Keresés

Részletes keresés

Mukibá Creative Commons License 2014.06.16 0 0 314

Üdv A karatánnal vigyázz mert 20 fok felett égethet, én lisztharmatra topas-t használok10lityibe 5ml -t.

Előzmény: zsebpiszok0510 (313)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 313

Lisztharmatra tudtok ajánlani valami jó szert?Favoritból van pár tőkém,nagyon finom,de szinte minden évben leeszi a lisztharmat.Arra már rájöttem,hogy a kén kevés.Az idén karathán-nal illetve falcon-nal próbálkozok.

Sanci07 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 312

Előre is nagyon köszönöm!Ezek az Ukrán szőlők úgy nézem nagyon kiválóak,milyen új fajtákat vettél?Nekem van Zaporozsec de még nem terem ez jó szerinted?Ja még annyit hogy a timurnál is beírtál?

Előzmény: szölőszem (311)
szölőszem Creative Commons License 2014.06.15 0 1 311

Sanci07:Beírtalak a kockás füzetembe /Lívia/.Ha lesz őszre gyökeres küldök,ha nem,akkor sima vesszőt mindenképpen.Az idén sikerült beszerezni Ukrajnából eredeti Líviát /úgy adták ráadásképpen,mert sok fajtát vásároltam,Már szépen meg is gyökeresedett./Kíváncsi leszek,hogy mennyire fog hasonlítani ahhoz,ami nekem már van.Ugyanis a meglévőt egy másik országból kaptam.

ARARÁTI /HACHABASH/:Örmény fajta.A szőlő őshazájából.Szülők ismeretlenek.Nagyon régi szőlőfajta.

Érési idő:158 nap/okt.eleje/.Igen erőteljes növekedésű.Fürt nagy,hengeres,tömött.Bogyó:zöldes-sárga

nagy,ovális,napos oldalán fényes borostyán színű.Bőre erős,bogyó húsos,szaftos.Jól szállítható,és eltartható.Betegségeknek jól ellenáll.Fagyállóság nem ismert.

Megjegyzés:Nekem is van a fajtából,de még nem terem.

Sanci07 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 310

Tisztelt szölőszem.Nagyon tetszik nekem ez a LIVIA.Imádom a rózsaszínű vagy rózsaszín beütésű szőlőket.A nimrangot is a cirmossága végett ültettem,de nem jött be.Kérhetek tőled vesszőt vagy ha van gyökerest.Tudom hogy TIMURT már kértem,de ezt nagyon csipem,jó lenne a nimrang helyére.Beporozni nem tudtam mert minden csemegém bogyós a nimrang pedig csak most virágzik.Köszönöm a múltkori felvilágosítást is egyről még írhatnál ha tudsz ez pedig az ARARATI.

Előzmény: szölőszem (309)
szölőszem Creative Commons License 2014.06.15 0 0 309

LIVIA:Ukrán fajta.Szülők:Flamingó x Arkadia.Érési idő:105-110 nap/aug.első fele/.Fürt:nagy,akár 25 cm

is lehet,500-700 gr.kúpos,vállas,elágazó,közepesen laza.Bogyó:rózsaszín,28 x 20 mm.7-9 gr.húsos,szaftos,

muskotályos.Bogyóban 1-3 mag található,de nem zavaró.A fürt érés után sokáig/akár 30 napig is/ a tőkén hagyható.Cukor:17-22 %,sav6-7 gr/l.Virága hímnős,jól termékenyül.Bogyóját a darazsak nem bántják.

Saját gyökerén is jól terem.Betegség ellenállás magas.Elegendő a megelőző védekezés.Botrytis nem támadja.Fagyállóság:-21 C.

Megjegyzés:saját tapasztalatom szerint az egyik legértékesebb fajta.Igen tetszetős és nagy fürtje van.

