Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2005.02.09 0 0 89

Kedves Tivadar,

elég hosszú forumos multam alatt soha nem mentem bele politikai vitába. Te viszont teljesen erre tereled a dolgot. Nem vitatkozom erről se veled se mással. A mindenkori hatalmon lévők megszerezték a vagyont és egyik se volt rablógyilkos.

Előzmény: tivadar (88)
tivadar Creative Commons License 2005.02.09 0 0 88

"...természetes, hogy nem fogjuk egymást soha megérteni, hiszen én alapból egészen más szemmel nézem a világot. Nem biztos, hogy az én látásmódom a jó, de az biztos, hogy soha életemben nem az érdekelt, hogy másnak mi van hanem csakis a magam zsebét figyeltem és ha nekem nem volt annyi mint a másiknak kizárólag magamban kerestem a hibát. "

Te engem félreértesz, vagy/mert félre akarsz érteni. Persze ennek sincs semmi akadálya. De:

Engem abszolut nem zavar mások vagyona. Engem a megszerzés módja zavar és ez hatalmas különbség!  A rablógyilkosnak sem a megszerzett vagyona zavar, hanem a mód ahogy megszerezte.

És egészen másképpen "ügyes" B.Gates egy 300 éves kapitalizmusban, mint egy exkomcsi, egy vértelen, ám nagyon aljas rendszerváltás során, keményen kihasználva állampárti kapcsolatrendszerét, amiből az ország 90%-a ki volt, ki van rekesztve!

Én egyetlen szóval nem panaszkodtam a SAJÁT anyagi helyzetemre.  Én is magamban keresem a hibát, ha rólam van szó. De itt egy országról, annak kettészakadásáról, és az 50 év es proletárdiktatóráról volt/van szó.

Ha már vitatkozunk, próbáljuk precizen.

tr.

Előzmény: Boszorka (78)
Imen Creative Commons License 2005.02.09 0 0 87

Kedves Mumu

Sok mindenben igazat adtam neked a Tivadarnak írt válaszodban. Én - tényeg semmi rálátásom nincs, csak amit látok (nincs tv-nk, nem szeretem a politikát... nevetni fogsz, de azt sem tudom melyik politikus kicsoda) - úgy látom, ez az ország a nagy szervezetlen rohanás országa. Minden lépésünkre utólag jövünk rá, hogy mit eredményez, és nem gondolkozunk igazán előre. Hagyjuk, hogy a dolgok follyanak a saját útjukon, aztán meg fogjuk a fejünket, hogy hoppá, én ezt nem így akartam. Nem baj az EU. Hiszen Európában élünk, európaiként - be is kell lépnünk, hisz egységben az erő.... de... nem mindegy hogy, és nem mindegy, mit adunk érte. És mi magyarok hajlamosak vagyunk mindent odaadni, csak hogy elismerjenek minket és tartozzunk valamihez. Persze az EUs előírásoknak köszönhetően megváltozik az élet, vannak akik tudják tartani az iramot, vannak akik nem. Mégis jogtalannak és egyenlőtlennek érzem ezt a harcot. Mert állami szinten igenis támogani - sokkal jobban támogatni - kellene a kistermelőket, a kiskereskedőket, a kisiparosokat. Mert ők teszik sokszínűvé az országot, nem pedig a külföldi tőkék által működő nagyvállalatok, amik aztán bekebelezve a kicsiket tönkre tesznek mindent. Szabad a verseny.... de csak egy meghatározott keret között lehetne szabadnak lennie. Nem kéne mindent odaadnunk azért, mert EU tagok lehetünk.

Nem értek a dolgokhoz, lehet, hogy buta kérdés, de miért nem lehet egy nagy hipermarket adójából azoknak az életbenmaradását támogatni, akiket éppen lenyom az, hogy az a hipermarket létezik? Miért kell egyenlő esélyt biztosítanunk egy kisvállalatnak egy nagyvállalattal szemben, holott a kereslet nem ad nekik egyenlő esélyt?

Egy zöldséges mesélte nem is olyan régen,  hogy sok zöldséges most már azt csinálja, hogy ha valamelyik nagy hipermarket akciózik, bemennek és ott vásárolják fel az áruikat - nem a termelőktől. Egyszerre 5 kg árut lehet venni belőle, és a kereskedő vagy családtagja többször fordulva lényegesen olcsóbban megveszi áruját, mint a nagybani piacon. ..... Mit tesz ez tönkre? A hazai termelőket.  Mondhatnánk erre azt, hogy jogukban áll, szabad a verseny. Csakhogy a hipermarket bevétele kivándorol az országból, míg a hazai termelő belepusztul - ugyanis nem veszik meg az áruját. Tudom, hogy pici dolgok ezek - de azt hiszem jellemzőek a magyar gazdaság mostani dolgaira.

Jó politikusainknak úgy érzem jobban előre kellene gondolkodnia, nem később, későn szaladni a dolgok után.

Előzmény: Mumu (85)
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 86

Ha az a Rotenburg amire gondolok es voltam is ott az a mese varosa,az ottani hazakat hasznaltak a regi meseskonyvek illusztraciojara.Kozelben Bammberg a mi Gizelank varosa szinten egy szep kulturvaros.

