább kevesebb tojás (tyúktojásból kb 130) fér bele,

viszont cserébe full automata... :-)

beleteszem a tojást, néha öntök bele vizet akkor ellenörzöm a paramétereket,

ha áramszünet lenne megy a szünetmentes, és 3 hét múlva kiszedem a csibéket.

Előzmény: Bfg10k_ (82)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.01 0 0 82
Sziasztok!
Örülök, hogy itt összegyűlnek a keltetőépítők. Most vettem egy PID szabályzót a hőfokszabályozáshoz. Hűtőszekrényből lenne az én keltetőm is. Eddig sajnos nem adta ki az eszem, hogy lehetne a hátára is fektetni a dobozt, de mindjárt a 2. hozzászólásból tanultam valamit. Az lenne a kérdésem, hogy több szintesre el lehet készíteni a keltetőt? Arra gondolok, hogy a hátára van borítva a hűtőszekrény, alul a párologtató, fölötte a fűtés, fölötte egy kivehető polc, amin egy réteg tojás van, fölötte néhány centi légrés és még egy kivehető polc még egy réteg tojással. Valahogy szellősen, a levegőkeringetés miatt. A két polc között lenne a hőmérő érzékelője. A fűtés két izzó lesz. Ez így jó lenne? ja meg alul oldalt néhány furat és a tetején is a friss levegő miatt. A forgatásnál kicsit nehézkes lenne a felső polcot mindíg kivenni, de valamit valamiért. Így 2x annyi csibe lenne :-).
Üdvözlettel: Bfg10k
fapeter Creative Commons License 2008.07.31 0 0 81

jah, ha csak mérni akarsz, akkor egyszerü hömérséklet-páratartalom mérö

egységet lehet venni pl a MM-ban. pár db ezresért.

de ez keltetöben csak tájékoztató jellegü adatokat képes adni, mondjuk a páratartalom eléggé korrekt, de a hömérséklet az eléggé nagyot csal a keltetöhömérökhöz képest.

a páratartalomnál nem nagyon számít +- 5-10%,

ezért felel meg a párologtató tálcás megoldás is a páratartalom beállítására. 

Előzmény: derajo (77)
fapeter Creative Commons License 2008.07.31 0 0 80

páratartalommérö szenzor beszerezhetö több elektronikai cikket forgalmazó üzletben is, ami a páratartalom arányában küld analóg 2,8-5V feszültséget.

ezt megfelelö kiértékelö elektronikával feldolgozva kész a páratartalomszabályzás.

tipusa: HH3610

ára kb 3000HUF

Másik megoldás a vizes-száraz hömérö.

Ott a két homérséklet eltéréséböl lehet meghatározni a páratartalmat.

(nemszeretem, macerás a nedveshömérö)

Előzmény: derajo (77)
fapeter Creative Commons License 2008.07.31 0 0 79

igen, úgy tényleg kevés az 50db, tekintve hogy a keltetési százalék nagyon ritkán 100%-os.

(bár házityúknál megfelelöen kondícionált tenyészállománnyal, és jó ivararánnyai nem ritka a 90% feletti eredmény)

Mint írtam, az tesztgép volt, hogy a keltetési paramétereket jól tartja-e a vezérlés.

A mostani gépembe 100-110 tyúktojást szoktam tenni, és 90-100 csibé kel ki.

Nálunk ez már megfelelö mennyiség, ha valami miatt több kell,

több ciklusban keltetek.

Előzmény: tubi68 (72)
tomkay Creative Commons License 2008.07.31 0 0 78

Üdv mindenkinek!

Fűtőtestet te gyárit használsz vagy lehet helyettesíteni valamivel?

Gondolom szabályzót hozzá lehet rendelni gyárit így neten keresztül.

Előzmény: fapeter (76)
derajo Creative Commons License 2008.07.31 0 0 77
rtem. De akkor ehhez kell valami ami méri a páratartalmat. Azt is lehet csinálni? Vagy egyszerűen venni egyet a páratartalommérő boltban? :))) (vicc vót)
fapeter Creative Commons License 2008.07.31 0 0 76

viszont, ha egyszer eltalálod a tálca felületét, akkor csak arra kell figyelni,

hogy mindíg legyen víz a tálcában

Előzmény: fapeter (75)
fapeter Creative Commons License 2008.07.31 0 0 75

Nem a víz mennyisége, hanem a tálca felülete a

meghatározó a páratartalom szempontjából.

Ha magas a páratartalom, nem tágul megfelelöen a

tojásban a légkamra mérete, és bújtatáskor befulladást okozhat.

a keltetési páratartalmat a tojáshéj vastagsága határozza meg.

vékony héju tojást (pl fürj) magasabb páratartalom mellett kell keltetni, mint

mondjuk a tyúktojást.

Előzmény: derajo (74)
derajo Creative Commons License 2008.07.31 0 0 74
Az is baj, ha sok a víz és magasabb lessz a páratartalom?
tubi68 Creative Commons License 2008.07.31 0 0 73

Elméletileg elég,csak megkell találni azt a párologtatási felület nagyságot ami éppen megfelelő.

Előzmény: derajo (71)
tubi68 Creative Commons License 2008.07.31 0 0 72

Oké,Tisztasor.Csak a nagyságához képes kevésnek tűnt a tojásszám.Mindamellett ha mondjuk a szűkebb rokonságnak szeretnék keltetni akkor az 50db-os már kevés is.

