Nekem az a gyakorlati tapasztalatom a kézi forgatásra, hogy normál tyúktojásból 80-85 db fér a keltetőmbe, némi gyakorlatszerzés után nekem 5-6 perc alatt sikerül megforgatni.
Az idén keltettem gyöngyöst és fácánt együtt (a fácánt 6 nappal később raktam be, így együtt keltek) ebből 130 db fért be egyszerre, ezt is sikerült 10 percen belül megforgatni.
Igen, teljesen igazad van, kell hüteni a tojásokat!
nekem az volt csupán az kifogásom, hogy mennyi ideig tart megforgarni a tálcákban a tojásokat.
A hütés azért kell, mert akkor a tojás beltartalma némileg összehúzódik, segítve ezzel az embrió gázcseréjét.
ez az összefüggés a környezeti hömérséklet, és a szellöztetés ideje között számomra eddig ismeretlen volt, én mindíg naponta 2 szer szellöztetek, illetve hütök.
nálam így megy:
ha eljön a szellöztetés ideje, frisslevegö befúvás után ha a levegö 20 foknál hidegebb, fütés.
ha a megadott (nálam 10 perc) idö alatt 25 fok fölé melegszik a levegö,
újabb befúvás.
ha letelik a 10 perc, újra keltetési hömérsékletre füt a keltetö.
Köszönöm a hozzászólást, újabb információval lettünk gazdagabbak!
" Ha ez így meg is lesz valósítva, akkor gyakorlatilag a lámpázáskor és a bújtatáskor kell kinyitni a hűtőszekrény ajtaját. Így biztosan nem hűlnek ki a tojások. Ja a forgató rúdja is ki lesz vezetve valahol (esetleg a tetején). Ja meg mikor kirámolom a csibéket :-))) Ha ez így meg is lesz valósítva, akkor gyakorlatilag a lámpázáskor és a bújtatáskor kell kinyitni a hűtőszekrény ajtaját. Így biztosan nem hűlnek ki a tojások. Ja a forgató rúdja is ki lesz vezetve valahol (esetleg a tetején). Ja meg mikor kirámolom a csibéket :-))) "
Már évek óta keltetek az úgynevezett "hungarocell kotlóssal" egész jó eredménnyel.
Én eddig úgy tudtam és úgy is csináltam, hogy a keltetés során a tojásokat vissza kell hűteni. A tyúk is leszáll a fészekről.
Én napi 2 alkalommal, a forgatáskor? hűtöttem vissza a tojásokat, a kelétető teteje úgyis le van véve ilyenkor.
Valakitől azt a szabályt tanultam, hogy ahány celsius fok van a helyiségben ahol szellőztetem a tojásokat, annyi percig kell ennek a műveletnek tartani.
Én eszerint járok el. Az idei egyik eredményem 36 törpecochin tojásból 32 csibe.
Emiatt gondolom, hogy Bfg10k-nak nem kell annyira "zárt ajtók" mögött szervezni az életet.
Remélem tudtam hozzátenni a technológiai vonalhoz valamit.
ez az úszós dolog nem rossz!, szerintem akkor legyen belőle kettő, egyik azt jelezné, ha nagyon kevés a víz, a másik, pedig hogy fel van töltve. így nem kell ismerni a tartály űrtartalmát!
Nálam így van:
a víztartályba 2 db "cső lóg bele" (természetesen rögzítve van),
és mindkettő ki van vezetve.
és egy 5 literes ioncserélt vizes tartály tetejébe vannak FBS-el beragasztva.
A palack, pedig fejre van fordítva.
ha az egyik csövön levegőt kap, a másikon kiengedi a vizet.
a párologtató nálam nagyon kevés vizet tartalmaz,
hogy a párologtatáshoz használt hőenergia minnél kisebb legyen.
az egyik cső a tálkában vízszint alatt van, ezen folyik a víz,
a másik magasságával be tudom lőni, hogy milyen magasan álljon a víz a tálkában.
tehát:
a víz párolog..
vízszint csökken...
felső csövön levegőt kap a tartály...
alsó csövön lefolyik a víz, ...
vizszint helyreáll....
víz párolog...
...míg a palack ki nem fogy... az meg látszik :-) kívűl van...
