Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
MOLDOVA: Moldáv fajta.Szülők:Guzal kara X SV 12375.Érési idő:150 nap./szept.10-20/.Fürt:350-500 gr.,kúpos,hengeres,közepesen laza.Bogyó:24 X 21 mm.5-7 gr.sötétkék,ropogós,lédús,egyszerű,semleges ízű.Cukor:17-19 Brix,sav:7-9 gr/l.Betegség ellenállás magas.Rezisztens.Fagyállóság:-23 C.
Saját tapasztalat:Rövidcsapon is megbízhatóan terem.Virágzáskor jól termékenyül még extrém időjárás esetén is/2013/.Szárazságot jól tűri.Jól szállítható.Darazsak nem bántják.Jól bevált fajta.
Nem is tudtam, hogy a környéken ennyire ritka, különleges csemegeszőlővel foglalkozik valaki! :) Remélem szaporítod is őket, mert lenne rá vevő, az biztos! Én az ismerősökkel, családdal harcolok, mert még mindig csak pár ősi fajtát ismernek (nem értékelik a gyűjtésemet, hogy idén telepítettem 20 félét :) ). A kedvencem, tegnapi párbeszédem: "én is akarok telepíteni szőlőt" megkérdeztem milyen fajtát? - "hát, pirosat, meg fehéret. Csomagküldő prospektusból láttam, és ingyen kihozzák!" áááá...
A szőlő fajták bizony nekem is tetszenek,amiket régebben írt itt a fórumon szintén.Ami viszont a legfontosabb én is Szeged mellett lakom,és így már egy látogatás erejééig én is szeretnék jelentkezni önnél.Az időpontot majd megbeszéljük.Nagyon várom a további írásait!
KARMAKOD:/VI-10-2-1/:Orosz fajta.Szülők:Kardinal ustojcivij X Magaracja XKodrianka.Így lett a neve a szülők kezdő-szótagjaiból Kar-Ma-Kod.Magas ellenálló képességű fajta.Nagyon dekoratív,piacképes.Korai érésű:110 nap.Fürt:hengeres,közepesen laza,300-600 gr.vagy akár 1 kg.Bogyó:27 y19 mm.ovális 8 gr.Lilás vörös,édes,könnyű muskotályos ízű.Fokozottan ellenáll a peronoszra,és a lisztharmatra.Fagyállóság:-22 C.
DUNAW:Bolgár fajta.Szülők:Balkan X Ribimexir X Kardinal.Érési idő:aug.15-20.Fürt:700-1500 gr.vállas,ágas,laza.Nagyon tetszetős fürtű.Bogyó:Pink rózsaszin,piros,vagy bórdó.Bogyó méret:31 x 20,5mm
átlag 8,4 gr.Husa ropogós,íze harmonikus.Cukor:16-18 brix.Betegség ellenállás az átlag felett,Botrytisre nem érzékeny.Fagyállóság:-18 C.
Saját tapasztalat:Kiváló bolgár nemesítés,nagyon piacképes,a betegségekkel szemben nagyon jól ellenáll.A bogyó nem reped,nem pereg,darazsak nem bántják.Nagyon ajánlom mindenkinek.
Alfaja:DUNAV-2:Ukrán fajta.Szülők:Dunav X pollen keverék.Érési idő:aug.15-20.Fürt:vállas,laza,800-1000 gr,
Bogyó:átlag 30,8 x 20,5 mm.7-9 gr.Bogyó szine intenziv vörös.Husa husos,ropogós,harmonikus.Termékenység magas.Betegség ellenállás hasonló mint Dunav.Az eredeti Dunavtól az intenziv vörös szinében tér el,ami még tetszetősebbé teszi.
Megjegyzés:Egyes kertészetek a Dunav-ot Dunavszka lazur néven árulják.A kettő nem ugyanaz,a Dunavszka lazur borszőlő.
ÁRKÁDIA :/Nastia/:Ukrán fajta.Szülők:Moldova X Kardinal.Az Ajwaz kishuga.Korai érésű:115-120 nap/aug.10-15 /.Fürt:kúpos,laza,500-700 gr.vagy nagyobb.Bogyó:28 X 23 mm.6-8 gr.fényes,fehéres sárga.Bőre vékony de rugalmas.Íze harmónikus.Betegség ellenállás a közepesnél jobb.Botrytisre alig érzékeny.Fagyállóság:-21 C.
Saját tapasztalat:Virágzáskor a kötődése jó,Lisztharmat,szürkerothadás nem bántja,rövidcsapon is jól terem.Megbízható stabil fajta.
Sok alfaja van:Arkadia muscat/szülők:etudes/etiud,etüd/ X arkadia,krémsárga,muskotályos/
Árkádia stabil/szülők:kesha-1 X arkadia,zöldes-fehér,25-35 mm.harmónikus/
Arkadia rozova/szülők:moldova X kardinal,világos rózsaszin,28x25mm,7-9 gr/
Köszönöm a méltató szavakat!Azt javaslom mindenkinek,akiket illet,hogy ne kapkodják el a kiválasztást,mert a Timuron kivül még nagyon sok jó fajta van.Őszig még szeretnék feltenni sok szép fotót,abból majd lehet válogatni.Ali bá-nak üzenem,hogy a napfényes Szeged közelében lakom.Bárki felkereshet,szivesen látom.Főleg a nyáron érdemes,amikor érik a szölő.