Előzmény: acsaivera (79)
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 85

Jo lkatod,Imen.De olvasd azt is el amit tivadarnak irtam.Az ember intelligenciaja az nem a muveltsege,nem az ugyesege hanem az adott kikerulhetlen helyzethez valo alkalmazkodasa.Igy lett azember az ami ma,igy emelkedhetett a tiobbi alat fole.Az elnivalosag az az inteleigencia jellegzetesege.hany muvelt enmbert latsz akik elhetlenek,ok muvektek ede nem inztelligensek.Igy van ez a nepeknel is.

-:)

Előzmény: Imen (71)
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 84

A jobboldal eppen ugy mint az extrem bal etatikus ,tehat allambarat.Az egyik egy mondva csinalt part ideologiaval a masik a Fuhrer-az egy vezer eszmevel-Te megmondod es mi megcsinaljuk-eszmejevel.

Svajc azert nem az igazi kapitalista allam hanem a kisemberek kapitalista szovetkezete...

Az osszes partok egyutt alakitjak mindenkor a kormanytc sak az szamit egy ilyen valasztaskor mennyi Bundesrat-ot tehat minisztert kap egy egy kormany,.A kormanyfo az valtozik most nem tudom evente vagy ketevente a miniszterek kozul.Mindent a direkt demokracia hataroz meg:igy szavaztak a svajciak a nagyobb ado mellett es a 48 oras munkahetre a lekicsinyitett variannsal szemben...

Előzmény: Boszorka (70)
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 83

Nem udvariasagbol irom de tokeletesen megertem az allaspontodat,mert tudom milyen helyrol milyen tortenelmi kornyezetbol mondod azt amit tisztesegesen mondsz.Ha akarod tudni eppen ezert kertelek vegyel resszt a vitaba (eppen ugy mint Zutymot) mert mas mentalitassal es mas idealokkal rendelkezel mint egy ressze a topicba iroknak akar en is bar mi olykor a korunk folytan egy egy megitelesbe talalkozunk.Te az orszag masik felet szinte pontosan az 50%-at kepviseled es itt latom az egyeduli helyet ahol kajabalas nelkul tudunk vitatkozni....

En sem halok meg az EU-ert pedig en most is de valojaban az osztrak belepeskor foglalkoztam a dologgal szakmailag is (torvenyek harmonizalasa) nem vagyok oda erte,de megertem az idok szavat.A globalizacio es a konfederacio idejet eli a civilizalt vilag.Ez nem egy" szeretem nem szeretem "helyzet eppen ugy mint ha bekerulsz egy aradasba mert maskep nem juthatsz afolyo vegen levo kikotobe..Itt fel kell ismerni a folyam iranyat es a helyet ahol a legjobb egyutt uszni az arral anelkul hogy belefuladnal.

Annalis inkabbb mert en tudom mennyit lehet legombolni az Eu-rol olyan fejezeteknel ahol a kozos europai  szintet  emelohetik (itak,kornyezetvedelem,kommunikacio,adatfeldolgozas).De ezzekhez a penzekhez csak egy jo otthon elkeszitett projekt szamit az EU szajaizeszerint talava es foleg elore sok evvel,ezzek a perspektivajk ativelek az itthoni acsarkodasokkal es kulfoldi ronto intrigakkal jegyzett valasztasi periodusokat...

Az izolacio,a mellveres "mindent tudunk egyedul "egy Szerbiahoz hasonlo izolalciohoz vezetett volna.Sok evig.Ugy ahogy a mohacsi vesz utan lemamardtunk Europabol ugy lett volna most is.Most nagyoin nehez idok jonnek sokkal nehezebb mint a legroszabb prognozis is josol,mert atmegy rajtunk a kegyetlen europai nivelizacio es ugy emel fel hogy megol egy sor szamunjra kedves elfoglatsagot,termelest,atalakul sok veszteseggel a parasztsag(leginkabb Lengyelo.-ban Romaniaban ,de itt is)megszunek vagy atalakulnak a kis vallalatok amelyek nem kepesek betartani az europai standardot.De mi az alternativa ?

Azzal nem ertek visszont egyet hogy csak sutogva lehet beszelni.Az nem a kinti vilag az a Te belso meg ki nem  gyogyult felszed,egy arnyek a multbol.Igenis mindent meg lehet mondani sot hazudni is hozza buntetlenul.Persze kell kozonseg hozza.Legtobbszor van is,mert olyan eszkozokhoz nyulnak olyann semantikat (jelleeszkozoket szimbolumokat) vetnek be hogy a nep nemes ressze is raharap.Dumaval lehet etetni.

Tedd meg a kedvemert hogy vegyed sorra minden allitasomat amelyre most csak nagyban es altalanosan valaszoltal es ellemezd,kritizald,mondj erveket ellene.Nagyon jo lenne mindent megbeszelni,olyat is amiben valoszinu-te irod -statuszom miatt magyaroknak nem igaz.

Ugyanazt szeretnem Zutymo-tol is aki elhalgatot.O egy uj nem a mi emlekeinkkel sulytott generacio kepviseloje,de aki eppen ezert egy sor dolgban meg csak a sajat tapasztalataval mer,neki masokban lehet igaza mint nekunk.letunk.

Előzmény: tivadar (69)
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 82
Mar mennemkell de nagyon erdekes a beirasotok,visszaterek .
Imen Creative Commons License 2005.02.08 0 0 81

Bocsánat, de kimaradt még valami amit be szerettem volna írni a termelőkről.