Jó estét kívánok! Íme egy-két agyamenésem amíg munkában voltam: Alul a párologtató tálca mégiscsak egy darabból lesz azért, hogy egyszerre fel tudjam tölteni. Letesztelem, hogy mekkora kell, lemérem az űrtartalmát. Kindertojás műanyag házát megtöltöm hungarocellel (a biztonság kedvéért) majd FBS-el összeragasztom. Ez lesz az úszó. Egy lemezkére felfogatva egy mikrokapcsolót tud kapcsolni. Amikor ürül a tálca, egy fényes led kigyullad a kezelőpanelen, hogy tudjuk, nem sok víz van benne. A tálcához vezetni fog egy vékony tömlő a hűtőszekrény tetejétől, mondjuk a jobb hátsó sarkától. Abba egy kicsi műanyag tölcsérszerűséget ragasztok (mármint a hűtő tetejébe) Így ki sem kell nyitni az ajtót és fel is van töltve vízzel a párologtató. Előzetesen azért lett megmérve a tálca űrtartalma, hogy pont annyi víz legyen beletöltve, amennyi kell bele. Erre a led elalszik :-) A forgatóra visszatérve, szeretném, ha automata lenne, de egyenlőre nem találtam ki, hogy miként oldanám meg. Az tiszta, hogy végállás kapcsolókkal, ablaktörlőmotorral, de a többi nem. Pl. milyen időzítővel, vagy milyen meghajtással, én fogasléces megoldáson gondolkodtam, de biztos van egyszerűbb is. Egyenlőre nagyon nagy segítség már a félautomata is. Ahogy nézegettem, marad a 3 tálcás megoldás és még így is csak úgy fér el, hogy a kompresszor helyét ki kell vágnom. Ha ez így meg is lesz valósítva, akkor gyakorlatilag a lámpázáskor és a bújtatáskor kell kinyitni a hűtőszekrény ajtaját. Így biztosan nem hűlnek ki a tojások. Ja a forgató rúdja is ki lesz vezetve valahol (esetleg a tetején). Ja meg mikor kirámolom a csibéket :-))) Üdvözlettel: Bfg10k
Hali! Ti aztán dolgoztatok amíg én nem voltam. Átolvastam és rengeteg új dolgot tanultam, hisz még én sem készítettem keltetőt, de még nem is keltettem pipit. Lenne is egy kérdésem ami inkább a keltetéshez tartozik, mint hogy inkább a keltető készítéshez. Remélem ezért nem köveztek meg. :)) Szóval mi a teendő a tojással amíg a tyúkfészektől a keltetőbe kerül? Akkor is ugyan úgy forgatni kell? Lehet szintén fektetve vagy tojás tálcába tartani? üdv.
Helló! Köszi, hogy segítetettél! Aha, értem.Ha, csinálni fogok keltetőt, akkor szerintem a fekvőset választom, mert egyszerűbb (nekem). fűtőtestnek mit ajánlanál? Ha szellőztetést ventilátor csinálja akkor a ventit hove kell rakni a hűtűbe? Vagy mindegy, hogy hol van? Szerinted mennyibe kerülhet ha építek 1 keltetőt? ( hűtőből) Ja, és köszi a bíztatást! Azt mondta nagyfater hogy ha beszerzek minden alkatrészt akkor össze rakjuk!!!:D:D üdv.
Örülök, hogy sikerült az automatikus forgatäs felé téríteni, az hogy ez a jelenlegi terveidben már csak egy mozdulat az összes tojásnál, tavaszra már teljesen automatikus forgatást fog neked eredményezni! :-) Én azon leszek!! :-D
Annak is örülök, hogy pindurka mondatfoszlányokból születnek ötletek,
mikor a nyitóhozzászólásban az apró részletekröl írtam, ilyesmire gondoltam :-)))
szóval, a forgatás:
Mikor betálcázásra kerül a sor, a tálcák -45fokban állnak. így a tojások tálcázáskor
egymásra dölnek.