Csak gratulálni tudok valóban itt a helyed!Csodás lehet az ültetvényed,24 ország szőlőjét összegyűjteni nem kis teljesítmény gondolom anyagilag sem.Permetezed ezeket a fajtákat vagy sem,mivel a leírás szerint elég jól ellenállnak a betegségeknek.Ha van még képed és leírásod kíváncsian várjuk!A TIMUR nevű szőlőből vesszőre felíratkoznák ha lehet,mert nagyon tetszik maga a bogyó mérete és formája.Sok sikert a leopold megszerzéséhez,még egyszer gratula sok sikert!!!
Én már kb.7 éve olvasgattam a "szőlő index fórum"-ot,de egyszer sem szoltam hozzá.Valamiért nem volt hozzá bátorságom.Hülyeséget nem akartam kérdezni,vagy mondani,inkább gyüjtöttem az információt/és a szőlőfajtákat/.Amikor az idén beindult a csemegeszölő fórum,úgy gondoltam itt van az én "helyem".
Nem akarok "megmondó ember"lenni a fórumban,inkább a sok elméleti és lexikális ismereteket szeretném átadni azoknak,akik érdeklődnek ez iránt.
Nagyon sok fajtával rendelkezem/azért nem írok számot mert dicsekvésnek tűnne/,de azt elmondom,hogy 24 országból van szölőfajtám.
Többen kértetek sima vesszőt vagy dugványt,Természetesen tudok adni,de csak korlátozott számban,mivel minden fajtából csak egy példányom van/helyhiány miatt/.A kertem gyakorlatilag betelt.Még 10 szabad hely maradt,ahová igazi különlegességeket szeretnék ültetni.Ezek a japán fajták,és egy belga fajta,a neve :Leopold III.Erről a fajtáról azt kell tudni,hogy a belgák büszkesége.Nem engedik kihozni a fajtát az országból,vagy legalább is nagyon megnehezítik azt.Az emberi természet olyan,hogy arra vágysz amit nehezen érhetsz el.Elhatároztam hogy bármi áron megszerzem.Biztató jel már van.A fajtát röviden leírom:
LEOPOLD III:Belga fajta.Szülők:a Royal fajta spontán mutációja./1920/.Erőteljes növekedésű,nagy levelekkel,vastag szárral.Fürt:1-2 kg.-os is lehet.Bogyó.Vastag héjú,roppanós gyümölcshússal.A bogyók kifejezetten nagyok.akár 40 mm.átmérőjűek is lehetnek.Finom,határozott,jellegzetes izű,igen értékes fajta.A bogyó szine sötétkék.Érik szeptemberben.
A nevének eredete is érdekes:Amikor 1920-ban egy belga üvegházban spontán módon megjelent egy fürtön néhány óriásbogyó,amit tovább szaporítottak/gondolom magról/,eltelt 10-15 év mire kiszelektálták,és beállt egy stabil egyöntetű bogyóméret.Ennek annyira megörültek a belga szölösgazdák,hogy a királyig meg sem álltak.Átadták a tál óriásszemű igen finom szőlőt a királynak,és megkérték a királyi fenséget,elnevezhetnék e őróla az új szőlőfajtát.A király megkóstólta a szőlőt és mivel nagyon ízlett neki,igent mondott.
A király neve III Lipót.Így lett a szölő neve Leopold III.
A találkozás ötlete nem rossz,de a nyáron megyek németbe dolgozni így elég keveset leszek idehaza.Csemege tekintetében pedig sokkal jobban állsz mint én 53 fajtával,nekem csak 28 van,nem sok újat tudnák mutatni.Ettől függetlenül összehozhatunk valamit ha idén nem is akkor jövöre.
Olvasgattam a régebbi hsz-aidat (plusz az itt írtban is érdekes ez a régi szőlő), és látom, hogy vannak különleges és ritka csemegefajtáid (ráadásul közel is laksz).
Esetleg terméséréskor megnézhetném az ültetvényedet, és lehetne kérni némi szőlővesszőt? ;-)Ha valami érdekel a fajtáim közül, akkor csere-berélhetnénk is.
Akár gyümölcsfáról is beszélhetünk. Van cserealapom azon a téren is.
szölőszem: Lehet tőled vesszőt kérni azokból a ritka fajtákból, amelyek a birtokodban vannak? Esetleg anyagi ellenszolgáltatásért. Ha utóbbival működik, akkor kérlek írd meg, hogy minek mi az ára! Előre is köszönöm!
Egyébként jók ezek a fényképes leírások, részemről szívesen olvasom őket.
GYÖNYÖRŰEK!!!Egy-két vesszőt lehetne kérni a jövőévi metszéskor?Cserébe adhatok én is különlegességet.Igaz a fajta ismeretlen,egy 130 éves tőkéről vannak dugványaim de beazonosítani még nem sikerült.Mutattam képeket pár oltványosnak,de még tippük sem volt hogy milyen fajta lehet.
KODRIANKA: /Black magic/ :Moldáv fajta.Szülők:Guzal Kara X Seyve Villard 12375 X Marsalskij.Érési idő:110-120 nap.Fürt közepesen nagy:300-600 gr.vállas,kúpos,laza.Bogyó:ovális,31 X 21 mm.6-8 gr.
középvastag feszes bőrű.Bőre nem zavaró.Színe sötétkék,vagy kékes lila.Viaszos bőrű.Íze harmónikus.
Kóstolási index:8,3 pont.Cukor:18-19%,sav:6-7 gr./l.Betegség ellenállás nagyon magas.Fagyállóság:-22 C.
Köszönöm ! Sajnos csak most találtam rá erre a forumra. Nagyon jó kis ötletek, trükök vannak itt leírva ! Öröm öket olvasni! 3000 db tövet oltottak most egy kertészetben oktoberre igérték, hogy lesz nekem is!