Sajna a Parira még várnom kell. Valamikor "okosan" jól megolajozták a TG fogaskerekeit. Ettől azok tönkrementek. Aztán "ügyesen" kiváltották a fogaskerekeket éxíjakkal. Elvileg működik, de nem korrekt. Ennek TILOS a hanggenerátorát olajozni! Nem olyan robosztus mechanika mint a Hammondé, de ügyes, ötletes. 12×8 hang.
A gyár írta, hogy ez egy legendás hangszer volt tőlük, nagy érték. Írták hogy küldik a fogaskerekeket és a kapcsolási rajzot, meg az árajánlatukat. Hát most várom hogy küldjék.
Egy dán srác akinek a kisebb Attack van, meg M3-asa, nagyon hasonlónak jellemezte a hangját.
Tényleg hordozható. A két fül kissé sovány, de működik. Hasonló az elve a Porta-B-hez. Alul kompletten, rugóstagokkal, nyelvekkel a lábbassz rész a felhajtható lábbal. Ebbe kell az egyszerűsített 25-ös lábbaszt rátolni. Itt nincsenek kiálló fémlemez nyomkodók, rugók, az is a lábrészben van, ami így sem nehéz, viszont a legyezőbassz meg lényegesen könnyebb.
A krómlábakra kell ráhelyezni a 80 kilós orgonát. Itt is előny a Porta-B-hez, hogy nem kell kontaktusokra helyezni az orgonát, csak négy bütyökre. A lábrész egy kb 60-as dugón csatlakoztatható az orgonához.
Az orgonán hátul van egy 8-as lezlialjzat, több jack bemenet (egyéb hangszer, dobgép) több jack kimenet (vonal, fejhallgató, magnó) meg rca-k szerintem az effekt send-return-höz.
Az orgona meg a "szokásos" :-)
2×9 drawbar manuálonként, meg presetek, három vibrátó, három kórusvibrátó scannereffekt szelektíven, a négy perkakapcsoló.
És benne vannak a B3-ba egyébként extraként kerülő finomságok: csöves rugószengető, string bass unit, lezlivezérlés, piano hang a fölső manuálra.
Először is egy német 1976-os tranyós de még ToneWheel-es TR200-am (1. kép) (ami most eladó sorba került, és már van rajta hangerőpedál) és hamarosan hozzuk haza az "új" L100-amat (2, 3. kép) (ami régebbi mint a TR200:). az első forintba átszámítva 27e, a másik 40e Ft volt:) és itt nyugodtan hozzátehetik az A100-as, C3-as, B3-as tulajdonosok, hogy "olyan is" :)))
Cső elvtárs! Itt küldöm a házi Hammondunk képét (ha sikerül), szerinted melyk tipusról lehet szó? A lacija egy műbőr kötéses (fekete) 760-as, arról még nincs fotó. Viszont a gép a múltkor halt meg (elfüstölt vmije), előtte meg visított ha bekapcsoltuk. Nem bírtunk rájönni mí nyíg benne, csak találgattunk hogy szorul a rotor v. ilyesmi. Ötlet? Ja, Harangozó Misi bácsi mennyiért vállalna egy generálozást rajta?
[image1]
A scanner és shiftline gyári. A megépülés az összehuzalozást és a scanner meghajtását jelenti egy rugós kuplungszerűséggel. Ugyanis a scanner nem a teljesen klasszikus motorra szerelt valtozat hanem amiben benne van az áttétel és egy kis tárcsa van az elején a meghajtásnak (régebben tettem fel róla képet). Gondolom ez TG másik végére lehetett építve de nem tudom melyik típusban. A shiftline egy korai M3-asból való aminek elektromágneses a hangszórója (a captain foldback-es kapcsolási rajzok közül az early-M3). Az M-3 asban kb 105v körüli jelszintre emel az vibrato-előerősítő de én nem szándékozom ezt megépíteni mert így külön szerintem nem is lehet. Akkor inkább vennék egy AO29-et amit később szándékozom is. Elég volna a 0Db-es jelet kb 5-8v jelszintre emelni (ez már átcsurog a scanner-en)csak nem tudom milyen legyen a frekvenciaátvitele. A magashangokat kiemelje vagy netán a mélyeket is?!
A chorus-vibrato kapcsolóján a rajzon 22Kohm van de nekem sikerült véletlenül egy 27Kohm-osat beforrasztanom. Talán ez a hiba amiért a chorus állásban nem olyan erőteljes a moduláció.
(Ja az áthuzalozás az orgonán sikerült és jobb is lett ez a regiszterkészlet)
Ez nagyon nem off. Biztos letöltötted a kapcsolási rajzokat a Captaintól a különböző Hammond típusokat illetően. A shift line miatt is már más a hangja a nem ABC+M3-aknak. Ott az előerősítő vagy két csővel a vibrátós úton, biztos emel a jelcinten.