(állítva, a hegyes végükkel lefelé kell a tálcába tenni a tojásokat,
mert a légkamra a tompábbik végén van)
Én nem használok semmi elválasztót a tojások között,
azok "egymást tartják". Az elsö sor simán, a második fél tojással eltolva,
és így tovább. A legutolsó sornál, gondolva arra, hogy a tojásoknak
a bújtatáskor már feküdniük kell, teszek egy "elválasztót" ami az
utolsó sort támasztja. aztán csinálok egy próbaforgatást (+45fokig), és figyelem
hogyan tudnak mozdulni a tojások. ha kicsit mozdulnak, az nem gond.
bújtatáskor az elválasztót kiveszem, és vízszintes helyzetbe billentem a tálcát.
kézzel segítek a tojásoknak eligazodni, és ekkor veszem ki azokat amik az elökeltetés folyamán, - lámpázáskor - terméketlennek, vagy elhaltnak bizonyultak.
ezzel is szabadítva fel helyet a kikelö csibéknek.
A tojásokat a lámpázáskor megjelölöm, ami él, arra vonalat, ami nem él arra X et rajzolok grafit ceruzäval (!).
így ha a keltetés közben elhal az embrió, a vonalat könnyen X re lehet javítani.
Ezek a tojások, ha nincs bakteriális fertözésveszély a bújtatásog a tálcában maradnak. ha zápnak tünik a tojás, újságpapírból gyúrok egy ´"tojást" és azt teszem a záp helyére.
Jó reggelt! Nézegettem a képeket forgatóról, illetve olvastam a tanácsodat itt. Úgy döntöttem, hogy hasznos lenne mindenképpen egy forgató. Vagy kézzel, vagy valami automatikával, de lényegesen gyorsabb lenne a forgatás, ha egyszerre meg lehetne az összeset forgatni. Úgy döntöttem, hogy marad a 3 keret, hogy kényelmesen elférjen, viszont szedhetem szét, mert amit kitaláltam forgatót, már nem fér el a keret széle és a hűtő fala között. Viszont kitaláltam és nagyon egyszerű. Nagy segítség volt a +- 45 fok megadása. Valószínűleg a kompresszor helyére kialakított részt ki kell vágni, hogy több hely legyen. Ott majd hungarocell táblát helyezek el. A forgató: 3 db szögvas keretet készítek, amibe belefér a tálca a tojásokkal. A kereteket laposvas pálcákkal rögzítem egymáshoz a négy sarkán egy-egy csavarral, ami lazán van ráhajtva, illetve kontra anyával meghúzva, hogy ne essen le. A tetején a felső szögvaskeret közepén megy fel a hűtő tetejéig egy-egy laposvas, ami tartja az egész állványt. A tálcák egyenként kiszedhetők. A tojásokat azt hiszem, hogy ilyenkor a hegyére kell állítani, erre még ki kell találnom valamit. lehet, hogy keresztben drótokat helyezek el. Innen már akár kézzel is lehet forgatni egy mozdulattal az összeset. Hú ez így nem biztos, hogy világos, még nekem sem teljesen, így leírni sem tudom. nem fog 400 db tojás beleférni, de nem is ez volt az eredeti terv. Szerintem 200 db így is bele fog férni, ami már bőven elég. Fürjtojásra lesz majd külön gépem majd, de próbából lehet, hogy beleteszek ebbe is. Na majd este írok. Szép napot!
Előkeltetésnek a keltetés azon szakaszát nevezzük, amikr a tojásoknak a hőmérsékletet, páratartalmat, forgatást biztosítjuk.
itt is lehetnek fektetve,vagy állítva a tojások, attól függően, hogy milyen forgatási technikát alkalmazunk.
fekvő tojásnál mindíg 180 fokot kell fordítani a tojáson,
ezt kézi forgatásnál alkalmazzák, és a "reggel, este"
jelzéssel látják el a tojásokat, hogy látni lehessen melyiket kell forgatni.
én annak idején, az R (reggel) és E (este) betüket
egy vonallal összekötöttem az egyik oldalon, pl r től húzd a vonalat E ig,
és mindíg a vonal felé fordítottam a tojást.
álló tojásnál 90 fok is elég (plusz-minusz 45fok)
ezt a módszert inkább gépi forgatásnál használják.
mindkettő alkalmazásánál a tojásokat ODA-VISSZA kell forgatni,
különben a jégzsinór, (ami az tojás sárgáját a helyén tartja) sérülhet.
