Udv Fapeter! Ez a csöves megoldás nagyon megtetszett. Beszerzek hozzá könyököket meg egy darab csövet. Viszont a szellőző réseket kisebbre kell készítenem, nehogy ott menjen el a nyomás, a friss levegő meg nehogy fentről jöjjön be. Lenne még kérdésem: Úgy terveztem, hogy kézi forgatású lesz a keltető. A legjobban a kisipari kerek vagy szögletes lapos hungarocell keltetőhöz hasonlítanám az elvét. Lenne egy fakeret, arra kifeszítve valamilyen sűrű drótháló, amibe a tojásokat tenném. körülbelül egy hálós aljú fiókhoz hasonlítanám. Ebből a fiókból lenne több egymás fölött (4-5db). valahogy azt kell megoldanom, hogy a tojások között át tudjon áramolni a levegő. Nem tudom, hogy ami van hézag a tojások között, az elegendő-e 5 sornál, hogy átmenjen a levegő rajta. Illetve nem tudom, hogy egy fiók milyen magas legyen, két fiók között mekkora távolság legyen. Ha egy kicsit haladtam, készítek képet az eddigi munkámról. Megyek és folytatom, csak közben egy benzines fűnyíróval bajlódtam. Simson 51-es blokk, levágva a sebváltó rész, Schwalbe hűtés, láncfűrész behúzó összefabrikálva, fúnyírókés a főtengelyen. Az előbb volt a főpróba a sötétben, de sajnos lecsúszott a benzincső a tankról és az összes (kb. 1 dl ) benzinem elfolyt :D Üdvözlettel: Bfg10k
arra gondoltam, hogy ha már mindenáron a függőleges elrendezést akarod, hogy a ventillátornak nem is kellene a keltetőtérben lennie, hanem pl 80-as PVC csőbe
kényelmesen elfér egy szellőztető ventillátor,
(amit szükség esetén szabályozni is lehet)
két könyökkel a keltető hátuljára szerelve.
akkor viszont a keltető felső teréből kellene leszívnia a melegebb levegőt az alsó oldalba. (ott ömlene be, ahol régen a kompresszor volt. így nem foglal ez esem helyet a belső térből.
igy a levegő jobban rá van kényszeritve, hogy áthaladjon a tojások között.
a keltetésnek két szakasza van. az előkeltetés, és a bújtatás.
nálam az előkeltetésnél állnak a tojások, mert úgy +-45 fokot kell fordítani rajtuk,
és mechanikailag csak ezt engedhetem meg magamnak.
bújtatáskor pedig fekszenek a tojások, ugyanis akkor nincs forgatás
a bújtatás nálam a keltetés utolsó napja.
a kotlós is leszáll a tojásról. igen, ez így van. de mennyi időre?? egy jó gazdaasszogy, ilyenkor letakarja a tojásokat. és visszateszi a kotlóst, ha az nem akarna visszaülni.
mennyi idő alatt tudod megforgatni az alsó tálca tartalmát?
és ha azzal végeztél, még meg kell forgatni a felsőt is.
igen, a tojások emelik a keltetőtér páratartalmát.
mit fogsz keltetni?
a függőleges elrendezés szerintem intenzívebb levegőáramlást kíván, mint amit a kis ventillátorok képesek intézni csökkentett teljesítménnyel. de, ezt is ki kellene próbálni. lehetőség szerint több szinten is mérni kellene a hőmérsékletet.
Gyakorlatilag a kijelző egyben a hőfokszabályozó. Már írtam, de ilyen: KD48D2 http://www.hagamat.hu/hagamat/gyartmany/kd48d.html megcsináltam közben a párologtatót, meg kivágtam a hűtőszekreény tetejét a doboznak.
Készül a lakat a keltetőre :-) Nekem nem lesz benne semmi érintésvédelem. nem cicomázom, csak a lényeg lesz beépítve. Semmi fölösleges hibalehetőség. Még a kijelzőt is a tetejének a bal első felébe építem bele külön dobozba, hogy ne kapjon párát. Nameg az ajtóban lenne a helye, de félek, hogy megtörik egy idő múlva a kábel. csak néhány izzó, a ventillátorok meg a hőfokszabályozó. esetleg lámpa az ajtónyitásra. Meg annak egy visszajelző lámpa, ha esetleg nincs teljesen csukva az ajtó. Biztosítékokat sem rakok szerintem, mert, ha leold, akkor annyi a tojásoknak ( ha nem, akkor a keltetőnek :-))
120 liter az űrtartalma (hűtőszekrény). A ventillátorok véleményem szerint nem jelentős hőt termelnek. 12 Voltos ventillátorok, de én 8-9 Voltról fogom üzemeltetni, hogy bírják a folyamatos üzemet, és ne legyen túl nagy szél a keltetőben. Éppen keringeni fog a levegő. Mekkora szellőzőnyílás kell rá? Jó alul egy sor és felül egy sor? ja a kép meg sem közelítette a fél megát. 24 kbyte-os, telefonnal csináltam. azt írta, hogy nincs jogosulságom a művelethez.
Persze, de nemcsak az áram, hanem a venti is okozhat mechanikai sérüléseket. Egy védőburkolat ajánlott mindenképp. Főleg, ha egy ilyen kiscsibe hozzáférhet.
Van egy olyan ökölszabály, h 1 tojásra min. 1, de inkább 2W fűtőteljesítmélyt kell számolni. Az 1W a 20 fokos szobahőmérsékletű helységben elhelyezett keltetőnél elég.
0,5 megánál legyen kisebb a képed, csak akkor engedi. Ha nagyobb képszerkesztővel vedd kisebbre. A feltöltés után pedig ne felejtsd el még beszúrni is.
Üdv! Van néhány bontott tápventillátorom, úgyhogy a beszerzésével nincs gond és talán elég is lesz a darabszám. Elszívó ventillátort nem akarok beletenni, nem kell a szélvihar a tojásoknak. A tápventillátorok sem fognak teljes gőzzel menni. A cél az egyenletes keringtetés, nem egy pontból, hanem viszonylag párhuzamosan, egyenletesen fogom keringetni a levegőt. A tervek szerint legalább 10-12 ventillátor fog halkan forogni, a fűtés alul, felül termeli a hőt, a légáramlás pedig az egyik oldalon alulról felfele a másik oldalon fentről lefele fog történni, középen pedig elválasztó terelő lemezek lesznek. Egyenlőre a hőérzékelővel vagyok gondba, hogy hova tehetem, illetve milyen hosszú vezetéket alkalmazhatok, mennyire befolyásolja a mérést? Mostmár pörögnek az események, a lányom is kijött segíteni úgyhogy haladunk szépen. Üdv: Bfg10k