Keresés

Részletes keresés

Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.18 0 0 243

gyula elfelejtettem megkérdezni ,nem sík vidéken laksz? a talaj viz háztartása és a kövér talaj is segíti az erős növekedést. amire más is utalt a nitrogén túlsuly? és fajta  jellemzője is ez, láttam amerikában  kordonon mázsákat szednek le egy tőkéröl, de kóstold meg annak az ízét,  /tesco/és majd a sajátodét.

Előzmény: gyula. (231)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.18 0 0 242

Gyula , ne vágd ki , inkább gyűrűzd meg, azt jelenti, hogy a kart ahol elágazik a termő rész az alatt 3-vagy 4mm es allu dróttal megkötöd szorosan hogy kicsit benyomja a héját ,meg változik a növény hormonális körforgása és nem a növekedés kerül előtérbe hanem a megmaradás ,faj fenttartás, vagyis a termőrügyek fognak beállni, sok termésed lesz, ezt a gyűrűt évről -évre újra kötöd  ,hogy túlságba be ne vágja a kart,

kolini Creative Commons License 2014.05.18 0 0 241

Nekem is van, Belüj Originalnüj fajtám, ez is 4. éves.

Az én tapasztalatom, íze elég jó,betegség ellenállása kiváló eddig!

Ami hátránya lehet az, ha érésben esőt kap kirepednek a szemek,így nem valami piacos, és a darazsak már a repedt szemeket megkezdték nálam!

Idén rövid csapra lett metszve ez a fajtám is, lesz talán 3 fürt, jövőre mást kell kitalálnom!

Előzmény: kisannar (238)
szölőszem Creative Commons License 2014.05.18 0 0 240

Tisztelt Répás Úr!

A személyes találkozóra van lehetőség máj.21-23 között bármikor.A részletek megbeszéléséről e-mailt küldök.Üdvözlettel:szölőszem

A Belüj Originalnüj fajtám tavaly mult három éves.Már hozott fürtöt,úgyhogy tudok róla nyilatkozni.Sajnos kép valamiért nem készült róla,pedig szép fürtöt nevelt.

Ukrán fajta.Szülők:Csaus X Date de Saint Vallier.Érési idő:140-150 nap/szept.vége/

Fürt:500-700 gr.kúpos,közepesen laza.Bogyó:32 x 20 mm.átlag 6,8 gr.tojásdad,

hegyesedő végű,fehéres-zöldes-sárga,vastag viaszos bevonattal.Íze harmónikus,húsos,lédús.Cokor:14-16%,sav:7-9 gr./l.Betegség ellenállás magas.Fagyállóság:-23 C.Téli tárolásra alkalmas.

Saját tapasztalat:Nagyon értékes fajta,nem rothad,darazsak nem bántják,igen tetszetős fürtöket nevel.Nem bőtermő.

repas.j Creative Commons License 2014.05.18 0 0 239

Tisztelt Szőlőszem!

Információt szeretnék kérni, az Önnél meglévő csemegeszőlő fajtákról. Személyes találkozóra lenne szükségem. Csemegeszőlő ültetvényét a jelenlegi és későbbi érési állapotában is szeretném megnézni. Kérek Öntől személyes találkozót. Szíveskedjen adni találkozási helyet, időpontot a személyes találkozás végett. Számomra a megfelelő időpont május 21 és 23-a között lenne esedékes. Várom gyors válaszát.

Elérhetőségem: repasjozsef50@freemail.hu

Köszönettel: Répás József

kisannar Creative Commons License 2014.05.18 0 0 238

Kedves Szőlőszem!
Belüj Originalnüj-ről esetleg tudnál részletes tapasztalatot írni, illetve saját magad által készített képet megosztani?

Előzmény: szölőszem (237)
szölőszem Creative Commons License 2014.05.18 0 0 237

abaltuga:Amit te kialakítottál emeletes kordont azt úgy hívják hogy Thomerry-kordon.

