Nekem is 120 literes LEHEL volt a akiindulási alap, de itt a cél a keltetésen kívül,
a teljesen automatikus müködés is volt. ha teleraktam volna fiókos tálcákkal, akkor marad a manuális forgatás, és idő hiányában az is csak naponta kétszer.
ez viszont nem tesz tól jót a tojásoknak.
(bár sokan csinálják, és bevallásuk szerint működik)
Aztán, az a 130 tojás, ami így belefér (a fektetett hűtőbe) házi hasznosításra tökéletesen elég csibét produkál. (Ha meg nem, keltetek mégegyszer. :-D )
...belerakom a tojást, és a végén, kiszedem a csibéket...
a legnagyobb hókúszpókusz a 8. nap-tól van, mikor lámpázva vannak a tojások,
de egyszerre akkor sincs 15 percnél tovább nyitva a gép ajtaja. amire nincs idő, azt megnézem másnap.
Na mára ennyi. Nem sokat haladtam, de nem is csináltam nagy lendülettel. Sokat időztem a gép előtt. A bakelit lemezen a többi furat nem a próbálkozások nyoma. Így találtam. Lusta voltam fúrni :D Pont ez volt méret a foglalatoknak.
A tálcatartókat mindenképpen átmenőcsavarral, mert a kis műanyagborítás vékony, a purhab gyenge. Az üveget pedig úgy, hogy 1-1 cm-rel kisebb ablakot vágok körben az ajtóra, a purhabot lefaragom az üveg méretére, az üveget pedig FBS-el ráragasztom az ajtó lemezburkolatára belülről. fél centi vastag valamit (lehet, hogy lécet, még nem tudom, hogy mit) ráragasztok körben belülről az üvegre, majd arra egy másik üveglapot ragasztok a hőszigetelés miatt. Illetve valahol olvastam, hogy bepárásodik, ha csak 1 üveglap van. Véletlenül éppen van 5 mm vastag üvegem annyi, hogy ha kettévágom, pont elég lesz. Meg az elég vastag ahhoz, hogy a pici lányom akár rugdoshatja is. Kívülről meg valamivel beburkolom a lemez peremet, hogy ne vágja el senki kezét, meg esztétikusabb is. Vagy vékony pipalécet ragasztok oda, vagy valami vastag ragasztószalagot. Lesz majd fotó is, ha készül. Most 3 napot dolgozom, aztán szerdán újult erővel nekivágok. Addigra hazaér az elektronika is. Azt hiszem, hogy mégsem lesz olyan egyszerű, mint ahogy lentebb írtam. Csinálok helyet biztosítékoknak és védőföldelés is lesz rajta :-)
Köszi, hogy azt mondod, hogy tetszik a rozsdás lomom. Most még kicsit csúnya, de, ha dupla üveg lesz az ajtajában, meg le lesz festve, akkor talán ki is néz majd valahogy. (vagy nem) :-)
Össze kell gyűjteni a hozzávalókat először. Aztán meglátod, mire elég. Én is úgy csináltam. A legvégső esetben vettem csak meg hozzá valamit. Amit lehetett az ismerősöktől kidobott cuccokból összeszedtem.
Na itt a fotó a keretekről. Lenne 4. keret is, de egyenlőre alapanyag gondokkal küzdök. Amik voltak léceim, elfogytak. Ezeken is látszik, hogy mindenféle rissz-rossz anyag. Ezek maradékok, leeső darabok, de eltettem. Jól tettem :-) Az alsó csak oda van téve, de nem ott lesz, mert a hátsó fele nem tud szellőzni, mert ott a kompresszornak kitalált lépcső sajnos. Ennél lehet sűrűbbre rakni? egy csibe kétszer is elfér két fiók között. Ha lehetne sűrűbbre rakni, talán elférne az 5 polc.
Üdv! Eredetileg én is egy 30-50 db-os keltetőt szerettem volna, de a hűtő, mint hőszigetelt doboz megtetszett. A hűtőszekrény dobozával megspóroltam rengeteg pénzt. A házat OSB lapból és hungarocellből akartam készíteni. Ekkora méretnél már vehettem volna inkább egy kisipari keltetőt. Hameg már ekkora dobozom van, úgy voltam vele, hogy legyen nagyobb kapacitású. Ha kevesebbet akarok keltetni, kevesebb tojást rakok bele. Úgy gondoltam, de nem biztos, hogy így van, hogy egyszerre tudok tyúktojást és fürjtojást is keltetni. A hőfokkal van a probléma, mert állítgatni kell, a fürj meg majdnem egy héttel hamarabb kel. Majd meglátjuk. Közben már 3 keret kész. Gondolkodom, hogy legyen-e negyedik. Sikerült kitalálni, hogy ez a háló hogy lesz erősebb. Vagy egy hűtőpolcot teszek alá, vagy néhány drótszálat erősítek a keretekre. Így biztosan elbírja a tojásokat. Nagyon megtetszett a keltető építés. Azt hiszem, hogy ha elkészül, akkor nekiugrok egy másiknak is. Az lényegesen kisebb lesz. Csak fürjtojásnak.
