Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2008.11.02 0 0 4916

Arkadija:

Arkadija

 

Ezt két éve a pécsi kutatóintézet szüreti bemutatóján fozótam. Annyit tudok, hogy rezisztens.... itt egy link arról kiknek van: szaporítók

 

A szultánok gombabetegségekre? Hát nincs sok tapasztalatom ,de azon tuti  nem rezisztensek, én permetezem őket. Van magvatlanból rezisztens, de nem ezek. 

Előzmény: atrego (4914)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.11.02 0 0 4915
Hát nem korai.... :) de feléd be kell érnie. Lényeg hosszúra - min. 5-6 rügyre- metszeni mert az alsók nem is nagyon teremnek, de hajtásonként 1 max 2 (ha kisebbek) fürtöt hagyni. Lisztharmatra, fagyra érzékeny és ha rossz az idő virágzáskor eléggé madárkásan köt. Egyébként kiváló :) (Remek íz, látványos, jól tárolható.)
Előzmény: kardhal01 (4913)
atrego Creative Commons License 2008.11.02 0 0 4914

Sziasztok!Ki ismeri az Arkadia nevű szőlőfajtát?Milyen fajta  ez,milyen jellemzőkkel?

Ezek a Szultánok mennyire érzékenyek?

Előzmény: Cirfandlia (4911)
kardhal01 Creative Commons License 2008.11.01 0 0 4913
Szia!

Látom van Afuz Ali nevű csemege szőlőd. Én most ültettem és az a kérdésem, hogy rendesen be tud érni? Szeged környékére ültettem.
Előzmény: Cirfandlia (4911)
atrego Creative Commons License 2008.11.01 0 0 4912
Sziasztok!Ki ismeri az Arkadia nevű szőlőfajtát?Milyen fajta  ez,milyen jellemzőkkel?
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.27 0 0 4911
Sztem ez eléggé fajtafüggő is, persze nem figyelmen kívül hagyva a terület mikroklimatikus viszonyait - őszi ködre, erős lehűlésre, szélre gondolok itt elsősorban.
Pár kép még kint levő szőlőkről, ezek némelyikénél is eléggé élő lomb van még:

1. korábban ígértem, Fehér szultán - a fehér mazsolaszőlő, magvatlan, apró, édes egyébként semleges ízű. Lugason nevelem, a fürtök főleg egy vízszintes lombfal alatt szabadon lógnak kb 240 cm magasan.
Fehér Szultán











2. Fekete szultán a fehér párja, ez már korábban édes volt, itt határozottabb mazsolásodás indult, gyakorlatilag rothadás nélkül.
Fekete Szultán











3. Nimrang - igen késői, és rendkívül látványos, jól eláll, karácsony táján az ünnepi asztal sztárja, a cirmosan rózsaszín óriási bogyóival, és még az íze is rendben van. Most kezd édesedni - ITT a Mecsekalján, és még jelentős asszimiláló lombbal bír.
Nimrang











4. Afúz Ali - az ismert késői csemegeszőlő - minden évben ebből teszünk el, most kicsit a lisztharmat megkapta, nem annyira szép.
Afúz











5. Rizamat - Egy kakukktojás, ezt kb egy hónapja fotóztam már és nem a tőkén; de a különleges formája miatt érdekes lehet. Sajnos nagyon érzékeny éréskor az esőre, azonnal reped. Viszont nagyon roppanós és jóízű húsa van....
Rizamat
Előzmény: Zalancelot (4908)
Atis44 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 4910
Sikerült még pénteken leszüretelni kb 22q lett. A minőségben pozitívan kellett csalódnom, mert alul értékeltem az előzetes mérések és mások által hallott eredmények alapján. Zúzás után közvetlenül 18 as volt és 6-7 órás áztatás után 20 fokig emelkedett. Apám nem akarta elhinni, nem hitt a szemének még anyámmal is megnézette. Sikerült még kb 35kg asszút szedni, még nem tudom pontosan mi lesz a sorsa lehet hogy feldolgozzuk otthon, de val.szeg eladjuk.
atrego Creative Commons License 2008.10.26 0 0 4909
Sziasztok!Valójában a Crimson és Thompson seedless mennyire rezisztens?Csak mert ezt írják róluk....
Zalancelot Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4908

Félelmetes, mennyi zöld levél van még.