Létezik 1-2-3 szintesben.Nálunk nem nagyon terjedt el,mert a szőlő dominancia miatt

/a szölő mindig a felső hajtásait növeszti jobban/ néhány év mulva az alsó szintet

elsorvasztja,ezért féloldalas lesz a növekedés.Én azt javaslom,hogy az ikertörzs egyikéből jövő kart az alsó dróton vezesd,a másikat a felsőbb huzalon.Ezeket váltakozva szép kordont nevelhetsz,mivel a tőkék távol vannak egymástól/3m./,így egy törzsre kb.1,5 fm.jut,ami nagyon jó szellős falat alkot.Nálam 1 m-re vannak a tőkék,és alulról indított 2 törzsel,75 cm-es középmagas kordonkaron 3-3 termőalap

lett kialakítva,nagyjából egy metszőolló távolságra egymástól.

Egyébként Kramcsák Istvánnak teljesen igaza van ez ügyben,én csak megerősíteni tudom.Amit a fajtáidról írtál,néhánytól eltekintve mind jó.Nyilván a lehetőség befolyásolhatja a választást.A metszésről Jani 71 írt részletesen,éncsak annyit teszek hozzá,hogy az idén kipróbáltam a hosszúcsapos metszést minden szőlőmön

/5 rügyes csap/igaz,hogy így a hajtás válogatást gondosabban kellett elvégeznem.

Megjegyzés:Amikor ikertörzset írtam,akkor az egyik tőkéd törzsére gondoltam.

"szölőszem,amit nekem írtál szőlőtipust olyat sehol sem találtam a neten,ezt csak nálad lehet kapni?"Nem tudom konkrétan melyi szőlő fajtára gondoltál?Írd le a nevét.

Jani 71.Termett-e már az Anitád?Azonosak a jegyei a fajtaleírásban leírtakkal?Raktam el Annát,remélem őszre szépen kigyökeresedik.A nyáron várlak,ha majd érik a szőlő.

Az Éva nálam valószínű rossz klón volt,van ilyen.A thomson seedless sem termett 4 éves korában.Ki is vettem a gyüjteményből.Annyi jó magnélküli van helyette.,pl.most kaptam egy nagyon jó orosz magnélkülit:a neve Arsenevszkíj /2 kg.fürt,19 x40 mm.

bogyó12 gr.sulyú./

Fajtagy:Gratulálok a gyüjteményedhez!Remélem sok szép és jó fajtát megismerhetünk általad.Amit keresel fehér hegyes végű bogyóban az Originál

fehér bogyós változata:Belüj Originalnüj.A Svilena,vagy Svilen 30-35 mm.bogyójú,

megtalálható a www.vinnareva.com oldalon.A Belüj Originalnüj-ből őszre tudok

adni gyökereset./rezisztens,ropogós,nagybogyójú/.

Gyula:Miért okozott csalódást a Magdaléna szőlő?

Sanci07 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 236

Az általad keresett szőlő neve valószínüleg a SVILENA.Nagy fürtű,nagy hosszúkás bogyójú szeptemberben érő fehér fajta.A cseheknél lehet beszerezni,ha minden igaz.Nekem nincs,de képen már láttam.

Előzmény: fajtagy (229)
Ali-bá Creative Commons License 2014.05.17 0 0 235

Jó a szigetelő szalag is, de inkább fólia csíkot célszerű használni. (Tejeszacskó, vastagabb műanyag szatyor, kilyukadt gyermek úszómedence/úszógumi. Nekem ez vált be legjobban.) 1 cm-es csíkra vágva.

Előzmény: szölőszem (234)
szölőszem Creative Commons License 2014.05.17 0 0 234

KEDVES SZÖLŐBARÁTOK!

Nagyon örülök,hogy ilyen sok csemegeszölő-szerető  honfitársam van,és még hányan lehetnek, akik csak olvassák,és nem szolnak hozzá!Arra buzdítok mindenkit,hogy vegye a bátorságot,és ismeretét,tapasztalatát ossza meg velünk.

