Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Lisztharmatra tudtok ajánlani valami jó szert?Favoritból van pár tőkém,nagyon finom,de szinte minden évben leeszi a lisztharmat.Arra már rájöttem,hogy a kén kevés.Az idén karathán-nal illetve falcon-nal próbálkozok.
Előre is nagyon köszönöm!Ezek az Ukrán szőlők úgy nézem nagyon kiválóak,milyen új fajtákat vettél?Nekem van Zaporozsec de még nem terem ez jó szerinted?Ja még annyit hogy a timurnál is beírtál?
Sanci07:Beírtalak a kockás füzetembe /Lívia/.Ha lesz őszre gyökeres küldök,ha nem,akkor sima vesszőt mindenképpen.Az idén sikerült beszerezni Ukrajnából eredeti Líviát /úgy adták ráadásképpen,mert sok fajtát vásároltam,Már szépen meg is gyökeresedett./Kíváncsi leszek,hogy mennyire fog hasonlítani ahhoz,ami nekem már van.Ugyanis a meglévőt egy másik országból kaptam.
ARARÁTI /HACHABASH/:Örmény fajta.A szőlő őshazájából.Szülők ismeretlenek.Nagyon régi szőlőfajta.
Érési idő:158 nap/okt.eleje/.Igen erőteljes növekedésű.Fürt nagy,hengeres,tömött.Bogyó:zöldes-sárga
nagy,ovális,napos oldalán fényes borostyán színű.Bőre erős,bogyó húsos,szaftos.Jól szállítható,és eltartható.Betegségeknek jól ellenáll.Fagyállóság nem ismert.
Megjegyzés:Nekem is van a fajtából,de még nem terem.
Tisztelt szölőszem.Nagyon tetszik nekem ez a LIVIA.Imádom a rózsaszínű vagy rózsaszín beütésű szőlőket.A nimrangot is a cirmossága végett ültettem,de nem jött be.Kérhetek tőled vesszőt vagy ha van gyökerest.Tudom hogy TIMURT már kértem,de ezt nagyon csipem,jó lenne a nimrang helyére.Beporozni nem tudtam mert minden csemegém bogyós a nimrang pedig csak most virágzik.Köszönöm a múltkori felvilágosítást is egyről még írhatnál ha tudsz ez pedig az ARARATI.
LIVIA:Ukrán fajta.Szülők:Flamingó x Arkadia.Érési idő:105-110 nap/aug.első fele/.Fürt:nagy,akár 25 cm
is lehet,500-700 gr.kúpos,vállas,elágazó,közepesen laza.Bogyó:rózsaszín,28 x 20 mm.7-9 gr.húsos,szaftos,
muskotályos.Bogyóban 1-3 mag található,de nem zavaró.A fürt érés után sokáig/akár 30 napig is/ a tőkén hagyható.Cukor:17-22 %,sav6-7 gr/l.Virága hímnős,jól termékenyül.Bogyóját a darazsak nem bántják.
Saját gyökerén is jól terem.Betegség ellenállás magas.Elegendő a megelőző védekezés.Botrytis nem támadja.Fagyállóság:-21 C.
Megjegyzés:saját tapasztalatom szerint az egyik legértékesebb fajta.Igen tetszetős és nagy fürtje van.
Bogyója érezhetően muskotályos,vékony héjú,kissé ropogós.Igen édes/21%cukor/Sokáig minőség romlás nélkül a tőkén hagyható.Csak csupa jót tudok róla mondani.
THALLÓCZY LAJOS MUSKOTÁLY:Magyar fajta.Nemesítő:Mathiász János.Szülők:Royal Vineyard x Alexandriai muskotály.Érési idő:szeptember eleje.Erős növekedésű.Virága hímnős.Fürt:vállas,közepesen tömött.Átlag
200 gr.Bogyó:sárgás-fehér,25 x 21 mm.középvastag héjú,húsos,ropogós állományú,nagyon kellemes muskotályos zamatú.Igen bőtermő.Íze a Hamburgi muskotállyal vetekszik.Betegség ellenállása átlagos,
azonban rothadásra nagyon hajlamos.
TÜSKÉSPUPÚ ZAMATOS:Régi magyar szőlőfajta.Szülők ismeretlenek.A filoxéra vész előtt az egyik legelterjedtebb szőlőfajta volt.Érési idő:szept.vége.Erős növekedésű.Fürt:hengeres,vagy kicsit vállas,közepesen tömött,vagy laza,átlag 140 gr.Bogyó:20 x 16 mm,vastag héjú,húsos,ropogós,hamvas,kellemes ízű.Bogyója megérve is zöldes marad.Bogyóinak végén a bibeszál száraz maradványa "tüskét" képez,amiről a nevét kapta.Nagyon edzett fajta,fekvésre,talajra nem igényes.
Bogyói nem rothadnak,és sokáig eltarthatók.Hosszúmetszést igényel.
Erős növekedésének gyakran az az oka,hogy rosszul termékenyül,és ilyenkor tőkéje minden erejét a hajtásnövekedésre fordítja.
Megjegyzés:A Tüskéspupú zamatos szerepel a gyüjteményemben,mivel ősi magyar fajta.Talán jövőre már termést is hoz.Utána döntöm el,hogy marad-e?
harmónikus,színe egyöntetű rózsaszín.Bogyója nem reped.Betegség ellenállás az átlag felett.Lisztharmat
és botrytis nem bántja.Fagyállóság :nincs adat.
Megjegyzés:Még mindig annyira tabu téma a neve/szerintem nagyon méltatlanul/,hogy használható szakirodalom alig van róla.A leírás egy része saját tapasztalat.
