Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A 237-ben linkelt hsz-ban a saját fényképemet mutattam meg, tehát már egy-két éve terem az Anita. Eleve annak is vettem, és amennyire látom, ezúttal nincs 'mellé lövés'.
Nem vagyok nagyon alapos ezen a téren (ahogy már írtam is), de idéntől már talán változás állhat be... :-) Nekem is hasznos lesz, mert pl. a metszésigénynél jól jönnek az ilyen saját tapasztalatok.
Van néhány tőke, amelyiknél nem tudom, hogy mit sikerült vennem.
A legnagyobb baj, hogy a netes leírások is totál össze-vissza mutogatják/jellemzik a fajtákat. Mire kitalálnám végre, hogy mit vettem igazából, addigra egy másik oldalon újra elbizonytalanítanak az egymásnak ellent mondó infókkal.
Így elég nehéz. Jól jönne egy alapos, igazán korrekt és pontos fajtaleíró 'jegyzék'!
Hogy neked mik vannak a tarsolyodban... :-) Mindig elámulok...
kisannar, szerintem se nem atka se nem lisztharmat, a levélszéle azért ég el mert a talajban valami lúgos, vagy vegyszer /gyomírtó maradvány/ van ,gondold át mi volt előzőkben vetve a talajban , mivel trágyáztad? nem -e túlzott műtrágyát adagoltál? jó lenne laknusz papírral meg nézni a ph értéket, én lúgra gyanakszom , ha van a közelbe egy növény védő szaki vigyél földet vizsgálja meg.
Nem vagyok szaki, de talán nem bánod, ha megosztom a gondolataimat.
Atkára mindenképpen gondolnék, több képen is látni vélem a jeleit.
Feltétlenül szórnám valami atkaölővel (Omite, Sanmite, Vertimec [II.]- ha ezeknek nem vagy híve, akkor 25 °C alatt kénes szerrel, az gyéríti az atkákat).
Ami még eszembe jutott, hogy esetleg nem levegőtlen-e a talaj.
További gondolatom: tápanyaghiány, egyensúlyi zavar.
Milyen fokú talajelőkészítést alkalmaztál?
Volt-e készlettrágyázás?
Milyen intenzíven öntözted (levegőtlenedés)?
Nem lehet, hogy valami rágja a gyökerét?
A rezisztencia sajnos nem vonatkozik az atkákra.. :-( (amennyire tudom).
Kérdezd meg Antisystemet a Növényvédelem topikban, esetleg tedd be még a kérdésed a Szőlő-be!
Segítséget szeretnék kérni a nálam tapasztaltabbaktól:
Egy hete jelent meg az ősszel telepített csemege oltványaim némelyikén a képeken látható tünetek, s próbáltam azonosítani, hogy mi lehet, illetve mit lehetne vele kezdeni, de sajnos tanácstalan vagyok... Ha esetleg valaki tudna segíteni, megköszönném!
Illetve az egy évvel korábban telepített szintén csemege egyikén is hasonló jeleket fedeztem fel:
Annyit esetleg a fajtákról, hogy próbáltam rezisztenseket összeválogatni amennyire lehet... Köszönöm válaszaitok!
Igen, ha minden igaz, akkor van Nagyesdám. De még fiatal, nem terem, így nem tudok nyilatkozni a gyümölcséről. Viszont néztem a tőkét, ősszel már lesz értékelhető oltóanyag. Remélem, jövőre már megmutatja a termését.
"Sorozatos keresztezés eredménye ez a rendkívül ígéretes szőlőfajta. A Nektár és a Zenit keresztezésével állította elő dr. Bakonyi Károly nemesítő, de az ősei között találjuk a Cserszegi fűszerest, a Traminit, a Csaba gyöngyét is. Szeptember első felében érő, igen jó cukorképző fajta, 21-23 mustfokra beérik. A szőlő aszúsodásra hajlamos. Bora illat- (friss mezei virágillatok) és zamatanyagokban gazdag, fűszeres ízű, különleges minőségű, főként a hölgyek kedvence."
