Keresés

Részletes keresés

szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 271

Hároméves tőkén termett mennyiség:

szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 270

szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 269

szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 268

Íme a Prím:

szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 267

A Palatínát nagyon sokan szeretik,szerintem az egyik legkiválóbb magyar fajta.

PALATÍNA /augusztusi muskotály,Prím/:Magyar fajta.Kozma Pál nemesítette 1966-ban.Szülők:SV-12375 X Szőlőskertek királynője.Érési idő:115-125 nap /aug.15-20/.Fürt:300-500 gr,vagy nagyobb.

Közepesen laza,kúpos,vagy hengeres.Bogyó:22 x20 mm.3,5-5 gr.sárga,bogyó

héja vékony,de rugalmas,kissé ropogós.Íze muskotályos.Cukor:18-19%,sav:6-7gr/l

Betegség ellenállás magas.Fagyállóság:-24 C.Hosszúcsapon,vagy fél szálvesszőn

terem jól.

Megjegyzés:Én Prím néven kaptam külföldről,három évesen hatalmas fürtöket nevelt.

szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 266

Sanci 07:Nimrang szőlőm nincs,de ha akarod leírást tudok adni róla:

NIMRANG:Üzbég,vagy tadzsik ősi fajta.Szülők ismeretlenek.Érési idő:Késői érésű.

/160 nap,okt.eleje/.Nőivarú.Fürt közepesen tömött,kúpos,vállas,átlag 350gr.

Bogyó:20 x 19 mm,vagy kisebb,zöldes sárga,rózsaszín árnyalattal.Bőre kemény,

viaszos,,húsa husos,szaftos,ropogós.A bogyó 2-4 nagy magot tartalmaz.Íze semleges.Cukor:16-19 Brix,sav:6,9-12,5 gr/l.Tehát meglehetősen savanyú szőlő fajta.Betegség ellenállás átlagos.Fagyállóság alacsony./Fagyérzékeny/.Termékenység alacsony.Keveset terem.Mivel nőivarú,ezért jó beporzót kell mellé ültetni.Ilyen lehet a Tayfi rozovíj,Araráti stb.

Beer Monster:Szerintem a mazsolának külön topikja nincs.Mazsolának szerintem bármilyen magnélküli,vagy puhamagvú szőlőfajta jó.A mazsola készítés viszont egy külön műfaj.

kisannar Creative Commons License 2014.05.24 0 0 265

igazából ilyen jellegű válaszra nem számítottam, de lehet hogy van neki valóságalapja, sőt, nem is kevés!

Köszönöm válaszod!

Esetleg még az utolsó fennálló kérdésre, ha "Szaki" tudna válaszolni:

Championnal való permetezés mehet neki most?

Előzmény: kyro77 (264)
kyro77 Creative Commons License 2014.05.24 0 0 264

kisannar nincs esetleg egy négylábú a közelben, aki szorgosan "locsolja" a szőlőidet? Én már jártam így a saját kutyánkkal és nagyon hasonlóak voltak a tünetek az általad feltett képeken látottakhoz.

Beer Monster Creative Commons License 2014.05.24 0 0 263

Köszönöm, ezek szerint igaz a híresztelés, hogy bármelyik magnélküli szőlő jó mazsolának?

Előzmény: szölőszem (261)
Sanci07 Creative Commons License 2014.05.24 0 0 262

Szőlőszemet kérdezném van-e nimrang nevű szőlőd?Az enyém most van a harmadik évében,ráengedtem a drótra hat szemmel de a hat hajtáson csak két fürt lett amit én igencsak keveslem.

szölőszem Creative Commons License 2014.05.24 0 0 261

Abaltuga:Ha lehet most még ne hajlítgasd a fiatal hajtást,mert könnyen pattan.Majd őszre,vagy ráérsz tavasszal is.Pár éve volt nálunk is egy pár fokos fagy,el is fagytak a rügyek,de a pótrügyekből regenerálódott a szőlő.

