Így van. Én azt hittem, ezt már jópárszor letisztáztuk ebben a topicban. De hát a jó pap is holtig tanul, főleg a provanszi.
Szóval annak, akinek nem tiszta: Az eljutási idő: a kiindulóponttól az úticélig értendő. Benne foglaltatik -a megállóhelyre való eljutás ideje, -a járműre várakozás ideje, -maga az utazás ideje (ez a menettartam, benne a köztes várakozásokkal is, amik a menetidőbe nem számítanak bele (legalábbis vasutasul)), -benne van az átszállásokkori várakozási idő, és -a leszállóhelyről az úticélig eljutás. Személygépkocsinál az eljutási idő szinte azonos a menettartammal, vagy utazási idővel, egyedül a garázsból való kijárást, és a garázsajtó becsukását lehet hozzávenni, valamint a parkolóhelytől az úticélig eljutást.
Az tömegközlekedési eszközválasztásnál - a kényelmi, tarifális, higiéniai stb. szempontokon túl - az eljutási idő a legfontosabb tényező. Ebben verhetetlen a busz a legtöbb mellékvonallal összevetve, sőt, még sok fővonalon is. Mindez azért, mert a buszok elérhetősége jobb, megállóhelyei rendszerint közelebb vannak a kiinduló pontokhoz és az uticélokhoz, így a rágyaloglás és elgyaloglás lényegesen rövidebb ideje miatt nyer a busz.
Ha jól sejtem, Carpy arra utal, hogy a busz megáll a vegyesbolt, a templom, a kocsma és a temető előtt is, míg a vasútállomás 2 kilométerre található a falu szélétől, 3 km-re a közepétől. Így hasonló menettartamok mellett a vici sajnos még mindig vert helyzetben van.
De ez Tab-Siófok között nem így van. A vonat, amikor 60-as volt a vonal 34 perc alatt tette meg a kb 31 km-es szakaszt. Míg a busz a mai napig ~1óra alatt teszi meg. Amúgy meg ismerem ezeket a dolgokat, mivel nap mint nap ezzel dolgozom....
"Az, hogy egy vasúti mellékvonal eljutási időket tekintve mikor versenyképes a közúttal, nagyon sok tényező függvénye. Nagy általánosságban elmondható, hogy lassújelek nélküli 60 km/h-s pályán a vonat már kb. egyforma menettartamot produkál az autóbusszal."
A magyar pályás szabványok mintegy 50 %-os túlbiztosítással vannak elkészítve.
Ez azt jelenti, hogy egy 40-es pályán simán lehet 60-nal közlekedni, úgy, hogy se a járműnek, se az utasoknak semmi bajuk nem lesz.
Nézd meg a szlovák vasutakat: ahol mi 40-nel megyünk, ottők 60-nal, ahol mi 60-nal, ott ők 80-nal. Pályahiba okozta baleset mégsincs több a szlovákoknál, mint nálunk.
Énnekem egyébként is az a véleményem, hogy egy főpályamesternek joga van fölülbírálni egy mérővonat eredményeit.
Ha mégis pályahiba miatti baleset történne, őt vennének elő, nem a mérővonat vezetőjét.
Egyébként inkább siralmas, mint nevetséges dolog ez: a német vasútnál azon vitatkoznak, hogy 80 vagy 100 km%h-s sebességet kell-e biztosítani a mellékvonali forgalomban, nálunk meg 20-30-40 km/h sebességgel döcögnek a Bz-k a mellékvonalakon...
Elszomorító helyzet és a szigorú pályás szabványok még rá is tesznek erre egy lapáttal....
Nem tudom, volt-e valakinek komolyan olyan illúziója, hogy napi három vonatpárral lehet szolgáltatást nyújtani, és igény is lesz rá. Ha igen, akkor gratulálok neki.
1-2 éve nem tudom mi volt, de 2000-ben még napi nyolc pár vonat ment a 126-oson, most meg három....... Ellenben most rövidebb a menetidő, akkor 12 perc volt az út, most 10, felújíthatták a pályát??????
1-2 éve is sikerült olyan vonatot kifogni, ahol oda-vissza mi voltunk csak. Vagy visszafelé volt még valaki? Passz. Amúgy tanszünetben mentünk, és a déli órákban. Azaz volt felesleges vonat, de lehet, hogy nem az, amelyiket megszüntették.
Helló! Ma kiruccantam Kondorosra. Basszus odaúton én voltam az egyetlen utas!!! (Visszafelé már 10 fő volt). A jegyvizsgáló azt mondta, hogy 1-2 éve voltak jóval többen is, de a jelenlegi menetrend elkergetett mindenkit. Jó, mi? Meglátogattam a híres Kondorosi csárdát is!
Ha téged közvetlenül érint mert egy bezárásra ítélt vonal melett laksz más a helyzet, mintha fotózás utazgatás miatt kérdezed.
Utóbbinál hasznos ha van tőkéd végigjárod, ahol lehet veszel jegyet, fotózol stb.