Bogyója érezhetően muskotályos,vékony héjú,kissé ropogós.Igen édes/21%cukor/Sokáig minőség romlás nélkül a tőkén hagyható.Csak csupa jót tudok róla mondani.

borsika79 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 308
Köszönöm szépen!
Előzmény: szölőszem (302)
juhosttt Creative Commons License 2014.06.09 0 0 307
Előzmény: Beer Monster (306)
Beer Monster Creative Commons License 2014.06.09 0 0 306

Tudnátok mondani egy jó könyvet szőlő témában? Nekem csak a Prohászka Ferenc: Szőlő és bor van meg, de az siralmas szakmai színvonal.

szölőszem Creative Commons License 2014.06.08 0 1 305

Sanci07:

THALLÓCZY LAJOS MUSKOTÁLY:Magyar fajta.Nemesítő:Mathiász János.Szülők:Royal Vineyard x Alexandriai muskotály.Érési idő:szeptember eleje.Erős növekedésű.Virága hímnős.Fürt:vállas,közepesen tömött.Átlag

200 gr.Bogyó:sárgás-fehér,25 x 21 mm.középvastag héjú,húsos,ropogós állományú,nagyon kellemes muskotályos zamatú.Igen bőtermő.Íze a Hamburgi muskotállyal vetekszik.Betegség ellenállása átlagos,

azonban rothadásra nagyon hajlamos.

TÜSKÉSPUPÚ ZAMATOS:Régi magyar szőlőfajta.Szülők ismeretlenek.A filoxéra vész előtt az egyik legelterjedtebb szőlőfajta volt.Érési idő:szept.vége.Erős növekedésű.Fürt:hengeres,vagy kicsit vállas,közepesen tömött,vagy laza,átlag 140 gr.Bogyó:20 x 16 mm,vastag héjú,húsos,ropogós,hamvas,kellemes ízű.Bogyója megérve is zöldes marad.Bogyóinak végén a bibeszál száraz maradványa "tüskét" képez,amiről a nevét kapta.Nagyon edzett fajta,fekvésre,talajra nem igényes.

Bogyói nem rothadnak,és sokáig eltarthatók.Hosszúmetszést igényel.

Erős növekedésének gyakran az az oka,hogy rosszul termékenyül,és ilyenkor tőkéje minden erejét a hajtásnövekedésre fordítja.

Megjegyzés:A Tüskéspupú zamatos szerepel a gyüjteményemben,mivel ősi magyar fajta.Talán jövőre már termést is hoz.Utána döntöm el,hogy marad-e?

Sanci07 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 304

Szölőszemet kérdezném hogy nem-e tudsz valamit a Thallóczy Lajos muskotály és a Tüskéspúpú zamatosról.

szölőszem Creative Commons License 2014.06.07 0 0 303

HORTHY MIKLÓSNÉ:Magyar fajta.Nemesítő:Kocsis Pál.Szülők:Erzsébet királyné emléke x Cegléd szépe.

Érési idő:középérésű/szept.eleje-közepe./Fürt:300-500 gr.hengeres,laza.Bogyó:5-7 gr.vékony héjú,íze

harmónikus,színe egyöntetű rózsaszín.Bogyója nem reped.Betegség ellenállás az átlag felett.Lisztharmat

és botrytis nem bántja.Fagyállóság :nincs adat.

Megjegyzés:Még mindig annyira tabu téma a neve/szerintem nagyon méltatlanul/,hogy használható szakirodalom alig van róla.A leírás egy része saját tapasztalat.

A Csepregi Pál-Zilai Lajos:Szőlőfajtáink,ampelográfia című szakkönyv /1960/,még a nevét sem meri leírni.

Úgy írja H.M.-né.

Én már csak azért is a tiszteletéért ültettem.

szölőszem Creative Commons License 2014.06.07 0 0 302

borsika 79:Raktam el iskolába Csokoládét,de nem tudom hogyan fognak gyökeresedni.Ha lesz,tudok adni.

Egyébként a csokoládé ízt kissé fenntartással kell kezelni.A hívatalos leírásban csokoládé ízt írnak róla,nekem tavaly termett először.Szerintem a muskotályos íz volt a domináló inkább.

Jani 71:Köszönjük az információt a sárga fitoplazmáról.Eddig nálam nem jelentkezett az amerikai kabóca,de

permetezni fogok megelőzésképpen.