Valamikor a Monarchia idején csemegeszölő nagyhatalom voltunk-na jó akkor a terület is nagyobb volt-de látjátok mivé lettünk.Merjünk újra nagyok lenni!

Jártam jó pár éve Lengyelországban,és elámultam,hogy milyen szeretettel és féltő gonddal bánnak a csemegeszölővel.Többnyire fólia alatt termesztik,mivel az ő éghajlatuk zordabb a miénknél.

Ali -bá:Úgy jártam a zöldbe fás oltással,hogy vékony gumiszalaggal/a biciklibelsőnél vékonyabb/ tekertem szorosan és most látom,hogy repedezik a gumiszalag-biztos öreg volt-félek hogy elszakad,mi lenne ha szigetelő szalaggal betekerném a gumit?

Kramcsák István:Azért nem vártam időben az oltással,mert értékes különleges fajtákat kaptam Ukrajnából/3 rügyes simavesszők/,amit az ősszel szedtek meg,de nem nedves homokban,vagy hűtve tároltak,hanem hideg pincében.Igaz a felső rügy viaszolva volt.3 napig szölőcukros vízben áztattam,majd hosszú cserépbe ültettem.

Előtte az alsó rügy alatt levágtam a vesszőből egy kis darabot.Világos zöld volt,sárgás béllel.A 4 japánból 2 hajtott ki,azok is sokat gondolkoztak.A másik 2-ből az egyik csak rügybe volt,a másik kihajtott majd elszáradt.Kibontottam őket a cserépből,az alsó két rügy teljesen elhalt,a szárral együtt.A legfelső rügy még élt mindkettőnek.Ekkor oltottam őket zöldbe.Az egyiket talán meg tudom menteni,de a másik aminek a kis levele elhalt,legfeljebb csak a pótrügyből hajthat ki Imádkozom.

Jani71 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 233

Szia!

Nekem is van mindkét fajta (talán épp Abasárról). Ahogy a múltkor is írtam, a Thompsonnál majdnem mindegy hogy metszed (na jó, 'változó'-ra tituláltam), már a második rügyben is van virág, viszont én is úgy éreztem a tőkét nézegetve, hogy szerencsésebb a hosszabb metszés (határozottan látszik, hogy inkább a harmadik rügy feletti részen 'szeret' virágozni). A rövidnél nagyon esetleges, nem nagyon jellemző.

De nálad ez ráadásul épp hosszún van.

(Az egyik Th. s. nálam is a Cr. s. mellett van. Egy méterre.)

A Crimsonnál viszont tényleg teljesen mindegy (most néztem)!!!

Gyakorlatilag szinte 100 %-ban ott a virág a második rügyben, egész nyugodtan lehet rövidre metszeni!

Mindenesetre illene már teremniük.. :-(

Gondolom, a talajviszonyok nagyjából azonosak a területen. Csak az jutott eszembe, hogy nincs-e esetleg nagy N-túlsúly, de akkor a többi is ugyanígy lenne.

Azok viszont teremnek. Egyelőre nem értem. Ha nagyon masszívan ezt játszaná egy tőkém, lehet, hogy megpróbálnám valami foszforos lombtrágyával megfújni. Hátha..

Nem tudom...

juhosttt Creative Commons License 2014.05.16 0 0 232

Hány világos rügyet hagytál? Nekem az ismeretlen fehér szőlőm az 5. rügytől hozott termést!

gyula. Creative Commons License 2014.05.16 0 0 231

Tanácsotokat kérném tisztelettel. 2009-ben Abasárról rendeltem több mint két tucat csemegeszőlőt. Voltak közöttük ritkaságok is és hétköznapinak mondott csemegeszőlők is. Rendre elkezdtek teremni  - majdnem mind.

A kivétel a Crimson Seedless és a Thompson Seedless. Mi történt? Miért nem fordultak termőre? Eltelt öt év és akkora hurkás vesszejei vannak mindkét szőlőnek évről - évre,hogy az bámulatos.

