Keresés

Részletes keresés

scsaba1 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 4976
Ők nem kertészet, tehát nem kertészeti áruda, hanem oltványtermelők (mint Abasáron a fél falu), Csak szőlőoltványokat termelnek, viszont csemegeszőlőből komoly fajtagyűjteményük van. Érdemes végigbogarászni "Fajtajegyzék" menüpontot, ill. "Egyéb csemegeszőlők" menüpontot is... Van nekik Suvenir is, ha jól rémlik te kerested pár oldallal ez elött... :) Ill. van Othellójuk, és meglepődve látom, hogy most a borszőlők közé van sorolva.
(Ill. borszőlőből van neki Syrah (Shiraz) is... Ha nem ezen a rossz homokon laknék, hanem valami jó talajú hegyvidéken, telepítenék is belőle néhány tucat tőkét "saját használatra")

Árudákban, lerakatokban kicsi az esélye, hogy ezek a kevésbé ismert, ill. nem is mindenhol termeszthető fajták legyenek készleten. Én sem hozok belőlük (mondjuk a "hagyományos" fajtákból sem), a "rezisztens" vonalra álltam rá. Esztertől a Moldováig minden van, és elég jók a visszajelzések.

Már évek óta tőlük hordom az oltványokat, általában én is le szoktam menni, de idén nem volt időm, így postafutárral jött. Egy nap alatt meg is érkezett, kis zöld furgonnal házhoz hozták.
Előzmény: groowe (4975)
groowe Creative Commons License 2008.11.24 0 0 4975

köszi az infót.szerintem tavasszal felmegyek hozzájuk,postázást nem szeretem,nem mindent kapok meg.

meg egyszerűbb egyszer elmenni ebbe a kertészetbe,mint pl nyár óta hülyít egy kertészet,hogy 60 fajta szőlőjük lesz most ősszel.vasárnap elautókáztam (szakadó hóesésben,ködben) hogy megnézzem milyük van.nem hazudok ha azt mondom ,h kb 10 fajta volt,akkor sokat mondtam,de tujával dunát lehetett volna rekeszteni.kérdezte "na akkor mit kérek?".mondtam,köszi semmit,mert ezekből van 1-1 tőkém.elvörösödött a nyaka is,hát sztem szívesen szájba vert volna a hapsi.úgyhogy ide se jövök többet.

Előzmény: scsaba1 (4974)
scsaba1 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 4974
Próbáld itt:

Csemegeszőlő

Az nem jelent semmit, hogy a lapon lévő fajtalistában nincs fent. Egy sereg fajtájuk van, ami nincs fent az árlistában. Ha oltvány nincs is belőle, de vesszőt szerintem tudsz kérni.

De például Afuz Ali, Itália, Génuai fehér és piros fent van a listában is.
Előzmény: groowe (4973)
groowe Creative Commons License 2008.11.24 0 0 4973

kerestem őket vasárnap kertészetekben (Ribier,Genuai zamatos,Gros Colman) de nem volt belőlük.de nem adom fel :-)

érdekes most mindenhol sedlesekbe és kismis-ekbe botlom.remélem tényleg olyan jók,mint ahogy mondják.

Előzmény: atrego (4965)
Zalancelot Creative Commons License 2008.11.23 0 0 4972

Próbáld meg Sanatonnal kezelni.

