Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Én már kb.7 éve olvasgattam a "szőlő index fórum"-ot,de egyszer sem szoltam hozzá.Valamiért nem volt hozzá bátorságom.Hülyeséget nem akartam kérdezni,vagy mondani,inkább gyüjtöttem az információt/és a szőlőfajtákat/.Amikor az idén beindult a csemegeszölő fórum,úgy gondoltam itt van az én "helyem".
Nem akarok "megmondó ember"lenni a fórumban,inkább a sok elméleti és lexikális ismereteket szeretném átadni azoknak,akik érdeklődnek ez iránt.
Nagyon sok fajtával rendelkezem/azért nem írok számot mert dicsekvésnek tűnne/,de azt elmondom,hogy 24 országból van szölőfajtám.
Többen kértetek sima vesszőt vagy dugványt,Természetesen tudok adni,de csak korlátozott számban,mivel minden fajtából csak egy példányom van/helyhiány miatt/.A kertem gyakorlatilag betelt.Még 10 szabad hely maradt,ahová igazi különlegességeket szeretnék ültetni.Ezek a japán fajták,és egy belga fajta,a neve :Leopold III.Erről a fajtáról azt kell tudni,hogy a belgák büszkesége.Nem engedik kihozni a fajtát az országból,vagy legalább is nagyon megnehezítik azt.Az emberi természet olyan,hogy arra vágysz amit nehezen érhetsz el.Elhatároztam hogy bármi áron megszerzem.Biztató jel már van.A fajtát röviden leírom:
LEOPOLD III:Belga fajta.Szülők:a Royal fajta spontán mutációja./1920/.Erőteljes növekedésű,nagy levelekkel,vastag szárral.Fürt:1-2 kg.-os is lehet.Bogyó.Vastag héjú,roppanós gyümölcshússal.A bogyók kifejezetten nagyok.akár 40 mm.átmérőjűek is lehetnek.Finom,határozott,jellegzetes izű,igen értékes fajta.A bogyó szine sötétkék.Érik szeptemberben.
A nevének eredete is érdekes:Amikor 1920-ban egy belga üvegházban spontán módon megjelent egy fürtön néhány óriásbogyó,amit tovább szaporítottak/gondolom magról/,eltelt 10-15 év mire kiszelektálták,és beállt egy stabil egyöntetű bogyóméret.Ennek annyira megörültek a belga szölösgazdák,hogy a királyig meg sem álltak.Átadták a tál óriásszemű igen finom szőlőt a királynak,és megkérték a királyi fenséget,elnevezhetnék e őróla az új szőlőfajtát.A király megkóstólta a szőlőt és mivel nagyon ízlett neki,igent mondott.
A király neve III Lipót.Így lett a szölő neve Leopold III.
A találkozás ötlete nem rossz,de a nyáron megyek németbe dolgozni így elég keveset leszek idehaza.Csemege tekintetében pedig sokkal jobban állsz mint én 53 fajtával,nekem csak 28 van,nem sok újat tudnák mutatni.Ettől függetlenül összehozhatunk valamit ha idén nem is akkor jövöre.
Olvasgattam a régebbi hsz-aidat (plusz az itt írtban is érdekes ez a régi szőlő), és látom, hogy vannak különleges és ritka csemegefajtáid (ráadásul közel is laksz).
Esetleg terméséréskor megnézhetném az ültetvényedet, és lehetne kérni némi szőlővesszőt? ;-)Ha valami érdekel a fajtáim közül, akkor csere-berélhetnénk is.
Akár gyümölcsfáról is beszélhetünk. Van cserealapom azon a téren is.
szölőszem: Lehet tőled vesszőt kérni azokból a ritka fajtákból, amelyek a birtokodban vannak? Esetleg anyagi ellenszolgáltatásért. Ha utóbbival működik, akkor kérlek írd meg, hogy minek mi az ára! Előre is köszönöm!
Egyébként jók ezek a fényképes leírások, részemről szívesen olvasom őket.
GYÖNYÖRŰEK!!!Egy-két vesszőt lehetne kérni a jövőévi metszéskor?Cserébe adhatok én is különlegességet.Igaz a fajta ismeretlen,egy 130 éves tőkéről vannak dugványaim de beazonosítani még nem sikerült.Mutattam képeket pár oltványosnak,de még tippük sem volt hogy milyen fajta lehet.
KODRIANKA: /Black magic/ :Moldáv fajta.Szülők:Guzal Kara X Seyve Villard 12375 X Marsalskij.Érési idő:110-120 nap.Fürt közepesen nagy:300-600 gr.vállas,kúpos,laza.Bogyó:ovális,31 X 21 mm.6-8 gr.
középvastag feszes bőrű.Bőre nem zavaró.Színe sötétkék,vagy kékes lila.Viaszos bőrű.Íze harmónikus.