Hosszú csappal és félszál vesszővel is próbálkoztam.Türelmes ember vagyok,de már megfordult a fejemben,hogy elbúcsuzom tőlük. Különben két méter távolságra van egymástól a két szőlő.

fajtagy Creative Commons License 2014.05.16 0 0 230

Ami igazán nálam több év tapasztalata alapján bevált az a Palatina (Augusztusi muskotály) szőlőfajta. Igaz a bogyók nem nagyok, a fürt mérte sem óriási, de a viszonylagos koraisága és a megbízhatósága miatt meg az egyöntetű sárga színe miatt én ezt tartom az elsők között.

Palatina:

És amiről itt a fórumon nem igazán van szó az az alany szőlők, alanyfajták. Mert az nagy igazság, hogy ugyan az a nemes fajta különböző alanyon teljesen másként viselkedik. Ezért is folytatok alanykísérleteket "a magam lehetőségeihez mérten).

Leírásodba több olyan szőlőfajtával (Ukrán, Orosz, Japán) találkoztam ami nálam nincsen még meg. Ígéretes fajták ezek és egy próbát mindenhogy megérnének!!! 

fajtagy Creative Commons License 2014.05.16 0 0 229

Kedves szölőszem!

Örülök, hogy vannak még hazánkban olyan emberek, aki fáradságot, pénzt és energiát nem kímélve gyűjtik és kutatják a szőlő fajtákat. Minden tiszteletem ezért!

Nálam is az idén közel 100 új szőlő fogja megmutatni a termést (ha az időjárás is engedi).

Amit én keresek az egy olyan szőlő fajta, aminek a bogyója hosszúkás (kúpos), bőtermő, erőteljes növekedésű. És a bogyó színe fehér. Mint a Suvenir vagy az Izjuminka fajta. Csak fehérbe!

Suvenir:

Izjuminka:

Előzmény: szölőszem (205)
Zalai88 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 228

Köszönöm István!

Ez jó hír, mert a lehető legkevesebb szerrel dolgozok a kertben. Erre rásegít hogy az uralkodó szél irányában erdő van, a szomszédok java része pedig csak nyírja a kertjét.

Előzmény: Kramcsák István (225)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.12 0 0 227

szőlőszem, reménykedünk a jói dőben  ilyen hidegben 5.-6 fok éjjel elrúghatja az oltást, arra meleg 20 fokok kellenek én is ma oltottam a lugasomba  zöldbe fásat, a korábbi /húsvétkor/ oltott csippek már mocorognak, vagyis félcentis hajtással mutatkoznak ,ott is fajtája válogatja a dunav nak melegebb kell ő még várakozik.

Előzmény: szölőszem (219)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.12 0 0 226

abaltuga, nagyon jól csinálod a dolgokat, véleményem szerint ezek a kétszintes kar lekötések azért nem jók mert a vegetáció a felső veszők re nagyobb erővel fog hatni, vagyis erőteljesebb lesz a növekedésük, mint az alsónak. így jobb ha egy sorban vannak a kordonok és arról már váltakozva , egyik évben az elején hagysz hosszabb csapot vagy szálveszőt és fordítva  mindig fiatalítod a termő felületet., az iker tőkével semmi baj  a gyökér elmegy oldal irányba 5m re , lefelé 16m re is  táplálék és víz után.a metszést a gyakorlat ,vagyis a aktuális  tőke fejlődése diktálja , rá jössz ,hogy némelyik, mint a Teréz megy mint a gőzös vastag veszőkkel, de a tőke erőssége is befolyásolja, trágya stb.

Előzmény: Abaltuga (221)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.12 0 0 225

zalai 88 , óvatosan bánj a vegyszerrel,  a fiatal tőkék nem szeretik a sokkot, csak ha indokolt a védekezés akkor permetez,  vissza fogja a növekedésben is,   a mostani fajtákat úgy nemesíteték, hogy nagyobb legyen az ellen állóságuk, már ami a növényt illeti, a termés az majd más káposzta ha lesz 3 ik évtől már arra jobban oda kell figyelni, 10 naponta felszívodó szerekkel.

