üdv minden tisztelt sorstársamnak aki szőlővel küzd és műveli!
viktoria gyöngye fotói érdekelnének ha van valakinek szivesen megnézném egy rövidke leírással együtt ezenkívül a kurucvér nevű fajtáról is kellene ugyanez.
Szervusztok szőlőbarátok! Ideje, hogy beköszönjek egyrészt annak apropóján, hogy másodszor is végigolvastam a topikotokat, az első hsz-tól az utolsóig. Egyszerűen fantasztikus tudáshalmaz, tervezem még többször végigolvasni, de már jegyzetfüzettel felvértezve. A másik oka, hogy hűséges olvasóként aktívan be is köszönök, hogy reményeim szerint napokon belül megkapom a pincekulcsot, vagyis jómagam is szőlőbirtokos lettem, így ha idén nem is, de tavasztól rengeteg problémával foglak bombázni Benneteket. A birtok nem nagy, mintegy 2000 m2 amiből 850 a szőlő, de elég hatalmas ahhoz, hogy kezdő (na jó, újrakezdő) szőlészként egyelőre kissé aggódjam, hogy meg tudok-e birkózni a feladatokkal. Üdvözlettel: tangua
Nem, már a must is ilyen színű volt. Gyors léelválasztás volt, nem kapott sok levegőt, nem volt botritiszes vagy rothadó szem benne, mert leválogattuk, csak túlérett volt a bogyó. Zárt fejtés volt, szóval nem hiszem, hogy ez lenne.
Neked is köszönöm a választ! A lugasra árnyékolás miatt van szükségem,de nem értek a szőlőműveléshez. Idegenkedek a vegyszerhasználattól ,így olyan fajtára lenne szükségem,ami nem igényel szakértelmet és vegyszeres kezelést sem(esetleg minimálisat).Ja! A szőlőt viszont imádom!! Szmájli!
A Pölöskeit lehet permetezés nélkül termeszteni normál körülmények között. Vannak előnyös, és hátrányos tulajdonságai a fajtának (mint minden másnak). Attól függ milyen célra kell a lugas. Erős növekedésű fajta, lugasnak megfelelő.
Valami elképesztő dolog történt: a muskotály szőlő már présléskor bronzvörös mustot adott, amiből egy erősen pirkadt bor lett, olyasmi színű, mint a rozé. Sőt, ami elképesztően furcsa, olyan íze is van, mint a kékfrankos rozénak. Mi a fene ez????
Én tavaly ősszel ültettem egy kék kecskecsöcsűt, egy vékonyka vesszőt hozott az idén, azon viszont két pici fürtöt, és szépen be is érlelte. Lugasnak szerintem jó lehet, mert a többi szőlőnkkel ellentétben ezt egyáltalán nem károsították a darazsak és a legyek. A lisztharmatot sem kapta el, pedig jobbról-balról fertőzött tövek voltak mellette.
egyébként sok fajtára mondják,hogy rezisztens,pedig szanaszét rothad,ha nem permetezed...és vannak fajták,melyeket elfelejtettek----nem direkttermők és mégis szívós igénytelen fajták
a Teréz,vagy a Nero igénytelenebb szerintem ,a Palatina finomabb és igénytelenebb,mint a Pököskei.Ezekkel jobban jársz,vagy aminek nem tudom a fajtáját-kaptam egy idős nénitől olyan vesszőket,ami szőlő nagy ovális szemű,kék,mézédes,vékony héjú és alig van magja.Állítólag a férje még orosz rabságból hozta,valami orosz neve volt,amit nem jegyzett meg.Tehát elültettem -3év,teremni kezdett és valóban permetezés nélkül gyönyörű,finom termést adott.A másik ilyen ősrégi"rezisztens "fajtám a Kék Malaga,még nagypapám ültette,a tőke ősöreg körtefára volt futtatva ,nagy kék bogyóival,fűszeres ízével ,igénytelenségével igazán nagyszerű szőlő
A Pölöskei muskotály tulajdonságait olvastam. Teljesen tudatlan vagyok szőlő témában ,de elgondolkoztatott,hogy ezzel talán én is megbirkóznék. Valóban permetezés nélkül is termeszthető? Lugast szeretnénk kialakítani és arra gondoltam, hogy szőlővel futtatnánk be. Alkalmas lenne a Pölöske, vagy van jobb ötletetek?
a Helikon nagyszemű,fehér csemegeszőlő -a Ruby hosszúkás szemű,magvatlan amerikai,Vinifera-Labrusca hibrid,rezisztens fajta.A kecskecsecsűből én csak a kéket ismerem ,az ősrégi rezisztens csemegeszőlő ,nagyon jóízű,van magja és kissé vastag a héja.
Kép alapján meg lehetne mondani hogy milyen fajta melyik klónja?
Van egy zöld veltelini szőlőnk,és még a 80-as években ültették a katonák és összekeverték a vesszőket.A négy sorból 2 fél chardonnay lett,de jóval nagyobb fürtjei van mint az após chardonnay-ának.
Augusztus harmadik dekádjában érik; fürtje nagy, ágas-vállas, közepesen tömött; bogyója nagy, sárgászöld, tojás alakú; íze finom fűszeres, húsa ropogós, lédús, héja vékony, olvadó. Növekedése középerős, igen termékeny, bőtermő, fekvés és talaj iránt nem igényes, fagytűrése közepes, lombozata ritka; peronoszpórával és lisztharmattal szemben közepesen fogékony, rothadásra kevéssé hajlamos. Rövidcsapos metszést igényel.
Ennyi információ van róla birtokomban.
Tud valaki Pegazus szőlő szaporítóanyagban segíteni? minden megoldás érdekel!
Más, 5 hete volt nálunk a szüret és még mindig forr a borom, továbbá jelentős maradékcukor van benne.... kíváncsi vagyok mi lesz a vége, kierjed e szárazra vagy megáll. Mondjuk egy kis hideg ebben segítene, ami nem akar egyelőre jönni.
Mégmás, leszedtük a Moldovát tegnap, mert kezdett rájárni már a róka. Idén hihetetlen szép, jól beérett ízes, édes. Többször felmerült itt mostanában a fórumon; csak ott próbálkozzatok vele, ahol igen jó a fekvés és hosszú a tenyészidő, mert borzasztó késői. (és nem túlterhelni, mert akkor nem érik be.)