Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ali bá! A zöldbe fás oltásnál mikor kezd a rügy kibomlani?Én minden nap nézem,gondolom egy két hét is kell neki.A kis fás rügyet oltóviasszal bekentem a kiszáradás ellen.Jól csináltam?
Pinotnoir 777:A Kismis Moldovszkijról Kulicz hozzászólásából tudhatsz meg többet/127/.Amit én tudok róla azt itt leírom:
KISMIS MOLDAVSZKIJ:Moldáv fajta.Szülők:Pobeda X Kismis rozovíj.Közép-kései érésű.Fűrt:nagy,szárnyas,vagy vállas,átlagosan tömött,600 gr.Bogyó:kerek,vagy kissé ovális,4-6 gr.világos,vagy sötét lila,viaszos bevonattal.Bőre vékony,de tartós.Bogyó husos,ropogós,harmónikus ízű.Betegség ellenállás átlagos.Túlterhelve botrytisre hajlamosabb.Téli tárolásra alkalmas.Magnélküli fajta.Fagyállóság átlagos.
Fényképem nincs róla,nekem nincs ez a fajta a gyüjteményemben.
LAKEMONT:USA fajta./Cornell University,1972-ben regisztrálták/Szülők:Ontarió X Sultanina./62,5% vitis vinifera,37,5 % vitis labrusca/.Érési idő:közép-korai.Fürt:200-300 gr.hengeres,vállas,nagyon tömött/mint egy borszölő/.Bogyó:átlag2 gr.kerek,fehéres-zöld.Húsa szilárd,eper /labrusca/aromával.A bogyó magnélküli pici puha maggal.Esős időben a bogyó repedésre hajlamos.Gombákra rezisztens a botrytis támadhatja.
Izgaga: Olyanról nem hallottam hogy Belgrádi rezisztens.Utánanéztem a szakirodalomban,de ott sem bukkantam a nyomára.Persze attól még létezhet,hogy én nem tudom.Ha sikerül felnevelned,majd kiderül,hogy mennyire rezi.
Ami hasonló névvel fut. Belgrádi magvatlan,Belgrádi korai.
Köszönöm a leírásokat! Kismis Moldavszkijról van esetleg tapasztalatod? Még rendeltem a Starkl-tól Lakemont nevű fajtát, ez is magnélküli és rezisztens.
Ha megindulnak, tegyél fel képet róluk. Azt eddig nem is írtam, hogy a zöldbe-fás oltás esetében a korai érésű szőlőnél még meg is kóstolhatod az új szőlő termését. A fürtöt bátran meg lehet hagyni, ha nem túl fiatal tőkébe oltottad.
A hazánkban beszerezhető magnélküliek ,vagy kis puhamagvóak közül a legnagyobb bogyójú Rizomat-ot ajánlom,azután az egy kis puhamagvú Helikon szépét,bár ő lisztharmatra ézékenyebb,aBelgrád seedless/Belgrádi magvatlan/ szintén érzékeny lisztharmatra,ráadásul virágzáskor rosz idő esetén/2013/ rosszul termékenyül.A Ruby King seedless nagybogyójú lilás vörös,szintén rosszul termékenyül hideg esős időben.A Jupiterről /Rea/ nem tudok,mert tavaly ültettem./Róla bővebb leírást korábbi hozzászólásban találsz/Egyébként Kulicznak van róla tapasztalata.Ami nekem nagyon bejött,az a Vénusz.Ráadásul rezisztens is,óriási dekoratív levelekkel.
A hétvégén majd teszek fel róla,és még a Rizomatról és a Helikon szépe-ről is fényképes leírást.
Ali bá-nak üzenem,hogy sikerült a zöldbe fás oltás,úgy belejöttem,hogy 12 db.-ig meg sem álltam.
Amit egy hónapja az ablakban mini üvegházban gyökereztettem,10-20 cm.es hajtással tegnap a szabadba vittem/cserépbe/,a 14-ből 4-et./Thien San,Sato gigant-ezek japánok-,Arsenevskij/orosz magnélküli/,Jupiter /USA magnélküli/.A hosszú cserepeket a földbe süllyesztettem,rashel hálóval árnyékoltam.