Előzmény: Zalai88 (220)
Jani71 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 224

Ezekben tudok segíteni az idei állapotokat megfigyelve:

Jupiter: nálam most csak rövid van, az nem jó

Thompson Seedless: változó, de amennyire kitűnik, jobb a hosszabb

Teréz: nálam most csak egy rövid és egy hosszabb termőrész van, a két rügyesen nincs, a hosszabbon a 3. rügyben már van virág, tehát valszeg jobb a hosszabb vesszőn

Moldova: mindegy

Itália: mindegy

Kozma Pálné: nálam idén csak rövid metszés van (sok), nincs virág... :-((

Helikon szépe: nem tudom meghatározni

Suvenír (bár egyre inkább az az érzésem, hogy Kecskecsöcsű): mindegy

Pannónia: van ilyenem is, de az sajnos nem virágzik az idén.

Előzmény: Abaltuga (221)
Jani71 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 223

OK, akkor ősszel visszatérünk rá (ill. remélem, már a nyár második felében is találkozunk, amikor a szőlők érnek ;-) ).

Szerintem Anita.

Érdekes, hogy az Éva ennyire nem működik nálad.

Minap megnéztem, gyakorlatilag két rügyes csapra metszve nálam szinte minden vesszőn ott a teljes értékű virágzat (ki lehet jelenteni, hogy a második rügy már termőrügy). Ennél a fajtánál ezután maradok a rövid csapos metszésnél, mert elég.

Előzmény: szölőszem (213)
Ali-bá Creative Commons License 2014.05.12 0 0 222

Az oltóviasz nem volt jó ötlet, ha megkeményedett a felülete (üveges) kicsit megkaparhatod, a rügynek nem árt egy kis mechanikus sérülés.  A lustálkodás a hvösebb idővel is magyarázható, majd a huszon-fokok megindítják. (Még nálam se mozognak, pedig nem viaszoltam és kb. egy időben oltottunk.)

Előzmény: szölőszem (219)
Abaltuga Creative Commons License 2014.05.12 0 0 221

Kedves Szölőszem,

köszönöm a hozzászólásod, az a helyzet, hogy éppen épitkezésben vagyok, s történetem ezelőtt 3 éve kezdődött. Vettünk januárban egy szép telket amit elkezdtem csemetefákkal beültetni, a telek nagyon jó fekvésű KD-DNY, a következő évben jöttek a szőlők, én nagyon szeretem őket, gyerekkoromban sokat dolgoztam velül, oltottam is amit anyukám tanított nekem s Ő a papájától leste el. Szóval nekiláttam az ültetésnek, saj na elkövettem egy hibát, mivel minden gödörbe 2 szál oltványt ültettem , mondván egyik csak megered, a tőkék 3m vannak egymástól, szerencsémre mindegyik megeredt, hagyományos kordonművelt építettem ki ebben az évben, 50cm a földtől fut az első huzal, a következő pedig 110cm re , ebből már rá is jöttél , hogy hagyományos kétemeletes kordon, nem túl magasan a fagyveszély miatt. A tőkék úgy lettek kialakítva, hogy mindegyik tőkék 2 szál vesszőt hagytam, egyiket az alsó másikat a felső huzalra vezettem s mindegyiket ugyanabba az irányba kb 1-1,5m-re. Tehát most minden gödörben van 2 tőke, s minden tőkén van 2 szálvessző, s minden szálvessző megy az alsó és a felső vezetéken jobbra és balra. Szerinted jól csináltam, vagy elég lett volna csak egy szálvessző s a vezetéknél két szemet meghagyva ment volna jobbra s balra? Mi a véleményed?

