A tápventi sem olcsó főleg, ha többet veszel mert 1 nem elég, sőt még 12v-ot is elő kell állítanod. Ha nem olyan nagy a leendő keltetőd szerintem 1 elszívó ventillátor is megteszi amit a tojások alá lefelé fordítva szerelsz be. Nem kell 12V és min. 100m3/h levegőt szállít, ráadásul pár méter vezetéket is kihagyhatsz. Ez már biztos megkavarja odabent a cuccot.
Tényleg erre nem is gondoltam. A másik a hatalmas zaj. Elég sz@r úgy aludni, h a másik szobában megy egy hajszárító. Az enyém kint van a kerti házban (30m), de még így is hallom a szerverventi hangját.
Derajo! A hajszárítóval az a probléma, h koncentráltan adja le a hőt és a légmennyiséget, ami annyit jelent, h a közelében levő tojások nagy hőingadozásnak lesznek kitéve és elhal az embrió. Ha ezt sikeresen megoldottad mondjuk légterelőkkel akkor is időnként ki kell kapcsolni, amit 1 hőfokszabályzónak kell vezérelnie, mert az pár száz wattos fűtőszál reggelire már megoldja neked a főtt tojást. De megoldható. (annyit még, h a biztonsági bimetálon állítani kell, mert folyamatosan közel 40 fokos levegőt szív be és hamar túlmelegedhet)
És kvázi lényegtelen, h mekkora a teljesítménye, mert 1 tojás kikeltetéséhez mindig ugyanakkora hőmennyiségre van szükség. Ez annyit jelent, h amíg a kisebb fűtőszál 2-3 percig is műkszik addig a nagyobb 10 mp alatt adja le uazt a hőmennyiséget. Szóval, ha azt akarod, h olcsóbb legyen a keltetésed, akkor a jó hőszigetelésre menj rá, ott lehet spórolni. És a helyesen beállított szellőzésen. Ha a szükségesnél több friss levegőt engedsz be, az is csak az áramot fogyasztja. (a kisebb fűtőszál kisebb hőingadozásokat produkál ezért jobb, de januárban nem valószínű, h a kerti sufniban fel tudja melegíteni a kellő hőfokra)
Lehet kapni 2-3000ért fürdőszobai fűtőventillátort (a legkisebbet) és 6000ért hőfokszabályzót. Vagy a nagyi szobai ventijét és közönséges izzókat használni fűtés gyanánt a legolcsóbb megoldás.
Kézi forgatás lenne, addig nem kell keltetőbe tenni, a kotlós is leszáll a tojásokról néha. 2 éve tervezem keltető építését és csak a mai napon kezdtem el csinálni is valamit :-) . Rájöttem, hogy innen az asztal mellől elég nehéz lesz kitalálni az elhelyezést. A hátára fektetett gondolatot elvetettem, de a második variációt is, miszerint az oldalára lenne döntve és az ajtó lefele nyílna. Egyenlőre marad az eredeti állított tervem. Most előkészítettem a hűtőszekrény dobozát, kivettem a fagyasztó részét, lecsupaszítottam a csövektől, kábelektől, körbevágtam forró késsel az ajtón belül a műanyag borítást, mert sört nem akarok beletenni és csak a helyet foglalja. A hőszigetelés megmaradt, csak vékonyabb lett az ajtó. Most is réteges elhelyezésben gondolkodom, de ebben már esélyt látok egy automata forgató kivitelezésére is. Szünetmentes táp ezen is lesz, illetve már megvan, csak le kell szednem erről a gépről :-))) . A szabályozó típusa KD48D2, és itt van leírás róla: http://www.hagamat.hu/hagamat/gyartmany/kd48d.html 6000 Ft-ért vettem hőmérővel együtt. Még nincs itthon, mert tegnap ütöttem le egy aukciós oldalon. Használatlan, még a dobozában van. Leírás nem tudom, hogy lesz-e hozzá, állítólag konfigolni kell a berendezéshez. Elvileg nagyon pontos. Páramérésre egy kis digitális műszert fogok használni egyenlőre, ami egy egyszerű szobahőmérő. Régi, úgy kaptam valahonnan. Mér belső, külső hőmérsékletet meg párát. Nem hiszem, hogy pontos lenne, de arra jó, hogy hozzávetőlegesen tudjam a páratartalmat ellenőrízni. A tojás változtatja a páratartalmat? Úgy értem, hogy néhány napig tesztelni fogom tojás nélkül. Kell rá számítani, hogy a nagyjából belőtt páratartalom változni fog, ha tojás lesz benne? Hú kicsit hosszúra sikerült. Majd írok a fejleményekről. Egyenlőre azon gondolkodom, hogy mit használhatnék tálcának, amibe a tojások kerülnek. Gondolom olyan kellene, aminek van alja, hogy oda potyogjanak a csibék, de ugyanakkor a levegő szabadon áramolhat rajta keresztül, a tojások meg egy rácson vagy rudakon lennének. Fűtésnek 40 W-os izzókat gondoltam. Alulra kettőt meg felülre kettőt az egyenletesebb hőeloszlás érdekében. Egy rakás PC tápventillátorral oldanám meg a levegő cirkuláltatását. Alul és felül furatok lesznek a hűtő falában, hogy mindíg menjen be friss levegő. Ezt egy gyárin láttam. Eredetileg csak időnkénti befúvatást akartam, mert így többet kell fűteni jóval. Örömmel vennék kritikát, tanácsot! Köszönöm! Üdvözlettel: Bfg10k
Én a "többrétegü keltetést" pont a forgatás nehézkessége miatt vetettem el!
bár itt is megoldható, ha valamilyen széles hevederen fekszenek(!!) a tojások egy keretben, és a heveder 2 óránként ciklikusan oda-vissza (!!) jár,így gurulnak rajta a tojások, minek következtében forognak :-) a heveder mozgásának útját úgy kell megválasztani, hogy a tojás közel 180 fokot görögjön.