Az, hogy egy gazda miért nem szedi le a gyümölcsöt a fáról - igen... valószinűleg nem éri meg neki. Hogy is érné meg, amikor fillérekért veszik át az áruját, vagy éppen senkinek sem kell, mert a hipermarkettekben éppen akció van, és forintokért árusítanak külföldi terményeket, csak hogy az emberek ott vásároljanak meg mindent.

Valószinűleg a gazda, ha megérné neki, akkor termesztene, szüretelne stb. hiszen ebből él. Általában a magyar termelők azért nem változtatnak állást - mert vidéken sok esetben nincs is más lehetőség, mint termelni, és ebből megérni. Tehát nem hiszem, hogy egy termelő nem adna el, nem szüretelne, ha ez megérné neki. De amíg magyar termelőket látok, hogy egy hipermarket előtt az áruját ingyen osztogatja, csak azért, mert keservében már nem tud mit tenni - addig szerintem nem őket kéne ebben hibáztatni.

Előzmény: Imen (80)
Imen Creative Commons License 2005.02.08 0 0 80

Szerintem a bajok azért messze nem a kenyér minőségéről szólnak. ..... Nálunk például nagyon jó a pékség, gyertek Leányfalura:-) Itt kétnaposan is finom a kenyér, míg a franciaországi csodafinom kenyér csak aznap finom.... De ez aztán tényleg háziasszony szemlélet. Az, hogy mi van ezzel a kis országgal messze nem a pékek kenyerének minőségén kéne, hogy lemérjük. Annál is inkább mert a Magyarországon gyártott termékek nagy része mögött már "nyugati multik" állnak.

Volt pl. egy nagyon jó gyógyszergyárunk. Megvásárolta egy francia vállalat, és egy francia vezetés vezeti. Azóta elbocsátások tömege zajlott le. Ez érthető lenne egy bizonyos szintig. De amikor egy ember a munkáját képtelen már a napi 8 órában elvégezni, mert annyira hajtják, és folyamatosan túlóráznia kell, hogy egy két-három ember munkáját el tudja látni, ez már egészségtelen.... főleg olyankor, amikor anno ez veszélyes üzemnek minősült és a vegyszer gőzök miatt jóval kedvezőbbek voltak a munkaórák, munka körülmények. És ez egy példa - de számtalan ilyet mondhatnék. Tudott tény, hogy az emberek hajtanak, túlhajtják őket a külföldi nagy multi cégek - csak azért, hogy megmaradhassanak az állásukban. .... Aztán a bevétel nagy része kivándorol. Hol van ez a pékhez képest.... aki itt Magyarországon szintén természetesen hajnalban kel, hogy az áruja reggelre eljusson mindenhová.

Igenis támogatni kell a magyar gyártókat, igenis segiteni, és tőlük vásárolni, valamint óvni azokat a kereskedőket, akik a talponállásért hajtanak - nem pedig a nagy hipermarkettek, bevásárlóközpontok bevételeit növelni... amiből a magyar ember elenyésző részt kap csak.

acsaivera Creative Commons License 2005.02.08 0 0 79
Jaj nagyon késö van, nem kellene belekezdenem.

Nem régen jöttem vissza Rotenburg-ból. Ott kezdödik a Romantische Schtrasse.
Kezdetleges német tudásommal néztem végig egy riport filmet a TV-n, azt hiszem egy helyi pékröl akinek már az ösei is már pékek voltak. Nem húzom hosszúra, csak annyit, hogy naponta fél kettökor kel, s az eredmény 5.30-kor indul a segédje széthordani a zsemléket.
És micsoda zsemléket.
Neki miért éri meg?

Vera
Előzmény: Boszorka (75)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.08 0 0 78
Látod minket nem tudtak tönkretenni. Igaz mint irtam voltak nehéz évek, de apám nem adta be a derekát és aztán 57-ben igen mostoha körülmények közt kezdtük a maszek életünket. Én még akkor itthon voltam, mikor már jól ment az üzem csak azután disszidáltam. Aztán meg visszajöttem jöttünk a férjemmel. Ő dolgozni jött eleve. Én ahány állásra jelentkeztek mindenhova fel akartak venni, pedig 57 éves voltam és nyelvvizsgám se volt. Csak beszélgettek velem és már kellettem is volna. Sajnos férjem betegsége majd halála elvette jó hosszú időre a kedvemet a munkától aztán pedig már kiestem a dolgokból és nem is próbálkoztam. Szóval nem vagyok annyira ártatlan és tudatlan mint te azt gondolnád, a 70 évemmel, sőt meg merném kockáztatni, hogy jóval bővebben kivettem a részemet a dolgokból, hiszen mikor érettségiztem csak akkor halt meg Sztálin, tehát az igazi kemény időket is már felnőtt fejjel csináltam végig. De természetes, hogy nem fogjuk egymást soha megérteni, hiszen én alapból egészen más szemmel nézem a világot. Nem biztos, hogy az én látásmódom a jó, de az biztos, hogy soha életemben nem az érdekelt, hogy másnak mi van hanem csakis a magam zsebét figyeltem és ha nekem nem volt annyi mint a másiknak kizárólag magamban kerestem a hibát.
Előzmény: tivadar (77)
tivadar Creative Commons License 2005.02.07 0 0 77

"Erről is az állam tehet???"

