Kép alapján meg lehetne mondani hogy milyen fajta melyik klónja?
Van egy zöld veltelini szőlőnk,és még a 80-as években ültették a katonák és összekeverték a vesszőket.A négy sorból 2 fél chardonnay lett,de jóval nagyobb fürtjei van mint az após chardonnay-ának.
Augusztus harmadik dekádjában érik; fürtje nagy, ágas-vállas, közepesen tömött; bogyója nagy, sárgászöld, tojás alakú; íze finom fűszeres, húsa ropogós, lédús, héja vékony, olvadó. Növekedése középerős, igen termékeny, bőtermő, fekvés és talaj iránt nem igényes, fagytűrése közepes, lombozata ritka; peronoszpórával és lisztharmattal szemben közepesen fogékony, rothadásra kevéssé hajlamos. Rövidcsapos metszést igényel.
Ennyi információ van róla birtokomban.
Tud valaki Pegazus szőlő szaporítóanyagban segíteni? minden megoldás érdekel!
Más, 5 hete volt nálunk a szüret és még mindig forr a borom, továbbá jelentős maradékcukor van benne.... kíváncsi vagyok mi lesz a vége, kierjed e szárazra vagy megáll. Mondjuk egy kis hideg ebben segítene, ami nem akar egyelőre jönni.
Mégmás, leszedtük a Moldovát tegnap, mert kezdett rájárni már a róka. Idén hihetetlen szép, jól beérett ízes, édes. Többször felmerült itt mostanában a fórumon; csak ott próbálkozzatok vele, ahol igen jó a fekvés és hosszú a tenyészidő, mert borzasztó késői. (és nem túlterhelni, mert akkor nem érik be.)
Ezt két éve a pécsi kutatóintézet szüreti bemutatóján fozótam. Annyit tudok, hogy rezisztens.... itt egy link arról kiknek van: szaporítók
A szultánok gombabetegségekre? Hát nincs sok tapasztalatom ,de azon tuti nem rezisztensek, én permetezem őket. Van magvatlanból rezisztens, de nem ezek.
Hát nem korai.... :) de feléd be kell érnie. Lényeg hosszúra - min. 5-6 rügyre- metszeni mert az alsók nem is nagyon teremnek, de hajtásonként 1 max 2 (ha kisebbek) fürtöt hagyni. Lisztharmatra, fagyra érzékeny és ha rossz az idő virágzáskor eléggé madárkásan köt. Egyébként kiváló :) (Remek íz, látványos, jól tárolható.)
Sztem ez eléggé fajtafüggő is, persze nem figyelmen kívül hagyva a terület mikroklimatikus viszonyait - őszi ködre, erős lehűlésre, szélre gondolok itt elsősorban. Pár kép még kint levő szőlőkről, ezek némelyikénél is eléggé élő lomb van még:
1. korábban ígértem, Fehér szultán - a fehér mazsolaszőlő, magvatlan, apró, édes egyébként semleges ízű. Lugason nevelem, a fürtök főleg egy vízszintes lombfal alatt szabadon lógnak kb 240 cm magasan.
2. Fekete szultán a fehér párja, ez már korábban édes volt, itt határozottabb mazsolásodás indult, gyakorlatilag rothadás nélkül.
3. Nimrang - igen késői, és rendkívül látványos, jól eláll, karácsony táján az ünnepi asztal sztárja, a cirmosan rózsaszín óriási bogyóival, és még az íze is rendben van. Most kezd édesedni - ITT a Mecsekalján, és még jelentős asszimiláló lombbal bír.
4. Afúz Ali - az ismert késői csemegeszőlő - minden évben ebből teszünk el, most kicsit a lisztharmat megkapta, nem annyira szép.
5. Rizamat - Egy kakukktojás, ezt kb egy hónapja fotóztam már és nem a tőkén; de a különleges formája miatt érdekes lehet. Sajnos nagyon érzékeny éréskor az esőre, azonnal reped. Viszont nagyon roppanós és jóízű húsa van....
Sikerült még pénteken leszüretelni kb 22q lett. A minőségben pozitívan kellett csalódnom, mert alul értékeltem az előzetes mérések és mások által hallott eredmények alapján. Zúzás után közvetlenül 18 as volt és 6-7 órás áztatás után 20 fokig emelkedett. Apám nem akarta elhinni, nem hitt a szemének még anyámmal is megnézette. Sikerült még kb 35kg asszút szedni, még nem tudom pontosan mi lesz a sorsa lehet hogy feldolgozzuk otthon, de val.szeg eladjuk.
Eső nálunk nem esett és az időjárás tökéletesen alakult, rendesen betöppedtek a szemek. A legnagyobb jelentősége amúgy a fürtválogatásnak volt, szóval a kevésbé érett fürtök nélkül már a múlt héten is 20-21 körül lett volna és azok nélkül mostanra kigurulta magát szépen a hárs. De mondom, nem mindent szedtünk le csak azt ami frankón nézett ki. ízre amúgy a savak is korrektek. A gyümölcs Kinézetre és a must ízre nem marad el a 06-os, 07-es hársétól, mennyiségileg viszont elmarad mindkettőtől.
Pont egy hete írtad a hársra, hogy 19. 3-4 hete meg 16 volt. Hogy a fenébe ment így fel? Vagy durván betöppedt? akkor viszont eléggé koncentrált savakkal is kell bírnia, mértétek? (most pénteken ráadásul jó kis eső is volt - legalábbis felénk > 20 mm)
Na, akkor néhány sor kivételével megvagyunk az idei évvel. Ma jött le a furmint első fele (a másikat kinhagyjuk) 23.5 mustfokkal de nagyon szerény lémennyiséggel. A hársra sem panaszkodhatunk, mert a fürtválogatás meghozta az eredményét és 22-24 mustfokkal került hordóba az anyag. A rilzlingből a mienk 24 mustfokra nőtte ki magát és a nagyapám szőlőjében még fennhagyunk párzsáz kilónyit. Minden jel arra mutat, hogy lesz küvé 2008-ban, de a várakozással ellentétben nem több mint tavaly.
link lemaradt (http://www.kocsisp-mezg.sulinet.hu/Iskolankrol/nevadonk.htm)
Másik, Tokaji jelentéshez Atis44-nek: Nem akarlak elkeseríteni, de túl alacsony a mustfokod az aszúsodáshoz, 18,19 MM alatt a botritisz rossz verziója lép fel a bogyókon, nem a nemes rothadás. A 17 MM is amit el szeretnél érni csak épp egy nagyon gyenge alk. tartalmú ~10,6 "borra" elég ha nem javítod. Merre van konkrétabban a szőlőd, milyen fekvés, milyen művelésmód, terhelés, volt e komolyabb növényvédelmi gond idén?