álló tojás elhelyezéskor MINDÍG a tojások légkamrás oldalának kell felül lennie!
Bújtatáskor már nincsenek forgatva a tojások, és szerintem mindíg fekszenek.
Ez rendszerint a keltetés utolsó napja.
ha előzőleg fekve voltak betálcázva a tojások nincs különösebb teendő, nem kell forgatni a tojásokat.
ha álló (automata) tojásforgatást használsz, mint pl én is, van annyi tartalék hely a tálcán, hogy az addig álló tojásokat az elválasztót kivéve el lehet fektetni, így ennél a módszernél is fekszenek a tojások, mikor bújtatásra kerül a sor.
remélem, érthető volt minden, amit leírtam, ha valami nem tiszta, kérdezz bátran!
Örülök, hogy már az elméleti keltetőépítéssel nagyjából tisztában vagy,
remélem kialakul itt olyan alkotó csapat, ami miatt létrejött a topic.
KÖSZÖNTELEK a keltetőépítők csapatában!
a 13 év nem lehet probléma, ha ez megnyugtat,
ez az írásodból abszolúz nem derül ki :-)
Valamikor az én néhai nagyapám is kísérletezett keltetőépítéssel, Ő még petróleumlámpával akarta fűteni, de arról, hogy páratartalom fogalma sem volt.
ezért szépen kiszáradtak a tojások, és a kudarc miatt el is vetette a további kísérletezést. (ezt már csak elmondásokból tudtam meg, mikor én is keltetőt kezdtem építeni.
NE HAGYD MAGAD LEBESZÉLNI A DOLOGRÓL!!! mi itt vagyunk ;-)
szerintem semmi OFF nem volt a hozzászólásodban, kérdezz nyugodtan!
vannak itt kollégák, akik ONLINE építenek keltetőt (ennek igazán örülök!!!)
az Ő sikereikből, kudarcaikból akár már tanúlhatsz is! :-) annélkül, hogy egy csavarhúzót vennél a kezedbe. Aztán mire nekiállsz gépet építeni,
Én nem tanácsolnám tyúk, és fürj egyidejü keltetését!
A fürjtojóasnak vékony a héja, ezért magasabb 65-70% páratartalmat igényel.
Ezzel szemben a tyúktolyásnak 55-60% páratartalom a megfelelő.
A keltetési hőmérséklet, mondjuk közel azonos, 37.3-37.8 Cfok körül van mindkét fajnál.
Amit írtál, hogy "fél óráig is nyitva lehet az ajtó", nem értek egyet.
attól függ, a keltetés mely szakaszáról van szó.
A keltetés elején ezzel ki is tudod végezni a tojásokat!
Mikor már a tojások a hőtermelő szakaszba lépnek, akkor is kritikusnak érzem a fél órás időtartamot.
Az eredeti rácsozat merevítésre használata jó ötlet, szerintem rögzítsd egyszerre a fiók aljára.
egy tálcányi fürjtojás forgatása megoldható lehet úgy, hogy a tálca kereténél egyik irányban kb 5cm-el kisebb keretet teszel a tálcába, aminek nincs alja, és a belső tálcát a nagy tálcában mozgatva, abban gurulnak a tojások. az 5 cm nembiztos, hogy elég a 180fokos forgatáshoz (mert fekvőtojáson annyit kell fordítani)
most hírtelen ez (ennyi) jutott eszembe... Üdv:fapeter
Szerintem is nagyon jó ötlet volt ez Fapetertől.Gratulálok! Már az eleje óta olvasom a fórumot, és most már úgy a fejembe össze birom rakni a dolgokat!:D Én is szeretnék készíteni egy keltetőt hűtőből. Nem is lenne nehéz dolgom, mert a nagyapám villanyszerelő volt, így érti az elektronikát:D Nélküle mondjuk nem sokra mennék mert még csak 13 éves vagyok:D Csak az a problémám, hogy nagyfater azt mondta, hogy nem érdemes vele killódni, mert hogy pontos hőfokszabályozás kell meg stb.............régebben már ő is próbálkozott egyet építeni hűtőből csak félbehagyta.:S DE remélem majd, hogy megbirom győzni:)
Azt nem értem, hogy ugye a keltetésnek 2 része van: előkeltetés és bújtatás. és ha az előkeltetés közben a tálcán a tojások egymást tartják, akkor a bújtatásnál, hogy lehet elfektetni őket, ha közben nincs hely!? vagy 1 tálcát üresen hagyunk és akkor oda rakjuk azokat amik nem fértek? Ja, és valaki leírná nekem hogy milyen alkatrészek kellenek a keltető megépítéséhez? (a naggyát tudom csak szerintem nem az összeset) ÉS kb. mennyibe kerülne megépíteni egy ilyesmit? ( Lehet hogy egy kicsit OFF-os kérdések, bocsi.)