Ez a szőlőfajta leírása. De a Valentin tényleg nem a tökéletes csemegeszőlő fajta (piaci szempontból). Inkább borszőlő, vagy inkább bort készítenek belőle. Bár szerintem nagyon finom. Ahogy írják is: fűszeres ízű. Tök finom és a méhek-darazsak is nagyon bírják...
Én ezt egy Zalaegerszegi oltványostól vettem. (Ha kell, akkor kinyomozom kinél is...)
Fajtagy,, írjál már a vallentin-ról ki állította elő? milyen ízű? szerintem bő termő a vesszőröl itélve sárgás a héja a veszőnek , későn érik be a vesző? szerintem 5éves tőke elbírja /ennyinek saccolom/ különösen ha van nedvesség, /talaj víz , vagy öntözés a száraz időszakban. hol vetted?
ha akad nálad olyan csemegeszőlő aminek már nincs helye, engem érdekel. Teljesen elment az agyam, képzeljétek el ma nagyon várom a postást, mivel most kell megérkeznie 2 db csemegeszőlőm, az egyik a Belüj Originalnüj névre fog halgatni a másik pedig a Nagyezsda nevet kapta. Mindkettő remek szőlőfajta a leírások szerint. Alig várom, hogy elültessem a kertembe, igaz lassan már a szomszédba kell mennem, mivel egyre kevesebb a hely.
Köszönöm, hogy többen is ajánlottatok hosszúkás bogyójú szőlőfajtát. Megnéztem a "szölőszem" által küldött cseh weboldalt. Találtam még ott több "ígéretes" fajtát. Valaki már rendelt onnan? Csak személyesen lehet, vagy postai úton is? A következő hónapban ez lesz a legfontosabb feladatom.
Voltak itt a hozzászólások között olyanok, amikre én is röviden elmondanám a véleményem. Tényleg csak tömören és annyira nem "szakmérnökien".
"Hány termőrügyre metszem", "milyen művelési módot válasszak" ez egy nagyon összetett dolog. Nagyban függ a szőlőalany fajtájától, kondíciójától, a rá oltott nemes habitusától (növekedési erényétől). De normál esetben azért egy tő szőlőn a 3 kg körüli csemegeszőlő termésnél nem igen kellene több... Ez szőlő fajtától függően 2-6 fürt. (Persze ha öntözve van a szőlő, meg tápoldatozva, akkor ez igen csak változhat.) Ha két oldalra van metszéskor a szálvessző lekötve, szálvesszőnként 7-10 rüggyel akkor szerintem ez a szőlő igencsak túl van terhelve. Vagyis én így gondolom. Nálam 80 cm-ként vannak a tövek. A szálvessző egy irányba van lekötve... És így is tud teremni bőven...
A képen látható Valentin szőlő fajta is igen csak túl van terhelve, pedig a két fémkaró között a távolság - a szálvessző hossza - 70 cm.
Szőlő zöldbe-fás oltása:
Szerintem annak az ideje akkor van, amikor az alany zöld hajtásnövekedése azt már megengedi. Én ezt a héten kezdtem, de mivel különböző alanyoknak más a rügyfakadásuk és hajtásnövekedésük ez miatt szerintem még nálam is eltart 1-2 hétig.
És itt az jut még eszembe, hogy olvasom: biciklibelső, meg szigetelőszalag meg még ki tudja mit nem használnak az oltáshoz. Pénzt és energiát nem sajnálva beszerezzük az értékes szőlőfajtát akár külföldről, tároljuk hűtőbe az oltócsapot hónapokon át májusig, aztán spórolunk az oltószalagon aminek az ára 1-2 forint/darab. Megéri?