Tulajdonképpen mindkettő igaz :-(((((((( Bár csak fenntartásokkal, engem a 130-as megszűnő szakasza érint, sokáig Makón laktam, ez már nem aktuális, de nem rég költöztem el, szóval mégiscsak fontos a 130 nekem. Amúgy szeretem végigjárni a megszűnő vonalakat, igaz eddig csak 10 volt meg, ezért is érdekel..... A dél-alföldiek a 151 kivételével, meg a két baranyai. Szóval most kezdjek el nagyon gyorsan a dunántúli vonalakon uzazgatni???
60-as évekbeli menetrendek tág fogalom
Tényleg az, de végülis nekem mindegy, hogy 60-as 65-ös, engem a Csongrád megyei vonalak érdekelnének, főleg a 130 megszűnő része illetve 121.
Azon gondolkodtam, hogy le kellene fényépezne a menetrendemet. (1959/60-as) Jobb, mint a fénymásolat és a szkennerezés, mert nem kell annyira laposra nyomni a menetrendet.
Én pont azt írtam, hogy egy két vonalat lehetne így támogatni, nem az összeset.
Most az ütemes menetrend kapcsán pár részlet már kiszivárgott.
Én amerre élek, ott nem lesz akkora előrelépés, mert menetidőnövekedés lesz ami amellett hogy nő a közvetlen vonatok száma, a konkurenshez terel annyi ember amennyi esetleg pluszban jönne.
Hiába a rendszer, ha a helyi közlekedés miatt olyan drága a vonat , hogy az esetleges áremelés után nem fogja sok embernek megéri zakatolni.
Másik dolog a kilométertávolságok, aminél a helyi közlekedést nem számítva van olyan táv aminél szintén a vasút jön ki rosszul, ha egy az egyben átveszi a konkurens fajlagosan drágább tarifáját.
Az a távolsg ami ma egy árban van, nagyjából a 130km buszjegy és a 160 kmes vasúti na ez ha egy szintre hozzák, akkor egyik esetben 10-15% al lesz drágább a vasút.
Mellékvonalak
84 esnél Mátramindszenten, Verpeléten, Mátraderecskén van pénztár.
Nézd, ha nem megfelelő időpontban nem megfelelő irányba megy a vonat, akkor nem lehet sokat elvárni.
Ma van egy nem a tényleges használtaból származó PHD ami olyan irreális költségeket mutat ki, ami eleve torz képet ad.
Nincsenek átmenő közvetlen vonatoka mellékvonalakon pedig lehetnének.
Igen lehetne ilyen is, nem írom le mi és mi között, de vegyél elő egy buszmenetrendet, díjszabást, egy vasútit, és egy vasuti díjszabást, és nézegesd.
Én már írtam viszonylatokat. Ha akarod írok azon ne múljon.
Kiderülhet hogy nem 3000 fős vagy az allatti lakosságszámú semmilyen funkcióval nem rendelkező csatlakozó állomásokra kéne már évtizedek óta cca 1991-1992 óta járni. /1991-1992 óta a diák meg a nyugdíjaskedvezménynek köszönhetően virágzik a buszos távolsági forgalom/ El kéne küldeni az a vonatot egy nagyobb 20-30 ezres városba esetleg megyeszékhelyre.
Ma a vasút nem elégít ki igényt, ami tényleges igény, ehelyett a pusztában többször szálljon át a kedves utas.
Tulajdonkép régen a helyi közlekedés jobban meg volt oldva volt amikor olcsóbb is volt relatíve és ez nyomott a latban.
Ma ezek hiányoznak.
Meg a pálya.
Mert ugye beszedik a PHD díjakat de csak a fővonalakra költenek jóformán.
Úgyhogy sok helyen lassan megy a vonat.
De az állapot romlása itt 10-20 év míg egy fővonalon 3-5 éveb belül is jelentős.
Te azt kéred üljenek vonatra.
Ok
De nincs értelmes célja végállomása annak a vonatnak. Érts meg nem akarnak az emberek átszállni, meg átszállni meg átszállni.
Ez a baj.
Meg az hogy ritkán közlekedik, a lehetőségekhez a sok sok ácsorgást is figyelmebe véve.
Arra a konkrét kérdésre nem sikert egyenes választ kapni, hány vonal zár be, nem érdemes ezt feszegeni a legkedvezőtlenebb döntést kell alapul venni, de az is megváltozhat, ez több szempontból érdekes.
Ha téged közvetlenül érint mert egy bezárásra ítélt vonal melett laksz más a helyzet, mintha fotózás utazgatás miatt kérdezed.
Utóbbinál hasznos ha van tőkéd végigjárod, ahol lehet veszel jegyet, fotózol stb.
Most még napsütéses idő is van szerencsére ehhez.
Nincs világos kommunkáció sajnos a döntéshozók részéről.
60-as évekbeli menetrendek tág fogalom, nekem nem áll rendelkezésemre per pillanat, de ha leírod milyen vonalak érdekelnek, talán segít az akinek van, esetleg lefénymásolja vagy kölcsönkéri.
Közlekedési múzeum Kedd Sze, Cs napokon 10-14 óráig a könyvtár részben betekinthető módon tárolja ezeket, 5 percen belül kihozzák, de az Országos Széchenyi könyvtárban is van , csak előtte ki kell kérni és másik nap visszamenni.