http://vinartis.hu/sanaton.doc

Előzmény: Battaglia (4961)
atrego Creative Commons License 2008.11.22 0 0 4971
így van.Általában,ahol az Afuz Ali,Italia beérik ,ott  a  többi "csodaszőlő"is beérik.Persze  ez  attól is  nagyban függ,mikor jön a  fagy...
Előzmény: groowe (4969)
fefe73 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 4970
Az othellóval semmi baj nincs,az izabella iható ,de a noah tisztán másnap olyan fejfájást csinál,hogy fel se tudsz kelni.Egyszer fél litertől jártam így.Az érdekes az volt,hogy egész kellemes volt az íze.De másnap:-((.
Na azóta én sem iszom meg.
Előzmény: groowe (4963)
groowe Creative Commons License 2008.11.22 0 0 4969
egész nap lényegében süti a nap a tőkéket.többfajta szőlőm van,talán 1-2 tő dobta le a levelét,a többin még rajta van a levél.szerinted így van esélye?
Előzmény: atrego (4968)
atrego Creative Commons License 2008.11.22 0 0 4968
ha jó fekvésben van,beérhet...akárhol szerintem nem...kb.mint az Afuz Ali,vagy az Erzsébet Királyné....
Előzmény: groowe (4966)
lalá Creative Commons License 2008.11.22 0 0 4967
-Lehet.
Előzmény: Battaglia (4961)
groowe Creative Commons License 2008.11.22 0 0 4966
ez azért ciki,mert kb 2 hete vettem bolgár óriást.igaz csak egy tövet,de hát akkor is...
atrego Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4965
Italia,Ribier,Genuai zamatos,Gros Colman stb.Vannak melyek beérnek jó fekvésben és vannak,melyek nem.Jó fekvésben az Italia beérik,a Ribier és a Genuai is,de például a Bolgár óriás,az óriási szemű seedlessek nem igazán...
Előzmény: groowe (4960)
cippur Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4964

Igaz, köszi a korrigálást! Kb. 100 éve ihattak ugyanilyen bort.

Filoxéravész M.o.-n: 1874-1914

Előzmény: scsaba1 (4962)
groowe Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4963
emlékszem még h nagyapámnak hoztak noah bort,hogy igya meg,milyen finom.ő meg egy határozott kézmozdulattal öntötte ki,és mondta hogy Ő SOHA nem fog inni belőle.
scsaba1 Creative Commons License 2008.11.21 0 1 4962
200 évvel ez előtt nálunk még nem nagyon ismerték az Othellot meg a "Novát" ill. az egyéb direkttermőket nálunk. Ill. akkor minden szőlő "direktermő" volt, azaz dugványozással, bujtással szaporították őket, és nem oltással. A XIX. század végén jött a filoxéra, és az elintézte a kötött talajon álló saját gyökerű európai nemes szőlőket. (Ki tudja milyen fajták pusztultak ki végérvényesen) Az oltványlészítés nem tudott lépést tartani az igényekkel, és így tudtak elterjedni a filoxérára nem érzékeny, sima vesszővel telepíthető Othello, Izabella, Feriszőlő, Deleware, Noah, meg a többi.
Előzmény: cippur (4952)
Battaglia Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4961
Dohos hordóval lehet még kezdeni valamit?
groowe Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4960

nem is neked szólt a link :D

tényleg nem tudjátok,hogy milyen fajták azok a szőlők amiket most lehet kapni,hatalmas vagy 1 - 1.5 kilós fürtjeik vannak,akkora a szemük mint egy kelbimbó,akkora mag  van bennük mint egy szotyi?beérik ez nálunk?a piacon az egyikre az van írva hogy "olasz" a másikra ami sötétlila "rozé".

Előzmény: atrego (4959)
atrego Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4959
én régóta ismerem a kifejezést.:o)
Előzmény: groowe (4958)
groowe Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4958

ezen én is sokat gondolkoztam,hogy "rókaízű bor".végül megtaláltam ezt a cikket:

klikk
Előzmény: atrego (4957)
atrego Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4957
a direkttermők illatát és ízét a szakirodalom ugyebár rókaszagnak becézi....:o)
Előzmény: kardhal01 (4956)
kardhal01 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4956
Miért?! Ettél már rókát?
Előzmény: atrego (4955)
atrego Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4955
a Noah-nak nagyon  erős rókaszaga és íze  van.Szerintem nem ízlene.Nekem sem ízlett,kóstoltam
Előzmény: groowe (4953)
atrego Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4954
Próbáld ki a  Vénuszt.Direkttermő illata  van,kék,de nincs  magja.Itt kaptam egy tőkét  a  fórumról egy sráctól és  most  hozott pár fürtöt belőle  egy bácsi.Rókaszagú,de kellemesen,már aki szereti.Én is  szeretem az Othello rókaszagát,de az  Izabella például nekem túl erősen"illatos".
Előzmény: groowe (4953)
groowe Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4953
az ükszüleink mégsem voltak olyan hülyék akkor ezekszerint,hogy mindig volt azért a kertben 2-3 tő othelló a többi tőke mellett.én speciel szeretem az othellót,annak ellenére hogy  vannak nála finomabbak is."noah" szőlőt nem ettem,de annak az  ízére kiváncsi lennék.
Előzmény: cippur (4952)
cippur Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4952

Sziasztok!

Kicsit lemaradtam a forum olvasásában, az Othello-val kapcsolatban pár gondolat:

A borának valóban magasabb a metil-alkohol tartalma, de úgy olvastam lényeges, nagyságrendi különbség nincs a többihez képest. Nem tudom pontosan hogyan mérik, pl. 3 ezrelék v. tízezrelék a 2.5 helyett, vagy valami ilyesmi. Biztosan függ a borkezeléstől. Amúgy Ausztriában Nohát, de talán Othellót is lehet első osztályú bioborként kapni (állítólag). Tavasszal voltam Hosszúperesztegen, az ültetvények zöme Othelló és Kékfrankos, akkor kóstoltam először tiszta Othelló bort. Kellemesen csalódtam benne, igazi kuriózum volt ugyanolyan bort inni, mint amilyet kb. 200 évvel ezelőtt ihattak. A pincékben is úgy éreztem magam, mint egy skanzenban.

Mellesleg a várható gazdasági világválság utáni jövőben ezek a borok ugyanúgy megállják majd a helyüket, mint a múltban. Elemzések szerint egy világcsőd esetén először a legköltségigényesebb, legkifinomultabb munkát igénylő ágazatok omlanak össze (gyógyszergyártás, egészségügy, műtrágyagyártás, vegyszerek, permetezőszerek). Nem árt felkészülni ezekre az ínséges időkre pár sor rezisztens fajtával... :)

atrego Creative Commons License 2008.11.13 0 0 4951
Szia!Persze,megkaptam.Írok,ha teljes  lombhullás van.
Előzmény: orchideák (4949)
groowe Creative Commons License 2008.11.13 0 0 4950

Köszi a  választ atrego!

orchideák Creative Commons License 2008.11.13 0 0 4949
E-mail ment. Megkaptad?
Előzmény: atrego (4942)
atrego Creative Commons License 2008.11.12 0 0 4948

Szia!Én személy szerint nem tartom szükségesnek szőlőnél az őszi lemosót.

Az Ezeréves Magyarország emléke finom izű,nagy  szemű,nem túl igényes régi csemegeszőlő,hátránya ,hogy kissé vastag a héja és magjai elég nagyok.A Rekord szép szőlő,hatalmas bogyókkal,fehér,de eléggé ízetlen,a Gloria Hungaria hasonló.A Kocsis Irma szintén hasonló,de valamivel kisebb bogyókkal,nagyobb magvakkal.A Mathiasz Jánosné Muskotály nagyon finom,a fürt a Chasselashoz hasonlít,a bogyói rózsaszínűek,muskotályos-bőtermő,kissé kényes.A Csiri-csuri szintén a Gloria Hungariához hasonló,de ropogósabb,finomabb,de kevésbé szép.1-1 tőkét mindenképpen érdemes ezekből a régi fajtákból ültetni.

Előzmény: groowe (4947)
groowe Creative Commons License 2008.11.12 0 0 4947

sziasztok!

ősszel szoktatok lemosó permezetést csinálni?ha igen mivel,és mikor?másik kérdésem,hogy mi a véleményetek az ezer éves mo emléke,rekord,gloria hung.,kocsis irma,mathiász jánosné és a csiri csuri szőlőkről?érdemes belőle 1-1 tőkét ültetni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!