Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Gondolom, Piko "A" sín van a szóban forgó készletben.
Ezeknél a kézi állítású kitérő azt jelenti, hogy nincs rajta semmilyen állítómű. Egy kis rugó van beépítve a váltókba, ez nyomja hozzá a csúcssínt a tősínhez, és nem engedi menet közben "átállítódni" a kitérőt. Angol váltónál nem minden esetben működik megbízhatóan, de a többinél nem volt gondom vele.
A lényeg, hogy nem kell semmit lebontani.
Elektromos állítóművet külön vehetsz hozzá a Piko-tól, és könnyen rá is építheted, de használhatsz hozzá más ( asztal alatti) állítóműveket is. Nálam a Conrad féle fogja őket mozgatni.
Segítségeteket kérném a következő témában!A Piko kezdőkészletben kapható íves váltón tudtommal kézi állítómű van.Ezt szeretném elektromos állítóműre cserélni:Kérdés: a kézi állítómű lebontható,vagy egybe van a váltóval és csak levágni lehet róla?A szóban forgó kezdőkészlet egy ICE3-as analóg készlet.A válaszokat előre is KÖSZÖNÖM!!!Üdv: Gábor
Igen, a vágányok fixen rögzítettek, egy részüket már el is kezdtem bekavicsozni (a "becsepegtetős" módszerrel).
Egyenlőre a talajszinten vagyok (nálam is elsődleges az volt mint írtam, hogy ne a szőnyegre kelljen mindig rakni), bár már gondolkodtam hogy egy szintén szédhethető állványra/keretre téve egyrészt nem a földön kellene kuporognom, másrészt a szoba kialakításából kifolyólag pont elfoglalom a szoba közepét így a család tagjai - mivel megkerülni nem tudják - kénytelenek átlépni felette, ami bár nem gyakori, mert ilyenkor bejárási tilalom van a szobában, de hébe-hóba előfordul, na és ilyenkor mindig őszülök egy kicsit nehogy valaki rosszul lépjen... Szóval ha egy 50 cm-t megemelném, akkor pont beférne a dohányzóasztal meg egy-két cserepes virág fölé, így el lehetne "tolni" térben a szoba közepéről s maradna közlekedő út is.
Az a helyzet, hogy az először megvett 2x1 cm-es - keretnek és bordázatnak szánt - lécek árát máris buktam, (hisz "túl karcsúak) említettem már a "tengernyi" szóróanyagot, és épületem, fűanyagom ill. gyepszőnyegem, modellfám, valamint esetleg utazó /bámészkodó emberalakom még nincs is... :(((
Lehet, hogy nem válik be a sínek alá szánt hab- ill. gumiszivacs, akkor "fogcsikorgatva" meg kell vennem 2 m 20 cm parafa szalagot közel kétezerért - és még nincs vége, mert nem tudom hogy lesz háttér a diorámához : hisz 1 m 10 cm x 20 cm "táj imitáció" kellene... :(((
Értem.... Én terepasztalhoz a Noch szivacsos ágyazatait ajánlanám (féle színben is kapható) diorámához és modulhoz pedig a Noch szóróanyagjait (sok féle színben kapható).
Vettem "az elektronikus piacztéren" 1-1,5 mm frakciójú szürke szóróanyagot (annyit, hogy talán a terepastalhoz is elég lesz... :)))) - valamennyi csokoládébarnát, és egy kevés rozsdabarnát. egy csomag - 150 g 150 Ft volt.
Ezek után megtaláltam a szekrény tetején 100 g dohánybarna színű "Heki" gyártmányút - amit valamikor vettem, de elfelejtettem (megpróbálom majd eladni.
Leginkább "ú, frissen ágyazatolt" pályát szeretnék - majd meglátjuk...
Valóban egy cipőben járunk, és hasonlóan gondolkodunk.... :)))) Eszerint a Te terepasztalod továbbra is "talajszinten" üzemel - de a vágányok fixen le vannak ragasztva, ugye ? Mik a "befoglaló méretei " az asztalnak ?
Én is azon gondolkoztam, hogy első lépésként legalább a szőnyeg szöszeitől védjem a modelleket, és szétszedhető legyen "elviselhető méretű darabokra" .
Nagy előnye a megoldásnak, hogy siklás esetén nem fenyeget a magasból való lezuhanás réme - viszont tereptárgyak vagy nem tehetők fel, vagy azoknak leszedhetőnek- leemelhetőnek kell lennie...
Én még eddig sem jutottam el - még ez is csak terv - ezek szerint létezik ilyen megoldás...