Kóstolási index:8,3 pont.Cukor:18-19%,sav:6-7 gr./l.Betegség ellenállás nagyon magas.Fagyállóság:-22 C.
Köszönöm ! Sajnos csak most találtam rá erre a forumra. Nagyon jó kis ötletek, trükök vannak itt leírva ! Öröm öket olvasni! 3000 db tövet oltottak most egy kertészetben oktoberre igérték, hogy lesz nekem is!
Nagyon megjártam a Dunaw-al évek ota üldőzöm ezt a fajtát . Vettem is többször darabját 1000 ft- ért. Meg is kaptam sajnos nem eredt meg száraz tövet küldtek. Azota sem találtam, rendeltem, de nem ükldték el!
Ennyire még nem előre haladottak. A tavaly oltott Eszter jár legelőrébb nálam, ő talán majdnem ugyanitt tart. Rögtön őt követik a concord dugványok. Ha így haladunk és hamar elmegy ez a pár nap hűvös, április második felében már lehet zöldbe fás oltást is készíteni...
Nálam a legtöbb fiatal oltvány ugyanitt tart. Mondjuk én is lótrágyát raktam alájuk a tavalyi és tavalyelőtti ültetéskor, de szerintem nem azért van. Idén ez normális szerintem. Az öreg, termő tőkéknél is 1-2 már ugyanitt tart. Sőt, van néhány direkt termő dugványom, amiken már apró levelek is vannak.
Köszönöm az infót, akkor nekem a szlovák fajta van. A képeket le tudok kicsinyíteni a képnéző programmal. Nekem Paint van, szerkesztés-kép-attribútumok- és meg tudod változtatni a méretét, én is így csinálom. Még egyszer köszönöm!
JUPITER/Rea/:Szlovák fajta.Szülők:Chaus pink X Bezsemennüj V-6.Magnélküli.Érési idő:szept.vége.Levelei nagyok.Fürt:nagy,kúpos,közepesen szárnyas,egyenletesen sűrű,vagy közepesen laza.Bogyó:27 x 20 mm.6 gr.Ovális.Íze harmonikus.Magja pici,és puha.Cukor:12-14 gr./l. sav:7,5gr./l.Szine:vörös,olykor rózsaszin.Betegség ellenállás átlagos.Fagyállóság:-21 C.
JUPITER /A-1985/:USA fajta./University of Arkansas/.Szülők:A X A 1-268-1762.Érési idő:szept.eleje.Fürt:200-300 gr.kúpos,laza.Bogyó:22 X 19 mm.5 gr.sötét vörös,vagy sötét lila.Magnélküli.Íze muskotályos.Bőre vékony,de ellenálló.A gyümölcshús husos lédus.A bogyó ellenáll a repedésnek.Cukor:21 %.Betegség ellenállás magas.Fagyállóság:-28 C.
Az USA Jupiter úgy tudom,hogy nincs bent az országban.Ha valakinek van,jelezze.Nekem a leírásból szimpatikusabb fajta mint a szlovák./betegség ellenállása ,fagyállósága magasabb,és muskotályos,állítólag igazi magnélküli/.Ha minden igaz,a napokban kapok belöle külföldről egy ötrügyes sima vesszőt.Az már más kérdés,hogy kihajt-e?.Négy év mulva megmondom,hogy milyen.
Az előzőekben rosszul írtam :a biszexuális szőlőt hívják hermafroditának,nem a nőivarút.Elnézést a hibáért.
A Jupiterrel terveim vannak, ezért minden leírást, információt szívesen fogadok. Nálam tavaly termett először, ígéretesnek tartom és ezért növelem a tőkeszámot. Nem tudom az általad leírt két fajtából az enyém melyik lehet? Halvány rózsaszín, mint a képen látható. Magvatlan, vagy csökevényes magvú. Kipróbáltam két fürttel, hogy tőkén lehet-e tartani, örültem hogy nem rothad, de kiderült hogy ízben veszít az értékéből, mint a Szőlőskertek királynője, kellemetlen mellékíze lesz. Tehát a szüreti idejét jól meg kell választani, legalábbis az én tapasztalatom szerint.
A Kismis Moldavszkíj évek óta van, de nem vagyok vele elégedett. Még októberben is savanykás, pedig napos helyen van /2tőke/ és nálam nem hoz óriási fürtöket. Egyszer el is fagyott.
Évám és Anitám van, de még nem teremnek, viszont egy dunaföldvári termelő valami eszméletlen minőséget állít elő belőlük, tavaly kedvenc zöldségesem 850 ft-ért árulta őket, míg a többi fajta ára 500ft alatt volt. A Teréz fő fajtám, ebből és Hamburgi muskotályból van a legtöbb, piacos szőlők. Suvenír, Conegliano, Eszter, Moldova amik éppen hogy megmutatták a termésüket, idén talán már többet teremnek. Sok fajtával próbálkozom, de csak a legjobban beváltakat szaporítom tovább, ezért érdekel mások véleménye, tapasztalata. Nekem is sok tapasztalatom van, főleg amit a faiskolai lerakatok reklámszövegei elhallgatnak, vagyis az egyes csemegeszőlőfajták hibáival kapcsolatban.