És befejezésül arról mutatnék egy képet, hogy a tavaly kapott szőlőfajtákat én üvegházba meggyökereztettem, és kedden ültettem ki a szabad földbe. Ahány "tejfölös poharacskát" lehet látni a képen, annyi szőlőfajta fog 1-2 év múlva termését megmutatni... (És persze az idén is már "megy" a gyökereztetés a kapott szőlőfajtákból... Ez egy végeláthatatlan körforgás)
Köszönöm a hozzászólásodat, persze a többiekét is, nagyon hasznos dolgokat írtatok le számomra, megfogadom őket s jövőre már úgy lesz kialakítva a kordon, egyik tőke az alsó szintre megy a másik pedig a felsőre, most figyelgetem a szőlőimet ki hogyan viselkedik, s már most látok érdekességeket, képzeljétek el az egyik szőlőtőke szálvesszejét amikor a kordon felső huzalára kötöztem s hajlítottam vízszintesen, eltörött, kicsit bosszankodtam amiért már az elején leszedtem az alsó hajtásokat mivel a felső emeletre lett kihúzva. Fogtam a szálvesszőt lehúztam az alsó szintre. Igaz egyetlen rügy sem volt rajta mivel leszedtem az összes hajtást, pár hét alatt kihajtottak a mellékrügyek, de nem is ez az érdekes , hanem, hogy mindegyikben van termés .
Szölőszem azt írtad, hogy a fajtaválasztáson majdnem mind jó, szerinted mik azok amik nem teljesen jók, mert az a tervem , hogy ezután azokat a tőkéket amik nem azt teremnek amikre vásároltam őket azokat lecserélem jobb csemegeszőlőkre.
Amit te írtál a múltkor az a LIUX, rákerestem s neten de semmit sem találtam, szívesen veszek tőled hasonló jó oltványokat persze ha van eladó, én is oltottam régen csemegeszőlőd de én másképpen mint ti, mivel én a vad szőlő végébe a kocsonyás részbe oltom.
gyula elfelejtettem megkérdezni ,nem sík vidéken laksz? a talaj viz háztartása és a kövér talaj is segíti az erős növekedést. amire más is utalt a nitrogén túlsuly? és fajta jellemzője is ez, láttam amerikában kordonon mázsákat szednek le egy tőkéröl, de kóstold meg annak az ízét, /tesco/és majd a sajátodét.
Gyula , ne vágd ki , inkább gyűrűzd meg, azt jelenti, hogy a kart ahol elágazik a termő rész az alatt 3-vagy 4mm es allu dróttal megkötöd szorosan hogy kicsit benyomja a héját ,meg változik a növény hormonális körforgása és nem a növekedés kerül előtérbe hanem a megmaradás ,faj fenttartás, vagyis a termőrügyek fognak beállni, sok termésed lesz, ezt a gyűrűt évről -évre újra kötöd ,hogy túlságba be ne vágja a kart,
A személyes találkozóra van lehetőség máj.21-23 között bármikor.A részletek megbeszéléséről e-mailt küldök.Üdvözlettel:szölőszem
A Belüj Originalnüj fajtám tavaly mult három éves.Már hozott fürtöt,úgyhogy tudok róla nyilatkozni.Sajnos kép valamiért nem készült róla,pedig szép fürtöt nevelt.
Ukrán fajta.Szülők:Csaus X Date de Saint Vallier.Érési idő:140-150 nap/szept.vége/
Fürt:500-700 gr.kúpos,közepesen laza.Bogyó:32 x 20 mm.átlag 6,8 gr.tojásdad,
Információt szeretnék kérni, az Önnél meglévő csemegeszőlő fajtákról. Személyes találkozóra lenne szükségem. Csemegeszőlő ültetvényét a jelenlegi és későbbi érési állapotában is szeretném megnézni. Kérek Öntől személyes találkozót. Szíveskedjen adni találkozási helyet, időpontot a személyes találkozás végett. Számomra a megfelelő időpont május 21 és 23-a között lenne esedékes. Várom gyors válaszát.
abaltuga:Amit te kialakítottál emeletes kordont azt úgy hívják hogy Thomerry-kordon.