Pontosan:  Rákosi-Kádár állama !!! Amikor tönkretették a mezőgazdaságot és a kisipart. A mai napig nem hevertük ki.

Csak erről a nyugaton élőknek (pl. saját kedves nővéremnek Ausztriában) vagy fogalmuk sincs, vagy ájtatosan félrenéznek amikor ez szóbakerül...

tr.

Előzmény: Boszorka (75)
tivadar Creative Commons License 2005.02.07 0 0 76

"aki ügyes az fiatalon is meg tud gazdagodni, lásd Bill Gates. Meggyesi pedig valahol külföldön volt magas állásban a rendszerváltás után, ahol nyilván nem fizettek rosszúl. "

Szvsz nagy merészség (nota bene: tájékozatlanság) Bill Gatest, Gyurcsánnyal összehasonlítani...!  Míg az előbbi letett valamit az asztalra, Gyurcsány "ügyesen" privatizált.

Hidd el,  nem veled van bajom, csupán az bosszant (nem nagyon....), hogy a nyugatiak kb. ennyire ismerik , esetleg így szemlélik az Itteni helyzetet, mint te. Vagyis teljesen más szemmel, nekik semmit nem jelent az az 50 év, amit itt le kellett húznunk undorító szovjet stílusban, kötelező materializmusban, internacionalista helytállással, ha tetszett, ha nem.

Így aztán? "mi ketten egymást meg nem értjük, nagyon sajnálom asszonyom" (Heltai J.)

helyett tr.  :-)

Előzmény: Boszorka (74)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.07 0 0 75
Tudod, engem naponta ütöget a guta. Ugyanis én igenis egy kis üzletbe járok vásárolni, ahol majdhogynem sorba kell állni időnként. Na és mit veszek? A sonka ami jó az francia, a szalámi vagy olasz vagy német (sajnos a pick szvsz ehetetlen) a kenyér ami valódi kenyérízű és még a harmadik napon is élvezhető szintén olasz. Érdekes módon megéri behozni. Ugyanakkor vagy 20 éve nincs itthon egy tisztességes péksütemény, ami a fiatalabbaknak fel se tűnik, amig el nem utaznak valamerre nyugatabbra. Egész nyáron kerestem a szatmári szilvát, a kecskeméti kajszi barackot és sorolhatnám még a régről ismert zamatos magyar gyümölcsöket. Hova lettek? Mit csinálnak a parasztok nem termelnek? Nem érdemes leszedni? A pékek miért nem tudnak tisztességes kenyeret és péksüteményt sütni? Erről is az állam tehet???
Boszorka Creative Commons License 2005.02.07 0 0 74

Nos részemről már 12 éve itthonról nézem a dolgokat erősen kapitalista szemmel. Gyurcsány anno még igencsak gyermek lehetett, de aki ügyes az fiatalon is meg tud gazdagodni, lásd Bill Gates. Meggyesi pedig valahol külföldön volt magas állásban a rendszerváltás után, ahol nyilván nem fizettek rosszúl.

Na de abba hagyom, mert a multkoriban egy ismerősöm rám akarta bizonyítani, hogy az egyébként igen kapitalista apám, aki egy percig se volt hajlandó "ezeknek" dolgozni, minek következtében 52-56 között majdnem éhenhaltunk, szintén ügyeskedő kommunista volt. Ugyanis el mertem mondani, hogy 1957-től maszekok lettünk családilag. Így nekem is csak egész ifju koromban volt szerencsém 3 évig építeni a szocializmust. Balószínű ez a kapitalista háttér láttatja velem másként a dolgokat.

Előzmény: tivadar (72)
tivadar Creative Commons License 2005.02.07 0 0 73

Kedves Imen, a szívemből szóltál.

tr.

tivadar Creative Commons License 2005.02.07 0 0 72

Bocsánat, hogy a "csapos közbeszól", de Svájcot és Magyarországot BÁRMIBEN összehasonlítani - ez minden, csak nem "paraszti ész és nyitott szem". 

Svájcban már akkor, így választottak polgármestert, amikor nálunk Árpádot pajzsra emelték.

Svájccal nem MO, de a fejlett nyugati államok közül is csak kevesen állják az összehasonlítást.

---

"nagyon örültem Meggyesinek és Gyurcsánynak is, mert róluk tudtam, hogy nem "uralkodásuk idején" akarnak meggazdagodni, mert már megtették előtte. "

Igen, megtették, már a szocializmusban is remekül helyezkedtek, aztán amíóta a "kapitalizmust építik" még "rátettek néhány lapáttal".  Valóban, többezer kilóméterről lehet ezeknek a Janus-arcú internacionalistáknak örülni, de idehaza több milló ember van aki nagyon nem örül nekik.  Én sem.

tr.

Előzmény: Boszorka (70)
Imen Creative Commons License 2005.02.07 0 0 71

Én sem vagyok igazán lelkes híve az EU-nak, nem is igen voltam. Adja Isten, hogy én gondoljam rosszul, és ne lássam a fától az erdőt. Úgy látom, hogy kis országunkat egy felvásárló piacnak tekintik csak, de igazából mi nem sokat nyerünk.