Felénk már van tőke, amin mutatóba is alig van, de a legtöbbje is zömét lehullatta.

Kuriózumként berakom ezt a képet (ma csináltam telefonnal), lehet találgatni a sporiknak vajon miféle lehet.

 

Előzmény: RAMBO (4906)
BZoltan Creative Commons License 2008.10.23 0 0 4907
Szabolcs részben jól tippelt, az alsó az hárs a felső pedig furmint.
Előzmény: Törölt nick (4904)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.23 0 0 4906


Nálam a sárga muskotály se töppedt ennyire. Ez a kép két hete készült.
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2008.10.22 0 0 4905

Feri!

 

Ha jól sejtem, 2008-as hárslevelű szüretkor a Somlói Apátsági Pince tőkéin.

 

HSZ

Előzmény: Törölt nick (4904)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.22 0 0 4904
Ez mi?
Előzmény: BZoltan (4903)
BZoltan Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4903
Ilyesmiről lenne szó:

fürt1fürt2
Előzmény: BZoltan (4902)
BZoltan Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4902
Eső nálunk nem esett és az időjárás tökéletesen alakult, rendesen betöppedtek a szemek. A legnagyobb jelentősége amúgy a fürtválogatásnak volt, szóval a kevésbé érett fürtök nélkül már a múlt héten is 20-21 körül lett volna és azok nélkül mostanra kigurulta magát szépen a hárs. De mondom, nem mindent szedtünk le csak azt ami frankón nézett ki. ízre amúgy a savak is korrektek. A gyümölcs Kinézetre és a must ízre nem marad el a 06-os, 07-es hársétól, mennyiségileg viszont elmarad mindkettőtől.
Előzmény: Cirfandlia (4900)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4901
Elmész a fenébe :)))
24-es rizling.
Előzmény: BZoltan (4899)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4900
Pont egy hete írtad a hársra, hogy 19. 3-4 hete meg 16 volt. Hogy a fenébe ment így fel? Vagy durván betöppedt? akkor viszont eléggé koncentrált savakkal is kell bírnia, mértétek? (most pénteken ráadásul jó kis eső is volt - legalábbis felénk > 20 mm)
Előzmény: BZoltan (4899)
BZoltan Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4899
Na, akkor néhány sor kivételével megvagyunk az idei évvel. Ma jött le a furmint első fele (a másikat kinhagyjuk) 23.5 mustfokkal de nagyon szerény lémennyiséggel. A hársra sem panaszkodhatunk, mert a fürtválogatás meghozta az eredményét és 22-24 mustfokkal került hordóba az anyag. A rilzlingből a mienk 24 mustfokra nőtte ki magát és a nagyapám szőlőjében még fennhagyunk párzsáz kilónyit.
Minden jel arra mutat, hogy lesz küvé 2008-ban, de a várakozással ellentétben nem több mint tavaly.
GLEVENTE Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4898
A névadás körülményeiről szőlészeti körökben keringő mendemondákról ajánlom figyelmedbe a 1718-as HSZ-t.
Előzmény: Cirfandlia (4895)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.18 0 0 4897
Elnézést mindenkitől, kicsit szétszórt vagyok, nem pont ezt akartam írni.
helyesen:
"Hoppá, ez _NEM_ Mathiász, íme: "
Előzmény: Cirfandlia (4895)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.18 0 0 4896
link lemaradt (http://www.kocsisp-mezg.sulinet.hu/Iskolankrol/nevadonk.htm)

Másik, Tokaji jelentéshez Atis44-nek:
Nem akarlak elkeseríteni, de túl alacsony a mustfokod az aszúsodáshoz, 18,19 MM alatt a botritisz rossz verziója lép fel a bogyókon, nem a nemes rothadás. A 17 MM is amit el szeretnél érni csak épp egy nagyon gyenge alk. tartalmú ~10,6 "borra" elég ha nem javítod.
Merre van konkrétabban a szőlőd, milyen fekvés, milyen művelésmód, terhelés, volt e komolyabb növényvédelmi gond idén?
Előzmény: Cirfandlia (4895)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.18 0 0 4895
Hoppá, ez Mathiász, íme:
"Kocsis Pál titokban a kadarkát és a Mathiász Jánosné muskotályt keresztezte, majd a keletkezett hibridcsaládból választotta ki az általa elnevezett Bernáth János fajtát. Ez a fajta színanyagban gazdag vörösbor-szőlőfajta, amely a homokon született és messze meghaladta a kadarka tulajdonságait. „A sikert Mathiász nem kis irigységgel ismerte el." (Kozma 1985)"