Létezik 1-2-3 szintesben.Nálunk nem nagyon terjedt el,mert a szőlő dominancia miatt
/a szölő mindig a felső hajtásait növeszti jobban/ néhány év mulva az alsó szintet
elsorvasztja,ezért féloldalas lesz a növekedés.Én azt javaslom,hogy az ikertörzs egyikéből jövő kart az alsó dróton vezesd,a másikat a felsőbb huzalon.Ezeket váltakozva szép kordont nevelhetsz,mivel a tőkék távol vannak egymástól/3m./,így egy törzsre kb.1,5 fm.jut,ami nagyon jó szellős falat alkot.Nálam 1 m-re vannak a tőkék,és alulról indított 2 törzsel,75 cm-es középmagas kordonkaron 3-3 termőalap
lett kialakítva,nagyjából egy metszőolló távolságra egymástól.
Egyébként Kramcsák Istvánnak teljesen igaza van ez ügyben,én csak megerősíteni tudom.Amit a fajtáidról írtál,néhánytól eltekintve mind jó.Nyilván a lehetőség befolyásolhatja a választást.A metszésről Jani 71 írt részletesen,éncsak annyit teszek hozzá,hogy az idén kipróbáltam a hosszúcsapos metszést minden szőlőmön
/5 rügyes csap/igaz,hogy így a hajtás válogatást gondosabban kellett elvégeznem.
Megjegyzés:Amikor ikertörzset írtam,akkor az egyik tőkéd törzsére gondoltam.
"szölőszem,amit nekem írtál szőlőtipust olyat sehol sem találtam a neten,ezt csak nálad lehet kapni?"Nem tudom konkrétan melyi szőlő fajtára gondoltál?Írd le a nevét.
Jani 71.Termett-e már az Anitád?Azonosak a jegyei a fajtaleírásban leírtakkal?Raktam el Annát,remélem őszre szépen kigyökeresedik.A nyáron várlak,ha majd érik a szőlő.
Az Éva nálam valószínű rossz klón volt,van ilyen.A thomson seedless sem termett 4 éves korában.Ki is vettem a gyüjteményből.Annyi jó magnélküli van helyette.,pl.most kaptam egy nagyon jó orosz magnélkülit:a neve Arsenevszkíj /2 kg.fürt,19 x40 mm.
bogyó12 gr.sulyú./
Fajtagy:Gratulálok a gyüjteményedhez!Remélem sok szép és jó fajtát megismerhetünk általad.Amit keresel fehér hegyes végű bogyóban az Originál
fehér bogyós változata:Belüj Originalnüj.A Svilena,vagy Svilen 30-35 mm.bogyójú,
megtalálható a www.vinnareva.com oldalon.A Belüj Originalnüj-ből őszre tudok
Az általad keresett szőlő neve valószínüleg a SVILENA.Nagy fürtű,nagy hosszúkás bogyójú szeptemberben érő fehér fajta.A cseheknél lehet beszerezni,ha minden igaz.Nekem nincs,de képen már láttam.
Jó a szigetelő szalag is, de inkább fólia csíkot célszerű használni. (Tejeszacskó, vastagabb műanyag szatyor, kilyukadt gyermek úszómedence/úszógumi. Nekem ez vált be legjobban.) 1 cm-es csíkra vágva.
Nagyon örülök,hogy ilyen sok csemegeszölő-szerető honfitársam van,és még hányan lehetnek, akik csak olvassák,és nem szolnak hozzá!Arra buzdítok mindenkit,hogy vegye a bátorságot,és ismeretét,tapasztalatát ossza meg velünk.
Valamikor a Monarchia idején csemegeszölő nagyhatalom voltunk-na jó akkor a terület is nagyobb volt-de látjátok mivé lettünk.Merjünk újra nagyok lenni!
Jártam jó pár éve Lengyelországban,és elámultam,hogy milyen szeretettel és féltő gonddal bánnak a csemegeszölővel.Többnyire fólia alatt termesztik,mivel az ő éghajlatuk zordabb a miénknél.
Ali -bá:Úgy jártam a zöldbe fás oltással,hogy vékony gumiszalaggal/a biciklibelsőnél vékonyabb/ tekertem szorosan és most látom,hogy repedezik a gumiszalag-biztos öreg volt-félek hogy elszakad,mi lenne ha szigetelő szalaggal betekerném a gumit?
