Üdv! Nem baj, ha pontatlan, forgatásnak tökéletes. Én sem mennék oda percre pontosan. Az elektronikával nem állok rosszul, de mindíg elkel a segítség (elektronikai műszerész az alapszakmám) dobozolással sincs különösebb problémám (eredetileg asztalosnak tanultam, de az utolsó évet nem végeztem el), legfeljebb az anyagbeszerzés :-) Most éppen bejöttem kicsit feltöltöm magam sörrel, hogy bírjam ezt a meleget, szabom le a szögvasat meg a laposvasat a forgatóhoz, utána hegesztés. Mikrokontrollerem van, de egyrészt sajnálom belerakni, (Basic Stamp II.), másrészt nem bízok meg benne. Ha lefagy, nem forgat, nem szellőztet. Egy PLC-t sokkal inkább alkalmasnak találnék rá, de az meg drága bele. Marad az astabil multivibrátor egyenlőre. Gondoltam időzítőre is, de nem tudtam hozzájutni. Majd ha valami látványos haladás látható, küldök fotót. Üdv: Bfg10k Ja esetleg abban kérnék segítséget, hogy milyen módon kapcsoljak egy relét az astabillal? (optocsatoló, teljesítménytranzisztor, simán az ellenállás helyére a relé) Miért kell két órát időzíteni? Az astabillal megy a bekapcsolás, kikapcsolás a forgatásra. A szellőzésre meg egy másik. És megvan fillérekből.
Látom lejjebb a tojás tárolásáról volt szó.Én idáig mindig kotlóssal keltettem.Nálam a tojások tényleg sokáig vannak tárolva.Van egy nem nagyon használt helyiség a lakásban ahol szoktam tárolni.Mondjuk kis szellőzés itt mindig van,mert az ablak nyitva van résnyire állandóan(még télen is).Van amikor 2 hétig is tárolom itt őket kosárkába.
Az utolsó kelési arány 10 ből - 9 kikelt.
A néma kacsánál viszont kint szoktam hagyni a fészekbe.Ő profi megoldja.:)))
Üdv! Ez ott van a szeren! Rengeteget gondolkodtam, hogy mivel lehetne mozgatni a forgatót, de ez zseniális! Most az időzítőn gondolkodok. Astabil multivibrátor nem lenne jó? A forgatáshoz nem kell nagy időpontosság. Megyek anyagbeszerzésre és ma megcsinálom a forgatót.
lehetne a keltetöhöz egy tojásgyüjtö programot csinálni, amikor naponta egyszer forgat, és egyszer felfüt mondjuk 35 fokra, 15-20 percig höntart, aztán leszellöztet...
páratartalmat pedig mindíg 50% körül tartja.
...közben hozzá lehetne adni az elözö tojásokhoz az aznapit...
Ha 3-4 napig tárolod csak, akkor nem számít a forgatás. És légkamrával felfelé, h tujon szellőzni.
De több napig tárolva igenis úgy kell csinálni ahogy Fapeter írta. A kotlós is forgatja minden nap amikor megtojja az aznapit. Szafe csinálja a legjobban. Ő tárolni is szénán tárolja és fektetve! Mintha még mindig a fészekben lenne.
Ha extrém sokáig akarod tárolni, mondjuk 2-3 hétig is, akkor fel is kell melegíteni időnként a tojásokat, h a csíra életképes maradjon.
Most lehet mondani, h lehetetlen annyi ideig tárolni. De a japityúk, a fácán, a kacsa stb. minden másnap megtojik, 1 fészekalj kb 12-14 tojás. Az hány nap is? 24-28?
Négy hetes tojás ki fog kelni? Igen! Csak le kell utánozni a temészetet, az már vmit letett az asztalra.
A szellőztetés ráadásul folyamatos, amire ő gondolt az a hűtés.
És nem kell úgy gondolni rá, h nem forgatod 4 napig akkor nem fog kikelni. Itt %-okról van szó. Ha naponta csak 2x fogatod mittomén 75%os a kelés, ha 3x 78%, ha 6x 83% (nem komoly értékek). Ha permetezed az utolsó héten +5%kal több kel ki. Tehát vannak ilyen apró dolgok melyekkel elkényezteted a tojásokat, és olyankor ők extrém magas kelési %kal ajándékoznak meg téged, mondjuk 95%. De ha ennél is több kell, akkor rakd kotlós alá. De el is lehet hanyagolni. Hallottam olyat, h nem forgatja a tojásokat csak a vizet önti be, így csak a fele kel ki, de neki ez is elég. (el tudom képzelni, h ami kikelt mennyire életképes :( )
Én még életemben nem keltettem keltetőben, de jövőre akarok és ezért több helyről is szerzem az információkat. Legutóbbi helyről ahonnan hoztam pipit beszélgettem a sráccal. Azt mondta az első 4 napban is kell már forgatni a tojásokat, de szellőztetni nem. Ezért Ő az automata forgatót javasolta (mert ugye a kézi forgatásnál ki kell hogy nyisd a keltetőt és akkor már ugye szellőztetsz is). De ha nem egyszerre rakod be a tojásokat akkor ezt nem tudod megvalósítani. Kérdem én mennyire helytálló a 4napig nem szellőztetés?
A cochinok teljesen saját, a gyöngyösök nagyrésze saját, de keltettem felesben egy ismerősnek ( a kikelt csibék fele nálam maradt).
A fácánok saját és keltettem egy kollégámnak is, itt a csibéket megkevertük, így megvan a vérfrissítés is oldva mindkettőnknél.( A nagyobb öröm, hogy a kollégámtól való tjásokból zöldfácánok is keltek és abból is maradt nálam 4 db).
Ne vidd túlzásba. A szintek között már nagy lesz a hőm.különbség (el ne felejtsd majd cserélgeti a tálcákat is. Minden reggel egy szintel lentebb tettem az aló pedig felülre kerül) ráadásul az alsó szinten már az oxigénszint is jelentősen csökken a keltetés végén és sok elhalhat.
Lehet tervezni a keltetést is. Én az egyik héten pénteken rakom bele a tyúktojásokat, másik héten szombaton a gyöngyitojásokat, és így minden második héten egyszerre kelnek a csibék. Egyszere kell áttenni a bújtatóba őket, egyszerre nőnek fel.
A fürjtojást 4-5 nappal később rakod be a tyúktojások után, a foglyot 2, a fácánt 3 nappal korábban.