Itt van pl. a TB. Ha én kimegyek külföldre, akkor fizetheti majd a TB a kinti gyógyításomért a súlyos ottani árakat, ha ide jön egy EU tag, akkor itt elenyésző hányadáért (magyar árakért) megkapja az ő TB-je ugyan azokat a szolgáltatásokat. Közben pedig orvosaink - nem hibáztatom őket - szép lassan elhagyják az országot. Egyszer régen híresek voltunk orvosaink szakértelméért.... Adja Isten, hogy ez mindig így legyen, és itt, ebben a hazában.

De így van ez a magyar gazdákkal is, akik szép lassan tönkremennek.

Vásárolni vásárolunk, de magyar gyártó alig van már.

Budapesten csak végig kell menni az utcákon. A régi boltok nagy többsége beplakátozva, megszünve, vagy éppen kiárusítás alatt. Mindent tönkrevágnak a nagy bevásárlóközpontok, amik csak kiviszik a pénzt az országból, a hatalmas bérleti díjaikkal, amit a kiskereskedő alig bír kihozni magából.... de kénytelen bemenni a bevásárló központba, mert az utcára már szinte senki megy vásárolni. A magyar kereskedők pedig szép lassan tönkremennek és becsukhatják a boltot.

Nem tudom... nem szoktam beleszólni az ilyen beszélgetésekbe, mert nagyon háziasszony szemléletem van csak erről - de én így látom.

Előzmény: tivadar (69)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.07 0 0 70

Mumu, már megint a szivemből beszéltél. Kész röhej, hogy pont mi képviseljük, te a baloldali én inkább a liberális eszméket. Nekem persze semmi objektiv tudásom nincs a mai magyar politikai elitről, csak a paraszti eszem és a nyitott szemem. Pl. nagyon örültem Meggyesinek és Gyurcsánynak is, mert róluk tudtam, hogy nem "uralkodásuk idején" akarnak meggazdagodni, mert már megtették előtte.

Antalról ellentétben veled igen rossz véleményem van. Ő volt a szocializmus elkényeztetett gyermeke akin aztán még a nagyzási hóbort is kitört. Arról nem beszélve, hogy igen közelről ismerem (sajnos) a betegségét. Mikor megtudta, nem kapaszkodni kellett volna a hatalomba, hanem gyorsan visszavonulni. Lehet, hogy akkor a sokunkban kialakult rossz vélemény is jobbá vált volna.

Na de végül is teljesen értelmetlen nekünk a kisembereknek a politikával foglalkozni. Semmi nem rajtunk múlik. Érdekes módon Svájcban soha nem tudtam, hogy ki az aktuális államelnök, akit mellesleg évente mint a vetésforgót váltanak és nem választják. Különben meg népszavaznak az emberek. Ma már kicsit többen, mert csak a kiküldött válaszborítékot kell bedobni a levélszekrénybe. Régebben 20-25%-os volt az általános választási részvétel. Aztán mégis milyen jól elvannak szegények. Igaz mindenki dolgozik és nem vár az államtól semmit, még a betegbiztosítását sem. Ott van igazi jó kapitalizmus. Az volt az egyetlen szimpatikus bennük. Kiváncsi vagyok a hazai lelkes jobboldaliak hogyan reagálnának egy ilyen jellegű államvezetésre.:-)

Előzmény: Mumu (67)
tivadar Creative Commons License 2005.02.07 0 0 69

Szép jóestét Mumu!

Én nem szeretem a l'art pour l'art vitát, sem kritizálást, se mást. Amit írtál az nagy többségében igaz, főleg a te státuszodat tekintve. A horizontod meg biztosan nagyobb mint az enyém.

De azt el kell mondanom, hogy én nem vagyok elájulva az EU-tól.  A KGST-nél bizonyára jobb, meg a varsói szerződésnél...

De már a jobb országok erősen húzódoznak a belépéstől.

És korántsem igazi vetélytársa az USÁ-nak, pedig ez volna a lényeg.

De a tagországok is igen megosztottak USA ill. iszlám viszonyuk tekintetében.

A felvételünk is úgy tűnik, inkább piacszerzési mintsem jótékonysági célokból történt.

És azt sem gondolom, hogy az illem kedvéért, bele kellene nyugodnunk véglegesen a kapitalizmust építő szocilisták örökös uralmába.

Sokan az EU-tól várják MO felemelkedését. Én ebben ilyen direkt módon nem hiszek. Dolgozni kellene mindenkinek, igen keményen, nem pedig kinyalva a multik hátsóját, vagyonokat gyűjteni.  50 év diktatúra, hatalmas államadósság, majd 15 "rendszerváltó" év után, nem vagyunk sehol, csak néhány milliárdos sütögeti a pecsenyéjét. Helyzetbe kellene már hozni az ún. középosztályt, mert hamarosan nem lesz a ki multik árudömpingjét megvásárolja.

Tudod, ingerültté tesz, hogy MO-on mindig suttogva kell beszélni igazságokról, hol a német, hol az orosz, hol az amcsi, vagy az EU miatt. Igazodunk évszázadok óta, és egyre szarabb helyzetbe kerülünk.

Persze, szerintem csak...   ;-))

tr.