A Kismis Moldavszkijjal sajnos úgy jártam,hogy megrendeltem az egyik kertészetben,és mást kaptam hejyette.Csak 3 év mulva tudtam meg, amikor termést hozott,kogy nem az.Azóta nem pótoltam.Ugyhogy sajna nincs tapasztalatom róla.A Jupiternél az a helyzet,hogy Kettő van belőle,az egyik a szlovákfajta ő a Rea.A másik az USA fajta/A-1985/.Mindkettő magnélküli.A szlovák Jupitert azért kellett átkeresztelni Rea-ra,mert az amerikaiak megóvták.Az övék volt előbb.De azért a Jupiter név megmaradt,igy került be a köztudatba.Nekem csak a szlovák fajta van meg,az ősszel ültettem, ugyhogy nincs tapasztalatom róla .Talán ha valamelyik fórumozó kolléga majd ír róla.Ha akarod,legközelebb kimerítő leírást írok róla ha érdekel/de az nem saját tapasztalat/.Énnekem semmi bajom a jó magyar fajtákkal,sőt nekem is van sok jó magyar fajtáim.Én a korábbiakban csak azt akartam leirni,hogy nagyon sok jó külföldi fajta is van amit nem ismer a nagyközönség,sőt a szakmabeliek sem nagyon.
Éva szőlőm van is meg nincs is.Tavaly mult négy éves,de még eddig nem hozott termést,tavaly mutatta meg magát egy pici fűrttel.Azt írja a nagykönyv,hogy rövid csapon jól terem,nálam nem.Most kapott hosszó csapot,ugy5-6 rügyeset,majd meglátjuk.Egyébként nem rossz fajta lenne,szép ovális sárgás-fehér bogyója van,nálam sem a lisztharmat,sem a botrytis nem bántotta.Anitám nincs.A Teréz az egy szuper jó fajta.Tényleg rezisztens.Egy-másfél kilós fürtöket nevel,és az íze is kellemes.
A biszexuális azt jelenti,hogy a szőlő virágában a termő és a porzó is jelen van,és mivel nem igen van benne nektár,a méhek helyett a szél porozza be. A szőlők 90% -a biszexuális.A nőivarú,vagy hemafrodita azt jelenti, hogy csak termő rész alakult ki,porzó nincs a virágban .Ezért mellé kell ültetni egy biszexuális szőlőt,ami általábam az adott szőlő egyi szülője,és a szél segitségével, az ő virágpora porozza be a nőivarú szőlőt.Rá lehet segíteni mesterséges beporzással a jobb kötődés érdekében/leveszel egy virágban lévő biszexuális fürtöt,és hozzáütögeted a nőivarúhoz./a nőivarú szőlőt úgy ültetik,hogy tőle észak-északnyugatra legyen a biszexuális szőlő,mert így a hazánkban uralkodó szél ráfujja a virágport a nőivarúra.
Megnéztem Nyikolaj honlapját, hát ez hihetetlen. Ezek saját nemesítései? Ez az ember tud valamit. A Jupiter és a Kismis Moldavszkij fajtákról vannak tapasztalataid? Nekem egyébként nem célom, hogy kétkilós fürtöket termő szőlőt neveljek, szerényebb méretekkel is beérem, nem csak az számít. A magnélküliség ill. csökevényes magvú fajták is csak részben érdekelnek, sok fajtám van amit jónak tartok és magos. A magyar fajtákról mi a véleményed? Éva, Anita, Teréz, stb.
A cirill betűs program úgy működik.hogy a latin betűs klaviatúra minden betűjéhez tartozik egy cirill betű.Ha a klaviatúrán leütsz egy latin betűt,a monitoron megjelenik a cirill betűs változata.A google fordítóval nem mész semmire,csak lefordítja a kivánt szöveget.Az is nagy segítség,annak,aki nem tud oroszul.A barátom Úgy járt,hogy összekeveredtek a latin és cirill betűk.
Érdeklődve figyelem a beszélgetést mert engem is nagyon izgatnak a mag nélküli csemegeszőlők, főleg ha ellenálló fajtákról van szó. Ami miatt viszont írok, hogy ha tényleg veszélyes a cirill betűs szoftver letöltése, egész jól használható a google fordító is. Beírod a szöveget, lefordítja oroszra és csak bemásolod a levélbe. Persze nem egy "hiteles" fordító iroda de ha amúgy is bírod a nyelvet és úgy ítéled meg tudsz pofozgatni rajta, hisz a cirill karakterek már meg lesznek csak másolgatni kell őket. Csak egy ötlet...