Na megpróbálok képet felrakni a keretről, amiben a tojások lesznek. Itt tartok most. A hűtő tetején látszik a jégkrémes doboz, amiben a kezelőszerv lesz. A hálóval meg szerencsém volt, mert olcsón meg tudtam venni. 148 Ft volt métere. Én többre számítottam. Dryvit üvegszálas háló. Kicsit gyengének találom, de lehet, hogy jó. Nem tudom, hogy hány tojás fér bele, mert sajnos nincs egyetlen tojás sem itthon, ezért raktam bele fürjtojást. Ha 100 db beleférne, nem biztos, hogy megbírná. Jól gondolom, hogy 6-7 kg 100 tojás?
Üdv! Ha meg van hozzá minden szerintem gyorsan össze lehet dobni, akár egy hétvége alatt is. Nem tudom pontosan megmondani, mert nekem is ez az első keltetőm.
Találtam itt egy képet hűtőszekrényes keltetőről. Van ebben valami hasznosítható? Elég egyszerűnek néz ki. http://www.forum.woliera.com/download.php?id=4090
Érdekes megoldás a levegőztetés. A ventillátort akkor nem építem be. Inkább legyen 10-12 ventillátor, mint 1, a sokból tönkre is mehet 1-2 az még nem nagy probléma. Ma már nem haladtam a keltetővel. Majd holnap újra nekifogok. Alulra olyan rácsot tennék, ami a csibék lábát nem zavarná, nem esne bele. Annál azért sűrűbb lenne, de a levegő kényelmesen kell, hogy áramoljon benne. Igen, egymást tartanák a tojások és egyik felére egy R betű, a másik felére egy E betű lesz írva, hogy alapos legyen a forgatás és egy sem maradjon ki. A tervek szerint kb. 100 db férne egy tálcára, 3, 4 vagy 5 tálca lenne. A hűtő elejét kivágom és dupla üveget rakok bele, hogy lehessen látni, ha kelnek a csibék és nem kell nyitogatni az ajtaját. A szellőzés vezérlését hogy oldotta meg? A hőkapcsolónak lehet ilyesmi funkciója? mennyi időnként kell szellőztetni? Amit én láttam, folyamatosan szellőzött. Üdv! Bfg10k
A hőelemes megoldások nem nagyon használhatóak pontos (tized fokos) alkalmazásokban, mert a hőelem kapcsai közt ébredő feszültség ekkora hőmérsékletváltozásnál nagyon kicsi, ezálltal ha az elektronika tudná is a kívánt követelményeket, a szabályzás pontatlan lesz.
a tojásokat valamilyen tojástartóba teszed, vagy egymást fogják tartani?
ha kézzel forgatsz, fektetni kell a tojásokat, és oda-vissza kell a forgatást végezni.
mennyi tojás fér a tervek szerint 1 tálcára?
a szellőzőnyílás mérete szerintem lehet viszonylag nagy is,
és olyan elzáró fedelet kell rá csinálni, mint a szenes kazán huzatszabályzója.
ahogy fordítod, úgy változik a szabad keresztmetszet.
ha az egyik (a felső) könyök nem könyök, hanem T idom, akkor annak a maradék nyílásába egy lezárót kell tenni, és azon ki lehet alakítani a frisslevegő adagolást.
kicsit szűkíteni kell a keltetőoldali (ahonnan a meleg levegő jön) nyílást, hogy jusson szívóhatás a frisslevegős oldalnak is. a szellőző kimenője meg szintén lehet a keltető tetején, olyan kéményhatásszerüen.
A dróthálós meholdást nem érzem jónak. Mit csinálsz, ha kelnek a csibék, és a lábuk átcsúszkál a dróthálón? sérülést okozhat!
a két fiók közötti távolság akkora legyen, hogy akár csibékkel is kényelmesen lehessen mozgatni azokat a keltetőben.
Most találtam a műhelyben egy mikrohullámú sütő ventillátorját. Nagyon jó állapotban van, nagyon erősen fúj, halk, csak nem tudom, hogy a folyamatos üzemet hogy bírja, illetve, hogy közel 40 C fokos hőmérsékleten kell dolgoznia.