Azért nem szabad egy irányba görgetni a tojásokat, mert úgy a jégzsinór felcsavarodik, és elszakad!! - emmiatt a fejlődő embrió elpusztul.
Amig kiveszed a felső polcot, és az alsón forgatod (gondolom kézzel) a tojásokat,
hová teszed a felső tálcát? másik keltetőbe?
Nem kell a PID szabályzás! de, ha már megvan... (milyen típus, mennyibe került?)
(kukorinak: PID = arányos-integráló-diferenciáló ezálltal gyors felfűtést,
és rendkívül pontos hőntartást lehet elérni)
ágyúval verébre... akár a sima étermembrános
kapcsolgatás is megtenné megfelelő elhelyezéssel!
nálam inkább kevesebb tojás (tyúktojásból kb 130) fér bele,
viszont cserébe full automata... :-)
beleteszem a tojást, néha öntök bele vizet akkor ellenörzöm a paramétereket,
ha áramszünet lenne megy a szünetmentes, és 3 hét múlva kiszedem a csibéket.
Sziasztok! Örülök, hogy itt összegyűlnek a keltetőépítők. Most vettem egy PID szabályzót a hőfokszabályozáshoz. Hűtőszekrényből lenne az én keltetőm is. Eddig sajnos nem adta ki az eszem, hogy lehetne a hátára is fektetni a dobozt, de mindjárt a 2. hozzászólásból tanultam valamit. Az lenne a kérdésem, hogy több szintesre el lehet készíteni a keltetőt? Arra gondolok, hogy a hátára van borítva a hűtőszekrény, alul a párologtató, fölötte a fűtés, fölötte egy kivehető polc, amin egy réteg tojás van, fölötte néhány centi légrés és még egy kivehető polc még egy réteg tojással. Valahogy szellősen, a levegőkeringetés miatt. A két polc között lenne a hőmérő érzékelője. A fűtés két izzó lesz. Ez így jó lenne? ja meg alul oldalt néhány furat és a tetején is a friss levegő miatt. A forgatásnál kicsit nehézkes lenne a felső polcot mindíg kivenni, de valamit valamiért. Így 2x annyi csibe lenne :-). Üdvözlettel: Bfg10k
jah, ha csak mérni akarsz, akkor egyszerü hömérséklet-páratartalom mérö
egységet lehet venni pl a MM-ban. pár db ezresért.
de ez keltetöben csak tájékoztató jellegü adatokat képes adni, mondjuk a páratartalom eléggé korrekt, de a hömérséklet az eléggé nagyot csal a keltetöhömérökhöz képest.
a páratartalomnál nem nagyon számít +- 5-10%,
ezért felel meg a párologtató tálcás megoldás is a páratartalom beállítására.
rtem. De akkor ehhez kell valami ami méri a páratartalmat. Azt is lehet csinálni? Vagy egyszerűen venni egyet a páratartalommérő boltban? :))) (vicc vót)
Oké,Tisztasor.Csak a nagyságához képes kevésnek tűnt a tojásszám.Mindamellett ha mondjuk a szűkebb rokonságnak szeretnék keltetni akkor az 50db-os már kevés is.
Elektromos, elektronikus dolgokban is szívesen segítek.
A fütésröl annyit, hogy ha nagyobb fütöteljesítmény van beépítve, akkor a szabályzásnak kell megfelelöen gyorsan müködni, és így a felfütés gyorsabb lehet,
számottevö túllendülés nélkül.
Többet fogyasztani nem fog, akkor sem, ha - dúrva számot mondok - 3kW-os fütötés van benne, mert az elektronika csak az "elszivärgott" höt fogja pótoltatni.
tehát a fogyasztást jelentösen befolyásolja a doboz szigetelése.
Ez nagyon profi. A villamossághoz én sem értek ezért gondoltam a gyári fűtést. Csak esetleg, ha egy nagyobb kapacitású dobozt csinál az ember akkor éri meg az én verzióm.
Sajnos most csak a "struccproject"-nél készült képeket találom a keltetőről...
de ezek is érdekesek lehetnek
Ablakot feltétlenül csináljatok rá nagyon hasznos!!!
kell 2 db PLEXI lap, aminek mindkét mérete kb 2 cm-el nagyobb
a dobozra vágott nyílásnál, aztán 4-6 csavarral a PLEXI lapokat össze kell csavarozni, úgy hogy az egyik kívűl, a másik belül legyen. így marad 1 cm "takarás" körbe a szélénél...
aztán már adott is a "valamennyire hőszigetelt ablak" ha 1 rétegő, akkor hűvösebb időben bepárásodik, és nem látszik semmi...
bizony... a világítás a hűtőszekrény eredetije :-D
kettő darab ventillátoros hősugárzó van a tetejére építve (fűtés, légkeverés)
a ventillátorok 10 másodpercenként felváltva működnek 10 másodperc szünettel