A Csepregi Pál-Zilai Lajos:Szőlőfajtáink,ampelográfia című szakkönyv /1960/,még a nevét sem meri leírni.
borsika 79:Raktam el iskolába Csokoládét,de nem tudom hogyan fognak gyökeresedni.Ha lesz,tudok adni.
Egyébként a csokoládé ízt kissé fenntartással kell kezelni.A hívatalos leírásban csokoládé ízt írnak róla,nekem tavaly termett először.Szerintem a muskotályos íz volt a domináló inkább.
Jani 71:Köszönjük az információt a sárga fitoplazmáról.Eddig nálam nem jelentkezett az amerikai kabóca,de
Ne add fel a reményt, csak az alany összes hajtását, meginduló rügyét folyamatosan tördeld, csípd ki. Míg el nem barnul, szárad az oltócsap addig bizakodhatsz.
Szia Gyula! Nekem most másodéves a Magdalénám.Úgy beindult,hogy most kb.1 méteres.Sajnos az idén még nem hozott mutatóba fürtöt,de alig várom,hogy jövőre megkóstoljam,és megerősítsem,vagy megcáfoljam amit írtál róla.Ha tényleg nem jó,akkor ásó bácsi elrendezi a dolgát.A feltett képek a Magdalénát mutatják?Mert ahhoz túl nagy bogyóknak tünnek/mert a magnélküliek általában apróbb szeműek/.
Ali-bá:Megjelentek az első biztató zöld levelecskék néhány zöldbe fás oltáson.Van amelyiken csak a rügy zöldül.Sajnos a japánok egyenlőre nem akarnak beindulni.Lehet,hogy elkéstem az oltással velük.Túl sokáig vártam,hogy önállóan kigyökeresedjenek.
Egy kicsit megkéstem a válasszal egyébb teendőim végett. Tiszacsernyőben lakom tehát sík vidôken. A talaj agyagos,de mint írtam a többi csemegeszőlőmnek ez abszolut,de nem árt. Vígan elvan ugyanebben a sorban a Helikon szépe,a Vosztorg a Moldova is. Igaz a Fanny nem hajtott ki és elpusztult. Kora tavasszal minden szőlő aljára szórtam Mpk-át egy marékkal,de ezt megtettem régebben is.
Szőlőszem: Miért voltak az elvárásaim nagyok a Magdolna szőlővel szemben?
Talán,mert azt hittem,hogy nagy hatalmas fürtjei lesznek ennek a magnélküli szőlőnek és az íze is finom lessz. Számomra "nesze semmi fogd meg jól" ez a szőlő. Remek marketing fogás a kínálatban lévő kertész újság részéről ahogy beharangozták:az első kék magnélküli csemegeszőlő amely toleráns a leggyakoribb betegségekkel szemben és amely ízletes és finom is egyben.
Toleránsnak toleráns,de nekem akkor sem ízlik. Talán majd egy késői időben valamelyik topiktársamnak is lessz tapasztalata eme becses szőlővel és neki majd talán más lessz a véleménye.
ali-bá , nekem is van mind kettő , az eszter a kerek bogyós a néró nak kissé megnyult a bogyója , nálam a néró érik valamivel korábban, a levél hullatást még nem igazán figyeltem.
Megjegyzés:Az egyik,hanem a legnagyobb lengyel szőlő nemesítő.Talán a nálunk nagyra tartott szőlő
nemesítőhöz,Bakonyi Károlyhoz lehet hasonlítani.Több mint ötven fajta regisztrált szőlőfajta fűződik a nevéhez.Köztük a Méz nevű szőlő fajta,ami méz ízű.Hatalmas csemegeszőlő fajtagyüjteménye van,nagy része fóliaházban.Ugyanakkor közel 1500 fajta szőlőről pontos leírást vezet.Mindezt teszi ott,ahol a szőlő-
termesztésre nem igazán alkalmas az éghajlat.Igazán csodálatra méltó személyiség.
A Csokoládé szőlőfajtát az ő tiszteletére ültettem.
Egy másik,a csokoládé névre hallgató szőlőfajta:
CSOKOLÁDÉ:/PG-12,Maradona Red,Tayfi Ustojcivij/.Ukrán fajta.Szülők:Katta Kurgan x Kirovabadszkíj ctolovoj
Antej Magaracsa.Érési idő:130-145 nap./szept.köz./.Fürt:hengeres,gyakran szárnyas,700-1200gr.közepesen laza.Bogyó:28-31 x 23-24 mm.átlag 9,1 gr.sötétvörös,harmónikus ízű.Bőre feszes,húsa húsos,zamatos,ropogós.Erőteljes növekedésű.Betegség ellenállás az átlagosnál jobb.Botrytis ellenállás igen jó.Fagyállóság -23 C.
Fajtagytól szeretném megkérdezni hogy kaphatnék-e vesszőt az alábbi két fajtából!Izjuminka és a talisman.Nagyon tetszenek főleg az első minden héten ránézek a képre amit feltettél.
Tudom nem éppen egy csemege kérdés/kérés, de talán tudtok segíteni.
Valakinek nem ismerős ez a vitorla?
Fehér bor szőlő, a fürtje nagy, vállas, tömött. Erős növekedésű, kései érésű.
De ha valakinek van zenit, zengő, ezerjó, rajnai rizling szőlője, és tenne fel róla vitorla és levél mintát az is sokat segítene, mert netes képek alapján hasonlít rá, de vannak egyes adatok amelyek eltérnek.