Ma vettem észre, hogy egy hét alatt duplájára nőtt a lakásban (ez jó indikátor arra, hogy már gyökere van), épp ideje volt kitenni a szabad levegőre: Link (Szőlőskertek királynője, fehér Chasselas, Pannónia kincse gyökérnemes szőlődugvány felcímkézve, eredés 100%-os!). Ezek közül valamelyik szőlő kevésnek találta a helyet, így 2-3 hét elég volt arra, hogy kinője a cserepet: Link. Pár napot szoktatni kell a napfényhez, mielőtt kikerül a kertbe - majd kiderül melyik stréberkedik itt nekem. Chasselas-ra voksolok, bár az is lehet, hogy a Szőlőskertek királynője muskotály vagy a Pannónia kincse a ludas! Ez már a 3. cserép idén, amelynek tartalma a kertben köt ki, idén nagyon meg vagyok elégedve a dugványaimmal, korábban a szőlős fórumban már beszámoltam az előző turnusról, csak annyira sok a hozzászólás ott, hogy szinte elvész a rengetegben: LINK Itt van az egyik április elején kiültetett gyökeres Hamburgi muskotály (tél végi dugvány): Link. Köszöni szépen, jól van, szépen fejlődik; csak a csigák ne rágták volna meg a levelét!
Magnélküli csemegékből melyikek váltak eddig be nektek? Ezek közül van rezisztens is? Kismis Moldavszkijt (meg Évát, Hamburgi Muskotályt) ültettünk pár tőkét most tavasszal.
Egy-két éve én is ültettem Vostorgot ,de sajnos nem eredt meg (tőlük vásároltam két turnusban is több fajtát, a másik két kedvenc helyem ez és ez - előzőnél elég sok gyümölcsfát is vettem már, a munkám során mindig ott megyek el előtte).
Árkádiám viszont van. :-) Az idén tavasszal az volt az egyetlen, amelyik úgy 'fagyott el', hogy minden vesszőnél csak a vesszőalaphoz legközelebbi rügyek éltek, vagy azok sem; azt gyanítom, hogy valamiért ezek a vesszők már tavaly be se értek igazán és aztán persze, hogy elszáradtak..., olyanok voltak, mint a nagyon hosszúra engedettek vége: üres, fátlan, könnyű. Az összes többi fajta gyakorlatilag sértetlen volt, minden porcikájuk épségben áttelelt.
Fiuk en bejartam egesz Europat de a legfinomabb csemegeszolloket moldovaban ettem es ukrajnaban ez biztos, nyugateuropaban csak a kimondott nagyuzemifajtakkal talalkoztam azok se rosszak mind finom ez is biztos
VOSTORG:/216-29-7-1/: Orosz fajta.Szülők:Zaria Sieviera X Dolores X Russkij Rannij.Érési idő:korai érésű,110-120 nap.Fürt:500-700 gr.kúpos,laza.Bogyó:27 X 24 mm.6-7 gr.világos sárga,napos oldalon sötétebb pírral.Íze harmónikus,husa ropogós,lédús.Cukor:19-26? Brix.sav:5-8 gr./l.Betegség ellenállás magas.Fagyállóság:-25 C.
Saját megjegyzés:Az új orosz fajták megjelenéséig az egyik leginkább bevált orosz fajta.Igénytelensége miatt még most is keresett fajta.Nagyon sok al-fajtája van:
Vostorg Czarníj/sötétkék/,Vostorg Krasníj/pink rózsaszín/,Novi Vostorg Krasnij/piros/,Vostorg Originalnij/fényes fehér-sárga/,Vostorg Seyve Villard/fényes zöldes-sárga/,Vostorg Idealnij/szalmasárga/,Vostorg Muskatnij/fényes zöldes-sárga,muskotályos/,Vostorg Ovalnij/zöldes fehér/,VostorgCsernüj-2/sötétkék/ stb. stb.
HELIOTROP: Szlovák fajta.Szülők:Katta Kurgan X VC 25/19 /Bulgar/.1970-ben nemesítették.Nagyon termékeny fajta.Érési idő:szept.közepe.Fürt:átlag 700 gr.kúpos,vállas,közepesen laza.Bogyó:Fehéres-rózsaszín,teljes érésben is a képen látható kinézetű.Íze semleges,ovális,nagyméretű 7-9 gr.Betegség ellenállás :az átlag felett.
MOLDOVA: Moldáv fajta.Szülők:Guzal kara X SV 12375.Érési idő:150 nap./szept.10-20/.Fürt:350-500 gr.,kúpos,hengeres,közepesen laza.Bogyó:24 X 21 mm.5-7 gr.sötétkék,ropogós,lédús,egyszerű,semleges ízű.Cukor:17-19 Brix,sav:7-9 gr/l.Betegség ellenállás magas.Rezisztens.Fagyállóság:-23 C.
Saját tapasztalat:Rövidcsapon is megbízhatóan terem.Virágzáskor jól termékenyül még extrém időjárás esetén is/2013/.Szárazságot jól tűri.Jól szállítható.Darazsak nem bántják.Jól bevált fajta.
