Tegnap nyélbeütődött az üzlet. Hogy végül is jól döntöttem-e? Majd az idő eldönti. Rögtön próbavezetés gyanánt, meg merthogy mégiscsak első kocsim :) mentünk vele 230 km-t. Igazából semmi hibát nem éreztem rajt. Autópályán, városban, városok között szaladgáltunk és jól ment. A szerelő is rábólintott. 3750-ra esett az ár végül. S íme 2 kép Móricról, merthogy már neve is van :)
Ha a gyári cuccokhoz ragaszkodsz (pl. vezérlés részeinél pont szoktak), akkor az alkatresz.eu-t, vagy mullerauto.hu-t javaslom.
Előbbinél 15%, a másiknál sávosan 25eFt fölött már 25% a kedvezmény a listaárakból.
Ha utángyártott, akkor Bárdi/Unix/Láng stb. Ha itt is kedvezményt szeretnél, akkor az autoteka2000.hu-n keresztül vedd a dolgokat, 25-30% kedvezménnyel. Ugyanott vannak jó áron olajok is.
A vezérléskészlet a szíjas autókhoz 30 max. 40 eFt görgőkkel, vízpumpával. Munkadíjjal együtt kb. 50-ből jön ki.
Maga az olajcsere, meg a különféle szűrők már nem ilyen jelentős tétel. A gyári olajszűrő pl. ~600Ft a benzinesekhez.
A láncos autóknál drágább a lánc, viszont nincs benne a vízpumpa. Pl. a kis 1.3-as JTD-khez 20e a készlet, feszítő, lánc, meg a fogaskerekek.
2.0-hoz valószinű drágább, de azért 100e alatt tisztességesen rendbe lehet rakni azt is.
Ha a szerelo szerint nem kell, meg szerintem is jo, akkor a lanc, meg miegymas ami ezzel jar marad, ellenkezo esetben lesz csak a csere. Viszont egy ujabb praktikus amde kezdo kerdes: mindezek (lanc, gorgok, olajcserek stb. ) mibe kerulnek hozzavetolegesen? Szamoljak 100-el, vagy azert kevesebbol is kijon? A fekek teljesen ujak, ahhoz nem szandekszom hozzanyulni.
Sajna nem igen fog összejönni a találka, összevonták az órinkat, így csak szombaton leszek Nyíregyen, akkor meg reggeltől estig suliba, itthon vagy már egyébként, meddig?
Vezérműlánc=motor élettartam....háááát,láttam mér Bmw-t,mercit szakadt lánccal(!)pedig ugye nem camping biciklis lánc van rajta ,mint mondjuk a Scorpiokon(2.9)....
Félreértettél :-) Azt tudom hogy sok vezérműláncos autó van, például az 1.4 twinport is amiket raknak az astrákba. nyilván ezekkel mindmind találkoztam de arra gondoltam hogy fingom sincs ezekben mit kell cserélni és milyen időközönként meg hogy mi hajt mit... nem olvastam a kezelési útmutatójukat :)
"Ráadásul lánccal nem is szoktak vízpumpát hajtani." Ezt nem tudtam, nem találkoztam még konkrétabban láncos autóval. De akkor azoknál mi hajtja a vizpumpát?
Van láncos autóm, ha nincs megnyúlva, nem csörög a lánc szerintem nincs értelme cserélni. Ez nem fog elszakadni mint a szíj.
Elvileg kiszolgálja az autó élettartamát, de tényleg meg kell nézni a szervízutasításban.
Ráadásul lánccal nem is szoktak vízpumpát hajtani.
De ha csere, akkor görgőkkel együtt, mint a szíjnál.
Fékfolyadékot/hűtőfolyadékot viszont simán cserélnék, 3 évente előírás azt hiszem. Előbbinek vízfelvétele van (csökken a forráspontja), a másik meg elsavasodik (alu cuccoknak árt).
A vezérműlánc úgymond a biztonság kedvéért lett emlitve. Főleg ha kereskedésből veszed, nem tudni valós-e a km óra állása vagy sem. ezért jobb biztosra menni. az ecotec benzines pajtásainál 60ezrenként kell cserélni szijat + a hozzávalókat. a 2.0 DTI láncos, ezért az nem kell olyan sűrűn cserélni (nincs tapasztalatom a DTI-vel, hogy mit ir elő a szervizkönyv), de mivel használtan veszed jobb biztosra menni. Na és persze ott a vizpumpa amit a vezérműlánc hajt, és az biztos nem birja annyi ideig mint maga a lánc... Azt hogy kell-e mellette még cserélni valamit (pl görgőket) nemtudom...
Ha minden jól megy, szombaton lesz tesztvezetés és akkor visszük el a kocsit megnézetni, és ha OK akkor boldog Vectra tulajdonosok leszünk. Már egyszer kérdeztem, hogy miket kell cserélni/megnézetni, akkor ez a válasz jött: "Amit cserelnek az a vezermulanc-mivel ezzel a mocival lancos es a feszito szett+vizpumpa-igy 1 jo darabig nyugodt lehetsz....+ugye szurok es olaj csereje a fekolajjal egyutt....", bocs, de ezt nem teljesen tudom érteni. (a kinézett kocsi 2001 vectra kombi, 2.0 DTI) Szóval ennél a típusnál nem vezérműszíj, hanem -lánc van? Akkor nem kell cserélni? Vagy akkor is érdemes? És akkor pontosan mit is? Bocs az értetlenkedésért, első kocsim lesz.
Valahonnan igen. :-D Bár az enyémnek azért van benne némi extra is. Pláne az új hátsó dobbal.
Mondjuk ez a szerencsétlen veki már szanaszét van hajtva. Szép kéken füstöl, szóval ennél már pláne nem nagyon érvényesek a gyári olajfogyasztási értékek. Nem mellesleg elég buzi a gyerek, hogy lazán átmegy a teli piros lámpán. Qrrva nagy vagány frenky gyerek lehet.