Már korábban írtam,eladó szölőm nincs,de adni tudok ingyen,vagy cserélek.

Korábban leírtad,hogy milyen szölőfajtáid vannak.Visszakerestem:18 fajta szőlőt írsz.

Mivel az én véleményemre vagy kíváncsi,a következő fajtákat nem tartanám meg.

Thomson seedless,Fehér szultán,esetleg a Szőlőskertek királynőjét.A Fekete kecskecsöcsű szőlőfajtát nem ismerem.Van ilyen?Ki ismeri?.Én a Kék-,a Piros-,és a Fehér kecskecsöcsűt ismerem,ill.hallottam róla.Nekem csak a piros van meg.

A többi fajtáid "jók"De ez is szubjektív.A Nadezsda-ról holnap teszek fel képes leírást.

Beer Monster:Mivel senki nem válaszolt neked,szerintem ez a mazsolás/magnélküli/

szaktopik.

Fajtagy:A cseh honlapnak küldj egy e-mailt,és kiderül válaszol-e rá.Ha a honlapjukon látható Velikára fáj a fogad,őszre tudok küldeni gyökerest.Különben én sem léptem még velük kapcsolatba.

Abban egyetértek veled,hogy tőkénként kb.3 kiló szőlőnél nem szabad többet meghagyni,mert az a minőség rovására megy/vagy apró szemű marad,vagy madárkás,vagy a következő év sinyli meg/.

A bicikli belsős és a szigetelő szalagos az én voltam.Mentségemre legyen,hogy gyorsan kellett cselekednem,és nem sorakozott otthon a polcon az oltószalag.

A Palatínáról,és a klónjától /Prím/,holnap teszek fel képet,csak azért,hogy a külömbséget érzékeltessem.

kisannar Creative Commons License 2014.05.24 0 0 260

Köszönöm tanácsaitokat!

Több kérdésre válasz:
Tápanyaghiányra nem gondolnék, mert a mellette lévők mint az őtült úgy hajtanak, a tavalyiak is szép hajtásokat hoznak...
Hatalmas gödörbe ültettem, min 60 átmérőjű és 60 mélybe, melynek az aljába trágya és műtrűgya, erre 2 lapát föld, s úgy a szőlő...
Öntözni is öntöztem, meg most itt az elmúlt hetekben tömérdek víz hullott az égből, attól féltem inkább, gomba szaporodik rajta...
Gyomirtó biztos, hogy nem, sosem volt ott használnva...
Lucerna volt előtte, az gondolom nitrogénes földet hagy maga után, illetve kálisóval műtrágyáztam még ültetéskor, 2 marok egy gödörbe, s az aján bekeverve...

Egyszer lett permetezve Thiovit Jet permetszerrel, meg valami tapadószer /nem olaj/ lett használva, az nem lehet, hogy az égette egy kicsit meg?

Kwizda Champion segíthet rajta valamit esetleg? most per pillanat azonnal azzal tudnán permetezni...

Előzmény: Jani71 (255)
Jani71 Creative Commons License 2014.05.24 0 0 259

Kedves szölőszem!

A 237-ben linkelt hsz-ban a saját fényképemet mutattam meg, tehát már egy-két éve terem az Anita. Eleve annak is vettem, és amennyire látom, ezúttal nincs 'mellé lövés'.

Nem vagyok nagyon alapos ezen a téren (ahogy már írtam is), de idéntől már talán változás állhat be... :-) Nekem is hasznos lesz, mert pl. a metszésigénynél jól jönnek az ilyen saját tapasztalatok.

Van néhány tőke, amelyiknél nem tudom, hogy mit sikerült vennem.

A legnagyobb baj, hogy a netes leírások is totál össze-vissza mutogatják/jellemzik a fajtákat. Mire kitalálnám végre, hogy mit vettem igazából, addigra egy másik oldalon újra elbizonytalanítanak az egymásnak ellent mondó infókkal.

Így elég nehéz. Jól jönne egy alapos, igazán korrekt és pontos fajtaleíró 'jegyzék'!