Előzmény: Mumu (67)
Mumu Creative Commons License 2005.02.07 0 0 68
Kedves Tivadar es Zutymo megkernelek benneteket hogy kritizaljatok (termszetesen ha akarjatok) minden  MO-rol szolo allitasomat .
Előzmény: tivadar (63)
Mumu Creative Commons License 2005.02.07 0 0 67

Kedves tuvadar igenis kulturalt maradtal.Sajnos az ilyn temak kint a nyitoitt topicok vilagaban ,ot perc alatt vezekedesbe es serelmezeshz jutnak.Itt nemis lehetne ez mert nbem maradna itt aki ezt megprobalna.

A tartalomhoz:

Bar az en hozaszolasomhoz irtal egyetlen egy allitasomat,konkreten nem vitatad meg.

Csak arra szoritkoztal hogy altalanosagba ujra es ujra ugyanazt a mondatokat,altalanos mar regen ismert mondatokat mondjad,pufajkodjal es azt allitsd hogy azzok a komunistak...stb.

Nem is tartom azt amit mondasz igazsagtalanak.Igaz hogy azzok akik az egyik vezetesbol atmentettek poziciojukat azzok at vettek ujra a hatalmat

Igaz az is hogy nehez atrendezni tomeg lemeszarlas nelkul egy rendszert egy masikba.Halistenek azzonban nalunk ez nem tortent meg,de ha meglep is Teged sehol ezzekben az orszagokba (kivetel maga a veres romaniai hatalomatvetel de utana minden azokkal a struktrakkal folytatodott amelyek leteztek az orszagba)

Nos,visszaterve a hozzaszolasodhoz egy allitasomat sem hazudtoltal meg,mert nem is lehet meghazudtolni.Azt serelmesztett hogy ugyanolyan emberek most mar uj szerepekbe folytattjak a kozeletet.

Igen.Mit vartal ? Honnan szuletett volna meg egy pillanat alatt egy masik vezeto reteg?

Egy ket igaz hos de  egy rutinos scenan szanalmas figura fel kerult ugyan -jogosan-a politikai porondra-de eppen az elotti evek mostoha korulmenyei miatt nem voltak intellektualisan felkeszulve az orszagot vezetni.Es elbuktak teljes naivitasukon ,de a komplex helyzetek meg nem ertesen is.Egy Denes nevu szabadsagharcos szereplese a parlamentben szanalmas volt mint ahogy Pongracz akit valobban hosnek talalok jomagam is szinten radikalizmusaval nem volt szoba tiszta senkinek ,meg a sajat harcos tarsainak sem.A vilagnak  minden magyar valtozas dacara tovabb kellett mennie,targyalni,eszel  kormanyozni az orszagot-toled is emlitett-soha a tortenelembe meg nem tortent valtozasokon urra lenni.

Aki itt volt az mint  bizonyos szempontbol a 40 eves (masfelgeneracios idő) kommunistanak becezett periodusaba kapta a szakismereteit.

Vegyem sorba?

Jo.Antall miniszterelnok,akit en kulonosen sokra tartok,ma mar mikor megismertem epigonjait,egy nyugodt kenyelmes hivatalbol egy Museumbol erkezett ahol a szomorusagos kommunista idokben hivatalos autoja volt es a rendszer ugy uldozte hogy a Munka erdemrendet tukmalta ra..Es Antall lett az orszag Alkotmanyt es allamintezmenyeket,ellenzeket tisztelo eddigi legkiemelkedobb miniszterelnoke.

Madl Ferenc mai allamelnok papaja volt a Rakosi idokben a svabok egyik kirakat nemzetisegi politikusa.Igy tudta mind ket fiat ugy elhelyezni hogy Ferenc elso allasa a ma Tudomanyos Akademianak nevezett intezmenyben  lett,ahol eloszor  kader kerdesekkel is foglalkozott es pedig tartotta a kapcsolatot a Belugyminiszteriumal-tesek leellenorizni !-es osztotta ki es be vette be a kulfoldi utakra tudomanyos munkatarsoknak kiadott utlevelet,kesobb miutan beleszolhatott hogy ki menjen mindig kulfoldre ,fonoke es tanarmentora elkuldte-ez mar az atkosba- kulfoldre tanulni majd tanitani es ez lett a karriere kezdete.Testveret  a 60-as evek elejen kineveztek a becsi Magar Kultrurintezetben munkatarsnak (kepzeld milyen kultumunka vart ra a 60-as evekben az emigracioval teli Becsben,)

Az Antall kormany legtobbje a kommunista idokbe szocializalt es az akkori igen elelnorzott egyetemeken kapta kikepzeset.DE csak kiforrott nyeveket beszelo emberekkel lehetet ki menni a z ottani zavaros vilagba.

Nezzuk meg a tobbi elso generacios politikusokat is,kivetel a szabaddemokratakat amelynek legtobb tagjanak kommunista ellenes mutja volt es az MDF-el szemben akkor egy meg konzekvensebb antikommunista vonalt kepviselt csak aztan adtak be ok is a derekukat es osszekotottek sorsukat a szocialistakkal.

Orbanek:Orban papa a munkahelyenek parttitkara igy jutt az elso vagyonhoz.Maga Orban multjat nem vitattom mert elhiszem hogya Belugyben talalt kemnyfedelu akta kulso a neven csak probalkozas volt mint annyi embernel...

Kover Laci csak ugy kerult be az egyetemre hogy a Papan kozismert kommuista csalad ahol a nagybacsi az egyik legmagasabb Kadar kituntetest kapta intervenialt hogy az akkori elitnevelesre alkalmas egyetemrte bevegyek a fiut.