Nem is tudtam, hogy a környéken ennyire ritka, különleges csemegeszőlővel foglalkozik valaki! :) Remélem szaporítod is őket, mert lenne rá vevő, az biztos! Én az ismerősökkel, családdal harcolok, mert még mindig csak pár ősi fajtát ismernek (nem értékelik a gyűjtésemet, hogy idén telepítettem 20 félét :) ). A kedvencem, tegnapi párbeszédem: "én is akarok telepíteni szőlőt" megkérdeztem milyen fajtát? - "hát, pirosat, meg fehéret. Csomagküldő prospektusból láttam, és ingyen kihozzák!" áááá...
A szőlő fajták bizony nekem is tetszenek,amiket régebben írt itt a fórumon szintén.Ami viszont a legfontosabb én is Szeged mellett lakom,és így már egy látogatás erejééig én is szeretnék jelentkezni önnél.Az időpontot majd megbeszéljük.Nagyon várom a további írásait!
KARMAKOD:/VI-10-2-1/:Orosz fajta.Szülők:Kardinal ustojcivij X Magaracja XKodrianka.Így lett a neve a szülők kezdő-szótagjaiból Kar-Ma-Kod.Magas ellenálló képességű fajta.Nagyon dekoratív,piacképes.Korai érésű:110 nap.Fürt:hengeres,közepesen laza,300-600 gr.vagy akár 1 kg.Bogyó:27 y19 mm.ovális 8 gr.Lilás vörös,édes,könnyű muskotályos ízű.Fokozottan ellenáll a peronoszra,és a lisztharmatra.Fagyállóság:-22 C.
DUNAW:Bolgár fajta.Szülők:Balkan X Ribimexir X Kardinal.Érési idő:aug.15-20.Fürt:700-1500 gr.vállas,ágas,laza.Nagyon tetszetős fürtű.Bogyó:Pink rózsaszin,piros,vagy bórdó.Bogyó méret:31 x 20,5mm
átlag 8,4 gr.Husa ropogós,íze harmonikus.Cukor:16-18 brix.Betegség ellenállás az átlag felett,Botrytisre nem érzékeny.Fagyállóság:-18 C.
Saját tapasztalat:Kiváló bolgár nemesítés,nagyon piacképes,a betegségekkel szemben nagyon jól ellenáll.A bogyó nem reped,nem pereg,darazsak nem bántják.Nagyon ajánlom mindenkinek.
Alfaja:DUNAV-2:Ukrán fajta.Szülők:Dunav X pollen keverék.Érési idő:aug.15-20.Fürt:vállas,laza,800-1000 gr,
Bogyó:átlag 30,8 x 20,5 mm.7-9 gr.Bogyó szine intenziv vörös.Husa husos,ropogós,harmonikus.Termékenység magas.Betegség ellenállás hasonló mint Dunav.Az eredeti Dunavtól az intenziv vörös szinében tér el,ami még tetszetősebbé teszi.
Megjegyzés:Egyes kertészetek a Dunav-ot Dunavszka lazur néven árulják.A kettő nem ugyanaz,a Dunavszka lazur borszőlő.
ÁRKÁDIA :/Nastia/:Ukrán fajta.Szülők:Moldova X Kardinal.Az Ajwaz kishuga.Korai érésű:115-120 nap/aug.10-15 /.Fürt:kúpos,laza,500-700 gr.vagy nagyobb.Bogyó:28 X 23 mm.6-8 gr.fényes,fehéres sárga.Bőre vékony de rugalmas.Íze harmónikus.Betegség ellenállás a közepesnél jobb.Botrytisre alig érzékeny.Fagyállóság:-21 C.
Saját tapasztalat:Virágzáskor a kötődése jó,Lisztharmat,szürkerothadás nem bántja,rövidcsapon is jól terem.Megbízható stabil fajta.
Sok alfaja van:Arkadia muscat/szülők:etudes/etiud,etüd/ X arkadia,krémsárga,muskotályos/
Árkádia stabil/szülők:kesha-1 X arkadia,zöldes-fehér,25-35 mm.harmónikus/
Arkadia rozova/szülők:moldova X kardinal,világos rózsaszin,28x25mm,7-9 gr/
Köszönöm a méltató szavakat!Azt javaslom mindenkinek,akiket illet,hogy ne kapkodják el a kiválasztást,mert a Timuron kivül még nagyon sok jó fajta van.Őszig még szeretnék feltenni sok szép fotót,abból majd lehet válogatni.Ali bá-nak üzenem,hogy a napfényes Szeged közelében lakom.Bárki felkereshet,szivesen látom.Főleg a nyáron érdemes,amikor érik a szölő.