Kramcsák István:Azért nem vártam időben az oltással,mert értékes különleges fajtákat kaptam Ukrajnából/3 rügyes simavesszők/,amit az ősszel szedtek meg,de nem nedves homokban,vagy hűtve tároltak,hanem hideg pincében.Igaz a felső rügy viaszolva volt.3 napig szölőcukros vízben áztattam,majd hosszú cserépbe ültettem.
Előtte az alsó rügy alatt levágtam a vesszőből egy kis darabot.Világos zöld volt,sárgás béllel.A 4 japánból 2 hajtott ki,azok is sokat gondolkoztak.A másik 2-ből az egyik csak rügybe volt,a másik kihajtott majd elszáradt.Kibontottam őket a cserépből,az alsó két rügy teljesen elhalt,a szárral együtt.A legfelső rügy még élt mindkettőnek.Ekkor oltottam őket zöldbe.Az egyiket talán meg tudom menteni,de a másik aminek a kis levele elhalt,legfeljebb csak a pótrügyből hajthat ki Imádkozom.
Nekem is van mindkét fajta (talán épp Abasárról). Ahogy a múltkor is írtam, a Thompsonnál majdnem mindegy hogy metszed (na jó, 'változó'-ra tituláltam), már a második rügyben is van virág, viszont én is úgy éreztem a tőkét nézegetve, hogy szerencsésebb a hosszabb metszés (határozottan látszik, hogy inkább a harmadik rügy feletti részen 'szeret' virágozni). A rövidnél nagyon esetleges, nem nagyon jellemző.
De nálad ez ráadásul épp hosszún van.
(Az egyik Th. s. nálam is a Cr. s. mellett van. Egy méterre.)
A Crimsonnál viszont tényleg teljesen mindegy (most néztem)!!!
Gyakorlatilag szinte 100 %-ban ott a virág a második rügyben, egész nyugodtan lehet rövidre metszeni!
Mindenesetre illene már teremniük.. :-(
Gondolom, a talajviszonyok nagyjából azonosak a területen. Csak az jutott eszembe, hogy nincs-e esetleg nagy N-túlsúly, de akkor a többi is ugyanígy lenne.
Azok viszont teremnek. Egyelőre nem értem. Ha nagyon masszívan ezt játszaná egy tőkém, lehet, hogy megpróbálnám valami foszforos lombtrágyával megfújni. Hátha..
Tanácsotokat kérném tisztelettel. 2009-ben Abasárról rendeltem több mint két tucat csemegeszőlőt. Voltak közöttük ritkaságok is és hétköznapinak mondott csemegeszőlők is. Rendre elkezdtek teremni - majdnem mind.
A kivétel a Crimson Seedless és a Thompson Seedless. Mi történt? Miért nem fordultak termőre? Eltelt öt év és akkora hurkás vesszejei vannak mindkét szőlőnek évről - évre,hogy az bámulatos.
Hosszú csappal és félszál vesszővel is próbálkoztam.Türelmes ember vagyok,de már megfordult a fejemben,hogy elbúcsuzom tőlük. Különben két méter távolságra van egymástól a két szőlő.
Ami igazán nálam több év tapasztalata alapján bevált az a Palatina (Augusztusi muskotály) szőlőfajta. Igaz a bogyók nem nagyok, a fürt mérte sem óriási, de a viszonylagos koraisága és a megbízhatósága miatt meg az egyöntetű sárga színe miatt én ezt tartom az elsők között.
Palatina:
És amiről itt a fórumon nem igazán van szó az az alany szőlők, alanyfajták. Mert az nagy igazság, hogy ugyan az a nemes fajta különböző alanyon teljesen másként viselkedik. Ezért is folytatok alanykísérleteket "a magam lehetőségeihez mérten).
Leírásodba több olyan szőlőfajtával (Ukrán, Orosz, Japán) találkoztam ami nálam nincsen még meg. Ígéretes fajták ezek és egy próbát mindenhogy megérnének!!!