Jani71 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 301

Új, veszélyes betegség:  Aranyszínű sárgaság fitoplazma

borsika79 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 300
Kedves szöllőszem! Ezekböl a remek csokoládékbol is lesznek gyökeres vesszőid? Engem nagyon érdekelne.:)
Előzmény: szölőszem (292)
gyula. Creative Commons License 2014.06.02 0 0 299

Valamiért lemaradt a szöveg a képekről. Nos a karós szőlő a Néró még mielőtt gordonra tettem volna és a szomszédja az Eszter a két közeli képen.

Előzmény: szölőszem (297)
Ali-bá Creative Commons License 2014.06.01 0 0 298

Ne add fel a reményt, csak az alany összes hajtását, meginduló rügyét folyamatosan tördeld, csípd ki. Míg el nem barnul, szárad az oltócsap addig bizakodhatsz.

Előzmény: szölőszem (297)
szölőszem Creative Commons License 2014.06.01 0 0 297

Szia Gyula! Nekem most másodéves a Magdalénám.Úgy beindult,hogy most kb.1 méteres.Sajnos az idén még nem hozott mutatóba fürtöt,de alig várom,hogy jövőre megkóstoljam,és megerősítsem,vagy megcáfoljam amit írtál róla.Ha tényleg nem jó,akkor ásó bácsi elrendezi a dolgát.A feltett képek a Magdalénát mutatják?Mert ahhoz túl nagy bogyóknak tünnek/mert a magnélküliek általában apróbb szeműek/.

Ali-bá:Megjelentek az első biztató zöld levelecskék néhány zöldbe fás oltáson.Van amelyiken csak a rügy zöldül.Sajnos a japánok egyenlőre nem akarnak beindulni.Lehet,hogy elkéstem az oltással velük.Túl sokáig vártam,hogy önállóan kigyökeresedjenek.

gyula. Creative Commons License 2014.06.01 0 0 296

Beer Monster Creative Commons License 2014.06.01 0 0 295

Egy okkal több kipróbálni, friss fogyasztás helyett milyen mazsola készíthető ebből a magvatlan Magdolnából :)

Mindjárt fel is hozom az új topicot.

Előzmény: gyula. (294)
gyula. Creative Commons License 2014.06.01 0 0 294

Egy kicsit megkéstem a válasszal egyébb teendőim végett. Tiszacsernyőben lakom tehát sík vidôken. A talaj agyagos,de mint írtam a többi csemegeszőlőmnek ez abszolut,de nem árt. Vígan elvan ugyanebben a sorban a Helikon szépe,a Vosztorg a Moldova is. Igaz a Fanny nem hajtott ki és elpusztult.  Kora tavasszal minden szőlő aljára szórtam Mpk-át egy marékkal,de ezt megtettem régebben is.

Szőlőszem: Miért voltak az elvárásaim nagyok a Magdolna szőlővel szemben?

Talán,mert azt hittem,hogy nagy hatalmas fürtjei lesznek ennek a magnélküli szőlőnek és az íze is finom lessz. Számomra "nesze semmi fogd meg jól" ez a szőlő. Remek marketing fogás a kínálatban lévő kertész újság részéről ahogy beharangozták:az első kék magnélküli csemegeszőlő amely toleráns a leggyakoribb betegségekkel szemben és amely ízletes és finom is egyben.

Toleránsnak toleráns,de nekem akkor sem ízlik. Talán majd egy késői időben valamelyik topiktársamnak is lessz tapasztalata eme becses szőlővel és neki majd talán más lessz a véleménye.

Nálam egyszerre érik az Eszter és a Néró.

Kramcsák István Creative Commons License 2014.06.01 0 0 293

ali-bá ,              nekem is van mind kettő , az eszter a kerek bogyós a néró nak kissé megnyult a bogyója , nálam a néró érik  valamivel korábban, a levél hullatást még nem igazán figyeltem.

Előzmény: Ali-bá (282)
szölőszem Creative Commons License 2014.06.01 0 0 292

Üdvözlök Mindenkit!Folytatom a megszokott fajta leírást egy érdekes fajtával:

CSOKOLÁDÉ:/Csokoladowa,PR-D-88-1/.Lengyel fajta.Nemesítő:Richard Piatek.Szülők:Kardinal X

Antej Magaracsa.Érési idő:Nagyon korai:júli.vége,aug.eleje.Fürt:400-700 gr.közepesen laza.Bogyó:

26 x 22 mm.5-6 gr.sötét vörös,barna árnyalattal.Íze muskotályos,csokoládéra emlékeztet.Növekedési

erénye közepes.Termékenység magas.Cukor.16-17 %,sav:6-7 gr./l.Betegség ellenállás jó/fokozott/.

