Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Az a hajó csak a látványnak van ott:DD ..képzeld el mondjukhogy...az egy tenger vagy egy nagy tó része volt,csak elvágta egy kőomlás a többi résztől,a hajó meg ottmaradt:D;)...
Én is hasonlóan oldottam meg, annyi különbséggel, hogy én nem a papucsokhoz forrasztottam a vezetéket, hanem két papucs között kivágtam a műanyagot és oda forrasztottam. A vezetéket legegyszerűbben szerintem úgy vezetheted el, ha pont a forrasztás alá fúrsz lyukat, igaz, hogy így kettő kell.
Most jelenleg még másirányú probléma is jelentkezett : az "elektronyos" betáplálás (hiszen hátha később folytatódik a dioráma...)
2,5 mm-es ágy. nélküli Roco vágányaim vannak, amihez van ugyan bőséggel árambevezető összekötő papucs, de nincsenek jó tapasztalataim : a "próbapályákon" az árambevezető síndarab összekötő papucsairól előbb-utóbb leváltak a ráforrasztott vezetékvégek (pedig készen vettem...) Ha ez a kész, zúzalékkal ágyazatolt diorámánál történik, akkor süthetem...
Így hát nagy nehezen találtam a "pincei tartalékban" szálanként egyetlen vastag rézhuzalból álló vezetéket ( ki nem állhatom a több elemi szálból álló drótokat ) és beszuszakoltam a sínszál talpa és az összekötő papucs közé.
Nagyon jó lett, ki is próbáltam (a drótvégeket persze szépen levágtam) - csakhogy most valahogy el kellene vezetnem a vezetékek további részét a talpfák alatt néhány cm-re - addig, ahol majd átfúrom a réteges lemezt - úgy, hogy ne feszüljön nagyon.
A legjobb az volna, ha egy "T" alakú lemezcsíkot tudnék az összekötő papucshoz forrasztani, és akkor közvetlenül az összekötő papucs közepénél - a T függőleges száránál - fúrnám meg a lemezt, könnyedén megoldva az áramellátást. De hol találok ilyen kb. 2x15 mm-es T-t vékony lemezből ? :((( (ez a papucs kb.-i mérete )
Kösz! Röntgen asszisztens...úgy könnyű. Ha meg van a sínanyag úgy még könnyebb:-)) Nekem meg csak az álom maradt...de tavaszig úgyis ráérek tervezgetni. Vagy csinálok fűtést a műhelybe.
Olyan nagyon nem számolom magam halálba. Előzetes rajz alapján ki szoktam rakni a sineket a parkettára, és lemérem (álltalában a vágányzatot alakítom addig amíg az elképzelt méretbe bele nem fér). Az emelkedéseket hasonló képpen sakkozom ki. Próbáltam a méterenkénti 3 cm-ben benne maradni úgy, hogy még el is férjenek egymás alatt. Végig gondolom az építés többi részleteit, van ami be van tervezve, van ami menetközben módosul.
Kolléga Úr! Ez milyen vastag OSB lapból készül? És áruld már el ha nem titok, miféle végzettséggel rendelkezel hogy így ki tudod előre számolni az asztal minden paraméterét??? Vagy csak elég időt kell szánni a tervezésre?
Szia nobolond! Már levágattad az 550X300-as furnér lemezeket? Ha igen ,tedd egy asztallapra, négy sarkát, egyenként nyomd meg, remélem nem billeg, akkor jó. Alsó keretnek 40x20-as fenyőlécet használj, lehetőleg csomómentest. A sarkokat 40x40x40 -es fenyőkockákkal merevítsd,(vagy 60x60x40-es), egy sima asztallapon szereld össze, facsavarral. Az sem billeghet. Aztán mehet rá a furnér lemez, kb. 100mm ként csavarozd,vigyázz a csavarfej helyének süllyesztésénél, mert a fúró szereti felrántani a vékony lemezeket. Ilyen vékony lemeznél inkább a félgömbfejű csavar lenne a jó megoldás, csak az mindig látszana. Alapozó, aztán valami színes pl. Xiladekor vagy ami van. Jó munkát Rizmajer.
Újabb kérdésem merült fel Kedves Gyakorlott Terepasztalépítők ! :)
NEM terepasztalt - csak diorámát - építek (igaz ugyan, hogy úgy készül, hogy ha valaha lesz terepasztal, esetleg csatlakoztatni lehessen hozzá...)
Az alapja 5 réteges 6 mm-es réteges lemez, amely 2 db 55 cm hosszú és 30 cm széles darabból áll - felsővezetékkel (Azért két darab, hogy jobban lehessen tárolni.)
Csakhogy "rémülten" olvastam, hogy legalább 1 cm vastag funír ajánlatos - másülönben deformálódik / (-hat).
Kérdés : ha az 55 cm hosszú daraboknak 2x1 cm-es lécekből alátámasztást készítek a két végpontnál - azaz kb. fél méterenént - akkor vetemedhet jobban, vagy jobb, ha alá sem támasztom ( hisz többnyire úgyis az asztalon ( a "szobaasztalon" - nem a terepasztalon ) lesz - elsősorban fotózáshoz.
Esetleg ha az említett lécből körös-körül készítek lábat ? ( akkor ugye keresztirányban is lenne merevítése 30 cm hosszban...)
Nem lehet, hogy az 5 réteg és a 6 mm önmagában mégis elég vastag ?
Visszaadtad az életkedvemet :))) - merthogy már-már beletörődtem, hogy vagy le kell cserélnem az oszlopokat hosszabbakra ( eladni ??? hm...- újakat venni ? hmhm...) vagy le kell mondanom a felsővezetékről :(((((
(Az ágyazatkészítésről semmiképp sem akarok lemondani - alig várom, hogy elkezdhessem - holnapra igérték a méretre szabott - alapdeszkául szolgáló - réteges lemezt... :))))
Az igazság az volt, hogy 1 héttel a kiállítás előtt rögtönözni kellett nem volt idő, rendelgetni, meg a legmegfelelőbb anyagok keresgélésére, ami volt azt kellett használni.
Köszi! Majd teszek még fel fotókat, de mivel egy blogot is írok (VT135 vasútmodell blog), a legfrissebb képekkel itt nem akarom lelőni 'ott' a poént. :)