Üdv! Hú van néhány hozzászólás. Most jöttem a munkából. Na akkor sorban: Tomkay: Én már két éve építem fejben, de csak most fogtam neki. Ha csak havonta egy csavart belerakok, már rég kész :-) Végülis nem sürgős, tavaszra kell. Fapeter: Köszönöm a dícséretet! Nem tudom, hogy meddig tart megforgatni a tojásokat, de nyitva lehet akár fél óráig is, mert annyira azért nem érzékenyek a tojások a lehűlésre. Inkább a túlhevítést nem bírják. De idővel szerintem bele lehet jönni a forgatásba is, és nem is kell egyszerre mindet megforgatni. Ha van idő, akkor tálcánként 15-20 percet melegedhet is közben. vagy ki lehet venni a tálcát és a többi addig nincs a hidegben. Egy tálca pedig szerintem nem tarthat tovább 10 percnél. Az ablak felülete ha jól emlékszem 40cm x valamennyi. A valamennyit még nem tudom pontosan. Először a tálcákat kell pontosan elhelyezni és mindre rá kellene látni. A tálcáknak még nincs benne a tartójuk. 2 db üvegtábla lesz kb. 0,5...1cm légréssel 5 mm vastag üveglapból. A hálót tűzőgéppel rögzítettem kb. 1...1,5 cm-enként 1-1 kapocs kb. 45 fokos szögben a szálirányára. Nem tartom elég erősnek, ezért az eredeti rácsos polcait alá akarom tenni merevítésnek. Tyúktojásnál nagyobb méretű tojás keltetése nincs tervben, de nem tartom lehetetlennek kacsa, liba vagy pulyka tojás keltetésének kipróbálását. A háló nyúlására én is gondoltam, lesz merevítése, de ez kevés. Gondoltam rá, hogy előfordulhat, hogy nem lesz tele egy tálca, vagy néhány fürj tojás is lesz betéve. Erre azt találtam ki, hogy átlátszó műanyagból osztókat rakok bele. Valahogy úgy, hogy ebbe a tálcába bele tudjam tenni. Hosszában ketté, keresztben 3-4 részre osztva a tálcát, amiben a tojások úgy lesznek belerakva, hogy ne tudjanak ide-oda gurulni. Később automata vagy félautomata forgatót szeretnék készíteni, hogy meggyorsítsam a forgatást. Ez a billegő érdekelne, hogy mennyit kell dönteni és milyen sűrűn. Illetve van még amin gondolkoztam egy másik fajta forgató, amin csúcsával lefelé kell a tojást beletenni két fémpálca közé és ott hol egyik fémpálcára dől rá, hol a másik fémpálcára dől rá a tojás. Arról sem sokat találtam neten. Üvözlettel: Bfg10k
Nekem is 120 literes LEHEL volt a akiindulási alap, de itt a cél a keltetésen kívül,
a teljesen automatikus müködés is volt. ha teleraktam volna fiókos tálcákkal, akkor marad a manuális forgatás, és idő hiányában az is csak naponta kétszer.
ez viszont nem tesz tól jót a tojásoknak.
(bár sokan csinálják, és bevallásuk szerint működik)
Aztán, az a 130 tojás, ami így belefér (a fektetett hűtőbe) házi hasznosításra tökéletesen elég csibét produkál. (Ha meg nem, keltetek mégegyszer. :-D )
...belerakom a tojást, és a végén, kiszedem a csibéket...
a legnagyobb hókúszpókusz a 8. nap-tól van, mikor lámpázva vannak a tojások,
de egyszerre akkor sincs 15 percnél tovább nyitva a gép ajtaja. amire nincs idő, azt megnézem másnap.