A fiuk elso mentora az a Stumpf parttag volt aki ugy lett eros ember higy ellvette a Kadar kormany utolso belugyminiszter Horvath  leanyat.

A jobboldal udvaraban  a tehetseges ujsagiro Bayer Zsolt a partpolitika rovat munkatarsa volt a Nepszabadsagban,Bencsik a Demokrata hetilap foszerkesztoje ugyanugy,Kiralyhegyi Izabela nagy szaju elso parlamentes  szinten a kommunista ifjusag szervezetebol jott,Lendvaival egyutt,azt mar nem allitom100%-osan hogy kesobb Szaddamtol  penzt kapott mert  ez nem bizonyitott.

Szoval,higyedd el tudnam meg orakon kersztul folytatni mert akkor ott voltam a politikai szalonokban ahol a pletykakat meseltek es azzokbol csak a teljesen biztosokat halasztam ki szamodra peldanak.

Hogy van ez ? Ami kommunistaik rendes megtevesztett es egyszerre hopop felebredt revalaciokba megvaltoztott valakik a masikok komunistai puffajkasok (ami szinten nem bizonyitott)stb.?

Minden ilyen orszagba a valtozas elso idejeben es ez meg ma is tart aregiek uralma,csak a kovetkezo generacio lehet szabad tole,z tvaltoza idjeben ott maradtak voltak a husos fazeknal es foglalhattak el a helyeket.

Nyitott szem kell es tortenelmi megertes:azzal megyunk felvonulni akink  van...

Tudsz -e egy pragmatikus nem duma megoldast ami maskep folytatta volna le az atfomalast?DE ne maradj az altalanosagnal,hangzatos mondatoknal.

NIncs es nem volt sehol sem mas ut.Minden ilyen orszagba ahol nem volt egy hagyomanyos elismert nepszeru vezeto mint Havel Csehorszagba vagy Walensa Lengyelorszagba akik szinten megbuktak a tortenelemben mas kiosztott szerepukben mint amiben lettek hosok  a regi anyagbol foztek..A regi korszakbol az elonyoket minden oldalon kihasznalo ujgazdagga valo emberek vezetnek ma is.

Ez az ara a valtozasnak.Vissza nem erdemes nezni,jajongani es ott egy helyben megallni es mondani a magunket,mert a vilag elore megy:akarva nem akarva fent vagyunk egy europai szekeren amelyet nem mi vezetunk idegen lovakkal es ulunk a szeker vegen de nem kaptatunk gyalog.Most a szekeren belul kell magunknak olyan tekintelytkiharcolni  amely elobbre ,jobb helyet ajanl fel szamunkra.De hogy most leszaljunk a szekerrol  es keressuk azt a elejtett multunkat nem lenne tanacsos.Norgolodni jogosan lehet a tortenelem igazsagatlansagan,most is es sokszor a multban.De mit erunk vele ? Inkabb meg kell tanulni elore latni magunk  valos erejet es dimenzioit megismerni es a kovetkezo generaciokra szamitani.A megsarguloban levo csaladi kepek albumba kerulnek,lapozni lehet benne,megkonyezni ami siralmas,eltenni a kovetkezo generacionak ,tobb nem.

Előzmény: tivadar (64)
tivadar Creative Commons License 2005.02.06 0 0 66

Nagyon szépen megkérlek, mutass rá, hogy az említett (64) beírásomban mit minősítettél kultúrálatlannak. Őszintén érdekel.  Mivel nagyon igyekeztem tárgyszerű és higgadt maradni.

Más kérdés, ha a Msz(m)P tagok bárminemű negatív említése kultúrálatlanságnak számít - akkor nincs megoldás, nekem ez a Véleményem.

tr.

Előzmény: schpenoth (65)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.06 0 0 65
"Remélem kultúrált tudtam maradni... ;-)"
Ha nálad ez a kultúrált érvelés, akkor inkább maradok csöndben bunkó:-(
Előzmény: tivadar (64)
tivadar Creative Commons License 2005.02.06 0 0 64

Egyet tessenek megérteni kedves yó baloldali barátaim! 

15 éve mondogatom (főleg magamban...) hogy ilyen helyzet,  hogy 50 év szovjet típusú, szocialista diktatúra után, quasi békésen átmenni kapitalista többpártrendszerbe -- ilyen helyzet eddig soha nem volt a világtörténelemben.  Ezt  igazán jól megoldnai hogy lehet(ett volna)  én nem tudom.

Egyet viszont tudok, az egészen biztosan rossz út, ha azok az emberek, akik az előző, kontraszelekciós, állampárti időkben a zsírosabb poziciókban  voltak,  ugyanazok, vagy közeli hozzátartozóik, most ebben az "ÚJ" rendszerben is ugyanolyan, vagy még magasabb poziciókba kerülve, ezúttal a "kapitalizmus építésében" is az első sorokban jeleskednek.

Az nem fogadható el,  hogy itt egy bizonyos réteg, minden rendszerben, minden helyzetben, ugyanazt az irányító, és hangadó szerepet töltse be!!!  Történjék bármi, - forradalom, v. békés rendszerváltás,- mindig ugyanazok folynak a csapból, és mindig megmondják a frankót.  Ha "véletlenül" egy Antall, v, egy Orbán jut a hatalom pillanatnyi csúcsára, ezek a csoportok azonnal éles támadásba mennek át (lsd. taxisblokád, Charta, Árpi bácsi hisztijei külföldön). Ha viszont akár egy expufajkás Horn, vagy egy milliárdos Apró unokavej regnál, ezek a hangadók egyszeribe elcsendesülnek. Milyen érdekes ?