Fagyállóság.-22 C.

Megjegyzés:Az egyik,hanem a legnagyobb lengyel szőlő nemesítő.Talán a nálunk nagyra tartott szőlő

nemesítőhöz,Bakonyi Károlyhoz lehet hasonlítani.Több mint ötven fajta regisztrált szőlőfajta fűződik a nevéhez.Köztük a Méz nevű szőlő fajta,ami méz ízű.Hatalmas csemegeszőlő fajtagyüjteménye van,nagy része fóliaházban.Ugyanakkor közel 1500 fajta szőlőről pontos leírást vezet.Mindezt teszi ott,ahol a szőlő-

termesztésre nem igazán alkalmas az éghajlat.Igazán csodálatra méltó személyiség.

A Csokoládé szőlőfajtát az ő tiszteletére ültettem.

Egy másik,a csokoládé névre hallgató szőlőfajta:

CSOKOLÁDÉ:/PG-12,Maradona Red,Tayfi Ustojcivij/.Ukrán fajta.Szülők:Katta Kurgan x Kirovabadszkíj ctolovoj

Antej Magaracsa.Érési idő:130-145 nap./szept.köz./.Fürt:hengeres,gyakran szárnyas,700-1200gr.közepesen laza.Bogyó:28-31 x 23-24 mm.átlag 9,1 gr.sötétvörös,harmónikus ízű.Bőre feszes,húsa húsos,zamatos,ropogós.Erőteljes növekedésű.Betegség ellenállás az átlagosnál jobb.Botrytis ellenállás  igen jó.Fagyállóság -23 C.

Beer Monster Creative Commons License 2014.05.31 0 0 291

Elkészült a hivatalos mazsolaszőlő topic: Mazsola

Beer Monster Creative Commons License 2014.05.31 0 0 290

kolini és Ali bá köszönöm, jó lesz a fajta. Tudtok egyébként dátumot saccolni a lombhullásához?

Előzmény: kolini (289)
kolini Creative Commons License 2014.05.31 0 0 289

Nekem is van egy Eszter, ami lombszíne van ősszel az nem semmi!

Már csak ezért is érdemes ültetni, mellesleg az egyik legkorábbi és rezisztens és finom!

http://www.ujmagyarevezred.nl/ume-439.html

Előzmény: Beer Monster (288)
Beer Monster Creative Commons License 2014.05.31 0 0 288

Köszönöm, akkor egy Esztert ültetni is fogok, és ha találok még korán hulló lombú fajtát, akkor még valamit, mert két hely is van.

A google szerint ez lenne az Eszter szőlő:

https://www.google.hu/search?q=eszter+sz%C5%91l%C5%91&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Uc2JU-uJPMbd4QSEu4GYDg&sqi=2&ved=0CDIQsAQ&biw=1477&bih=902#imgdii=_

Előzmény: Kulicz (284)
Sanci07 Creative Commons License 2014.05.31 0 0 287

Fajtagytól szeretném megkérdezni hogy kaphatnék-e vesszőt az alábbi két fajtából!Izjuminka és a talisman.Nagyon tetszenek főleg az első minden héten ránézek a képre amit feltettél.

juhosttt Creative Commons License 2014.05.31 0 0 286

Tudom nem éppen egy csemege kérdés/kérés, de talán tudtok segíteni.

Valakinek nem ismerős ez a vitorla?

Fehér bor szőlő, a fürtje nagy, vállas, tömött. Erős növekedésű, kései érésű.

De ha valakinek van zenit, zengő, ezerjó, rajnai rizling szőlője, és tenne fel róla vitorla és levél mintát az is sokat segítene, mert netes képek alapján hasonlít rá, de vannak egyes adatok amelyek eltérnek.

Köszönöm!

Ali-bá Creative Commons License 2014.05.30 0 0 285

Köszönöm a választ, megjegyeztem.

Előzmény: Kulicz (284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!