Én is azért álltam neki ennek a projektnek, mert vagy kismilliószor összeraktam a pályáimat az utóbbi 20 évben a szőnyegen, de aztán mindig hamar elment a kedvem, mert hol a nem megfelelő áramellátás miatt akadozott a közlekedés, hol meg csúszott annyira a szőnyegen/parkettán a sín, hogy a szerelvények saját súlyukkal is szétnyomták a vágányokat és folyamatosan hol itt hol ott siklott ki. Sajnos 56 m2-en én sem tudtam fix terepasztalban gondolkodni, ezért jött az ötlet, hogy szétszedhetősre csináljam. Kompromisszumot kötöttem magammal, mert elhatároztam, hogy fix tereptárgyak (fa, domborzat) nem lesznek rajta, viszont így a 8 lap (ha egy 4-5 cm helyet számolok neki állítva) max 40 cm, széles helyen elfég egymás mellett.
Írtad a mechanikus és elektronikus passzítás problémáit. Én ezt úgy próbáltam megoldani, hogy a lapk szélére 'L' alakú fa élvédőt ragasztottam, ez egy kis tartást is adott vetemedés ellen, illetve egyszerű passzítani összarakáskor az elemeket.
Az áramellátást egyszerű csatlakozókkal oldottam meg: minden elemet összekötöttem egymással, illetve az állomás részén a kitérők miatt a 16 V-ot is így vittem át egyik elemről a másikra. A képeken remélhetőleg látszanak az összekötő kábelek. Persze egy 10-15 percbe beletelik míg kiépítem az egészet, de még mindig egyszerűbb mint a pályát összerakni minden alkalommal :-)
Igen,de mivel minden oldala,éle fehérre van festve (ház)gyárilag,ezért nem vetemedik,mert nem tud nedvességet magába szívni!A függöleges használat (ajtó) pedig nem teszi lehetővé a tárolásból történő deformálódást!Ha hozzá jutsz egy ilyenhez,akkor szintén függőleges állapotban érdemes tárolni (falhoz támasztani,minnél kisseb szögben,kb. 87°).
Ha vettem volna én sem azért, hogy "legyen egy" - hanem hogy megfelelő környezetben fotózhassam a modelleket, és / vagy csak egyszerűen gyönyörködjem bennük "asztalmagasságban"...
Való igaz : mivel a helyhiány miatt mindíg össze- és szét kell szedni a...ööö... SZŐNYEGEN ( tudom: szégyen-gyalázat ! ) a pályát ( a szőnyeg minden átkával ) - gondoltam : legalább a fotózáshoz ne kelljen kúszni a földön, legalább kipróbálom magam - aztán vagy lesz terepasztal vagy nem...
Arról nem is szólva, hogy bármilyen szépek is a modellek - mert csak olyanokat vettem, amik kifejezetten SZÉPEK, tetszettek, v. vmi miatt különlegesek - furán mutat, hogy a fotókon "föléjük magasodik" a szekrénysor...
Nagy álmom a terepasztal : de kb. a dioráma darabjainak megfelelő részekre kellene tudni szétszedni a tároláshoz. Mivel sokszor raktam össze és fotóztam le "spontán próbapályát" az évek alatt mindíg az jött ki, hogy kb. egy 3,5x1,5 m-es pálya felelne meg - és ezt még elviselné a nejem is - ha utána el is rakom.
Ez viszont azt jelenti, hogy - ha jól számolok - kb.: 7x5 = 35 (!!!) "dioráma darabból" állna össze. Na és persze ezeket minden alkalommal "passzítani kellene" mind mechanikusan, mind elektromosan ! Reménytelen...
(Hát ez egy vicc... Össze vissza jelennek meg a betűk - félig látszik a sor, a kurzor ugrál előről több sorral hátrább - vagy csak nekem van bajom mindezzel ???)
Szóval : most már marad a 6 mm-es 3 réteges, ( plusz két lezáró réteges ) rétegelt lemez két darab 55 cm hosszú és 30 cm széles darabban, merevítve 40x20 mm-es kerettel és bordával, vmint a kerethez a sarkokon 40x40x40 mm-es "fakockákkal".
Egy helyen van csak 40 ill. 45 mm széles parafa-szalag : métere 990 Ft, így próbálok körülnézni habszivacs, gumiszivacs ill. az épp házunkat hőszigetelő keményhab irányába.
Meglátjuk... (Néha már azt gondolom : kár volt belekezdeni ill. helyesebben : anyagot vásárolni (hisz még el se kezdtem...) vettem volna inkább egy használtan kínált
Első diorámáimat a lakótelepről lebontott beépített szekrény ajtóiból csináltam,mivel ahhoz jutottam hozzá ingyen!Igaz,nehéz mint a dög,de a mai napig tartják a formájukat,nem hajlanka,nincs deformáció,pedig több éve a fütettlen garázsomban tárolom öket (most is van kb. 10db ajtóm eltéve és még csak meg sem vetemedett 1mm-t sem,pedig 25 éve gyártották-lehet ezért).Egy normál lomtalanításnál hozzá lehet jutni ingyen és nagyon hálás anyag.Ez csak egy trükk az,amit nagy szeretettel osztok meg VELETEK!