A netet böngészve próbáltam szisztematikusan keresni s ültetni a különleges csemegeszőlőket, érési, faji, szín sorrendjében, körülbelül 20 tőkét ültettem, ezek most fejlődtek oda, hogy 2 szálvesszővel rendelkeznek és szépen el vannak vezetve a kordonon, jővőre már váltócsapos metszéssel lesz metszve.

Felsorolom neked mmiket is találtam és ültettem:

Belgrádi magvatlan

Eszter

Jupiter

Thomson Seedless

Teréz

Moldova

Viktória

Pölöskei muskotály

Itália

Kozma Pálné

Pannónia kincse

Fekete kecskecsöcsű

Fehér szultán

Rizamat

Néró

Fehér kecskecsöcsű

Szőlőskertek királynője

Helikon szépe

Suvenir

Ezekhez töltöttem le leírásokat no meg képeket, amik majd ősszel derülnek ki, hogy mennyire is hasonlítanak egymásra.

Szeretném a véleményedet kérni a választásról, no meg egy kis segítséget mindenkitől, ha valakinek már van tapasztalata, hogy melyiket milyen metszéssel lehet termőre fogni, gondolok itt a rövid vagy a hosszú csapos metszésre.

Szölőszem, amit te nekem írtál szőlő típust , hát olyat sehol sem találtam a neten, ezt csak nálad lehet kapni?

mert ha jó akkor érdekel minden olyan szőlő ami finom, nagyszemű és zamatos.

Köszönöm a válaszodat.

Zalai88 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 220

A tavaly őszi ültetésű csemegeszőlő permetezését mikor kell elkezdeni, illetve a menetrendje ugyanaz mint a régebbi telepítésnek?

Most még csak ismerkednek a világgal, max. 2-3 levelesek.

szölőszem Creative Commons License 2014.05.12 0 0 219

Kramcsák István:Olyan hajtást választottam,ami már nem volt olyan puha,és törékeny,és a legkorábban kihajtó fajtákba oltottam /Eszter, Teréz,Emperor,stb kb két hete,de még semmi "mozgás" nincs a rügy körül.Remélem,azzal,hogy oltóviasszal bekentem,nem rontottam el?

Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.11 0 0 218

szőlőszem  azután érdeklődöm, hogy az ez évi hajtásokba  oltottad a fást, elég erős volt a hajtás a megfoganáshoz?  én is akarok  zöldbe fást de a hónap végére gondoltam, kösz a választ.

Előzmény: szölőszem (179)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.11 0 0 217

elfelejtettem,  nagyon fontos hogy az oltványt jól meg kell figyeni , jól volt e tárolva elég nedv  van a veszőkben , ha szép zöld szin mutatt a bél  ha megvágod, akkor jó ,ha sápadtas akkor legalább 3 nap vizben áztatni nyakig, árnyékos helyen,

Előzmény: Kramcsák István (216)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.11 0 0 216

vizerg a szőlőt juni 10 ig lehet ültetni addig jó az eredés , megindulás. a helyére , jól 5cm rügy felett tőldfel főlddel porhanyós, jól beiszatolni  ne legyen levegős,  3-4hét mulva ovatos csirkézés a hajszálgyökeret leszedni és visza csirkézni kb 20cm es hajtás nál  kilehett  nyitni. hogy a vesző majd beérjen. most az idő előrébb  van 3 héttel, de semmi baj a május csapadékos nem túl forró.

Előzmény: vizerg (196)
szölőszem Creative Commons License 2014.05.11 0 0 215

LIUX:/Vikstar/:Ukrán fajta.Szülők:Victória X Sztrasinszkij.Érési idő:115-120 nap/aug-20 körül/.Fürt:500-700 gr.kúpos,laza.Bogyó:26 x23 mm.6-8 gr.bíborvörös,húsos,lédús,kissé ropogós.Ize harmónikus.Cukor:16-19%,sav.5-7 gr./l.Termékenység átlag felett.Betegség

ellenállás magas.Fagyállóság:-23 C.

szölőszem Creative Commons License 2014.05.11 0 0 214

LIUX

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!