innen:
Előzmény: taormina1 (4886)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.10.18 0 0 4894
Hát akár lehet az is, bár nálam jóval tömöttebb fürtöket produkál. A rövid metszés viszont ennél a fajtánál nem lehet oka a terméketlenségnek, mert eltérően a csemegék többségétől ez a fajta 2 rügyesre metszve is rogyásig tud fürtöt hozni, úgy hogy ritkítani kell.
Előzmény: atrego (4893)
atrego Creative Commons License 2008.10.17 0 0 4893
ez szerintem Mathiasz Jánosné Muskotály.Próbálj hosszabbra metszeni,akkor terem
Előzmény: taormina1 (4886)
sárfehér Creative Commons License 2008.10.17 0 0 4892
Sziasztok

Néro és Moldova sima szőlővessző érdekelne .
Az első fagyok után, ha lemegy a levele ,hogy még el tudjam vermelni a tél beállta előtt.
Szeretnék belőle ültetni tavasszal.
Cserébe tudok adni aranysárfehéret.

köszi
lalá Creative Commons License 2008.10.16 0 0 4891
-Nagyon helyes. A Simon-Júda napját tartani kell. Már a hagyomány miatt is. (hihi)
Előzmény: Atis44 (4889)
taormina1 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 4890
Virágzás elött vagy utána, (esetleg helyette) fogyasztottad? Hmm...kétméteresre is nyugodtan megnöhetett volna.
A fagyok elött vágd le a szárát, szedd föl, és földdel együtt tedd le a pincébe, ne közvetlenül a földre, mert akkor elrohad, hanem valamilyen ládába.

Miért kell oltani? Hogyan? Mivel? Nem ismered a nevét?

Mindig csodálom az írásaidat különben, hogy micsoda szeretettel, lelkesedéssel és szakértelemmel írsz ezekröl a boros témákról.
Előzmény: RAMBO (4887)
Atis44 Creative Commons License 2008.10.15 0 0 4889
Jelentés Tokaj-Hegyaljáról Az én szőlőm még kint van és még kint is marad legalább okt 25-ig én szívem szerint csak rá egy hétre szüretelnék, de akkor nincs családtag aki eljönne(nov1-miatt) szüretelni. Hivatalosan csak hétvégén kezdődik a szüret, de már több kisebb parcelláról betakarították a termést. (sok seregély és rothadás miatt) Cukorfokok alacsonyak 15 körüliek.
A szőlőmben sok fürtön megindult a jó rothadás is(aszúsodás) főleg a furminton. Köszönhető az okt 4-től 5-ig tartó özönvíznek 20 óra alatt kb 15 mm eső esett le.(szept.6 és okt.6 között 72mm eső esett) Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Most kivárok az aszúra, a cukorfok miatt amúgy is kellene várni sajnos okt 11.-én is még csak 16 fokos volt. Pedig előtte 1 hét napos idő volt, de okt 4.-én is fokoltam az eső előtt akkor is 16-os volt. Következtetés: Az egy nap esőt 1 hét napos idő tudott korrigálni :(.
Remélem még legalább 17 ig felkúszik a cukorfok 25-ig, ha nem lesz egy jó kis eső addig.
Mennyiség átlag alatti max 20q.
Előzmény: Cirfandlia (4883)
Ferig Creative Commons License 2008.10.15 0 0 4888

Vegyél ki belőle egy pohár levet, kóstold meg édes-e még, hallgatsd meg pezseg-e és ha ezek után is úgy látod, hogy még nem indult be a forrása, ne várj vele, olts be élesztővel, úgy ahogyan az a tasakra rá van írva.

Előzmény: szalonspicc (4885)
RAMBO Creative Commons License 2008.10.15 0 0 4887
Esetleg oltani kellett volna...

A virág, amit adtál, méteresre megnőtt, nagyon szép volt, amíg el nem virágzott.
És nagyon finom a gumója. :DDDDDDDDDDD
Előzmény: taormina1 (4886)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!