Hogy neked mik vannak a tarsolyodban... :-) Mindig elámulok...

Előzmény: szölőszem (237)
Beer Monster Creative Commons License 2014.05.23 0 0 258

Érdeklődöm, hogy ez-e a mazsolás szaktopik?

Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.23 0 0 257

kisannar,  szerintem se nem atka se nem lisztharmat, a levélszéle azért ég el mert a talajban valami  lúgos, vagy  vegyszer /gyomírtó maradvány/ van ,gondold át mi volt előzőkben  vetve a talajban  , mivel  trágyáztad?  nem -e túlzott műtrágyát adagoltál? jó lenne  laknusz papírral  meg nézni a ph értéket, én lúgra gyanakszom , ha van a közelbe  egy növény védő szaki  vigyél földet vizsgálja meg.

Előzmény: kisannar (254)
Mukibá Creative Commons License 2014.05.23 0 0 256

Szerintem ez liszt harmat felszivódó Topast neki,de sürgősem de,most meg majd támad a többi nyavaja.

Jani71 Creative Commons License 2014.05.23 0 0 255

Nem vagyok szaki, de talán nem bánod, ha megosztom a gondolataimat.

Atkára mindenképpen gondolnék, több képen is látni vélem a jeleit.

Feltétlenül szórnám valami atkaölővel (Omite, Sanmite, Vertimec [II.]- ha ezeknek nem vagy híve, akkor 25 °C alatt kénes szerrel, az gyéríti az atkákat).

Ami még eszembe jutott, hogy esetleg nem levegőtlen-e a talaj.

További gondolatom: tápanyaghiány, egyensúlyi zavar.

Milyen fokú talajelőkészítést alkalmaztál?

Volt-e készlettrágyázás?

Milyen intenzíven öntözted (levegőtlenedés)?

Nem lehet, hogy valami rágja a gyökerét?

A rezisztencia sajnos nem vonatkozik az atkákra.. :-( (amennyire tudom).

Kérdezd meg Antisystemet a Növényvédelem topikban, esetleg tedd be még a kérdésed a Szőlő-be!

kisannar Creative Commons License 2014.05.23 0 0 254

Segítséget szeretnék kérni a nálam tapasztaltabbaktól:

Egy hete jelent meg az ősszel telepített csemege oltványaim némelyikén a képeken látható tünetek, s próbáltam azonosítani, hogy mi lehet, illetve mit lehetne vele kezdeni, de sajnos tanácstalan vagyok...
Ha esetleg valaki tudna segíteni, megköszönném!

Illetve az egy évvel korábban telepített szintén csemege egyikén is hasonló jeleket fedeztem fel:

Annyit esetleg a fajtákról, hogy próbáltam rezisztenseket összeválogatni amennyire lehet...
Köszönöm válaszaitok!

Jani71 Creative Commons License 2014.05.23 0 0 253

Igen, ha minden igaz, akkor van Nagyesdám. De még fiatal, nem terem, így nem tudok nyilatkozni a gyümölcséről. Viszont néztem a tőkét, ősszel már lesz értékelhető oltóanyag. Remélem, jövőre már megmutatja a termését.

Előzmény: Abaltuga (250)
fajtagy Creative Commons License 2014.05.23 0 0 252

Valentin

"Sorozatos keresztezés eredménye ez a rendkívül ígéretes szőlőfajta. A Nektár és a Zenit keresztezésével állította elő dr. Bakonyi Károly nemesítő, de az ősei között találjuk a Cserszegi fűszerest, a Traminit, a Csaba gyöngyét is. Szeptember első felében érő, igen jó cukorképző fajta, 21-23 mustfokra beérik. A szőlő aszúsodásra hajlamos. Bora illat- (friss mezei virágillatok) és zamatanyagokban gazdag, fűszeres ízű, különleges minőségű, főként a hölgyek kedvence."