Kedves balosok, vajon H.GY.  M.P. és GY.F.  ennyire kiválóan vezette ezt az országot, és A.J. + O.V. annyira kirívóan rosszul,  hogy ez a megkülönböztetés indokolt lenne?

Szóval ezért van árok,  mert mi nem voltunk olyan ügyesek, mint a csehek és a németek, és itt hordozzuk a nyakunkon ezt a régi nomenklatúrát.

Remélem kultúrált tudtam maradni... ;-)

tr.

Előzmény: Mumu (61)
tivadar Creative Commons License 2005.02.06 0 0 63

YOO, akkor vissza a kályhához.

Kérlek ne csináld, hogy a mondataimat lekopizod ellenkező előjellel.

Mondj véleményt a saját szavaiddal, az hitelesebb.

;-)

tr.

Előzmény: schpenoth (57)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.06 0 0 62
Ebbe sajnos nem nagyon lehet belekötni:-)
Előzmény: Mumu (61)
Mumu Creative Commons License 2005.02.06 0 0 61

Hogy engem is kritizalhassatok,igy nezem mint magyar szivu ,kulfoldi,multikulti es gyokertelen de baloldali a vilagon minden tajan,MO helyzetet:

-ebredo demokracia amelynek a kozvelemenyet erosen szemelyes erdeku emberek iranyitjak

-sajat elonyeik javara hasznaljak a nemzettol tisztelt fogalmakat

-egy voltak allampartjabol ,mai tarsadalmi elnyomotottakbol,szocial gyengebekbol es ifju idealistakbol allo baloldal kuzd egy kommunista aldozatokbol allo,nemzeti tudatat a tarsadalmi fontosag ele helyezo,konzervativ vilagnezetu retegegel szemben akiket jobb hijan egy fiatak karriert akaro,tehetseges reteg ,vezetne egy egy a nep egy a vezer elvu partjaval ahol a szemelyi kultusz egy szemelyu vezetest indikalt.Ezt a regi kommunista elsotitkart megturo reteg elfogad.A mozgalomma valt jobboldal eleg szines,de a vezetioi voltak mar minden:anarchistak,szabadelvuek,nemzetiek,most eppen neppartiak,ahol a konjunktura eppen kivanja.A cel csak a msik oldal legyozese .

- a regi bekeritett nep erzelme ,koveteli meg az idegenek elleni gyanakvast.

-valodi informaciok hianyaban nem ismerik most  sem fel,mint annyiszor a tortenelemben,merre tart a vilag,milyen heylt foglalhatnak el a vilagkozosegbe es hogyan kerulnek oda.Az egymassal valo torzsolkodas,a regi tortenetek allandoan melegen tartasa,elveszi a perspektivakat .A vilag ertelmes ressze csodalkozva es erthetetlenul figyeli a mult es a multszazad elotti erveket,harcokat,hozzaallasokat.A legvidamabb barak szimpatikus szerepet elveszto furcsa,acsarkodo,ovetlenkedo egymasba csimpaszkodo tomeg orszaga kepetr latjak maguk elott akik kepesek arulkodni egymast elgancsolni vilagszervezetekben,keteros harcos aki nem vesszi eszre mar kint van a porondrol es a nezoteren szorongatjak egymas nyakat.

-az egyseges Europa ,bar tagja,meg nem hat a szerplokre es a nep sem keszult fekl az egesz mas jellegu existencialis viadalokra:az unios penzekert,projektekert,a ketsegtelenul vesztes mezogazdasagi lakosag atretegezodesenek megkonyitesere

-az orszag negyvenkent razza meg magat es indulujra masutonugyanaza cel fele..igy elveszit negy evet.kovetkeznek a levaltasok az uj kinevezettek bebetonalasa ews a milliard magas szerzodesekbe kikotott vegkielegitesek.Az egyik nomenlóklatura valtja a mnmasikat es csendbe fogyeli hogyan vedi megszemelyes erdekeit az ellenfel elije hogy aztan negy ev mulva maga is ugy tegyen

-szaktudas hiany es helyteken tanitasirendszerek egymasal valtasa lehetlene tesz egy fiatal generacio linearis tanulmanyat,igy sokat veszit a tobbi europai orszag fiatalaival sezmben a jovo vezeto reteg kialakitasaert valo harcban

Mumu Creative Commons License 2005.02.06 0 0 60
Kedves tivadar es schpenoth mar ne abba a hibaba essunk mint a nyilt topicosok.Meg nem tortent semmi de elozuk meg.Itt nem sertegetjuk egymast es nem is fekteteklezuk a masikrol ugyanazt.A vitanak termeszetesen vannak eles fordulatai de a sertesek akkor kezdodnek mikor a vitaban a masik ervet szemelyevel teveszuk ossze.OV-rol Gyurcsanyrol vagy kirol akartok mondjunk amit gondolunk,de ne arrol aki a sajat velemenyet allitja.Legfeljebb nem egyezunk meg.Az baj ?
Előzmény: schpenoth (59)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!