Most akkor nem egy scannert vettél, hanem csináltál??? Egy mechanikusat? Ha gondolod, küldhetek képet a scanner elemeiről, mert jópárat felújítottam és közben ledokumentáltam.
A chorus vibrátó nem maszatos hangú, inkáb kicsit felhangosodik, kiélesedik, és a legfölső másfél oktávban alig hallani a modulációt. Ha olyanok már a csövek, akkor akár grízesebb is lehet. Nem árt neki.
megépült a scanner-es vibrató de sajnos olyan a jelveszteség rajta hogy mindenképpen kell elé egy előerősítő. Tudja valaki hogy milyen frekvenciaátvitale van az M3-as vibrato előerősítőjének? Esetleg van valakinek valami ötlete milyen előerősítőt építsek hozzá?
Másik kérdésem, hogy chorus állásban nem nagyon hozza azt a jellegzetes maszatos hangot. Talán a kondenzátorok lehetnek kiszáradva a shiftline-ban?
Egyébként jól szól. Ha valaki tudna segíteni azt szívesen venném.
Megköszönném, ha megmondanád az adatait, de ha esetleg nincs rá szükséged, azt is megbeszélhetjük. Sajnos a német időjárásra való tekintettel nem indultunk el az orgonáért. Valószínű, hogy csak márc. 16 környékén lesz belőle valami...
Bizony!!! Nekem amikor megerkezett a hangszer, nem eleg, hogy megafaztak , de meg a szallitasi osszeget ami nem keves volt repulovel, azt is beleszamoltak....:-(
Azota meg koltott ra az ember jo par 10ezret, szaz ezret erre arra....szoval milla folott jon ki hogy penge legyen!
Még annyit hozzátennék, hogy gyors fejszámolás után millio feletti összeg kerekedik amit elöre kell kifizetned anélkül hogy láttad volna az orgonát. Utolagos reklamácio nincs max irsz egy negativot az eladonak:) Másik alternativa hajon hazahozni (6-10 hét) ezzel sporolsz kb. 2kilot, de a sos levegö 2 honapon keresztül tuti megeszi a kontaktusokat szoval felejtös. (Egyik haver vásárolt USAbol Yamaha R1 sportmotort hajon jött haza a gép. Sporolt vele egy kis pénzt, de csurom rozsda lett az vadiuj gép.)
Helló. Ami a képen van, az egy A100=B3=C3 bél egy konténertokban. Ez így hordozható. Úgy-ahogy. Egy ilyen orgonát állítok össze a következő hónapokban, ha érdekel, szólj.
Soxor leírtam, érdemes évekre visszamenőlegesen átolvasni a topicot. Hasznos lehet.
Behozatal:
Először is, be kell csomagolni. Ez egy raklapon egy OSB fadoboz. Jó nagy. 2-300$. Elvinni valamely repülőtérre. 2-300$ Repülőjegy 1-1,5e$. Itthon vám az érték 10%-a. Utána ÁFA 20% a vételárra, vámösszegre és a repülőjegyre!
Aztán feszültség és frekvenciakonverzió, esetleg jackkimenet készítése ha nincs 110V-os eredeti csöves lezlid. És a bekapcsoláskor még bármi kiderülhet: legtöbbször scanner felújítás, kontaktusok tisztítása, lábfilchurkok pótlása, billentyűfilcezés ha nagyon lötyögnének, egymáshoz koccannának.
Szintén édemes a kb 2 évvel ezelőtt nyáron leírt linket letölteni ha nincs meg. Ez egy dán oldal.
Leon Kuypers egyórás Hammond bemutatót tart egy dán boltban. Zseniális. Csak glissandóból vagy tízféle kerül terítékre. Ez a link óta nem kapni a lemezeit.
Ha esetleg vkinek van még a korábban feltett darabokból eladó B3 ekvivalens... Én kb fél év múlva lennék vásárlóképes. Egy kép a oldalról... Ez mintha B3 lenne beburkolva... Vagy nem?
Hello mindenkinek! Én is Hammond rajongó lettem! Jelenleg egy Farfisa prof. 110 orgona és egy Solton Leslie boldog tulajdonosa vagyok. Használom olykor a NIB4-II-t is de egyáltalán nem vagyok tőle elragadtatva. Akkor sokkal inkább a a Farfisa. Tervezek a közeljövőben beszerezni egy Hammondot, mert hát hiába, ahhoz túlságosan vájt fülem van, hogy beérjem a klónokkal. Az Ebay-en 1500-2000 USD között már hozzá lehet jutni A100-hoz (persze csak Amerókában). A B3 persze irreálisan drága (mintha többet tudna, mint egy A100). Tudna Valaki iránymutatást adni, hogy kb. mennyiért transzportálnak Kishazánkba egy ilyen jószágot? A segítő hozzászólást szívesen venném! Köszönettel...
Jon Lord, nekem az elozo hozzaszolasban Tehtube folrakta a szinhazas fotonal a rendszeremet!
Valami "oreglany" jatszik rajta, es van mogotte egy falada is...agynemutarto vagy mifene:-)