Ez a szőlőfajta leírása. De a Valentin tényleg nem a tökéletes csemegeszőlő fajta (piaci szempontból). Inkább borszőlő, vagy inkább bort készítenek belőle. Bár szerintem nagyon finom. Ahogy írják is: fűszeres ízű. Tök finom és a méhek-darazsak is nagyon bírják...

Én ezt egy Zalaegerszegi oltványostól vettem. (Ha kell, akkor kinyomozom kinél is...)

Előzmény: Kramcsák István (248)
fajtagy Creative Commons License 2014.05.23 0 0 251

Oltáshoz a szalagot az "Oltószalag Bt."-től tudsz venni. A cég Gyöngyösön van. A neten megtalálod. Postán elküldik. 

Előzmény: Ali-bá (247)
Abaltuga Creative Commons License 2014.05.23 0 0 250

Szia Jani 71

Ezekszerint neked már van Nagsezsd-ád, mi a véleményed róla? Már terem?

Én most ültettem , igaz konténerest vettem, tegnap jött meg este el is ültettem, óvatosan vigyázva , rengeteg vizzel.

Reggel megnéztem , minden rendben vele szépen zöldel:)

Jani71 Creative Commons License 2014.05.23 0 0 249

Ha ne adj' Isten valamiért nem sikerülne a Nagyesda, ha kell, tudok küldeni 'télen' vesszőt.

Előzmény: Abaltuga (246)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.22 0 0 248

Fajtagy,,     írjál már a vallentin-ról   ki állította elő?  milyen ízű?  szerintem bő termő a vesszőröl itélve  sárgás a héja a veszőnek , későn érik be  a vesző?  szerintem 5éves tőke elbírja /ennyinek saccolom/ különösen ha van nedvesség, /talaj víz , vagy öntözés a száraz időszakban. hol vetted?

Előzmény: fajtagy (245)
Ali-bá Creative Commons License 2014.05.22 0 0 247

Azt az átlátszó oltószalagot hol vetted?

Előzmény: fajtagy (245)
Abaltuga Creative Commons License 2014.05.22 0 0 246

Fajtaagy,

ha akad nálad olyan csemegeszőlő aminek már nincs helye, engem érdekel. Teljesen elment az agyam, képzeljétek el ma nagyon várom a postást, mivel most kell megérkeznie 2 db csemegeszőlőm, az egyik a Belüj Originalnüj névre fog halgatni a másik pedig a Nagyezsda nevet kapta. Mindkettő remek szőlőfajta a leírások szerint. Alig várom, hogy elültessem a kertembe, igaz lassan már a szomszédba kell mennem, mivel egyre kevesebb a hely.

fajtagy Creative Commons License 2014.05.22 0 0 245

Köszönöm, hogy többen is ajánlottatok hosszúkás bogyójú szőlőfajtát. Megnéztem a "szölőszem" által küldött cseh weboldalt. Találtam még ott több "ígéretes" fajtát. Valaki már rendelt onnan? Csak személyesen lehet, vagy postai úton is? A következő hónapban ez lesz a legfontosabb feladatom.

Voltak itt a hozzászólások között olyanok, amikre én is röviden elmondanám a véleményem. Tényleg csak tömören és annyira nem "szakmérnökien".

"Hány termőrügyre metszem", "milyen művelési módot válasszak" ez egy nagyon összetett dolog. Nagyban függ a szőlőalany fajtájától, kondíciójától, a rá oltott nemes habitusától (növekedési erényétől). De normál esetben azért egy tő szőlőn a 3 kg körüli csemegeszőlő termésnél nem igen kellene több... Ez szőlő fajtától függően 2-6 fürt. (Persze ha öntözve van a szőlő, meg tápoldatozva, akkor ez igen csak változhat.) Ha két oldalra van metszéskor a szálvessző lekötve, szálvesszőnként 7-10 rüggyel akkor szerintem ez a szőlő igencsak túl van terhelve. Vagyis én így gondolom. Nálam 80 cm-ként vannak a tövek. A szálvessző egy irányba van lekötve... És így is tud teremni bőven...