Előzmény: fapeter (66)
derajo Creative Commons License 2008.07.31 0 0 71
Egy keltetőben a páratartalmat elég úgy létrehozni, hogy az alján egy tálcában vizet rakunk?
kukori5 Creative Commons License 2008.07.31 0 0 70
heloka megprobálom megkeresni.
Előzmény: derajo (67)
fapeter Creative Commons License 2008.07.31 0 0 69

... a vezérlöelektronikáról ...

a vezérlés föbb részei:

1. modul

- fütésszabályzás   (elektronikus teljesítményszabályzás)

- páratartalom szabályzás (elektronikus teljesítményszabályzás)

mivel a páratartalom szabályzás mellékterméke hö,

ezért a két dolog szorosan összefügg!

2. modul

- cirkulációs ventillátorok vezérlése

- frisslevegö befuvás

ennek a modulnak van kapcsolata a fütömodullal,

mert ha müszaki hiba következtében túlfütene,

automatikusan leszellözteti a keltetöteret.

akár, zárlatba ment fütésszabályzás esetén is határérték alatt tudja tartani

a belsö hömérsékletet. (ha a fütöteljesítmény megfelelöen van megválasztva)

3. modul

- forgatás vezérlés

semmi extra, két végálláskapcsoló között jár a billentöfül 2 óránként

fapeter Creative Commons License 2008.07.31 0 0 68

Ha képes vagy magad összeforrasztani egy áramkört,

én is tudok segíteni! (kapcsolási rajz, elektromos dokumentáció...)

Persze ehez kell némi önbizalom, kézügyesség (és tisztelni kell az ÁRAM-ot) :-D

Az érintésvédelem külön téma lehetne, de erre mindenki a saját, és családja érdekében fordítson kellö figyelmet!!!

Előzmény: derajo (67)
derajo Creative Commons License 2008.07.31 0 0 67
Nem találom pintadre hozzászólását, segítenél. Mikor írta?
Előzmény: kukori5 (38)
fapeter Creative Commons License 2008.07.31 0 0 66

50 db-os a prototipus volt, (meglehetösen kicsi talán 60 literes hütö volt)

DE,

nem keltetöüzem létesítéséröl szól a topic,  mikor a falut el kell látni naposcsibével...

Előzmény: tubi68 (20)
fapeter Creative Commons License 2008.07.31 0 0 65

Elektromos, elektronikus dolgokban is szívesen segítek.

A fütésröl annyit, hogy ha nagyobb fütöteljesítmény van beépítve, akkor a szabályzásnak kell megfelelöen gyorsan müködni, és így a felfütés gyorsabb lehet,

számottevö túllendülés nélkül.

Többet fogyasztani nem fog, akkor sem, ha - dúrva számot mondok - 3kW-os fütötés van benne, mert az elektronika csak az "elszivärgott" höt fogja pótoltatni.

tehát a fogyasztást jelentösen befolyásolja a doboz szigetelése.

Előzmény: derajo (64)
derajo Creative Commons License 2008.07.31 0 0 64
Ez nagyon profi.
A villamossághoz én sem értek ezért gondoltam a gyári fűtést. Csak esetleg, ha egy nagyobb kapacitású dobozt csinál az ember akkor éri meg az én verzióm.
fapeter Creative Commons License 2008.07.30 0 0 63

Sajnos most csak a "struccproject"-nél készült képeket találom a keltetőről...

de ezek is érdekesek lehetnek

kívülrőlAblakot feltétlenül csináljatok rá nagyon hasznos!!!

kell 2 db PLEXI lap, aminek mindkét mérete kb 2 cm-el nagyobb

a dobozra vágott nyílásnál, aztán 4-6 csavarral a PLEXI lapokat össze kell csavarozni, úgy hogy az egyik kívűl, a másik belül legyen. így marad 1 cm "takarás" körbe a szélénél... 

aztán már adott is a "valamennyire hőszigetelt ablak" ha 1 rétegő, akkor hűvösebb időben bepárásodik, és nem látszik semmi...

fűtő modul (tető)bizony... a világítás a hűtőszekrény eredetije :-D

kettő darab ventillátoros hősugárzó van a tetejére építve (fűtés, légkeverés)

a ventillátorok 10 másodpercenként felváltva működnek 10 másodperc szünettel

(egyik ventillátor,szünet,másik ventillátor,szünet...)

párásítás, forgatás, frisslevegő befúvás

a párásítást egy desztillált vízbe merülő csőfűtőtest végzi

(a struccoknál ez nem kellett, ott inkább el kellett vonni a párát a keltetőtérből)

itt már látszik, hogy van megoldva a forgatás... (billenik az egész tojástálca)

a nagy méret ne zavarjon senkit, strucctojásokról szólt ez a történet :-)

tojástálca előrebillentve

tálcapróba, mikor a tojástálca előre van billentve

tálcapróba, mikor a tojástálca hátra van billentve

fapeter Creative Commons License 2008.07.30 0 0 62
ezért jött létre a topic! :-) sok sikert!
Előzmény: tomkay (61)
tomkay Creative Commons License 2008.07.30 0 0 61

Köszönöm a biztatást:)

De viszont akkor sok segítséget fogok kérni tőled,ha belefogok.

Előzmény: fapeter (58)
kukori5 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 60

Bocsi megyek majd késöbb visszajövök .

Megyek füzfát ültetni elborult az ég legalább lesz 1 kis ESÖ:-)))))

Előzmény: fapeter (59)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!