A képen látható Valentin szőlő fajta is igen csak túl van terhelve, pedig a két fémkaró között a távolság - a szálvessző hossza - 70 cm.

Szőlő zöldbe-fás oltása:

Szerintem annak az ideje akkor van, amikor az alany zöld hajtásnövekedése azt már megengedi. Én ezt a héten kezdtem, de mivel különböző alanyoknak más a rügyfakadásuk és hajtásnövekedésük ez miatt szerintem még nálam is eltart 1-2 hétig.

És itt az jut még eszembe, hogy olvasom: biciklibelső, meg szigetelőszalag meg még ki tudja mit nem használnak az oltáshoz. Pénzt és energiát nem sajnálva beszerezzük az értékes szőlőfajtát akár külföldről, tároljuk hűtőbe az oltócsapot hónapokon át májusig, aztán spórolunk az oltószalagon aminek az ára 1-2 forint/darab. Megéri? 

És befejezésül arról mutatnék egy képet, hogy a tavaly kapott szőlőfajtákat én üvegházba meggyökereztettem, és kedden ültettem ki a szabad földbe. Ahány "tejfölös poharacskát" lehet látni a képen, annyi szőlőfajta fog 1-2 év múlva termését megmutatni... (És persze az idén is már "megy" a gyökereztetés a kapott szőlőfajtákból... Ez egy végeláthatatlan körforgás)

Abaltuga Creative Commons License 2014.05.19 0 0 244

Kedves Szölőszem,

Köszönöm a hozzászólásodat, persze a többiekét is, nagyon hasznos dolgokat írtatok le számomra, megfogadom őket s jövőre már úgy lesz kialakítva a kordon, egyik tőke az alsó szintre megy a másik pedig a felsőre, most figyelgetem a szőlőimet ki hogyan viselkedik, s már most látok érdekességeket, képzeljétek el az egyik szőlőtőke szálvesszejét amikor a kordon felső huzalára kötöztem s hajlítottam vízszintesen, eltörött, kicsit bosszankodtam amiért már az elején leszedtem az alsó hajtásokat mivel a felső emeletre lett kihúzva. Fogtam a szálvesszőt lehúztam az alsó szintre. Igaz egyetlen rügy sem volt rajta mivel leszedtem az összes hajtást, pár hét alatt kihajtottak a mellékrügyek, de nem is ez az érdekes , hanem, hogy mindegyikben van termés .

Szölőszem azt írtad, hogy a fajtaválasztáson majdnem mind jó, szerinted mik azok amik nem teljesen jók, mert az a tervem , hogy ezután azokat a tőkéket amik nem azt teremnek amikre vásároltam őket azokat lecserélem jobb csemegeszőlőkre.

Amit te írtál a múltkor az a LIUX, rákerestem s neten de semmit sem találtam, szívesen veszek tőled hasonló jó oltványokat persze ha van eladó, én is oltottam régen csemegeszőlőd de én másképpen mint ti, mivel én a vad szőlő végébe a kocsonyás részbe oltom.

Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.18 0 0 243

gyula elfelejtettem megkérdezni ,nem sík vidéken laksz? a talaj viz háztartása és a kövér talaj is segíti az erős növekedést. amire más is utalt a nitrogén túlsuly? és fajta  jellemzője is ez, láttam amerikában  kordonon mázsákat szednek le egy tőkéröl, de kóstold meg annak az ízét,  /tesco/és majd a sajátodét.

Előzmény: gyula. (231)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.18 0 0 242

Gyula , ne vágd ki , inkább gyűrűzd meg, azt jelenti, hogy a kart ahol elágazik a termő rész az alatt 3-vagy 4mm es allu dróttal megkötöd szorosan hogy kicsit benyomja a héját ,meg változik a növény hormonális körforgása és nem a növekedés kerül előtérbe hanem a megmaradás ,faj fenttartás, vagyis a termőrügyek fognak beállni, sok termésed lesz, ezt a gyűrűt évről -évre újra kötöd  ,hogy túlságba be ne vágja a kart,

Előzmény: gyula. (231)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!